Data Mining Concepts

pallavi dubey 4:30 pm

Jan 15 • education, Educcation, Engineering, Engineering, Engineering Notes, Engineering Sample Papers, Gate, GATE Syllabus, Resources • 4077 Views • 7 Comments on Data Mining Concepts

Q1- What is Data Mining?
Ans– data mining can be termed or viewed as a result of natural evolution of information technology. So data mining refers to extracting or mining knowledge from large amount of data. It is a computational procedure of finding patterns in the bulk of data and extracting the required useful data which is further transformed in an understandable information. In data mining, the sets of useful data is extracted involving methods like database systems, machine learning, statistics and artificial intelligence. Various data mining tools are used for the process of data mining.Please have a look at this PPT on Data mining for better understanding,

Q2- What are the different functions of data mining?
Ans– Following are the different functions of data mining-

  • Characterization
  • Association and correlation analysis
  • Classification
  • Prediction
  • Clustering analysis
  • Evolution analysis

Group Discussion

click here to join our group

Q3- What is Data Aggregation and Generalization?
Ans– Aggregation is the technique wherein, as the name suggest, summary or aggregation operation are applied to the data for example, we can construct a data cube for analysis of the data at multiple granularities. Generalizing the data basically deals with the concept wherein low level or primitive data is replaced by high level concept.

data aggregation

Data mining technics

Q4- What do you mean by Analytical characterization?
Ans– data mining has proved to be an effective means of integrating the analyzing the diverse collection of variables. If the mined concept descriptions involve many attribute, an analytical characterization should be performed.

association rule

Association data mining Rule

Get all exam preparation Updates

click here to join our gate cs group

Q5- Explain the association mining rule in brief.
Ans– mining association rule provides association or correlation among a large set of item. The association rule provide a great help in decision making process.

Q6Explain the following terms in brief-
Learning
Classification
Ans In Learning, a model is used to analyze a training data set is composed of training data samples that are randomly selected from a sample population.

In Classification, the model is used for estimation using class-labeled, randomly selected test samples . Classification is usually associated with finding a known data class for the given unknown data , which is analogous to labeling the unlabeled data. “Classification is the process that finds the common properties along a set of objects in a data set and classifies them into different classes according to classification model.”

Cluster analysis

Cluster Analysis in Data Mining

Q7- What do you mean by Cluster Analysis?
Ans– Cluster analysis is an important human activity . Cluster analysis has been widely used in numerous application , including market research, pattern recognition, data analysis and image processing.

Q8- What is OLAP?
Ans– OLAP (Online Analytical Processing): In the multidimensional model,data are organized into multiple dimensions and each dimension contains multiple levels of abstraction defined by concept hierarchies. OLAP provides a user friendly environment for interactive data analysis .

Q9- What do you mean by Tuning Data Warehouse explain?
Ans– Tuning a data warehouse is more difficult than tuning an OLTP environment because of the ad hoc and unpredictable nature of the load. A data warehouse, of its very nature, evolves over time. As a result,many aspects of the warehouse environment will change as the profile and the usage of the data change.

Q10- What is “data mining Interface”?
Ans– For better feedback to user during the construction of a query data mining interface is used in GUI form. The GUI of data mining query improves the quality of the query.

Like to have these important questions and answers in pdf, click this to download pdf
QUESTIONS AND ANSWERS ON THE CONCEPT OF DATA MINING Pdf

Related Links-
Data warehouse and Data mining questions
Database Management System
DATA MODELING WITH ER MODEL

7 Responses to Data Mining Concepts

  1. Data mining concepts are those which the functions are Characterization Association and correlation analysis Classification Prediction Clustering analysis Evolution analysis

  2. Vipin Sahu says:

    This article contain important concepts related to Data mining with flow charts, block diagram and valuable information like analysis, characterisation and Data mining interface.

  3. Ankita Prajapati says:

    Check it for complete knowledge on this DATA MINING article…

  4. sakshi chaudhary says:

    DATA MINING is basically the process of extracting important or required information from the bulk of data….and this post is very helpful to get the idea of it as things are described with the help of diagrams and flow charts which make the content to understand better….

  5. Saurabh Singh says:

    this post contains information about data mining with theoretical as well as pictorial representation..a very helpful stuff so check it..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts

« »

DO YOU WANT TO TAKE BEST COACHING BY BEST FACULTY
WHATSAPP #Name/City/Engg/Stream To 8130802212 for Engineering Coaching Updates

Please confirm link on your mail . once you click on link , your queries will be answered by our expert. This is to confirm that you are human

Thank You