iGATE PLACEMENT PAPER

Jan 5 • General • 1260 Views • No Comments on iGATE PLACEMENT PAPER

1) A boat moves downstream at the rate of 8 kmph and upstream at a rate of 5 kmph. The speed of the boat in still water is?

1. 6 kmph

2. 6.5 kmph

3. 7 kmph

4. 7.5 kmph

5. None of these

Answer: 2.

2) Mr. Wagle goes to work by a bus. One day he falls asleep when the bus still has twice as far to go as it has already gone. Halfway through the trip he wakes up as the bus bounces over some bad potholes. When he finally falls asleep again, the bus still has half the distance to go that it has already traveled. Fortunately, Mr. Wagle wakes up at the end of his trip. What portion of the total trip did Mr. Wagle sleep?

1. 1/2

2. 1/3

3. 1/4

4. 2/3

5. None of these

Answer : 1.

3) How many bonds are present in CO2 molecule?

1. 1

2. 2

3. 3

4. 4

5. None of these

 Answer : 4.

4) If the Arithmetic mean is 34 and geometric mean is 16 then what is greatest number in that series of numbers?

1. 448

2. 56

3. 64

4. 74

5. None of these

Answer: 3.

5) A farmer sold two of his cows for 210/-. He sold one cow at a profit of 10% and other for a loss of 10%. Totally he gained 5% on selling both the cows. What is the original cost of each cow?

1. 130 and 70

2. 150 and 50

3. 120 and 80

4. 115 and 85

Answer : 2.

6) I went to have my glasses _____.

1. fit

2. fitted

3. fit on

4. fitted on

5. None of these

Answer : 2.

7)Calculate (1/10)18 – (1/10)20 = ?
(a) 99/1020
(b) 99/10
(c) 0.9
(d) none of these

Answer: (a)

8)Pipe A can fill an empty tank in 20 minutes and Pipe B in 30 mins and Pipe C can empty the same in 40 mins. If all of them work together, find the time taken to fill the tank?

(a) 17 1/7 mins
(b) 20 mins
(c) 8 mins
(d) none of these

Answer: (a)

9)Thirty men take 20 days to complete a job working 9 hours a day. How many hour a day should 40men work to complete the job?

(a) 8 hrs
(b) 7 1/2 hrs
(c) 7 hrs
(d) 9 hrs

Answer: (b)

10) Find the smallest number in a GP whose sum is 38 and product 1728?

(a) 12
(b) 20
(c) 8
(d) none of these

Answer: (c)

11)A boat travels 20 kms upstream in 6 hours and 18 kms downstream in 4 hours. Find the speed of the boat in still water and the speed of the water current?

(a) 1/2 kmph
(b) 7/12 kmph
(c) 5 kmph
(d) none of these

Answer: (b)

12) A goat is tied to one corner of a square plot of side 12 meter by a rope 7 meter long. Find the area it can graze?

(a) 38.5 sq.m
(b) 155 sq.m
(c) 144 sq.m
(d) 19.25 sq.m

Answer: (a)

13) One of Mr. Horton, his wife, their son, and Mr. Horton’s mother is a doctor and another is a lawyer.
a) If the doctor is younger than the lawyer, then the doctor and the lawyer are not blood relatives.
b) If the doctor is a woman, then the doctor and the lawyer are blood relatives.
c) If the lawyer is a man, then the doctor is a man. Whose occupation you know?

1. Mr. Horton: he is the doctor
2. Mr. Horton’s son: she is the lawyer
3. Mr. Horton: he is the doctor
4. Mr. Horton’s mother: she is the doctor

Answer: 1.

14) In the given figure, PA and PB are tangents to the circle at A and B respectively and the chord BC is parallel to tangent PA. If AC = 6 cm, and length of the tangent AP is 9 cm, then what is the length of the chord BC?

1. 4 cm
2. 8 cm
3. 6 cm
4. 5 cm

Answer: 1.

15)Union Information and Broadcasting ministry recently gave an indication to change which of the following laws on a larger scale, as the existing provisions of the Act are inadequate to cater to the phenomenal growth of the print media in view of the liberalization of the government policies?

1. Press & Registration of Books Act, (PRB Act) 1867
2. The Delivery Of Books ‘And Newspapers’ (Public Libraries) Act, 1954
3. Indian Press (Emergency Powers ) Act 1931
4. none

Answer: 1.

16)2 numbers differ by 5.If their product is 336,then the sum of the 2 numbers is:

1. 21
2. 51
3. 28
4. 37

Answer: 4.

17)Which number is the odd one out? 9678 4572 5261 3527 7768

1. 7768
2. 3527
3. 4572
4. 9678
5. 5261

Answer: 2.

 

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

« »