CBSE Class 11 Economics Sample Paper

Feb 24 • Board Sample Papers • 42308 Views • 125 Comments on CBSE Class 11 Economics Sample Paper

Economics is a theory subject but it also includes formula and derivations thus prepare each and every topic as per the requirement. While preparing Economics, students required to given proper attention to understand the concept behind each and every topics. The purpose of setting this Solved CBSE Class 11 Economics Sample Paper  is to make you aware about the latest pattern and the type of questions to be asked from frequent topics. In order to prepare this paper, some help has been taken from previous year board sample papers and the referred NCERT Textbooks. I hope this paper will help you get excellent marks in your board exams. In order to enhance your performance you can also take help from CBSE Sample Paper of English for Class XI.

Click on Whatapp logo to join oureducation IIT group with many students

About Board: Central Board of Secondary Education is one of the most famous and reputed governmental Board of Education that is designed for the purpose of serving quality education to their students across country. The board is abbreviated as CBSE and provides educational facilities for both private and public schools in India.

solved sample papers for class 11

CBSE Class 11 Economics Sample Paper

General Instructions:
a) This paper consists of two parts.
b) First: STATISTICS FOR ECONOMICS with questions from 1 to 16.
c) Second: INDIAN ECONOMIC DEVELOPMENT with questions from 17 to 32.
d) Marks are allotted to each question for your help.

Economics Sample Paper Class 11th CBSE

STATISTICS FOR ECONOMICS

1.Whether perfect completion exists in reality or is a myth?[1 mark]
Ans. Perfect completion is not found existing in reality and therefore is considered as a myth.

2. What do you mean by fiscal discipline in economics? [1 mark]
Ans. Fiscal discipline means maintaining the control over the expenditure of the government.

3. What is progressive tax? [1 mark]
Ans. Tax which increases with the increase in the income level. This tax results in real burden on the rich people than on the poor people.

4. What do you mean by surplus budget? [1 mark]
Ans.  A budget in which the receipts estimated by the government exceeds the total expenditure by the government.

5. What are the two basis is which market can be classified? [1 mark]
Ans. Two basis in which market can be classified are as follows
(A)  numbers of buyers and sellers  in the market
(B)  nature of the commodity existing

6. Whether market is confined only to the shopping markets?Give valid reason to support your answer? [3 mark]
Ans.A market is not only confined to shopping complexes.In economics it is termed  as a special type of arrangement which influences sale and purchase of the commodity.

7. What is oligopolic market? [3 mark]
Ans. Oligopolic refers to market having few number of sellers. Oligopoly refers to a market form in which there are few big sellers selling close substitute goods to large number of buyers.

8. In which form of market homogeneous goods are sold? [3 mark]
Ans. Homogeneous goods are mostly sold in markets having perfect competition where there is no substitute to the product.

9. How is the equilibrium price influenced by the change in supply? [3 mark]
Ans. If the demant of a product is constant and there is an increase in its supply, then the equilibrium price will decrease and vice versa.

10. What is perfect competition in economics? [3 mark]
Ans. Perfect competition is the case where exists a large number of buyers and the sellers who work freely and there exist uniformity in the price of the product with no closer substitute and also there exists no restriction on entry or exiting of the firms.

11. Does homogeneous product has any influence in perfectly competitive market? [4 mark]
Ans. Homogeneous products are those products having same size, weight, shape, price etc. and in perfect competitions sellers sell identical products and there can be no change in the price of the product and thus only one price exists.

12. What significance does large number of sellers and firms play? [4 mark]
Ans. The significance lie in the fact that the independent action of the buyer or the seller influence the price of the product. The degree to which the price is influenced depend on the share of the demand of the buyer on total markets demand.

13. Define development expenditure? [4 mark]
Ans.  The expenditure relates to that expenditure which is spent on growth and development activities of the government.

14. ”If the price of the product increases, a family’s spending on that product has to increase.” Justify the statement? [6 mark]
Ans.The above statement is incorrect because the price of the product incurred by the family depends on the elasticity of demand for that product which is explained below:
(i)  Elastic demand : It means that small price change of the product would lead to larger change in the quantity demanded which means price and quantity demanded are inversely proportional.
(ii) Inelastic demand :  It represents that that a larger price change would need a small change in the quantity demanded for the product,therefore if the price of product with inelastic demand increases the total expenditure also increases
Conclusion :- An increase in price of the product may lead to an increase or decrease in total expenditure incurred on the product depending on the price elasticity of demand for the product.

15. Explain the factors responsible for a leftward shift in market demand curve of a commodity? [6 mark]
Ans. A left shift would mean that the consumer is ready to consume only a small quantity of the product at a given price. It exists because of following factors:
(i) When there is a decrease in price of substitute goods: when the price of the product decreases it is considered to be as cheaper and this changes the consumers preference for that product and prefer more of the substitute goods eg: tea and coffee
(ii) When there is an increase in price of complementary goods:  when the price of the good increase then the demand for its complementary good decreases for eg: bread and butter.
(iii) When there is a decrease in income level of consumer: When the income of the consumer decreases its purchasing power also decreases as a result the consumer purchases lesser quantity of the product at the available
(iv) When there is change in taste of consumer: If the consumer changes its preference for a product then the consumer is ready to comsune small quantity at available price.

16. What is the other name of Economic reforms and define NEP?[6 mark]
Ans. In the beginning of 1990’s Indian Economy was going through a very bad stage. A process to correct this problem was started in the year 1991. Since than things are going in a correct way. This better way of performance is called as Economics reforms. Steps take are as mentioned:-
1. Reforms  the whole Industrial sector
2. Remove all problems of Financial sector reforms
3. Resolve Tax reforms
4. Improvement of Foreign exchange reforms

INDIAN ECONOMIC DEVELOPMENT

17. What are the three basics pillars of economics reforms? [1 mark]
Ans. Liberalization, Privatization and Globalization are the three basics pillars of economics reforms.

18. What do you understand by privatization? [1 mark]
Ans. Privatization is the process of disinvestment or you can say that it implies giving away ownership of government enterprises to private companies.

19.Give one limitation of Index Number. [1 mark]
Ans: The most important limitation is that Index Number is based on the study of samples.

20. Give a factors responsible for environmental crisis in India? [1 mark]
Ans: Rising population is the biggest factor for it.

21. What do you mean by discrete variable? [1 mark]
Ans: Discrete variables can take only some particular values at a particular time.

22. What do you understand by poverty line? [1 mark]
Ans: It is the cut-off point which divides population as poor and non-poor.

23. What do you understand by underemployment?[1 mark]
Ans:Underemployment refers to people who are working in a lower capacity than they are qualified for, including in a lower-paid job or for less hours than they would like to work.

24. Describe significance of  the primary deficit. [4 mark]
Ans. Primary deficit is the difference between fiscal deficit and interest payment. It generally creates a burden for the tax payment.

25. Define tax and non-tax revenue. [4 mark]
Ans. Tax revenue may be defined as receipts from all kinds of taxes imposed by the government such as, income tax, sales tax, custom duty etc.
Non-tax revenue may be defined as receipts of the government from the sources other than taxes such as interest, profits, dividends, fees, fines, penalties etc.

26. What do you understand by plan expenditure? [3 mark]
Ans. Plan expenditure is that public expenditure which represents current and investment outlays that arises due to plan proposals on various projects and programmes.. Items of plan expenditure include spending  on electricity generation, irrigation and development of rural areas, construction of roads and bridges etc.

27. What do you mean by commercial revenue? [4 mark]
Ans. Commercial revenue means revenue received by the government in the form of prices paid for government supplied commodities and services i.e., revenues derived from the government from their own production units called public enterprises. For instance nationalised banks, Industrial Finance Corporation of India, LIC etc.

28. What is fees? Explain the main features of fees. [4 mark]
Ans. Fee is the payment that is done to the government for the services it provides to the people. There are some features of the fee which are:
(a)  It is compulsory for all to pay the fees if the person has consumed the service provided.
(b)  It always result in a specific type of benefit provided to the payer of the fees.

29. Explain all the necessary limitations  of statistics in details. [6 mark]
Ans.  All the necessary limitations  of statistics are :
1. Statistics can’t be studied as an individual subject. It includes  the aggregate  facts  only.
2. Statistics deals with the mentioned quantitative facts which are numerically expressed  numerically expressed.  They may be in the form of quantitative data.
3.  Statistical  laws  are not  exact  like the laws  of physics,  chemistry etc. Statistical results  are true only  on an average basis.
4. Only experts are able to make possible use of statistics in a expert way which is beneficial for all as a result.
5. All data must be in a uniform and homogeneous way.

30.  What  are the rules for collecting primary data for interview? Mention all merits  and demerits of it? [6 mark]
Ans.  Personal Interviews : This is the method by which one can access to all the members in a quick way.  The researcher always tried to conducts face to face interviews with the respective respondents. The interviewer has  the opportunity at that time to give a quick details of himself to the interviewer.

Merits :
1.  Through this method  highest  response rate are collected.
2.  All the Misinterpretation and misunderstanding should be avoided.
3.  Allows  classification of ambiguous  questions.

Demerits :
1.  It is  an expensive method
2.  It requires  trained interviewers for this purpose.

31. Discuss  all different  methods  of classification of data? [6 mark]
Ans.  The all different  methods  of classification of data are:
1. Chronological Classification : In such a classification data are classified either in ascending or in descending order with reference to time.
2. Spatial Classification : The data are classified as per geographical locations such as countries, states etc.
3. Qualitative classification :  Characteristics is done on the basis of nationality, status etc. are called qualities or attributes.
4.Quantitative classification :  Characteristics is done on the basis of height, weight, age,  income,  makers  of students  etc. are quantitative in nature.
Conclusion: It is the longer way to complete the survey.

32. Explain  characteristics  of the classification? [6 mark]
Ans.The main characteristics of classification are as follow:
1.  Homogeneity : The data classfied in one group or class should be homogeneous .
2.  Clarity :The data classfied should be in a meaningful way. Each item of the data should  belong to one particular class only. There should be no confusion about the group or class  of a given item.
3.  Flexibility : The data classified should be flexible  and should  be able  to adapt  all changes required.

Note: To get pdf of above sample paper,follow: CBSE Class 11 Economics Sample Paper
To get pdf of more Economics sample paper,follow: CBSE 11th Economics Sample Paper

For any kind of suggestion related to the content of this sample paper please follow the comment section. Best of luck for your Exam preparation. 

Related links:

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

125 Responses to CBSE Class 11 Economics Sample Paper

  1. Rajeev says:
  2. Rajeev says:
  3. Anonymous says:
  4. Sarabjeet says:

    Sample paper for std11economics

  5. Neeraj Joon says:

    12

  6. naseem says:

    rural development

  7. naseem says:

    rural development

  8. naseem says:

    rural development

  9. naseem says:

    rural development

  10. naseem says:

    rural development

  11. naseem says:
  12. Sourabh Awasthi says:

    Model paper

  13. Sourabh Awasthi says:
  14. sourabh says:
  15. Anonymous says:
  16. shivam talwaria says:

    11th arts

  17. shivam talwaria says:
  18. Abhishek singh panwar says:

    I am study in class. 11th

  19. Abhishek singh panwar says:

    I am study in class. 11th

  20. Abhishek singh panwar says:

    I am study in class. 11th

  21. Abhishek singh panwar says:
  22. rahul verma says:
  23. DEEPESH says:
  24. Anonymous says:
  25. sweety bansal says:

    economics 11 sample paper

  26. sweety bansal says:

    economics 11 sample paper

  27. sweety bansal says:

    economics 11 sample paper

  28. Anonymous says:
  29. jitendra singh says:

    i need only sample paper to select a paper for student

  30. SUDESH says:
  31. SUDESH says:
  32. SUDESH says:
  33. mahi says:

    11tj

  34. mahi says:
  35. mahi says:
  36. Sagar says:

    11 class

  37. Sagar says:

    11 class

  38. Sagar says:

    11 class

  39. Sagar says:

    11 class

  40. Sagar says:

    11 class

  41. Sagar says:

    11 class

  42. Sagar says:
  43. Sagar says:
  44. Anonymous says:
  45. ajay prakash says:

    bac b e d

  46. Rajnandini says:

    Class 11

  47. Jabihullah says:

    High school

  48. Jabihullah says:
  49. Anonymous says:
  50. Anonymous says:
  51. shamsa Ahmed says:
  52. Anonymous says:
  53. Anonymous says:
  54. Anil Kumar Rai says:
  55. Anil Kumar Rai says:
  56. Anil Kumar Rai says:
  57. Anilkumarrai says:
  58. Anilkumarrai says:
  59. Anilkumarrai says:
  60. Anonymous says:
  61. Anonymous says:
  62. Anonymous says:
  63. Anonymous says:
  64. Anonymous says:
  65. himanshu singh says:
  66. Clario mary says:
  67. Hetvi says:

    Nothing

  68. Hetvi says:
  69. anshul says:

    needed sample paper

  70. anshul says:

    needed sample paper

  71. anshul says:
  72. kunal patidar says:

    Class 11

  73. Bhawna agrawal says:

    Dav hehal

  74. Bhawna agrawal says:

    Dav hehal

  75. Bhawna agrawal says:
  76. Arpit prabhakar says:

    Cbse

  77. Arpit prabhakar says:
  78. Anonymous says:
  79. Pawan says:
  80. Guddu says:
  81. Anonymous says:
  82. Anonymous says:
  83. Anonymous says:
  84. Saket says:

    Statistics

  85. Saket says:

    Statistics

  86. Saket says:

    Statistics

  87. Saket says:

    Statistics kind

  88. Saket says:

    Statistics kind

  89. Saket says:
  90. Abhay says:

    11 th class

  91. Anonymous says:
  92. Anonymous says:
  93. Adeeba says:

    I want last year question paper of economics class 11th in Hindi medium

  94. Adeeba says:

    I want last year question paper of economics class 11th in Hindi medium

  95. Adeeba says:

    I want last year question paper of economics class 11th in Hindi medium

  96. Chetan says:

    Divorce

  97. Chetan says:

    Divorce

  98. Chetan says:

    Divorce

  99. Chetan says:
  100. rajan says:

    Nio

  101. rajan says:
  102. Shruti upadhyay says:

    I need to have past exm question papers

  103. Shruti upadhyay says:
  104. Anonymous says:
  105. Anonymous says:
  106. Eshu says:

    10 pass

  107. Eshu says:

    10 pass

  108. ayush says:

    Ha ha hi hi

  109. ayush says:
  110. ayush says:
  111. Durga says:

    question papers

  112. Durga says:
  113. Anonymous says:
  114. Anonymous says:
  115. Ram says:

    Economic sample paper 2017-18 hindi pdf

  116. v.aanandsurya says:
  117. neeraj says:

    Good

  118. Anonymous says:
  119. titbit singhal says:

    All queries in eco

  120. titbit singhal says:

    All queries in eco

  121. ranjit singh says:

    Enter your any educational query or doubt slove paper economics sa-1 exam

  122. Anonymous says:

    grade 11 and 12 economics and business studies question papers along with key answers

  123. Curtis Araldi says:

    generic norgestrel and ethinyl estradiol tablets desogen generic brands buy levonorgestrel ethinyl estradiol desogen is there a generic generic drospirenone/ethinyl estradiol 3/0.03mg getting pregnant after taking desogen levonorgestrel compared to desog

  124. Dinesh says:

    Look at this paper….

    the readability is very good, By taking notes in this paper will help you at any time.

  125. Rachita Mishra says:

    A focus of these question answers are how economic agents behave or interact and how economies work. Consistent with this, a primary textbook distinction is between microeconomics and macroeconomics. Microeconomics examines the behavior of basic elements in the economy, including individual agents (such as households and firms or as buyers and sellers) and markets, and their interactions.

« »