Sample Paper for IIIT Delhi Test

Jul 1 • General • 4678 Views • 7 Comments on Sample Paper for IIIT Delhi Test

IIIT DELHI Test

IIIT DELHI Test

 

 

 

 

 

IIIT Delhi(Indraprastha Institute of Information Technology) is an autonomous Institute to offer degree programs at all levels.Its prime focus is to be a global centre of excellence in IT education, training and research.The question paper contains 3 sections:-Comprehension,Quantitative,Logical/Analytical.Time duration of exam is 2.5 hours and the candidate is suppose to answer all the queries within this time limit.

To know more about the exam, visit the link IIIT Delhi .You must take an online test on IIIT Delhi to get idea about the type of questions that come in Exam, which will also help you to rectify your mistakes and prepare well.

Here is a sample paper for IIIT Delhi test to help all the candidates to have a basic idea about the types of questions and prepare in a best way for the exam.

Iiit Delhi by oureducation.in


Sample paper for IIIT Delhi Test:-

Passage – 1

For achieving inclusive growth there is critical need to rethink the role of the State. The early debate among economists about the size of the Government can be misleading. The needof the hour is to have an enabling Government. India is too large and complex a nation for the State to be able to deliver all that needed. Asking the Government to produce all the essential goods, create all the necessary jobs, and keep a curb on the prices of all goods is to lead to a large cumbersome bureaucracy and widespread corruption. The aim must be to stay with the objective of inclusive growth that was laid down by the founding fathers of the nation and also to take a more modern view of what the State can realistically deliver. This is what leads to the idea of an enabling State, that is, a Government that does not try to directly deliver to the citizens everything that they need. Instead, it (1) creates an enabling ethos for the market so that individual enterprise can flourish and citizens can, for the most part, provide for the needs of one another, and (2) steps in to help those who do not manage to do well for themselves, for there will always be individuals, no matter what the system, who need support and help. Hence we need a Government that, when it comes to the market, sets effective, incentive-compatible rules and remains on the sidelines with minima interference, and, at the same time, plays an important role in directly helping the poor by ensuring that they get basic education and health services and receive adequate nutrition and food.

1. According to the passage:

1. The objective of inclusive growth was laid down by the founding fathers of the nation.

2. Need of the hour is to have an enabling Government.

3. The Government should engage in maximum interference in market processes.

4. There is a need to change the size of the Government.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only             (b) 2 and 3 only

(c) 1 and 4 only             (d) 1, 2, 3 and 4

ANS:- A

2. According to the passage, the strategy of inclusive growth can be effected by focusing on

(a) Meeting all the needs of every citizen in the country.

(b) Increasing the regulations over the manufacturing sector.

(c) Controlling the distribution of manufactured goods.

(d) Delivery of the basic services to the deprived sections of the society.

ANS:- D

3. What constitutes an enabling Government?

1. A large bureaucracy.

2. Implementation of welfare programmes through representatives.

3. Creating an ethos that helps individual enterprise.

4. Providing resources to those who are underprivileged.

5. Offering direct help to the poor regarding basic services.

Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 4 and 5 only

(c) 3, 4 and 5 only

(d) 1, 2, 3, 4 and 5

ANS:- C

4. Why is the State unable to deliver “all that is needed”?

1. It does not have sufficient bureaucracy.

2. It does not promote inclusive growth.

Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

ANS:- D

5. What is the essential message being conveyed by the author of the passage?

(a) The objectives of inclusive growth laid down by the founding fathers of the nation should be remembered.

(b) The Government needs to make available more schools and health services.

(c) The Government needs to establish markets and industries to meet the needs of the poor strata of the society.

(d) There is a need to rethink the role of the State in achieving inclusive growth.

ANS:- D

Sample paper for IIIT Delhi Test -some more questions

Passage – 2

The concept of ‘creative society’ refers to a phase of development of a society in which a large number of potential contradictions become articulate and active. This is most evident when oppressed social groups get politically mobilized and demand their rights. The upsurge of the peasants and tribals, the movements for regional autonomy and self-determination, the environmental movements, and the women’s movements in the developing countries are sings of emergence of creative society in contemporary times. The forms of social movements and their intensity may vary from country to country and place to place within a country. But the very presence of movements for social transformation in various spheres of a society indicates the emergence of a creative society in a country.

6. What does the author imply by “creative society”?

1. A society where diverse art forms and literary writings seek incentive.

2. A society where social inequalities are accepted as the norm.

3. A society where a large number of contradictions are recognised.

4. A society where the exploited and the oppressed groups grow conscious of their human rights and upliftment.

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1, 2 and 3                 (b) 4 only

(c) 3 and 4                     (d) 2 and 4

ANS:- C

7. What according to the passage are the manifestations of social movements?

1. Aggressiveness and being incendiary.

2. Instigation by external forces.

3. Quest for social equality and individual freedom.

4. Urge for granting privileges and self-respect to disparaged sections of the society.

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 3 only                         (b) 2 and 4 only

(c) 3 and 4 only                          (d) 1, 2, 3 and 4

ANS:- C

8. With reference to the passage, consider the following statements:

1. To be a creative society, it is essential to have a variety of social movements.

2. To be a creative society, it is imperative to have potential contradictions and conflicts.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only                                            (b) 2 only

(c) Both 1 and 2                                  (d) Neither 1 nor 2

ANS;- C

9. Consider the following three statements:

1. Only students can participate in the race.

2. Some participants in the race are girls.

3. All girl participants in the race are invited for coaching.

Which one of the following conclusions can be drawn from the above statements?

(a) All participants in the race are invited for coaching.

(b) All students are invited for coaching

(c) All participants in the race are students.

(d) None of the statements (a), (b) and (c) given above is correct

ANS:- C

Sample Paper for IIIT Delhi Test-some more questions

Each of the following two items consists of four statements. Of these four statements, two can both be true, but both can be false. Study the statements carefully and identify the two that satisfy the above condition. Select the correct answer using the codes given below each set of statements:

10. Examine the following statements:

1. All animals are carnivorous.

2. Some animals are not carnivorous.

3. Animals are not carnivorous.

4. Some animals are carnivorous.

Codes:

(a) 1 and 3

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 3 and 4

ANS:- A

11. Examine the following statements:

1. All trains are run by diesel engine.

2. Some trains are run by diesel engine.

3. No train is run by diesel engine.

4. Some trains are not run by diesel engine.

Codes:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1 and 4

ANS:-C

12. A person has only Rs. 1 and Rs. 2 coins with her. If the total number of coins that she has is 50 and the amount of money with her is Rs. 75, then the number of Rs. 1 and Rs. 2 coins are, respectively

(a) 15 and 35

(b) 35 and 15

(c) 30 and 20

(d) 25 and 25

ANS:- D

13. Three persons start walking together and their steps measure 40 cm, 42 cm and 45 cm respectively. What is the minimum distance each should walk so that each can cover the same distance in complete steps?

(a) 25 m 20 cm

(b) 50 m 40 cm

(c) 75 m 60 cm

(d) 100 m 80 cm

ANS:- A

14. If a bus travels 160 km in 4 hours and a train travels 320 km in 5 hours at uniform speeds, then what is the ratio of the distances travelled by them in one hour?

(a) 8 : 5                             (b) 5 : 8

(c) 4 : 5                              (d) 1 : 2

ANS:- B

15. There are 100 students in a particular class. 60% students play cricket, 30% student play football and 10% students play both the games. What is the number of students who play neither cricket nor football?

(a) 25                        (b) 20

(c) 18                        (d) 15

ANS:- B

16. A Village having a population of 4000 requires 150 litres of water per head per day. It has a tank measuring 20m x 15m x 6m. The water of this tank will last for

(a) 2 days                                (b) 3 days

(c) 4 days                                (d) 5 days

ANS:- B

17. A student on her first 3 tests received an average score of N points. If she exceeds her previous average score by 20 points on her fourth test, then what is the average score for the first 4 tests?

(a) N + 20

(b) N + 10

(c) N + 4

(d) N + 5

ANS:- D

18. In a group of persons, 70% of the persons are male and 30% of the persons are married. If two-sevenths of the males are married, what fraction of the females is single?

(a) 2/7

(b) 1/3

(c) 3/7

(d) 2/3

ANS:- D

19. The houses of A and B face each other on a road going north-south, A’s being on the western side. A comes out of his house, turns left, travels 5 km, turns right, travels 5 km to the front of D’s house. B does exactly the same and reaches the front of C’s house. In this context, which one of the following statements is correct?

(a) C and D live on the same street.

(b) C’s house faces south.

(c) The houses of C and D are less than 20 km apart.

(d) None of the above

ANS:- D

Read the following passage

A, B, C, D and E are members of the same family. There are two fathers, two sons, two wives three males and two females. The teacher was the wife of a lawyer who was the son a doctor. E is not a male, neither also a wife of a professional. C is the youngest person in the family and D is the eldest. B is a male.

20. How is D related to E?

(a) Husband                          (b) Son

(c) Father                               (d) Wife

ANS:- A

21. Who are the females in the group?

(a) C and E                  (b) C and D

(c) E and A                   (d) D and E

ANS:- C

22. Whose wife is the teacher?

(a) C                                     (b) D

(c) A                                      (d) B

ANS:- D

Sample paper for IIIT Delhi Test-some more questions

Read the following passage

In a survey regarding a proposed measure to be introduced, 2878 persons took part of which 1652 were males. 1226 persons voted against the proposal of which 796 were males. 1425 persons voted for the proposal. 196 females were undecided.

23. How may females voted for the proposal?

(a) 430                            (b) 600

(c) 624                             (d) 640

ANS:- B

24. How many males were undecided?

(a) 31                             (b) 227

(c) 426                             (d) 581

ANS:- A

25. How many females were not in favour of the proposal?

(a) 430                               (b) 496

(c) 586                                (d) 1226

ANS:- A

26. In a queue, Mr. X is fourteenth from the front and Mr. Y is seventeenth from the end,while Mr. Z is exactly in between Mr. X and Mr. Y. If Mr. X is ahead of Mr. Y and there are 48 persons in the queue, how many persons are there between Mr. X and Mr. Z?

(a) 6                             (b) 7

(c) 8                               (d) 9

ANS:- C

27. You have been asked to give an explanation for not attending and important official meeting. Your immediate boss who has not informed you about the meeting is now putting pressure on you not to place an allegation against him/her. You would

(a) send a written reply explaining the fact.

(b) seek and appointment with the top boss to explain the situation.

(c) admit your fault to save the situation.

(d) put the responsibility on the coordinator of the meeting for not informing.

ANS:- A

28. A local thug (bad element) has started illegal construction on your vacant plot. He has refused your request to vacate and threatened you of dire consequences in case you do not sell the property at a cheap price to him. You would

(a) sell the property at a cheap price to him.

(b) go to the police for necessary action.

(c) ask for help from your neighbours.

(d) negotiate with the goon to get a higher price.

ANS:- B

29. You have to accomplish a very important task for your Headquarters within the next two days. Suddenly you meet with an accident. Your office insists that you complete the task. You would

(a) ask for an extension of deadline.

(b) inform Headquarters of your inability to finish on time.

(c) suggest alternate person to Headquarters, who may do the needful.

(d) stay away till you recover.

ANS:- C

30. You are an officer-in-charge for providing basic medical facilities to the survivors of an earthquake affected area. Despite your best possible effort, people put allegations against you for making money out of the funds given for relief. You would

(a) let an enquiry be set up to look into the matter

(b) ask your senior to appoint some other person in your place.

(c) not play attention to allegations.

(d) stop undertaking any initiative till the matter is resolved.

ANS:- A

For any “Education” related query please CLICK HERE

To get any information regarding latest news,notice and admission etc visit oureducation.in

 

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

« »