Solved Bihar Board Maths Sample Papers for Class 12

Priyanka nayak 6:23 pm

Jul 1 • Board Sample Papers • 77107 Views • 151 Comments on Solved Bihar Board Maths Sample Papers for Class 12

The Bihar Board of Education was established with the aim of uplifting socio- economic development in the state.I have prepare following Sample Paper of Mathematics class XII  by taking help from various previous year board sample papers and model papers published by BSEB so that students can check their preparations level and practice required for preparation of important topics. Mathematics is always an important subject that help students in Obtaining more marks. Maths Always Places it’s importance in all phases of journey. Hope this will be helpful for you as I have This Mathematics sample paper will boost the confidence of students. For the purpose of enhancing your practice in more better way you can also take help from Bihar Board Biology Sample Paper for Class 12.

Bihar Board Maths Sample Papers for Class 12

Maths Sample Papers for Class 12

Bihar Board Maths Sample Papers for Class 12

(General Instructions) :
a) All Questions are compulsory
b) There is No negative marking for any wrong answer.
c) Questions are in two sections

Directions to questions 1 to 10: choose the correct answer .

1. Which of the following is a null set?
(a) {x : IxI = 4, x ∈ N}
(b) {x : x2 + 2x + 1 = 0, x ∈ R}
(c) {x : IxI < 1, x ∈ N}
(d) None of these

answer- c

2. The number of non-empty subset of the set {a, b, c, d} is
(a) 16
(b) 18
(c) 15
(d) 19

answer- c

3. If A, B and C are non-empty subsets of a set then (A –B) ∪ (B- A) equals.
(a) (A ∩ B) ∪ (A ∪ B)
(b) (A ∪ B) – (A ∩ B)
(c) A – (A ∩ B)
(d) (A ∪ B) – B

answer- b

4. Let X be a non- empty set containing n elements. Then what is the number of relation on X ?
(a) 2
(b) 2n
(c) 2²n
(d) n²

answer- a

5. The range of the function f(x) = 2 – 3x, x ∈ R, x > 0 is
(a) [-∞, 2]
(b) [+∞, 2]
(c) (-∞, 2)
(d) (-∞, 2]

answer- c

6. If A = {1, 2, 3} and B = {3, 8} then  (A ∪ B) x (A ∩ B) is
(a) {(3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 8)}
(b) {(1, 3), (2, 3), (3, 3), (8, 3)}
(c) {(1, 2)}, (2, 2), (3, 3), (8, 8)}
(d) {(8, 3), (8, 2), (8, 1), (8, 8)}

answer- b

7. The value of tan22 ½° is:
(a) +√2 −1
(b) –√2 −1
(c) − √2 +1
(d) none of these

answer- a

8. The general solution of equation tanθ= cotα is:
(a) θ= nΠ + Π/2 – α
(b) θ= nΠ – Π/2 + α
(c) θ= nΠ + Π/2 + α
 (d) θ= nΠ – Π/2 – α

answer- a

9. Which of the following is correct?
(a) 6 + i > 8 – i
(b) 6 + i > 4 – i
(c) 6 + i > 4 + 2i
(d) none of these

answer- d

10. If z is any non-zero complex number then arg(z) + arg( z ) is equal to:
(a) 0
(b) Π / 2
(c)  Π
(d) 3Π / 2

answer- a

11. Im(z) is equal to (Im(z):
(a) ½ (z+ z̅) i
(b) ½ (z – z̅)
(c) ½(z̅ – z)i
(d) none of these

answer- c

12. If  9P5 + 5. 9P4 = 10P4 then:
(a) 4
(b)5
(c) 9
(d) 10

answer- d

13. A polygon has 44 diagonals. The number of sides is
(a) 9
(b) 8
(c) 7
(d) 11

answer- d

15. 1+ ½ +¼ +1/8 +…….is to ∞
(a) 1
(b) 2
(c)½
(d) none of these

answer- b

16. The x- axis divide the line segment joining the points (2, -3) and (5, 6) is
(a) 1 : 2
(b) 2 : 1
(c) 1 : 3
(d) none of these

answer- a

17. The point of intersection of the lines 3x – 2y – 8 = 0 and 5x + 4y – 6 = 0 is
(a) (2, -1)
(b) (2, 1)
(c) (-2, 1)
(d) (-2, -1)

answer- a

18. The length of perpendicular from point (1, -2, -5) to the yz – plane is
(a) -5
(b) -2
(c) 1
(d) 5

answer- c

19. If f(x) = 1/x f’(x) is equal to
(a) 0
(b) 1/ –x
(c) 1/ x²
(d) 1

answer- c

20. The contra positive of (p ∨ q) → r is:
(a) r → (p ∨ q)
(b) ∼ r → ∼ (p ∨ q)
(c) ∼ r → (∼ p ∧ ∼ q)
(d) p → (p ∨ r)

answer- b

Instructions : Q. No. 21 to 25 In the following questions there are two statements. Statement-I follows Statements-II. You have to go through these statements and mark your answer from the given questions. 5 × 2 = 10

(a) If both the statement are correct and statement II is the correct explanation of statement I.
(b) If both statements are correct but statement II is not the correct explanation of statement I
(c) Statement I is correct but statement II is wrong.
(d) Statement I is wrong but statement II is correct.

21. Statement I : sinx + cos ax periodic for all a ∈ R
Statement II : sin x, cos ax are periodic functions.
answer- a

22. Statement I : In any triangle ABC, the minimum value of r is 9
Statement II : A.M. ≥ G.M.
answer- c

23. Statement I : 7 is an irrational number
Statement II : An irrational number is non-terminating and non- repeating decimal.
answer- a

24. Statement I : 1, 3, 5, ……….. (2n – 1) > nn ; n ∈ N
Statement II : The sum of the first n natural numbers is equal to n2.
answer- b

25. Statement I : The relation R in a set A = {1, 2, 3, …….. 14} defined by
R = {(x, y) : 3x – y = 0} have the domain {1, 2, 3, 4} and
R = {3, 6, 9, 12}
Statement II : Domain & Range of the relation R is respectively the set of all first & second entries of the distinct ordered pair of the relation.
answer- d

Instructions : Question No. 26 to 28 In the following question there may be more than
one correct answer. You have to choose the correct options. (1 x 3 = 3)

26. If z1, z2 are two complex number then
(a) Iz1 + z2I ≤ Iz1I + Iz2I
(b) Iz1 – z2I ≥ Iz1I – Iz2I
(c) Iz1 + z2I ≥ Iz1I  Iz2I
(d) Iz1 – z2I ≤ Iz1 + z2I

answer- b, c

27. If nC4, nC5 and nC6 are in A.P. then n is:
(a) 8
(b) 9
(c) 14
(d) 7

answer- c,d

28. If (1+x)²n  = a0 + a1x + a2x² + ……. + a2nx²n then
(a) a0 + a2 + a4 + …….. = ½ (a0 + a1 + a2 + a3 + ……….
(b) an+1 < an
(c) an-3 = an+1
(d) none of these

answer- a,d

To get pdf of more Bihar Board Maths Sample Papers for Class 12
1) BSEB Maths Sample Papers for Class 12
2) Bihar Board Class 12 Sample Papers of Maths

For more Sample Paper of Class 12, you can visit:

  1. Bihar Board Biology Sample Paper for Class 12
  2. Physics Sample Paper for class XI of Bihar Board
  3. Solved Bihar Board Class XI Chemistry Sample Papers

I hope this paper will help you to sort out your problems. For any kind of suggestion you are welcomed below in the comment section.

Please rate this

Related Posts

151 Responses to Solved Bihar Board Maths Sample Papers for Class 12

  1. rahul kunar says:

    12th class student

  2. rahul kunar says:

    12th class student

  3. krishna kumar says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

Read previous post:
Solved Bihar Board Class XI Chemistry Sample Papers

The purpose of preparing this Class XI Chemistry Sample Paper for Bihar Board students is to give an idea about the type...

Close