Sample Paper for IISc Exam

Jul 1 • Competition Sample Papers • 3111 Views • No Comments on Sample Paper for IISc Exam

IISc Exam

IISc Exam

 

 

 

 

 

The Indian Institute of Science(IISc) is regarded as “Research Institute”.This test select skilled and efficient students seeking admission to Bachelor of science program.This program is designed in such a way that there is a balanced blend of core science & interdisciplinary topics.

To get more information visit IISc. All those students who are preparing for the exam can take an online test on IISc to know their standard and improve themselves.

Here is a sample paper for IISc Exam to help all those candidates preparing for the exam.

Sample Paper for IISc exam:-

BIOLOGY:-

1. If a cross between two individuals produces offsprings with 50% dominant character (A) and 50% recessive character (a) the genotype of parents are

A. Aa × Aa          B. Aa × aa         C. AA × aa        D. AA × Aa

[Ans. (B)]

2. Structural lipids of cell membrane are

A. Simple lipid         B. Chromolipids         C. Steroid         D. Phospholipids

 [Ans. (D)]

3. Which one of the following is polysaccharide ?

A. Glycogen           B. Sucrose       C. Lactose          D. Maltose

 [Ans. (A)]

4. What will be the codons in m-RNA if the DNA codes are ATG-CAG ?

A. TAC – GTC       B. UAC – GUC        C. UCA – TUA          D. TCA – GTC

 [Ans. (B)]

5. Which of the following species is restricted to a specific area ?

A. Sibling species  B. Allopatric species   C. Sympatric species   D. Endemic species

 [Ans. (D)]

6. Which one of the following is NOT correctly matched ?

A. Sycon – Canal system            B. Star fish – Radial symmetry

C. Ascaris – Flame cell               D. Prawn – Haemocoel

 [Ans. (C)]

7. Which one of the following animal phyla does not possess a coelom ?

A. Platyhelminthes         B. Annelida         C. Mollusca        D. Echinodermata

[Ans. (A)]

8. Cardiac muscles are

A. Striated and voluntary          B. Striated and involuntary

C. Smooth and voluntary           D. Smooth and involuntary

 [Ans. (B)]

9. Which one of the following immuno globulins is found as pentamer ?

A. IgG        B. IgM        C. IgA           D. IgE

 [Ans. (B)]

10. Which one of the following cells is not a phagocytic cell ?

A. Macrophage          B. Monocyte          C. Neutrophil        D. Basophil

 [Ans. (D)]

11. Which one of the following is the most primitive ancestor of man ?

A. Homo habilis                                 B. Australopithecus

C. Rampithecus punjabicus            D. Homo neanderthalensis

 [Ans. (C)]

12. A female Anopheles mosquito can be recognized by

A. Proboscis and palpi are long and more or less of equal length

B. Proboscis long and palpi short

C. Proboscis short and palpi long

D. Both proboscis and palpi are short

[Ans. (A)]

13. The anterior V-spot in microfilaria of Wuchereria represents

A. Nerve ring         B. Cervical papilla       C. Excretory System       D. Reproductive system

 [Ans. (C)]

14. In a population, unrestricted reproductive capacity is called

A. Biotic potential         B. Fertility       C. Carrying capacity           D. Birth rate

 [Ans. (A)]

15. When the two ecosystems overlap each other, the area is called

A. Habitat           B. Niche           C. Ecotone           D. Ecotype

 [Ans. (C)]

16. Pyramid of energy in ecosystems is

A. Always upright    B. Always inverted       C. Mostly upright       D. Mostly inverted

 [Ans. (A)]

17. Which one of the following is mainly responsible for green house effect ?

A. SO2           B. CO2            C. CO             D. O2

 [Ans. (B)]

18. Which one of the following is an exotic carp species ?

A. Barbus stigma      B. Cyprinus carpio         C. Labeo bata       D. Cirrhinus mrigala

 [Ans. (B)]

19. Which of the following two hormones are essential for induced breeding of fishes?

A. TSH and ACTH                    B. Oestrogen and progesterone

C. FSH and LH                         D. Vassopressin and oxytocin

 [Ans. (C)]

20. Which stage of malarial parasite is infective to man?

A. Gametocyte        B. Merozoite          C. Cryptomerozoite            D. Sporozoite

 [Ans. (D)]

 Sample paper for IISc Exam contains maths questions:-

MATHEMATICS

1.If the sum of the distances of a point P from two perpendicular lines in a plane is 1, then the locus of P is a

(a) rhombus

(b) circle

(c) straight line

ANS:- A

2) The transformed equation of 3x^2 + 3y^2 + 2xy = 2. when the coordinate axes are rotated through an angle of 45°, is

(a) x^2 + 2y^2 = 1

(b) 2x^2 + y^2 = 1

(c) x^2 + y^2 = 1

(d) x^2 + 3y^2 = 1

ANS:- B

3. If , m, n are in arithmetic progression, then the straight line lx + my + n = 0 will pass through the point

(a) (-1, 2)

(b) (1, -2)

(c) (1, 2)

(d) (2, 1)

ANS:- B

4) A pair of perpendicular straight lines passes through the origin and also through the point of intersection of the curve x^2 + y^2 = 4 with x + y = a. The set containing the value of ‘a’ is

(a) {-2, 2}

(b) {-3, 3}

(c) {-4, 4}

(d) {-5, 5}

ANS:- A

5. In ABC the mid points of the sides AB, BC and CA are respectively (l, 0, 0), (0, m, 0) and (0, 0, n). Then, is equal to

(a) 2

(b) 4

(c) 8

(d) 16

ANS:- C

6) If the lines 2x – 3y = 5 and 3x – 4y = 7 are two diameters of a circle of radius 7, then the equation of the circle is

(a) x^^2 + 2x – 4y – 47 = 0

(b) x^2 + y^2 = 49

(c) x^2 + y^2 -2x + 2y -47 = 0

(d) x^2 + y^2 = 17

ANS:- C

7. The inverse of the point (1, 2) with respect to the circle x2 + y2 – 4x – 6y + 9 = 0, is

(a) (1, ½)

(b) (2, 1)

(c) (0, 1)

(d) (1, 0)

ANS:- C

8) If 2x + 3y + 12 = 0 and x – y + 4 = 0 are conjugate with respect to the parabola y 2 = 8x, then is equal to

(a) 2

(b) – 2

(c) 3

(d) -3

ANS:- D

9) The distance between the foci of the hyperbola x^2 – 3y^2 – 4x – 6y -11 = 0 is

(a) 4

(b) 6

(c) 8

(d) 10

ANS:- C

10) The radius of the circle with the polar equation r^2 – 8r( cosQ+ sin Q) + 15 = 0 is

(a) 8

(b) 7

(c) 6

(d) 5

ANS:- B

Sample paper for IISc exam contains chemistry questions:-

CHEMISTRY:-

1.Given that Hf(H) = 218 kJ/mol, express the H-H bond energy in kcal/mol.

(a) 52.15

(b) 911

(c) 104

(d) 52153

ANS:- C

2. Fluorine reacts with dilute NaOH and forms a gaseous product A. The bond angle in the molecule of A is

(a) 104°40′

(b) 103°

(c) 107°

(d) 109°28′

ANS:- B

3. One mole of alkene on ozonolysis gave one mole of acetaldehyde and one mole of acetone. The IUPAC name of is

(a) 2-methyl-2-butene

(b) 2-methyl-1-butene

(c) 2-butene

(d) 1-butene

ANS:- A

4. The number of p-d ‘pi’ bonds present in XeO3 and XeO4 molecules, respectively are

(a) 3, 4

(b) 4, 2

(c) 2, 3

(d) 3, 2

ANS:- A

5. The wavelengths of electron waves in two orbits is 3: 5. The ratio of kinetic energy of electrons will be

(a) 25: 9

(b) 5: 3

(c) 9: 25

(d) 3: 5

ANS:- A

6. Which one of the following sets correctly represents the increase in the paramagnetic property of the ions?

(a) Cu2+ > V2+ > Cr2+ > Mn2+

(b) Cu2+ < Cr2+ < V2+ < Mn2+

(c) Cu2+ < V2+ < Cr2+ < Mn2+

(d) V2+ < Cu2+ < Cr2+ < Mn2+

ANS:- C

7. Electrons with a kinetic energy of 6.023 × 104 J/mol are evolved from the surface of a metal, when it is exposed to radiation of wavelength of 600 nm. The minimum amount of energy required to remove an electron from the metal atom is

(a) 2.3125 × 10419 J

(b) 3 × 10-19 J

(c) 6.02 × 10-19 J

(d) 6.62 × 10-34 J

 ANS:- A

8. The chemical entities present in thermosphere of the atmosphere are

(a) O+2, O+, NO+

(b) O3

(c) N2, O2, CO2, H2O

(d) O3, O+2, O2

ANS:- A

9.Which pair of oxyacids of phosphorus contains ‘P-H’ bonds?

(a) H3PO4, H3PO3

(b) H3PO3, H4P2O7

(c) H3PO3, H3PO2

(d) H3PO2, HPO3

ANS:- C

10. Dipole moment of HCl = 1.03 D, HI = 0.38 D. Bond length of HCI = 1.3 Å and HI = 1.6 Å. The ratio of fraction of electric charge ,, existing on each atom in HCl and HI is

(a) 12: 1

(b) 2.7: 1

(c) 3.3: 1

(d) 1: 3.3

ANS:- C

For more information CLICK HERE

For any Education related query visit oureducation.in

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

« »