Sample Paper for AFMC Exam

Sample Paper for AFMC Exam

Roshni Mishra 10:54 pm

Apr 27 • Competition Sample Papers, General • 7956 Views • 17 Comments on Sample Paper for AFMC Exam

AFMC EXAM

AFMC EXAM

 

 

 

 

 

AFMC(Armed Forces Medical College) is a leading Medical Institute of the country which provides training to UG and PG medical and nursing students with assured career prospects in defence services.Its MBBS Entrance Exam is conducted by AFMC Pune, so that students can get admission  in it to pursue MBBS course.A candidate have to go through 3 things to get in to this premier institute-1) written test  2)Interview  3)Medical fitness.

To know more on AFMC exam regarding the syllabus,eligibility criteria,exam pattern you can go through the link.Here we have got you the best sample paper for AFMC exam after doing lots of research. You must take an online test on AFMC at itest to know where you stand which will help you to improve yourself

Sample Paper for AFMC Exam

Click on Whatapp logo to join oureducation Medical group with many students

 We have got the best questions(sample paper for AFMC Exam) along with answers which will guide you to prepare for the AFMC Exam

1. Glucose and amino acids are reabsorbed in the

A. proximal tubule    B. distal tubule     C. collecting duct       D. loop of Henle

[Ans. (A)]

2. The amount of CSF in the cranial cavity

A. 500 ml        B. 140 ml           C. 1 litre          D. 1.5 ml

[Ans. (B)]

3. Which one is imino acid?

A. Pepsin         B. Proline          C. Cysteine          D. Renin

[Ans. (B)]

4. The main difference between Gram positive and Gram negative bacteria is

A. Cell membrane    B.Cell Wall      C.Ribosome         D. Mitochondria 

Ans. [(B)]

5. ACTH is secreted from

A. Adrenal cortex       B. Pituitary        C. Adrenal Medulla          D. Thyroid

[Ans. (B)]

6. Which of the following is the correct pathway for propagation of cardiac impulse ?

A. SA node AV node Bundle of His Purkinje fibers

B. AV node Bundle of His SA node Purkinje fibers

C. SA node Purkinje fibers AV node Bundle of His

D. Purkinje fibers AV node SA node Bundle of His

[Ans. (A)]

Join Best Exam Preparation group on Telegram

7. Inner surface of the bronchi, bronchioles and fallopian tubes are line by

A. cubical epithelium   B. columnar epithelium    C. squamous epithelium   D. ciliated epithelium

[Ans. (D)]

8. Electric potential of the brain is recorded by

A. CT Scan    B. Sphygmomanometer    C. ECG     D. EEG

[Ans. (D)]

9. Which of the following is related to humoral immunity ?

A. T-lymphocyte    B.B-lymphocyte   C.I-lymphocyte     D.P-lymphocyte

[Ans. (B)]

10. Fertilization occur in

A. Uterus        B.Ureter        C.Vagina         D.Fallopian tube

[Ans. (D)]

11. The Gastrin is secreted from

A. Intestine    B.Stomach   C.Pancreas   D.Rectum

[Ans. (B)]

12. The cause of cretinism is

A. Hypothyroidism    B.Hypoparathyroidism    C.Hyperthyroidism    D.Hyperparathyroidism

[Ans. (A)]

13. Which of the following is a minerelocorticoid ?

A. Testosterone   B.Progesterone    C.Adrenalin    D.Aldosterone

[Ans. (D)]

14. The part of the brain where the centre for hunge and thirst is located is

A. Cerebrum    B.Hypothalamus    C.Cerebellum       D.Medulla Oblongata

[Ans. (B)]

15. The reflex arc, which is made of two neurons is known as

A. Monosynsptic reflex arc       B. Disynaptic reflex arc

C. Polysynaptic reflex arc         D. Asynaptic reflex arc

[Ans. (A)]

16. The lactase hydrolyzes lactose into

A. Glucose      B.Glucose and galactose     C.Fructose      D.Glucose and fructose

[Ans. (B)]

17. In 24 hours, total glomerular filtrate formed in human kidney is

A. 1.7 litres     B. 7 litres      C. 17 litres      D. 170 litres

[Ans. (D)]

18. When the oxygen supply to the tissue is inadequate, the condition is

A. Dyspnea       B. Hypoxia          C. Asphyxia         D. Apnea

[Ans. (B)]

19. Which one of the following is not a second messenger in hormone action ?

A. Calcium        B. Sodium         C. cAMP          D. cGMP

[Ans. (B)]

20. The name of the pace maker of the heart is

A. Lymph node                                B. S.A. node

C. Juxtaglumerular apparatus          D. Semilunar valve

[Ans. (B)]

21. What is a genophore ?

A. DNA in prokaryotes B. DNA and RNA in prokaryotes

C. DNA and protein in prokaryotes D. RNA in prokaryotes

[Ans. (A)]

22. Example of a typical homopolysaccharide is

A. Ligin            B.Suberin            C. Inulin            D. Starch

[Ans. (D)]

23. Who wrote the famous book “Origin of Species”?

A. Larmarck         B. Darwin         C.De Vries         D.Mendel

[Ans. (B)]

24. Polyploid derived from two different species is called

A. Autopolyploid        B.Triploid         C.Allopolyploid       D.Monoploid

[Ans. (C)]

25. Electrons used in Electron Microscope are of the wavelength

A. 0.05 Å         B. 0.15 Å        C. 0.25 Å       D. 0.30 Å

[Ans. (A)]

26. Biolistic technique is used in

A. Tissue culture process                   B. Gene transfer process

C. Hybridization process                     D. Germplasm conservation process

[Ans. (B)]

27. Example of water soluble plant pigment is

A. Chlorophyll-a        B. Chlorophyll-b            C. Anthocyanin             D. Xanthophyll

[Ans. (C)]

28. Structure element of Chromatin is

A. Histone         B. Acid protein and DNA             C. Nuclear matrix            D. Nucleosomes

[Ans. (D)]

29. Inulin is a polymer of

A. Glucose          B. Galactose          C. Fructose          D. Arabinose

[Ans. (C)]

30. Mannitol is

A. Amino acid B. Amino alcohol C. Sugar alcohol D. Sugar acid

[Ans. (C)]

31. A flower which can be divided into two equal halves by only one plane is

A. Zygomorphic           B. Actinomorphic      C. Regular     D. Perfect

[Ans. (A)]

32. Pieces of plant tissue used in tissue culture is called

A. Explant          B. Somaclone            C. Inoculant         D. Clone

[Ans. (A)]

33. VAM is

A. Symbiotic bacteria      B. Saprophytic bacteria     C. Saprophytic fungi     D. Symbiotic fungi

[Ans. (D)]

34. Ovule integument gets transformed into

A. seed    B. fruit wall         C. seed coat         D. cotyledons

[Ans. (C)]

35. Acid rain is caused by

A. NO2      B. SO2        C. SO3         D. CO2

[Ans. (B)]

36. Which one of the following bacterium is used for production of transgenic plants ?

A. Escherichia coli                             B. Bacillus thuringiensis

C. Staphylococcus aureus                D. Agrobacterium tumefaciens

[Ans. (D)]

37. A plant cell becomes turgid due to

A. Plasmolysis    B. Exosmosis         C. Endosmosis          D. Electrolysis

[Ans. (C)]

38. Restriction enzymes are used to cut

A. Single stranded RNA            B. Double stranded DNA

C. Single stranded DNA            D. Double stranded RNA

[Ans. (B)]

39. Spindle fibre is made up of

A. humulin           B. intermediate filament          C. flagellin          D. tubulin

[Ans. (D)]

40. Edible part of Mushroom is

A. Basidiocarp           B. Primary mycelium          C. Fungal hyphae         D. Basidiospores

[Ans. (A)]

Some more Questions in ” sample paper for AFMC exam ”

41. Calcium level decreases in the blood due to hyposecretion of

A. Parathyroid hormone          B. Calcitonin           C. Thyroxine           D. Adrenaline

[Ans. (A)]

42. Kupffer’s cells are

A. Phagocytic                       B. Mast cells

C. Hormone secreting           D. Digestive juice secreting

[Ans. (A)]

43. Which centre is stimulated during increase in body temperature ?

A. Anterior hypothalamus            B. Posterior hypothalamus

C. Limbic system                          D. Red nucleus

[Ans. (A) Heat loss centre i.e. Anterior hypothalamus]

44. Name the following having oxygen storing capacity

A. Myoglobin        B. Actin         C. Myosin         D. Fibrin

[Ans. (A)]

45. Longest phase of meiosis

A. Prophase I    B. Prophase II      C. Anaphase I      D. Metaphase II

[Ans. (A)]

46. Tetany is caused by

A. Hyperparathyroidism        B. Hypoparathyroidism        C. Hyperthyroidism         D.Hypothyroidism

[Ans. (B)]

47. Which of the following is a gastro intestine hormone ?

A. Prolactin       B. Enterokinase         C. GH           D. FSH

[Ans. (B)]

48. Name the hormone that has no role in menstruation.

A. LH           B. FSH      C. GH       D. TSH

[Ans. (D)]

49. Which of the following substances can cure Parkinson’s disease ?

A. GABA B. Acetylcholine C. Dopamine D. Glutamic acid

[Ans. (C)]

50. Movement of tongue muscle is controlled by

A. facial nerve         B. trigeminal nerve        C. hypoglossal nerve        D. vagus nerve

[Ans. (C)]

51. Which function will be lost due to damage of occipital lobe ?

A. Hearing          B. Speech        C. Vision          D. Memory

[Ans. (C)]

52. Meissner’s corpuscles occur is

A. Brain           B. Nerve cells       C. Skin       D. Tongue

[Ans. (C)]

53. Osteomalacia is a deficiency disease of

A. Infants due to protein enertgy malnutrition            B. Adults due to protein enertgy malnutrition

C. Adults due to Vitamin D deficiency                         D. Infants due to Vitamin K deficiency

[Ans. (C)]

54. The gene of sickle cell anaemia is inherited by

A. Blood cells            B. Bone cells          C. Sex chromosomes        D. Autosomes

[Ans. (D)]

55. Ptyalin is inactivated by a component of gastric juice known as

A. Pepsin          B. Mucus       C. Rennin        D. HCl

[Ans. (D)]

56. Which one of the following human cells do not contain mitochondria ?

A. Nerve cell             B. Red blood cell          C. Liver cell       D. White blood cell

[Ans. (B)]

57. In which stage of the first meiotic division two sister chromatids are formed ?

A. Leptotene           B. Zygotene         C. Pachytene        D. Diplotene

[Ans. (C)]

58. Which one of the following triplet codons is a chain termination codon ?

A. UGU         B. AAU        C. UUG         D. UAG

[Ans. (D)]

59. How many pairs of contrasting characters in pea pod were chosen by Mendel ?

A. 3      B. 5           C. 7             D. 9

[Ans.(B)]

60. If a cross between two individuals produces offsprings with 50% dominant character (A) and 50% recessive character (a) the genotype of parents are

A. Aa × Aa           B. Aa × aa          C. AA × aa          D. AA × Aa

[Ans. (B)]

61. Structural lipids of cell membrane are

A. Simple lipid         B. Chromolipids      C. Steroid        D. Phospholipids

[Ans. (D)]

62. Which one of the following is polysaccharide ?

A. Glycogen           B. Sucrose          C. Lactose       D. Maltose

[Ans. (A)]

63. What will be the codons in m-RNA if the DNA codes are ATG-CAG ?

A. TAC – GTC      B. UAC – GUC       C. UCA – TUA        D. TCA – GTC

[Ans. (B)]

64. Which of the following species is restricted to a specific area ?

A. Sibling species   B. Allopatric species   C. Sympatric species   D. Endemic species

[Ans. (D)]

65. Which one of the following is NOT correctly matched ?

A. Sycon – Canal system     B. Star fish – Radial symmetry

C. Ascaris – Flame cell        D. Prawn – Haemocoel

[Ans. (C)]

66. Which one of the following animal phyla does not possess a coelom ?

A. Platyhelminthes    B. Annelida    C. Mollusca     D. Echinodermata

[Ans. (A)]

67. Cardiac muscles are

A. Striated and voluntary      B. Striated and involuntary

C. Smooth and voluntary      D. Smooth and involuntary

[Ans. (B)]

68. Which one of the following immunoglobulins is found as pentamer ?

A. IgG        B. IgM       C. IgA       D. IgE

[Ans. (B)]

69. Which one of the following cells is not a phagocytic cell ?

A. Macrophage     B. Monocyte       C. Neutrophil        D. Basophil

[Ans. (D)]

70. Which one of the following is the most primitive ancestor of man ?

A. Homo habilis                            B. Australopithecus

C. Rampithecus punjabicus           D. Homo neanderthalensis

[Ans. (C)]

 Go through some more sample papers:-

1. Sample Paper for AFMC Entrance

Related Posts

17 Responses to Sample Paper for AFMC Exam

  1. Jay Kumar says:

    Sample papers my daughter

  2. komal says:

    afmc sample paper

Leave a Reply

Your email address will not be published.

« »