TISS Sample Papers

Jul 4 • Competition Sample Papers • 31242 Views • 28 Comments on TISS Sample Papers

The First Educational institution for social work is Tata Institute of social science.It conducts TISS exam for admission of students to various UG, PG, doctrate programs and short term courses in the field of social work.Some important feature about the exam-no negative marking,sectional cutoffs.The questions has two sections-1st section they have to complete in 45 mins & contains only 50 questions and the 2nd section(HRM) is 1 hour & contains only 75 questions.Second section is objective type as well as descriptive type.There is negative marking for 2nd section that is 1/4 negative marks per wrong answer.

TISS sample papers

Tata Institute of social science exam

From 2013 the exam pattern has changed, for all the courses there will be only one common test.Questions will be objective type and total marks will be 100.Interested candidates can give the exam in paper format.The candidates who wish to go for HRM program have to appear 2 tests, one that is common for all and the other test depends on the course opted.The question paper will contain questions from sections like-

Different Sections : 

  • Social Sensitivity
  • Contemporary issues
  • Analytical Ability
  • Logical Reasoning

TISS Sample Papers
TISS Sample Paper-1                  TISS Sample Paper-2

Questions:-

 1. Which company was responsible for the Bhopal Gas Tragedy of 1984?

a. Hindustan Lever             b. Proctor and Gamble

c. Union Carbide                d. BPCL

2. Who is Javed Abidi?

a. Trade union leader        b. President of the Youth Congress

c. Disability rights activist   d. Muslim rights activist

3. Which program was launched by Government of India in the year 2001 for universalisation of elementary education?

a. District Primary Education Program   b. Mahila Shikshan Kendras

c. National Literacy Mission                    d. Sarva Shiksha Abhiyan

4. The Padmanabhaswamy Temple based in Thiruvananthapuram city of Kerala is dedicated to

a. Lord Shiva                 b. Lord Vishnu

c. Lord Brahma             d. Lord Rama

5. Identify the abbreviation below for the United Nations Convention on Rights of the Child

a. CEDAW             b.CRC

c. UNCRPD          d. UNHCR

TISS Sample Papers

Comprehension: Read the following passage carefully and answer the questions given below.

Work expands so as to fill the time available for its completion. The general recognition of this fact is shown in the proverbial phrase,’ It is the busiest man who has time to spare’. Thus, an elderly lady at leisure can spend the entire day writing a postcard to her niece. An hour will be spent in writing a postcard, another hunting for spectacles, half an hour to search for the address, an hour and a quarter in composition and twenty minutes in deciding whether or not to take an umbrella when going to the pillar box in the street. The total effort that could occupy a busy man for three minutes, all told may in this fashion leave another person completely exhausted after a day of doubt, anxiety and toil.

6. What happens when the time to be spent on some work increases?

a) The work is done smoothly.

b) The work is done leisurely.

c) Work consumes all the time.

d) The work needs additional time.

7. Explain the sentence: work expands so as to fill the time available for its completion.

a) The more work there is to be done, the more time needed.

b) Whatever time is available for a given amount of work, all of it will be used.

c) If you have more time you can do some work.

d) If you have some important work to do, you should always have some additional time.

Analogies: Each of the following items consists of a pair of capitalizedwords, having a certain relation to each other, followed by five pairs ofwords. Choose the pair of words that are related to each other in the same way.

8. Infatuation: love::

a) Youth: fancy

b) Obsession: interest

c) June: Wedding

d) Romance: Song

9. Stove: Kitchen::

a) Window: bedroom

b) Sink: bathroom

c) Television: living room

d) Trunk: attic

Sentence Completion: Fill the blanks in the sentences given below using the words given to complete the sentence.

10. The president called upon politicians not to_________ themselves with communal and parochial forces.

a) counter

b) favour

c) align

d) confront

11. A glue produced by bees to —- their hives appears to contain antibiotic substances.

a) collect

b) design

c)build

d)decorate

Antonyms: Select from the words given below, the word that is nearly opposite in meaning to the first word given.

12. Rationed

a. Incapable

b. intolerable

c. Untidy

d. Unrestricted

13. Stringent

a. Habitable

b. Incorruptable

c. Inert

d. Flexible

14. What is the lowest positive integer that is divisible by each of the integers 1through 9, inclusive?

a. 2520

b. 5040

c. 362880

d. 15120

15. In a class, there are 100 students. Of these students, 55 can speak English, 60 can speak Hindi, and 15 can speak both languages. How many students in the class can speak only Hindi?

a. 30

b. 40

c. 45

d. 60

16. A car travels from Mumbai to Pune at a average speed of 50 km/hr and back from Pune to Mumbai at an average speed of 75 km/hr. If the distance from Mumbai to Pune is 150 km, what is the average speed for the round trip from Mumbai to Pune and back?

a. 60 km/hr

b. 62.5 km/hr

c. 65 km/hr

d. 58.5 km/hr

17. The tax on a particular item was 5 percent on the portion of the total value of the item in excess of Rs. 5000. If the amount of tax paid is Rs. 117.5, what is the total value of the item?

a. Rs. 5,005

b. Rs. 5,118

c. Rs. 7,350

d. Rs. 7,850

18. Ten identical machines running at a constant rate are able to produce 500 parts per minute. How many parts can 15 such machines produce if they run for 5 minutes?

a. 3,750

b. 37,500

c. 1,667

d. 15,000

Answers:-

(1)C  (2)C  (3)D   (4)     (5)B   (6)C   (7)B   (8)B   (9)B   (10)C   (11)C   (12)D  (13)D    (14)A

(15)C    (16)A    (17)C   (18)A

For more sample papers click to download PDF files:-

TISS Sample Paper-1
TISS Sample Paper-2
TISS Sample Papers-

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

28 Responses to TISS Sample Papers

  1. Anonymous says:
  2. Anonymous says:
  3. Anonymous says:
  4. MUSKAN JAIN says:
  5. srujanavallapu says:

    how clear tiss entrance exam b.a

  6. srujanavallapu says:

    how clear tiss entrance exam b.a

  7. anshi goyal says:

    TISS NET PAPER

  8. Mudit gupta says:

    Sample papers with soloution for TISS entrance exam on internet

  9. P.Methje konyak says:

    12 standard

  10. P.Methje konyak says:
  11. Kakali Bhuyan says:

    Please help me find on line coaching for tiss undergraduate course ( TISSBAT)

  12. Jayanta Acharyya says:

    Can I please get a copy of the exam papers for entrance to TISS?

  13. Bhanu thapa says:

    Hello sir,I am preparing for tiss exam.kindly guide me

  14. Nisar Rahil says:

    can i get the idea about how many questions on mathematics are asked in tiss entrance examination? i am not good in maths. and also may i know the pattern?

  15. lhingboi baite says:

    hellow sir/mam
    please help me find important book or magazine references regarding tiss net entrance exam preparation 2017 especially for english and general awareness sections.
    i will be patiently waiting for the reply
    thankyou

  16. BHUMIKA ANANDRAMANI says:

    what basically we should study in Gk for tiss exam.

  17. SHREYA says:

    WHEN IS THE ENTRANCE ?
    PROCEDURE FOR THE ADMISSIONS

  18. anshula raj says:

    i want to know the pattern of tiss entrance exam for ma programs

  19. Anusha Pilli says:

    r there any coaching institutions in visakhapatnam which provides programs to crack tissnet exam for masters in social work

  20. naveen kumar yadama says:

    i want some question papers and and marking scheme of TISS TATA INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE

  21. nirali shah says:

    want 2015 and 2014 solved tissnet question paper,,can uplz help me out here

  22. jagriti wadhwa says:

    please suggest the book nd syllabus test MICA tkng place in march

  23. fathima jumana says:

    what should i study to appear for Tiss enterance examination

  24. Alika Ghosh says:

    bsc final year, TISS entance test sample question papers

  25. Thangkhosei khongsai says:

    which company was responsible for bhopal gas tragedy

  26. Sneha Ganguly says:

    I want sample question papers and syllabus for TISSNET

  27. sumiti sharma says:

    i want to prepare for the tissnet exam pls provide previous year question paper

  28. pallavi says:

    need tiss , iift ,xat last year papers and mock tes

« »