Questions and Answers on Electric Motor

Bhavna Sharma 9:41 pm

Jan 10 • Resources • 35794 Views • 42 Comments on Questions and Answers on Electric Motor

Electronics in our lives is like the life support which is supporting the human survival and development. They are now the most integrated part of human being. Starting from small toys to large spaceships, small lighting to large space stations, at all places we have the electronics in various forms with us. Let it be concentrated over the Electric Motors. Electric Motors are the machines that convert electrical energy into the mechanical energy which further is used to drive a vehicle, plant and many more things around us. Here are the types of questions on electric motors which are asked in an interview, question papers and other competitive exams as well.

Click on Whatapp logo to join oureducation GATE ME group with many students

Questions on Electric Motors with answers-

Q1. WHAT IS ELECTRIC MOTORS?
ANS. An electric motor is an electrochemical device that converts electrical energy into mechanical energy. Most electric motors operate through the interaction of magnetic field and current carrying conductors to generate force.

Principle of working of Electric Motor

Principle of working of Electric Motor

Q2. ON WHAT PRINCIPLE ELECTRIC MOTOR WORKS?
ANS. The Motor Principle: when a current-carrying conductor is located in an external magnetic field perpendicular to the conductor, the conductor experiences a force perpendicular to itself and to the external magnetic field.The physical principle behind production of mechanical force by the interactions of an electric current and a magnetic field.

The right-hand rule for force on a conductor can be used to determine the direction of the force experienced on the conductor.

Q3. HOW MANY TYPES OF ELECTRIC MOTORS ARE THERE?
ANS. Mainly there are two types of electric motors:
a. AC motors
b. DC motors

Q4. WHAT IS AC MOTOR?
ANS. An AC motor is an electric motor driven by an alternating current (AC). It commonly consists of two basic parts, an outside stationary stator having coils supplied with alternating current to produce a rotating magnetic field, and an inside rotor attached to the output shaft that is given a torque by the rotating field.

Q5. WHAT IS DC MOTORS?
ANS. A DC motor is a mechanically commutated electric motor  powered from direct current (DC). The stator is stationary in space by definition and therefore so is its current. The current in the rotor is switched by the commutator to also be stationary in space. This is how the relative angle between the stator and rotor magnetic flux is maintained near 90 degrees, which generates the maximum torque.

Q6. WHAT ARE THE APPLICATIONS OF ELECTRIC MOTOR?
ANS. Electric motors applications are: industrial fans, blowers and pumps, machine tools, household appliances, power tools, and disk drives, record players.

Q7. WHAT ARE THE ADVANTAGES AND DISADVANTAGES OF AC, DC MOTORS?
ANS. Advantages of AC Motors:
Low cost,
long life,
high efficiency,
large ratings available (to 1 MW or more),
large number of standardized types.

Disadvantages of AC Motors:
Starting inrush current can be high,
speed control requires variable frequency source.

Advantages of DC Motors:
Precision positioning,
High holding torque,
Long lifespan,
Low maintenance,
High efficiency

Disadvantages of DC Motors:
Some can be costly,
Require a controller,
Higher initial cost,
Requires a controller.

Universal Motors

Universal Motors

Q8. WHAT IS UNIVERSAL MOTOR?
ANS. A series-wound motor is known as a universal motor when it has been designed to operate on either AC or DC power. It operate well on AC because the current in both the field and the armature (and hence the resultant magnetic fields) will alternate in synchronism and hence, the resulting mechanical force will occur in a constant direction of rotation.

Q9. HOW IS THE EFFICIENCY OF MOTOR IS CALCULATED?
ANS. To calculate a motor’s efficiency, the mechanical output power is divided by the electrical input power: \eta = \frac{P_m}{P_e}, where \eta is energy conversion efficiency , P_e is electrical input power, and P_m is mechanical output power.

In simplest case P_e = V I, and P_m = T \omega, where V is input voltage, I is input current, T is output torque, and \omega is output angular velocity. It is possible to derive analytically the point of maximum efficiency. It is typically at less than 1/2 the stall torque.

Q10. WHAT ARE THE STANDARDS OF MOTOR?
ANS. The following are major designs and manufacturing standards covering electric motors:

  • International Electro-technical Commission: IEC 60034 Rotating Electrical Machines
  • National Electrical Manufacturers Association (USA): NEMA MG 1 Motors and Generators
  • Underwriters Laboratories (USA): UL 1004 – Standard for Electric Motors

Download the questions on electric motor with their answers aQUESTIONS ON ELECTRIC MOTOR WITH ANSWERS PDF

Related Articles-

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »