Bank Clerk Sample Paper With Solution-Set-2

Mar 20 • Bank Sample Papers • 9639 Views • No Comments on Bank Clerk Sample Paper With Solution-Set-2

Bank Clerk Sample Paper With Solution-Set-2

Instructions:- The question paper is divided into 5 sections. They are shown below. Each test

contains 40 questions. All questions are compulsory. Total time is 135 min that is approx 2 hrs 15

min. Candidates needs to Qualify in all the Sections of the test. There is also negative marking for

wrong answers.

TEST 1-General Awareness

TEST 2-General English

TEST 3-Quantitative Aptitude

TEST 4-Reasoning

TEST 5-Computer Knowledge/Marketing Aptitude

TEST-I

TOTAL QUESTIONS-40 EACH QUESTION  CARRY’S 1 MARK 

GENERAL AWARENESS

1. Name the  English  cricket captain who became the youngest batsman to score 7000

runs in ODI,s

(A)  Alastair Cook

(B)  Kevin Peitersen

(C)  Daniel Vettori

(D) Andrew Strauss

Ans : (A)

 

2. When did Muslim League first make its demand for a separate Muslim nation of

Pakistan?

(A) 1906

(B) 1935

(C) 1930

(D) 1940

Ans : (D)

 

3. India’s largest museum is located at

(A) Kolkata

(B)  Delhi

(C) Mumbai

(D)  Indore

Ans : (A)

 

4. The Bhakra Dam is built across the river

(A) Ravi

(B) sutlej 

(C) Ganga

(D) jhelum

Ans : (B)

 

5. The normal term of office of UN Secretary-General is

(A)  3 years      

(B)  4 years

(C)  5 years

(D)  6years

Ans : (A)

 

6. World Trade Organization (WTO) has ranked India as the _____ largest player in the

global service trade.

(A)  third

(B)  seventh

(C)  sixth

(D)  fourth

Ans : (B)

 

7. In which of the following cities did Netaji Subhash Chandra Bose laid the foundation of

‘Indian National Army’?

(A) Tokyo

(B) Singapore 

(C) London

(D)  Taiwan

Ans: (B)

 

8. Tenth Guru of Sikhs was

(A)  Guru Nanak

(B)  Guru Teg Bahadur

(C)  Guru Govind Singh  

(D)  Guru Arjan Dev

Ans : (C)

 

9. The call for ‘Quit India Movement’ against Britishers was given in-

(A) 1940

(B) 1941

(C) 1942

(D) 1944

Ans : (C)

 

10. Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru were sentenced to death in –

(A) Alipur conspiracy case

(B) Kanpur conspiracy case

(C) Kakori conspiracy case

(D) Lahore conspiracy case

Ans: (D)

 

11.Bombay was taken over by the “English India Company” from-

(A)  The Dutch

(B)  The Danish

(C)  The French

(D) The Portuguese

Ans : (D)

 

12.The first hour of sitting of the Lok Sabha is called –

(A)  Zero hour

(B)  Question hour

(C)  Privilege hour

(D)  Public hour

Ans : (B)

 

13.The final authority to interpret our Constitution is the right given to

(A)  Supreme Court  

(B) Parliament

(C) Vice  president

(D) President

Ans : (A)

 

14.The insurance companies collect a fixed amount from its customers at a fixed interval

of time. What is it called?

(A)  Premium                                                                  

(B)  Installment

(C) EMI

(D) Service charge

Ans : (A)

 

15.During the first half of 2010-2011, which of the indirect tax registered the maximum

growth?

(A)  Excise duty

(B)  custom duty

(C)  service tax

(D)  all the above

Ans : (B)

 

16.In the classical theory, an increase in money supply leads to –

(A)  Decrease in price level

(B)  Increase in savings

(C)  Decrease in investment

(D)  Increase in price level

Ans : (D)

 

17.Which of the following countries is not the member of IBSA?

(A)  India

(B)  South Africa

(C)  Bangladesh

(D) Brazil

Ans : (C)

 

18.Ankaleshwar in India is known for the production of

(A)  petroleum

(B)  coal

(C)  iron ore

(D)  bauxite

Ans : (D)

 

19.Direct Marketing means …….

(A)  face to face marketing

(B)  seminars

(C)  melas

(D)  indoor marketing

Ans : (A)

 

20.Sales forecasting involves study of -.

(A)  Proper selling price

(B)  Distribution outlets

(C)  Sales planning

(D)  All of these

Ans : (D)

 

21.A DSA means -.

(A)  Directly Selling Authority

(B)  Direct Selling Agent

(C)  Directly Selling Agent

(D)  all of these

Ans : (B)

 

22. Sanjukta Panigrahi was famous for the dance –

(A)  Bharatnatyam

(B)  Kaththak

(C)  Manipuri

(D)  Odissi

Ans : (D)

 

23.Who among the following is not a member of Dadasaheb Phalke Award?

(A)  Mukesh Bhatt       

(B)  V.Shantaram

(C)  Raj Kapoor

(D)  Lata Mangeshkar

Ans : (A)

 

24.Brihadeeswara Temple located in which city?

(A)  A.P

(B)  Orissa

(C)  Tamil nadu

(D)  Jharkhand

Ans : (B)

 

25.Which State is popular for its folk-dance ‘Garba’?

(A) Gujarat                    

(B)  Punjab

(C)  Delhi

(D)  Kerala

Ans : (A)

 

26.Gateway of india was built in

(A)  1911

(B) 1927

(C) 1947

(D) 1957

Ans : (A)

 

27.Electrostatic precipitator is used to control

(A)  Noise pollution

(B)  Water pollution

(C)  Air pollution

(D)  Solid waste

Ans : (C)

 

28.Uranium Corporation of India (U.C.L) is located in

(A)  Jadugoda

(B)  Mumbai

(C)  Delhi

(D)  Noida

Ans : (A)

 

29.Which of the following is not an agricultural product?

(A)  Rice

(B)  Jute

(C)  Glass

(D)  wheat

Ans : (C)

 

30.Normal human blood is

(A) Neutral

(B)  Acidic

(C)  Alcoholic

(D)  Alkaline

Ans : (D)

 

31.The normal body temperature of human beings is

(A)  96.4 degree F

(B)  97.4 degree F

(C)  98.4 degree F

(D) 99.4 degree F

Ans : (C)

 

32.Which of the following produces highest amount of energy upon oxidation?

(A)  Glucose

(B)  An alkane

(C)  Protein

(D)  Far

Ans : (D)

 

33.Which of the following is not present in the blood?

(A)  Placenta

(B)  Plasma

(C)  WBCs

(D)  RBCs

Ans : (A)

 

34.Which one of the following is the softest?

(A)  Lead

(B)  Sodium

(C)  Iron

(D)  Silver

Ans : (B)

 

35.Which gas is filled in refrigerators?

(A)  Chlorofluorocarbon

(B) Mafron

(C)  Carbon-dioxide

(D) Methane

Ans : (A)

 

36.Which of the following is used as laughing gas?

(A)  Nitrogen trioxide

(B)  Nitrogen tetraoxide

(C)  Nitrogen dioxide

(D) Nitrous oxide

Ans : (D)

 

37.The first indigenously weaponised helicopter was handed over to Indian Army on 8th

February 2013 is

(A)  Varun

(B)  Rudra

(C)  Indra

(D)  Chetak

Ans : (B)

 

38.Which two countries signed Agreement for the Modernisation of Indian Railways?

(A)  Russia and India

(B)  Indian and China

(C)  India and USA

(D)  India and Belgium

Ans : (D)

 

39.Which core sector industry has the highest weight in the Index of Industrial

Production?

(A)  Electricity

(B)  Crude Oil

(C)  Coal

(D)  Petroleum refinery Products

Ans : (A)

 

40.A parallel port is most often used by a?

(A)  External storage device

(B)  Printer

(C)  Monitor

(D)  Mouse

Ans : (A)

 

TEST-2

GENERAL ENGLISH

Question no 41 to 50 contains a comprehension.Read the comprehension carefully and

answer the following questions.

What are the good parts of our civilization ? First and foremost there are order and

safety. If today I have a quarrel with another man, I do not get beaten merely because I

am physically weaker and he can kick me down. I go to law, and the law will decide as

fairly as it can between the two of us. Thus in disputes between man and man right has

taken the place of might. Moreover, the law protects me from robbery and violence.

Nobody may come and break into my house, steal my goods or run off with my children.

Of course, there are burglars, but they are very rare, and the law punishes them

whenever it catches them.It is difficult for us to realize how much this safety means.

Without safety these higher acti-vities of mankind which make up civilization could not

go on. The inventor could not invent, the scientist find out of the artist make beautiful

things. Hence, order and safety, although they are not themselves civilization are things

without which civilization would be impossible. They are as necessary to our civilization

as the air we breathe is to us; and we have grown so used to them that we do not notice

them any more than we notice the air.

Another great achievement of our civilization is that today civilized men are largely free

from the fear of pain. They still fall ill, but illness is no longer the terrible thing it used to

be.Not only do men and women enjoy better health; they live longer than they ever did

before, and they have a much better chance of growing up. Thirdly, our civilization is

more secure than any that have gone before it. This is because it is much more widely

spread. Previous civilizations were specialized and limited, they were like oases in a 

desert.

41.     What is the first merit of our civilization ?

(A)      Material advancement

(B)      Cultural advancement

(C)      Development of science

(D)      Order and safety

(E)      Spiritualism has become a way of life

Ans : (D)

 

42.     Now-a-days a physically weak man is provided protection by :

(A)     The group whose membership he opts for

(B)     The law

(C)     His wit and wisdom

(D)     His cunningness

(E)     His friend and supporters

Ans : (B)

 

43.    In olden days the rule of life was :

(A)     Right

(B)     Might

(C)     Spiritualism

(D)     Money

(E)     None of these

Ans : (B)

 

44.    The essential condition for the promotion of higher activities of life is:

(A)      Dedication on the part of those who practise them

(B)      Economic freedom

(C)      Safety

(D)      State support

(E)     Encouragement and appreciation

Ans : (B)

 

45   What according to the author, is the second merit of the present civilization?

(A)     Development of means of transport and communicationv

(B)     Space research

(C)     Freedom from drudgery

(D)     Freedom from the fear of pain

(E)     Mental enlightenment of the people

Ans : (A)

 

46.    What according to the author has the freedom from the fear of pair led to ?

(A)    Better health

(B)    Devotion to duty

(C)    Abundant leisure

(D)    Increased cultural pursuits

(E)    None of these

Ans : (A)

 

47.     The third merit of the present civilization, according to the author, is:

(A)      The present civilization is founded on justice

(B)      The  present civilization has  liberal outlook on life

(C)      The present civilization has provided more leisure

(D)      The present civilization is more wide spread in the sense that large number of people        are civilized now than ever before

(E)     The present civilization is more secure than any that has gone before

Ans : (E)

 

48.    ‘They were like oases in a desert’ what does it mean ?

(A)      Previous   civilizations   were   more attractive than the present civilization

(B)     Previous civilizations were confined to a very limited area while barbarians were far larger in number

(C)      Previous civilizations were shortlived

(D)      Previous civilizations were attractive from outside only

(E)     Previous civilizations were nature based

Ans : (A)

 

49.    The present civilization :

(A)      Begins from 15th century

(B)      Begins from 16th century

(C)      Begins from 17th century

(D)      Begins from 18th century

(E)      Has no fixed date for its inception

Ans : (E)

 

50.    The most appropriate title to the above passage may be:

(A)       The merits of the Previous Civilizations

(B)       The Defects of the Present Civilizations

(C)       Merits and Demerits of the Present Civilizations

(D)       The Limitations of the Previous Civilizations

(E)       The Wonder That is the Modern Civilization

Ans : (C)

 

Directions-(Q.51 to 55) Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (6)

in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions

given below them.

(A) “We feel sorry for you”, they shouted, but there is no way you can get out from the deep pit.

(B) The other frog was partially deaf; he thought his friends were shouting words of

encouragement.

(C) On hearing this, one of the frogs gave up and died of fear.

(D) Their friends croaked from the top of the pit in sympathy.

(E) He gathered all his strength and in one great jump he landed out of the pit.

(6) Two frogs fell into a deep pit, and though they tried very hard they could not hop out.

 

51. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement? 

(A)  1

(B)  4

(C)  6

(D)  3

(E) 5

Ans :  (E)

 

52. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?

(A) 2

(B) 3

(C) 5

(D) 4

(E) 6

Ans : (D)

 

53. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement? 

(A)  4

(B)  6

(C)  2

(D)  1

(E)  3

Ans : (E)

 

54. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement?

(A)  3

(B)  4

(C)  6

(D)  2

(E)  5

Ans :  (D)

 

55. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after the rearrangement?

(A)  5

(B)  2

(C)  3

(D)  4

(E)  6

Ans :  (A)

 

Directions—(Q. 56-63) In the following passage there are blanks, each of which has been

numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words

are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word

in each case.

Today, twenty-two years after the bank …(56)…, it has over a thousand branches all over the

country and the staff …(57)… about twenty three lakh borrowers. We decided to operate …(58)…

from conventional banks who would ask their clients to come to their office. Many people in rural

areas found this …(59)…. Our bank is ther efore based on the …(60)… that people should not

come to the bank but that the bank should go to the people. Our loans are also …(61)… we give

them for activities from candle making to tyre repair. We also keep …(62)… checks on the

borrower through weekly visits. We do this to make certain that the family of the borrower is …(63)

… from the loan.

56.

(A)  origin

(B)  commence

(C)  existed

(D)  began

(E)  inaugurated

Ans : (E)

 

57.

(A)  assemble

(B)  cope

(C)  interact

(D)  deal

(E)  handle

Ans  : (E)

 

58.

(A)  differently

(B)  similar

(C)  reverse

(D)  opposite

(E)  identically

Ans  : (A)

 

59.

 

(A)  worried

(B)  upset

(C)  panicking

(D)  anxious

(E)  threatening

Ans : (D)

 

60.

(A)  principle

(B)  discipline

(C)  opportunity

(D)  chance

(E)  advantage

Ans : (A)

 

61.

(A)  worth

(B)  vary

(C)  disburse

(D)  contrast

(E)  diver

Ans : (B)

 

62.

(A)  consistently

(B)  regular

(C)  often

(D)  frequently

(E)  daily

Ans : (B)

 

62.

(A)  benefiting

(B)  serving

(C)  welfare

(D)  obliged

(E)  progress

Ans : (A)

 

Directions-(Q.64-68) Each sentence below has a blank/s, each blank indicates that

something has been omitted. Choose the word/s that best fit/s the meaning of the

sentence as a whole.

64. Sunita had _____ been out of the hospital _____ she slipped and fractured her arm.

(A)  hardly, when

(B) just, as

(C) well, and Practice

(D)  then, when

(E)  also, as

Ans : (C)

 

65. During the strike, all work at the factory came to a _____ .

(A)  stoppage

(B)  close

(C)  decline

(D)  end

(E)  halt

Ans : (E)

 

66. A parable is a story with a moral, the story being _____ of the underlying moral.

(A)  familiar

(B)  identical

(C)  irrelevant

(D)  illustrative

(E)  summary

Ans : (E)

 

67. Jason promised to _____ an attempt to get better grades this year.

(A)  give

(B)  make

(C)  take

(D)  keep

(E)  have

Ans : (B)

 

68. The teacher read _____ the children the story of the Titanic’.

(A)  also

(B)  to

(C)  again

(D)  well

(E)  by Practice

Ans : (B)

 

Directions-(Q.21 to 30) Read each sentence to find out whether there is any grammatical

error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is 

the answer. If there is no error, the answer is (E), i.e., ‘NO Error’. (Ignore the errors of

punctuation, if any.)

 

68. There is a new shampoo / in the

(A)

market / that is good for people /

(B)                  (C)

with dry hairs. No Error

(D)                  (E)

 

69. My teacher / don’t hear me /

(A)                    (B)

because she was / playing the

(C)                    (D)

guitar. No Error

(E)

 

70. We need / another information /

(A)                  (B)

before we can / reach a decision.

(C)                    (D)

No Error

(E)

 

71. The visitor can choose / either the

(A)

normal train / and the express /

(B)                    (C)

which stops only at major stations.

(D)

No Error

(E)

 

80. The government wish / to raise /

(A)                                      (B)

the standard of football / in the country

(C)                            (D)

No Error

(E)

TEST-3

REASONING

Directions-(Q.81-85) Study the following arrangement carefully and answer the questions

given below

A $ H * J R S 2 & I T 6 @ Q B K F G U M I © # % E 4 N 5 9 D S 3 L W 7

81. Which of the following is fifth to the left of the sixteenth from the left end of the

above arrangement?

(A)  4

(B)  I

(C)  E

(D)  2

(E)  None of these

Ans : (E)

 

82. What should come in place of the question mark (?) in the following series based on

the above arrangement?

H* RS IT BK?

(A) ©#

(B) MI

(C) #%

(D) I©

(E) None of these

Ans: (D)

 

83. If all the letters are dropped from the arrangement, which of the following will be the

ninth from the right end?

(A) #

(B) @

(C) ©

(D) 6

(E) None of these

Ans: (B)

 

84. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the

above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the

group?

(A) AJH

(B) G©M

(C) TB@

(D) 5DL

(E) %54

Ans: (D)

 

85. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is

immediately preceded by vowel and also immediately followed by a consonant?

(A) None

(B) One

(C) Two

(D) Three

(E) More than

Ans: (B)

 

Directions—(Q.86–70) Study the following information carefully to answer these

questions.

Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H work for three different companies namely X, Y and 

Z. Not more than three persons work for a company. There are only two ladies in the

group who have different specializations and work for different companies. Of the group

of friends, two have specialization in each HR, Finance and Marketing. One member is an 

engineer and one is a doctor. H is an HR specialist and works with a Marketing specialist

B who does not work for company Y. C is an engineer and his sister works in company Z.

D is a specialist in HR working in company X while her friend G is a finance specialist and

works for company Z. No two persons having the same specialization work together.

Marketing specialist F works for company Y and his friend A who is a Finance expert

works for company X in which only two specialists work. No lady is a marketing specialist

or a doctor.

 

86. For which of the following companies does C work ?

(A) Y

(B) X

(C) Z

(D) Data inadequate

(E) None of these

Ans : (A)

87. Which of the following represents the pair working in the same company ?

(A) D and C

(B) A and B

(C) A and E

(D) H and F

(E) None of these

Ans : (E)

 

88. Which of the following combination is correct ?

(A) C–Z-Engineer

(B) E–X–Doctor

(C) H–X–HR

(D) C–Y–Engineer

(E) None of these

Ans : (D)

 

89. Who amongst the friends is a doctor ?

(A) H

(B) E

(C) C

(D) Either E or C

(E) None of these

Ans : (B)

 

90. Which of the following pairs represents the two ladies in the group ?

(A) A and D

(B) B and D

(C) D and G

(D) Data inadequate

(E) None of these

Ans : (C)

 

91. If it is possible to make only one meaningful word with the Third, Seventh, Eighth and

Tenth letters of the word COMPATIBILITY, which of the following would be the last letter

of that word ? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one

such word can be formed, give your answer as ‘Y’.

(A) I

(B) B

(C) L

(D) X

(E) Y

Ans : (B)

 

92. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the

one that does not belong to that group ?

(A) Stem

(B) Tree

(C) Root

(D) Branch

(E) Leaf

Ans : (B)

 

93. How many meaningful three letter English words can be formed with the letters AER,

using each letter only once in each word ?

(A) None

(B) One

(C) Two

(D) Three

(E) Four

Ans : (D)

 

94. In a certain code FINE is written HGPC.

How is SLIT written in that code ?

(A) UTGR

(B) UTKR

(C) TUGR

(D) RUGT

(E) None of these

Ans : (E)

 

95. If ‘Apple’ is called ‘Orange’, ‘Orange’ is called ‘Peach’, ‘Peach’ is called ‘Potato’, ‘

Potato’ is called ‘Banana’, ‘Banana’ is called ‘Papaya’ and ‘Papaya’ is called ‘Guava’, which

of the following grows underground ?

(A) Potato

(B) Guava

(C) Apple

(D) Banana

(E) None of these

Ans : (D)

 

Directions—(Q. 96–100) Read the following information carefully and answer the

questions, which follow :

‘A – B’ means ‘A is father of B’

‘A + B’ means ‘A is daughter of B’

‘A ÷ B’ means ‘A is son of B’

‘A × B’ means ‘A is wife of B’

 

96. Which of the following means P is grandson of S ?

(A) P + Q – S

(B) P ÷ Q × S

(C) P ÷ Q + S

(D) P × Q ÷ S

(E) None of these

Ans : (C)

 

97. How is P related to T in the expression ‘P + S – T’ ?

(A) Sister

(B) Wife

(C) Son

(D) Daughter

(E) None of these

Ans : (A)

 

98. In the expression ‘P + Q × T’ how is T related to P ?

(A) Mother

(B) Father

(C) Son

(D) Brother

(E) None of these

Ans : (B)

 

99. Which of the following means T is wife of P ?

(A) P × S ÷ T

(B) P ÷ S × T

(C) P – S ÷ T

(D) P + T ÷ S

(E) None of these

Ans : (E)

 

100. In the expression ‘P × Q – T’ how is T related to P ?

(A) Daughter

(B) Sister

(C) Mother

(D) Can’t be determined

(E) None of these

Ans : (D)

 

Directions—(Q. 101–105) Study the following information carefully to answer these

questions.

Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H work for three different companies namely X, Y and 

Z. Not more than three persons work for a company. There are only two ladies in the

group who have different specializations and work for different companies. Of the group

of friends, two have specialization in each HR, Finance and Marketing. One member is an 

engineer and one is a doctor.H is an HR specialist and works with a Marketing specialist

B who does not work for company Y. C is an engineer and his sister works in company Z.

D is a specialist in HR working in company X while her friend G is a finance specialist and

works for company Z. No two persons having the same specialization work together.

Marketing specialist F works for company Y and his friend who is a Finance expert works 

for company X in which only two specialists work. No lady is a marketing specialist or a

doctor.

101. For which of the following companies does C work ?

(A) Y

(B) X

(C) Z

(D) Data inadequate

(E) None of these

Ans : (A)

 

102. Which of the following represents the pair working in the same company ?

(A) D and C

(B) A and B

(C) A and E

(D) H and F

(E) None of these

Ans : (E)

 

103. Which of the following combination is correct ?

(A) C–Z-Engineer

(B) E–X–Doctor

(C) H–X–HR

(D) C–Y–Engineer

(E) None of these

Ans : (D)

 

104. Who amongst the friends is a doctor ?

(A) H

(B) E

(C) C

(D) Either E or C

(E) None of these

Ans : (B)

 

105. Which of the following pairs represents the two ladies in the group ?

(A) A and D

(B) B and D

(C) D and G

(D) Data inadequate

(E) None of these

Ans : (C)

Directions—(Q. 106–110) In each of these questions a group of letters is given followed

by four combinations of number/symbol lettered (A), (B), (C) & (D). Letters are to be

coded as per the scheme and conditions given below. You have to find out the serial

letter of the combination, which represents the letter group. Serial letter of that

combination is your answer. If none of the combinations is correct, your answer is (E) i.e.

None of these :

Letters# Q M S I N G D K A L P R B J E

Number/ Symbol# 7 @ 4 # % $ 6 1 2 £ 5 * 9 8 3

Conditions :

(i) If the first letter is a consonant and the last a vowel, both are to be coded as the code

of the vowel.

(ii) If the first letter is a vowel and the last a consonant, the codes for the first and the

last are to be interchanged.

(iii) If no vowel is present in the group of letters, the second and the fifth letters are to

be coded as ©.

 

106. BKGQJN

(A) 9©$7©%

(B) ©9$7%©

(C) 91$78%

(D) %1$789

(E) None of these

Ans : (A)

 

107. IJBRLG

(A) #89*£$

(B) #89*£#

(C) $89*£#

(D) $89*£$

(E) None of these

Ans : (C)

 

108. BARNIS

(A) 92*#%4

(B) 924#*%

(C) 92*#%9

(D) 42*#%4

(E) None of these

Ans : (E)

 

109. EGAKRL

(A) #£$21*

(B) £$21*3

(C) £$21*#

(D) #£$21#

(E) None of these

Ans : (B)

 

110. DMBNIA

(A) 6@9%#2

(B) 2@9%#6

(C) 2@9%#2

(D) 2©9%#2

(E) None of these

Ans : (C)

 

Directions-(Q.111-115) Study the following information carefully and answer the given

questions-Among M, R, L, N and J each scoring different marks in an examination, R

scored more than M. N scored less than L but more than J. J scored more than R.

111. Who amongst them scored the least marks?

(A) R

(B) M

(C) J

(D) N

(E) L

Ans: (B)

 

112. Whose score was the third highest?

(A) R

(B) M

(C) J

(D) N

(E) L

Ans: (C)

 

113. If each vowel of the word PERTAIN is changed to the next letter in the English

alphabetical series and each consonant is changed to the previous letter in the English

alphabetical series and then the alphabets thus formed are arranged in alphabetical

order from left to right, which of the following will be third from the left?

(A) O

(B) Q

(C) M

(D) B

(E) J

Ans : (E)

 

114. How many such pairs of letters are there in the word THINGS, each of which has as

many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they 

have between them in the English alphabetical order?

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) Four

(E) Five

Ans: (B)

 

115. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the 

one that does not belong to that group?

(A) Drop

(B) Slip

(C) Bounce

(D) Topple

(E) Fall

Ans: (C)

 

Directions—(Q. 116–120) Read the following information carefully and answer the

questions, which follow :

‘A – B’ means ‘A is father of B’

‘A + B’ means ‘A is daughter of B’

‘A ÷ B’ means ‘A is son of B’

‘A × B’ means ‘A is wife of B’

 

116. Which of the following means P is grandson of S ?

(A) P + Q – S

(B) P ÷ Q × S

(C) P ÷ Q + S

(D) P × Q ÷ S

(E) None of these

Ans : (C)

 

117. How is P related to T in the expression ‘P + S – T’ ?

(A) Sister

(B) Wife

(C) Son

(D) Daughter

(E) None of these

Ans : (A)

 

118. In the expression ‘P + Q × T’ how is T related to P ?

(A) Mother

(B) Father

(C) Son

(D) Brother

(E) None of these

Ans : (B)

 

119. Which of the following means T is wife of P ?

(A) P × S ÷ T

(B) P ÷ S × T

(C) P – S ÷ T

(D) P + T ÷ S

(E) None of these

Ans : (E)

 

120. In the expression ‘P × Q – T’ how is T related to P ?

(A) Daughter

(B) Sister

(C) Mother

(D) Can’t be determined

(E) None of these

Ans : (D)

 

TEST-4

COMPUTER KNOWLEDGE/ MARKETTING APTITUDE

 

121. Assembly language is–

(A) Low-level programming language

(B) High level programming language

(C)Machine language

(D) All of the above

(E) None of these

Ans: (A)

122. To identification particular location in storage area one have a–

(A) Address

(B) Password

(C)Logic

(D) Mouse

(E) None of these

Ans: (A)

 

123. The following computer’s memory is characterized by low cost per bit stored–

(A) Primary

(B) Secondary

(C)Hard disk

(D) All of the above

(E) None of these

Ans: (B)

 

124. The following is true for Auxiliary Storage–

(A) It has an operating speed far slower than that of the primary storage.

(B) It has an operating speed faster than that of the primary storage.

(C)It has an operating speed equivalent than that of the primary storage.

(D) All of the above

(E) None of these

Ans:(A)

 

125. Following is true for Bandwidth–

(A) The narrow the bandwidth of a communications system the less data it can transmit in a given

period of time.

(B) The narrow then bandwidth of a communications system the more data it can transmit in a given

period of time.

(C)The wider the bandwidth of a communications system the less data it can transmit in a given

period of time.

(D) All of the above

(E) None is true

Ans: (A)

 

126. Acknowledgement from a computer that a packet of data has been received and

verified is known as–

(A) ACK

(B) BCK

(C)ECK

(D) All of the above

(E) None of these

Ans(A)

 

127. The following is a communications device (modem) which allows an ordinary

telephone to be used with a computer device for data transmission–

(A) Keyboard

(B) Acoustic coupler

(C)Mobile phone

(D) All of the above

(E) None of these

Ans: (B)

 

128. ALGOL is the

(A) High-level language

(B) Low level language

(C)Machine language

(D) All of the above

(E) None of these

Ans: (A)

 

129. A high level programming language named after Ada Augusta, coworker with Charles

Babbage–

(A) Augustan

(B) Babbage

(C) Ada

(D) Charlie

(E) All of the above

Ans: (C)

 

130. Following is a logic circuit capable of forming the sum of two or more quantities–

(A) Adder

(B) Multiplier

(C) Address

(D) Access

(E) None of these

Ans: (A)

 

131.Financial Inclusion means

(A) Opening Accounts of Finance Companies

(B) Financial Analysis of Balance sheet figures

(C) Opening Accounts of HNI’s

(D) Opening Accounts of NRI’s

(E) Opening Accounts of underprivileged persons

Ans: (E)

 

132. Target market for Home Loans is

(A) all builders

(B) all housing societies

(C) agriculturists

(D) All of these

(E) None of these

Ans: (A)

 

133.In modern day marketing, the benefits of selling extend to

(A) Only products and services

(B) Only after sales services

(C) Lifelong relationship with the buyer

(D) All of these

(E) None of these

Ans: (C)

 

134.One of the following is not a target group of SME loans

(A) all professionals

(B) large industries

(C) truck operators

(D) beauty parlours

(E) hotels and restaurants

Ans: (B)

 

135.The performance of a salesperson can be enhanced by

(A) increasing the sales incentives

(B) increasing the number of products to be sold

(C) appropriate training

(D) All of these

(E) None of these

Ans: (D)

 

136. Any data or instruction entered into the memory of a computer is considered as—

(A) storage

(B) output

(C) input

(D) information

(E) None of these

Ans : (A)

 

137. Which part of the computer displays the work done ?

(A) RAM

(B) printer

(C) monitor

(D) ROM

(E) None of these

Ans : (C)

 

138. One of the methods for Market Monitoring is—

(A) to watch TV serials

(B) to discuss with other sales persons

(C) to monitor media outlets

(D) All of these

(E) None of these

Ans : (C)

 

139. Market Expansion means—

(A) hiring more staff

(B) firing more staff

(C) buying more products

(D) buying more companies

(E) None of these

Ans : (E)

 

140. A series of instructions that tells a computer what to do and how to do it is called a—

(A) program

(B) command

(C) user response

(D) processor

(E) None of these

Ans : (A)

 

141. Effective marketing helps in—

(A) developing new products

(B) creating a competitive environment

(C) building demand for products

(D) All of these

(E) None of these

Ans : (D)

 

142. Which is the part of a computer that one can touch and feel ?

(A) Hardware

(B) Software

(C) Programs

(D) Output

(E) None of these

Ans : (A)

 

143. A Call in Marketing means—

(A) to phone the customers

(B) to visit the customers

(C) to visit the marketing site

(D) to call on prospective customers

(E) None of these

Ans : (D)

 

144. Delivery Channel means—

(A) maternity wards

(B) handing over the products to the buyers

(C) places where products are made available to the buyers

(D) All of these

(E) None of these

Ans : (C)

 

145. To search and load the saved file

(A)select the close command

(B)select the new command

(C)select the same command

(D)select the open command

(E)None of these

Ans: (B)

 

146.What do the contents of active cell show

(A)name box

(B)reheading

(C)formula bar

(D)task pen

(E)none of these

Ans: (D)

 

147.Which of the following is a small size network

(A) LAN

(B) DSL

(C) PAM

(D) USB

(E)None of these

Ans: (A)

 

148. The process of finding/correcting errors

(A) bugs

(B) debugging

(C) hacking

(D) cracking

Ans: (B)

 

149.) Hard disk drives are considered as ……… storage?

(A) Flash

(B) Non Volatile

(C) Temporary

(D) Non Permanent

Ans: (B)

 

150) Microprocessers can be used to make ?

(A) Computer

(B) Digital Systems

(C) Calculators

(D) All of the Above

Ans: (D)

 

151) Which of the following is generally reffered to as brain of computer?

(A) ALU

(B) CPU

(C) Control Unit

(D) Memory

Ans: (B)

 

152) All of the following are storage devices except?

(A) Hard Disk drive

(B) Printers

(C) Floppy disk drive

(D) CD drive

Ans: (B)

 

153) Which of the following is not an example of Intel processor

(A) i3

(B) i5

(C) i7

(D) i11

Ans: (D)

 

154) The difference between memory and storage is that memory is ……….. and storage

is ……..?

(A) Temporary , Permanent

(B) Permanent , Temporary

(C) Slow , Fast

(D) None of the Above

Ans: (A)

 

155) Computer instructions written with use of english words instead of binary machine

code is called as?

(A) Mnemonics

(B) Symbolic Code

(C) Gray Codes

(D) Opcode

Ans: (A)

 

156) An example of non numeric data is ?

(A) Bank Balance

(B) Examination marks

(C) Real numbers

(D) None of the above

Ans(D)

 

157) Which of the following is the last key of the series F1, F2, F3 ……..?

(A) F10

(B) F11

(C) F12

(D) None of the above

Ans: (C)

 

158) A single application that combines the major features of several types of

applications is called as ….?

(A) integrated software

(B) suite

(C) combo package

(D) high end

Ans: (A)

 

159) VB Script can perform

(A) Calculation of data

(B) create 3-D animation effect

(C) Presentation of fixed information

(D) All of the above

Ans: (D)

 

160) Which of the following topology is least effected by adition or removal of node?

(A) Ring

(B) Star

(C) Bus

(D) Mesh

Ans: (A)

TEST-5

QUANTITATIVE APTITUDE

161. Kamya purchased an item of Rs. 46,000 and sold it at loss of 12 per cent. With that

amount she purchased another item and sold it at a gain of 12 per cent. What was her

overall gain/loss?

(A) Loss of Rs. 662.40

(B) Profit of Rs. 662.40

(C) Loss of Rs. 642.80

(D) Profit Rs. 642.80

(E) None of these

Ans: (A)

 

162. The sum of six consecutive even numbers of set-A is 402. What is the sum of

another set-B of four consecutive numbers whose lowest number is 15 less than double

the lowest number of set- A?

(A) 444

(B) 442

(C) 440

(D) 446

(E) None of these

Ans: (B)

 

163. Call rate of a sim company-A is 1 paisa for every 3 seconds. Another sim company-B

charges 45 paisa per minute. A man talked 591 seconds from Sim Company-A and 780

seconds from sim company-B. What would be the total amount he spent?

 (A) Rs. 7.80

(B) Rs. 7.40

(C) Rs. 7.46

(D) Rs. 7.82

(E) Rs. 8.46

Ans: (D)

 

164. A 280 metre long train moving with an average speed of 108 km/hr crosses a

platform in 12 seconds. A man crosses the same platform in 10 seconds. What is the

speed of the man in meter / second?

 (A) 5 m/s

(B) 8 m/s

(C) 12 m/s

(D) Cannot be determined  

(E) None of these

Ans: (B)

 

165. The ratio between the three angles of a quadrilateral is 13 : 9 : 5 respectively. The

value of the fourth angle of the quadrilateral is 36°. What is the difference between the

largest and the second smallest angles of the quadrilateral?

 (A) 104°

(B) 108°

(C) 72°

(D) 96°

(E) None of these

Ans: (D)

 

166. 23 25 53 163 657 3291 ?

(A) 16461

(B) 13169

(C) 9877

(D) 23045

(E) 19753

Ans: (E)

 

167. 3 13 65 585 7605 129285 ?

(A) 2456415

(B) 2235675

(C) 2980565

(D) 2711985

(E) 2197g45

Ans(D)

 

168. 1 16 81 256 625 1296 ?

(A) 4096

(B) 2401

(C) 1764

(D) 3136

(E) 6561

Ans: (B)

 

169. 12 12 18 45 180 1170 ?

(A) 12285

(B) 10530

(C) 11700

(D) 12870

(E) 7605

Ans: (A)

 

170. 3 13 65 585 7605 129285 ?

(A) 2456415

(B) 2235675

(C) 2980565

(D) 2711985

(E) 2197g45

Ans: (D)

 

171. 1 16 81 256 625 1296 ?

(A) 4096

(B) 2401

(C) 1764

(D) 3136

(E) 6561

Ans: (B)

 

172. 12 12 18 45 180 1170 ?

 (A) 12285

(B) 10530

(C) 11700

(D) 12870

(E) 7605

Ans: (A)

 

Directions-(Q.173-177) Study the following pie-chart and bar chart and answer the

following questions. Percentage wise Distribution of students in six different Schools

Total number of Students = 6000 Percentage of Students

Number of Boys out of the 6000 Students in each School Separately .

 

173. What is the total number of girls in School-C, number of girls in School-E and the

number of boys in school-D together?

(A) 1700

(B) 1900

(C) 1600

(D) 1800

(E) None of these

Ans: (D)

 

174. What is the respective ratio between the number of boys in School-C, number of

girls in school-B and total number of students in School-E?

 (A) 45: 7: 97

(B) 43: 9: 97

(C) 45: 7: 87

(D) 43: 9: 87

(E) None of these

Ans: (C)

 

175. What is the difference between the total number of students in School-P and the

number of boys in school-E?

 (A) 820

(B) 860

(C) 880

(D) 900

(E) None of these

Ans: (E)

 

176. In which school the total number of students (both boys and girls) together are

equal to the number of girls in School-E?

 (A) A

(B) B

(C) C

(D) D

(E) F  

Ans:  (B)

 

177. Number of girls in School-A is approximately what per cent of total number of

students in School-B?

 (A) 55

(B) 50

(C) 35

(D) 45

(E) 40

Ans: (E)

 

Directions (Q. 177-181): What SilUUili come in place of question mark (‘?) in the following

number series ?

 

177. 444 467 513 582 674 789 ?

(A) 950

(B) 904

(C) 927

(D) 881

(E) 973

Ans: (C)

 

178. 23 25 53 163 657 3291 ?

(A) 16461

(B) 13169

(C) 9877

(D) 23045

(E) 19753

Ans: (E)

 

179. 3 13 65 585 7605 129285 ?

(A) 2456415

(B) 2235675

(C) 2980565

(D) 2711985

(E) 2197g45

Ans: (D)

 

180. 1 16 81 256 625 1296 ?

(A) 4096

(B) 2401

(C) 1764

(D) 3136

(E) 6561

Ans: (B)

 

181. 12 12 18 45 180 1170 ?

(A) 12285

(B) 10530

(C) 11700

(D) 12870

(E) 7605

Ans: (A)

 

Directions (Q.182-186): What will come in place of the question mark (?) in the following

number series?

 

182. 8 10 18 44 124 (?)

 (A) 344

(B) 366

(C) 354

(D) 356

(E) None of these

Ans: (B)

 

183. 13 25 61 121 205 (?)

 (A) 323

(B) 326

(C) 324

(D) 313

(E) None of these

Ans: (D)

 

 184. 656 352 200 124 86 (?) (A) 67

(B) 59

(C) 62

(D) 57

(E) None of these

Ans: (A)

 

185. 454 472 445 463 436 (?)

 (A) 436

(B) 456

(C) 454

(D) 434

(E) None of these

Ans: (C)

 

186. 12 18 36 102 360 (?)

 (A) 1364

(B) 1386

(C) 1384

(D) 1376

(E) None of these

Ans: (B)

 

187. 515.15-15.51-1.51-5.11-1.11=?

(A) 491.91

(B) 419.91

(C) 499.19

(D) 411.19

(E) None of these

Ans(C)

 

188. (?) 2 + (123) 2 = (246)  2 – (99)  2 – 2462

(A) 184

(B) 186

(C) 182

(D) 180

(E) None of these

Ans(C)

 

189. 414 x? x7=127512

(A) 36

(B) 40

(C) 44

(D) 48

(E) None of these

Ans(C)

 

190. [(84) 2 ÷28 x 12]÷24 =7 x ?

(A) 15

(B) 17

(C) 19

(D) 21

(E) None of these

Ans(E)

 

191.A sum of money increased by 56.25% in 2 years, when lent at a certain rate of

compound interest, interest being compounded annually. If the same sum is lent at

simple interest at the same rate of interest, in how many years would it become 11 times

itself?

(A)27

(B)30

(C)40

(D)48

(E)52

 Ans:(C)

 

192. A sum of Rs.32000 was deposited in a savings account in two parts. One part was

deposited at 8% p.a. and the other part was deposited at 12% p.a. The sum earns an

interest of 9% p.a. Find the difference (in Rs.) of the two parts

(A)12000

(B)14000

(C)16000

(D)18000

(E)20000

Ans: (C)

 

193. The marks scored by 40 students in a test are distinct and have integral values. If

the highest score is 120 and their average score is 100.5, then find the average of the

least and the second least mark.

(A)81.5

(B)82.5

(C)82

(D)80.5

(E)81.5

Ans:(C)

 

194.The average age of a father and his only son is 25% more than the average age of

that boy and his mother. When that boy was born, his mother was 30 years old and his

father was 40 years old. Find the present age of father.

(A)55

(B)48

(C)65

(D)45

(E)60

Ans:(D)

 

195.How many four-digit perfect squares ‘abcd’ are possible such that ‘dcba’ is also a

four-digit perfect square and is also a factor of ‘abcd’? (given a ? d)

(A)0

(B)1

(C)2

(D)3

(E)4

Ans:(A)

 

196.How many three-digit positive integers have their hundreds, tens and units digits in

ascending order?

(A)70

(B)77

(C)80

(D)84

(E)90

Ans:(C)

 

197.A certain amount earned a simple interest at the same rate of interest for 6 years and

9 years. What will be the ratio of interest earned?

(A)3:2

(B)4:2

(C)5:2

(D)non of these

(E)data incorrect

Ans: (A)

 

198.A rectangular room can be partitioned into two equal square rooms by a 7 m long

partition. Find the area of the rectangular room.

(A)48

(B)96

(C)147

(D)240

(E)none of these

Ans:(E)

 

199.A man was walking at the speed of 4 kmph. He takes 3 minutes to cross a square field

diagonally. Find the area of the field

(A)20000

(B)19000

(C)18000

(D)17000

(E)16000

Ans: (C)

 

200.A square has X m long sides. Another square is drawn with the diagonal of the

previous square as its side. Find the ratio of the areas of two squares.

(A)1.2

(B)2.1

(C)2.3

(D)4.4

(E)1.6

Ans:(C)

 

(A)

(B)

(C)

(D)

(E)

 

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

« »