Physics Sample Paper for class XI of Bihar Board

Jan 17 • 10th board, Board Sample Papers • 26272 Views • 68 Comments on Physics Sample Paper for class XI of Bihar Board

Chemistry is one of the most interesting subject to deal with it but at the same time it demand proper focus and concentration to gain excellent marks in the Exam. Thus, the Objective of setting this Bihar Board Physics Sample Paper for Class XI is to provide a ladder to get good marks in Board exams. During exam Students gets confused to decide which type of questions are to prepare. So in that case we have brought for you some selected questions in the form of Physics Sample Paper for class XI to help you out.We also provide you a set of Chemistry Sample Paper of class XI for Bihar Board in order to make you more strong to earn good marks in your Board Exams.

 Physics Sample Paper for class XI

Solved Physics Sample Paper for class XI

About Bihar Board :
The establishment of the Bihar Educational Board was done by the Government of Bihar with the aim of uplifting the then social and economic development of the state. It has strong support of the Ministry of Human Resource Development and introduced numbers of National Institutes for Open Schooling. It has been successful in reaching to the underprivileged students who could never thought of going to schools.

Bihar Board Physics Sample Paper for class XI

Group Discussion

click here to join our telegram group get 50% discount on ebooks of notes at onlinekhanmarket & get 20% discount on studymaterial.oureducation on 1st purchase

Instruction : Q. No. 1 to 22 : In the following questions there are only one correct answer. You have to choose that correct answer.

1. The dimensional representation for modulas of rigidity is given by ?
(a) ML2T-3    (b) ML-1T-2    (c)ML-1T-3    (d) MºLºTº

Ans- b

2. The ratio of S.I. units to the C.G.S. units of co-efficient of viscosity will be-
(a) 10-1    (b) 10-2    (c) 102    (d) 10

Ans- d

3.A body covers the first half of the distance between two places at a speed of 40 m/s and the second half at 60 m/s. The average speed of the body during the whole journey will be.
(a) 48 m/sec    (b) 50 m/sec     (c) 40 m/sec     (d) 0

Ans- a

4. A body moves along the circumference of a circular track. It returns back to its starting point after completing the circular track twice. If the radius of the track is R, the ratio of displacement to the distance covered by the body will be.
(a) 0     (b) 8ðR     (c) 3/2    (d) 8

Ans- a

5. In the gas equation RT PV =2 , V represents.
(a) Volume of the container     (b) Volume of 1 mole of a gas(c) Volume of 2 mole of a gas    (d) Volume of 1/2 mole of a gas

Ans- c

6. The thermo dynamic process in which no exchange of heat from the system taken place is called.
(a) Isothermal     (b) adiabatic      (c) Isobaric     (d) none

Ans-b

7. Heat conducted through a material in the study state is given by, Q = KA t dx / dT, here dx / dT is called
(a) Thermal gradient     (b) Thermal inertia     (c) Thermal current     (d) rate of flow of heat

Ans- a

8. The velocity of sound in moist air as compared to dry air will be–
(a) more     (b) less     (c) same     (d) none

Ans- a

9. Beats are the result of–
(a) diffraction of sound wave     (b) constructive and destructive interference   (c) destructive interference of sound     (d) none

Ans-b

10.If the radius of the earth were to decrease by 1%, its mass remaining the same, the acceleration due to gravity on the surface of earth will–

(a) increased by 1%     (b) increased by 2%     (c) decreased by 1%     (d) decreased by 2%

Ans- b

Instructions : Q. No. 11 to 15 In the following questions there are two statements. Statement- I follows Statements-II. You have to go through these statements and mark your answer from the given questions.
(a)if both the statements are true and statement–II is the correct explanation of statement–I
(b)if both the statements are true but statement–II is not the correct explanation of statement–I
(c)if statement–I is true but statement–II is false.(d)
(d)if statement–I is false but statement–II is true.

11.Statement–I : Inertia is that property ob a body owing to which the body opposes any change in its state of motion.
Statement–II : Inertia ∝ mass.

Ans- a

12. Statement–I : Friction is the recording force which opposes the relative motion of the two bodies in Contact
Statement–II : It depends upon the surface of the body.

Ans- c

b Statement–I : Work is said to be done if a force acting on a body displaces the body through a
certain distance in the direction or oppositet the direction of force.
Statement–II : Work done by conservative force in a closed path is not equal to zero.

Ans- c

14. Statement–I : Surface Tension of a liquid decreases with incrementation of its temperature.
Statement–II : Surface tension of a liquid at critical temp. of the liquid becomes zero.

Ans- a

15. Statement–I : Velocity of a body executing S.H.M. is maximum at maximum displacement position.
Statement–II : Velocity of a body executing S.H.M. may be represented by, v = ù A2 − x

Ans-d

PHYSICS

Instructions : Question No. 16 to 18 In the following question there may be more than one correct answer. You have to mark all the correct options.

16. By the help of dimensional equation,
(a) we may find out the value of constant (k) used in relation, t = k m / n
(b) we may drive relationship between various physical quantity.
(c) we may check the correctness of formula.
(d) we may convert 1 N in dyne.

Ans- b, c,d

17. A sphere of mass m moving with constant velocity V hits another stationary sphere of same mass. If e is the co-efficient of restitution then,
(a) e ≠ 1 for elastic collision.
(b) for inelastic kinetic energy will not conserve.
(c) ratio of velocities of two spheres after collision will be 1–e = 1 + e (collision is inelastic).
(d) Both sphere will interchange their velocities

Ans- b, c

18. A projectile is projected at angle of 30º from the horizontal with a velocity of 98 m/sec then-
(a) time to reach the maximum height will be 5 sec.
(b) maximum height will be 122.5 m.
(c) time of flight will be 10 sec.
(d) horizontal range will be 490 m.

Ans- a b, c

p

Instructions : Question No. 19 to 22 In the following questions there are two columns the
columns – I contains 4 questions, you have to watch the correct options.

(Column)–I                                                                                      (Column)–II
19. Excess pressure inside a liquid drop is given by                        (a) dv/dr
20. Velocity gradient is given by                                                       (b)2T/r
21. Acceleration of a paricle moving with velocity v is.                     (c) h=2Tcos/ rpg
22. Rise of water in a capillary tube of radius r is given by               (d) dv/dt

Ans: 19- a 20- a 21.- d 22- c

PHYSICS

Instructions : Question No. 23 to 25 In the following questions followed by a paragraph, you have to go through the paragraphs & them answer the given questions from given choices.
When we purchase a car, we are interested in the horse power of its engine. We know that usually an engine with large horse power is the most effective in accelerating the automobile. In many cases it is useful to known not just the total amount of work being done, but how fast the work is done. We define power as the rate at which work is being done. Efficiency of machine is defined as the ratio of work done by the machine to the work-done on the machine in terms of power it may be written as efficiency output power per unit time / Input power per unit time.

23. A list of mass 200 kg moves upward with uniform velocity of 4.0 m/sec. If the efficiency of motor is 70% the in put power of the motor is.
(a) 11.20 KW    (b) 7.84 KW    (c) 5.49 KW     (d) 4.63 KW

Ans- a

24. An electric pump on the ground floor of a building takes 10 minutes to fill a tank of volume 30 m3 with water. If the tank is 60 m above the ground and the efficiency of the pump is 30%, how much electric power is consumed by the pump in filling the tank? Take g = 10 ms-1 p of water 1000 kg/m3.
(a)  100 KW    (b) 150 KW    (c) 200 KW     (d) 250 KW

(b)  Ans-a

25. An engine pulls a car of mass 1500 kg on a level road at a constant speed of 5 ms-1. If the frictional force is 500 N. What power does the engine generate?
(a)  5.0 KW     (b) 7.5 KW     (c) 10 KW      (d) 12.5 KW

Ans- b

I hope this paper will help you to sort out your problems. For any kind of suggestion you are welcomed below in the comment section.
ALL THE BEST FOR YOUR EXAM PREPARATIONS…!!

To download pdf of Bhiar Board physics sample paper, follow the given link.
BSEB Physics Sample Paper for Class XI

For more Class XI Sample Papers, you can take help from:
1)Physics Sample Paper for Class 11
2) Sample Paper of Mathematics class XII of Bihar Board
3) Math Question Paper of Class 11th
4) Bihar Board Biology Sample Paper for Class 12
5) Chemistry Sample Paper of class XI for Bihar Board

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

68 Responses to Physics Sample Paper for class XI of Bihar Board

  1. Om prakash Paswan says:

    Graduate

  2. Anonymous says:
  3. Gulshan says:

    Science

  4. Gulshan says:

    Science

  5. Gulshan says:

    Science

  6. Suraj singh says:
  7. Prince says:

    Bsev

  8. Prince says:

    Bsev

  9. Prince says:

    Bsev

  10. Prince says:

    Bsev

  11. fauqiya says:

    phy chpater 11 for class 11

  12. fauqiya says:

    phy chpater 11 for class 11

  13. manisha kumari says:

    12th

  14. manisha kumari says:
  15. manisha kumari says:
  16. manisha kumari says:
  17. Saurav Kumar says:

    No query

  18. Saurav Kumar says:

    No query

  19. Saurav Kumar says:
  20. mukesh kumar says:
  21. Ankit kumar says:

    Class 11 history Hindi g

  22. Priyesh singh says:

    No

  23. Anonymous says:

    Anjalikumari

  24. Anonymous says:
  25. prince kumar chauhab says:
  26. prince kumar chauhab says:
  27. prince kumar chauhab says:
  28. prince kumar chauhab says:
  29. prince kumar chauhab says:
  30. prince kumar chauhab says:
  31. prince kumar chauhab says:
  32. prince kumar chauhab says:
  33. Anonymous says:
  34. Mohit says:

    What is physic

  35. Ayush kr says:

    No

  36. Fasi ahmad says:

    What type of question asked in 11th

  37. Fasi ahmad says:
  38. Aakash kumar says:

    No

  39. Aakash kumar says:
  40. siva patel says:

    Enter your any educational query or doubt 11th class

  41. siva patel says:
  42. Anonymous says:
  43. Anonymous says:
  44. aakash kumar says:

    Qusition

  45. aakash kumar says:

    Qusition

  46. Bharti kumari says:

    Isc

  47. Bharti kumari says:

    Isc

  48. Bharti kumari says:

    Isc

  49. ashish kumar says:

    Class 10th pass

  50. rohit kumar says:

    Class 10th pass

  51. rohit kumar says:

    Class 10th pass

  52. rohit kumar says:

    Class 10th pass

  53. tinku raj says:
  54. RISHABH KUMAR says:
  55. RISHABH KUMAR says:
  56. RISHABH KUMAR says:
  57. Anonymous says:
  58. ranjan kumar says:

    no

  59. ranjan kumar says:
  60. ranjan kumar says:
  61. ranjan kumar says:
  62. ranjan kumar says:
  63. Niraj Kumar says:

    Problem phyics numerical

  64. Niraj Kumar says:

    Problem phyics numerical

  65. Niraj Kumar says:

    Problem phyics numerical

  66. Niraj Kumar says:

    Problem phyics numerical

  67. Niraj Kumar says:

    Problem phyics numerical

  68. Ravikant Singh says:

    I’m passing 10bord from c b S e and my reasult is 9.4 and i want preparation of indian Air Force bt Mark’s need 75percent which board Was better for Me

« »