dsp

DSP Interview Questions And Answers

Abhinav Gupta 1:14 pm

Jan 16 • Resources • 63619 Views • 20 Comments on DSP Interview Questions And Answers

DSP

DSP

Digital signal processing interview questions

Q1.- Classify signals.

Ans1.

Continuous-time, continuous amplitude (Analog Signals)

Discrete time, continuous amplitude

Continuous time, discrete amplitude

Discrete-time, discrete-amplitude

Click on Whatapp logo to join oureducation GATE group with many students

Q2.-What is the use of Random Signals?

Ans2. Random signals are used to test dynamic response statistically for very small amplitudes and time-duration.

Q3.- Classify Systems.

Ans3. Linear, stable and time-invariant.

Q4.-What do you mean by aliasing in digital signal processing? How it can be avoided?

Ans4. Aliasing refers to an effect due to which different signals become indistinguishable. It also refers to distortion in the reconstructed signal when it is reconstructed from the original continuous signal.

To avoid aliasing we can simply filter out the high frequency components of the signal by using anti-aliasing filter like optical anti-aliasing filter.

Click on Telegram logo to join oureducation GATE group with many students

Q5. – What are the differences between a microprocessor and a DSP processor?

Ans5. DSP processors are featured to support high performance and repeatitive and intensive tasks whereas microprocessors are not application specific and they are designed to process control-oriented tasks.

Q6. – What is the convolution?

Ans6. Convolution is the technique of adding two signals in time domain. We can also do this quite easily by changing the domain of signals from time domain to frequency domain using Fast Fourier Transform (FFT).

Q7.- What is FFT?

Ans7. FFT is a fast way to calculate Discrete Fourier Transform (DFT). It is much more efficient then DFT and require less number of coding lines. Due to FFT several kind of techniques are feasible.

Q8.- What is the advantage of a Direct form II FIR over fom I?

Ans8. Direct Form II FIR filters requires half the number of delay units as much as used by Form I.

Q9.- What is interpolation and decimation?

Ans9. Interpolation is the process of increasing the sample rate in dsp whereas decimation is the opposite of this that is, it is the process of decreasing the sample rate in dsp.

10.- Difference between DFT and DTFT.

Ans10.

DFT                  DTFT
1-Limited number of samples of periodic signal1-unlimited number of samples.
2- input is always periodic2-input may not always be periodic
3- physically realizable3- mathematically precise
4- frequency becomes discrete4- frequency is continuous

youtube link: Introduction to dsp

Please rate this

Related Posts

20 Responses to DSP Interview Questions And Answers

  1. gunturu swapna says:
  2. V.SHUNMUGA PRIYA says:

    all details about dsp

  3. DNYANESHWAR says:

    I want interview questions which might be asked for DSP Subject for fresher as well as Experienced candidate

  4. DNYANESHWAR says:
  5. k.hemabanu says:

    viva question for dsp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

Read previous post:
List of Top IBPS Bank Coaching Centres in Lucknow
Top Ethical Hacking Institutes In Hyderabad

Ethical hacking is the term that describes hacking performed by individual or an organization to identify threats on network or...

Close