ies question papers

IES Question Papers for Electronics and Instrumentation Engineering

Rajeev Ranjan 2:03 pm

Apr 22 • Competition Sample Papers • 10873 Views • 6 Comments on IES Question Papers for Electronics and Instrumentation Engineering

IES Examination is conducted by UPSC (Union Public Service commission) every year for the recruitment in various engineering services or post in various Government Departments. Here, in this post we have tried to bring IES Question Papers for Electronics and Instrumentation Engineering. The recruitment mainly takes place for three categories they are Electrical Engineering and Electronics and Telecommunication Engineering , Mechanical Engineering  and  Civil Engineering. Large number candidate apply for this exam but only few are selected.  The selected candidates get a handsome pay along with several other incentives of Government jobs and job security.

The exam includes a common General Ability Paper for all branches. The exam consists of two parts

IES Question Papers

IES Question Papers

1) Common Written Test

2) Personality Test

Interested candidates may also go for Online Test on IES.

Click on Whatapp logo to join oureducation IES group with many students

IES Question Papers

1. A 35 volt source is connected to a series circuit at 600 ohms and R as shown. If a voltmeter at internal resistance 1.2 kilo ohms is connected across 600 ohm resistor it reads 5v. the value of R is.

a. 1.2 k ohms
b. 2.4 k ohms
c. 3.6 k ohms
d. 7.2 k ohms

Ans- (b)

2. The energy stored in the magnetic field at a solenoid 30 cm long and 3 cm diameter wound with 1000 turns of wire carrying a current at 10 A , is

a. 0.015 J
b. 0.15 J
c. 0.5 J
d. 1.15 J

Ans – (b)

3. Two coils having equal resistances but different inductance are connected in series. The time constant  of the series combination is the

a. Sum of the time constants of the individual coils
b. Average of the time constants of the individual coils
c. Geometric mean of the time constants of the individual coils
d. Product of the time constants of the individual coils

Ans – (b)

4. A coil with large distributed capacitance has a

a. High Q
b. Low Q
c. Low resonant frequency
d. High resonant frequency

Ans – (d)

5. The current through an electrical conductor is 1A when the temp. of the conductor is 0 deg. And 0.7 A when the temp. is 100 deg. The current when the temperature of the conductor is 1200 deg. C must be

a. 0.08 A
b. 0.16 A
c. 0.32 A
d. 0.64 A

Ans- (b)

6. 5 cells are connected in series in a row and then 4 such rows are connected in parallel to feed current to a resistive load of 1.25 ohms each cell has emf of 1.5 v with internal resistance of 0.2 ohms. Then current through the load will be

a. 3.33 A
b. 23.33 A
c. 5A
d. 1A

Ans –(c)

7. A network contains linear resistors and ideal voltages sources .If values of all the resistors are double, then the voltages across each resistors is

a. Halved
b. Doubled
c. Increased by 4 times
d. Not changed

Ans –(d)

8. Two incadescent bulbs of 40 W and 60 ratings are connected in series across the mains. Then

a. The bulbs together consumes 100 W
b. The bulbs together consumes 50 W
c. The 60 W bulb glows brighter
d. The 40 W bulb glows brighter

Ans-(d)

9. An initially relaxed RC series network with R=2 M Ω C=1µF is switched on to a 10V step input. The vol. across the capacitor after 2 seconds will be

a. 0 V
b. 3.68 V
c. 6.32 V
d. 10 V

Ans –(c)

10.The maximum values of the mutual inductance of two inductively coupled coil with self inductance L1=49mH and L2=81mH is

a. 130mH
b. 63mH
c. 32mH
d. 3969mH

Ans – (b)

11. The thevenins resistance of the n/w comprising of a resistor of 1Ω in series with a parallel connection of a current source of 21 A and resistor of 1Ω through which 1 A of current is flowing is

a. 2
b. 0.5
c. 4/3
d. 1

Ans- (c)

12. The nodal methods of circuit analysis is based on

a. KVL and OHM’s law
b. KCL and OHM’s law
c. KCL and KVL
d. KCL , KVL and OHM’s law

Ans- (b)

13. A passive two port network in a steady state. Compared to its input ,the steady state outout can never offer

a. Higher voltage
b. Lower impedance
c. Greater power
d. Better regulation

Ans (c)

12. For a two port reciprocal network the o/p open circuit voltage divided by the i/p current equals to

a. B
b. Z12
c. 1/Y12
d. H12

Ans – (b)

13. The units whose sizes cannot be chosen independently are called

a. Derived unit
b. Fundamental units
c. Absolute units
d. Auxilliary fundamentals units

Ans –(a)

14. An 0-10 A ammeter has guaranteed accuracy of 1% of full scale deflection. The limiting error while reading 2.5 is

a. 1%
b. 2%
c. 4%
d. None

Ans- (b)

15. The mobility of an electron in a conductor is expressed in terms of

a. Cm^2/v-s
b. Cm/v-s
c. Cm^2/V
d. Cm^2/s

Ans – (a)

16. The MOSFET switch in its On state may be considered equivalent to

a. Resistor
b. Inductor
c. Capacitor
d. Battery

Ans – (c)

To get pdf of ies previous year question papers, follow:

 

Related links:

Give your feedback through comment Section given below the post

Related Posts

6 Responses to IES Question Papers for Electronics and Instrumentation Engineering

  1. Pragadeeshwaran says:

    I need IES previous question paper for Eletronics and Instrumentation Engineering

Leave a Reply

Your email address will not be published.

« »