Sample Question For National Institute of Design
National Institute of Design (NID)
National Institute of Design Entrance Exam SAMPLE QUESTION:
Answer the following questions: (5×2=10)
1)
A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:  

Answer B
Speed of the train relative to man= (125/10) m/sec
= (25/2) m/sec
= (25/2 * 18/5) km/hr
=45 km/hr
Let the speed of the train be x km/hr. Then, relative speed = (x – 5) km/hr.
x – 5 = 45 x = 50 km/hr.
2)
A, B and C can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days can A do the work if he is assisted by B and C on every third day?  

Answer B
A’s 2 day’s work = (1/20 *2)= 1/10
(A + B + C)’s 1 day’s work = (1/20 + 1/30 + 1/60)= 1/10
Work done in 3 days = ( 1/10 + 1/10)= 1/5
Now, 1/5 work is done in 3 days,
Whole work will be done in (3 x 5) = 15 days.
3)
The average weight of 8 person’s increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What might be the weight of the new person?  

Answer C
Total weight increased = (8 x 2.5) kg = 20 kg.
Weight of new person = (65 + 20) kg = 85 kg.
4)
A man buys Rs. 20 shares paying 9% dividend. The man wants to have an interest of 12% on his money. The market value of each share is:  

Answer B
Dividend on Rs. 20 = Rs.(9/100*20)= 9/5
Rs. 12 is an income on Rs. 100.
So, Rs 9/5 is an income on Rs.(100/12 * 9/5)= Rs. 15
5)
The percentage increase in the area of a rectangle, if each of its sides is increased by 20% is:
A. 40% B. 42%
C. 44% D. 46%
Answer C
Let original length = x metres and original breadth = y metres.
Original area = (xy) m^{2}.
New length = ( 120/100 x) m = (6/5 x) m
New breadth = ( 120/100 y) m = (6/5 y) m
New Area = ( 6/5 x * 6/5 y) m^2= ( 36/25 xy) m^2
The difference between the original area = xy and newarea 36/25 xy is
= (36/25)xy – xy
= xy(36/25 – 1)
= xy(11/25) or (11/25)xy
Increase % = ( 11/25 xy * 1/xy * 100) = 44%
Answer the following questions: (3×4=12)
6)
Find out the alternative figure which contains figure (X) as its part.
A.  1  B.  2 
C.  3  D.  4 
Answer – D
7)
Find out the alternative figure which contains figure (X) as its part.
A. 1 B. 2
C. 3 D. 4
Answer D
8)
Find out the alternative figure which contains figure (X) as its part.
A. 1 B. 2
C. 3 D. 4
Answer D
Answer the following questions: ( 4x 4=16)
9)
Answer Nine of Clubs
In each column of the diagram, add the top and bottom card values together and subtract 2 to give the value of the central card
10)
Answer Jack of Spades
There are 2 sequences in the grid – one determining the value of the card, and one determining the suit of the card. Starting on the top left and moving right, then down one row and to the left, then down the final row and to the right, cards are arranged in order, with their value increasing by 4 each time. To calculate the suit of each card, start on the top left and move down, then right one row and move up etc. cards are arranged in the order Hearts, Clubs, Diamonds, Spades.
11)
Answer 9
The number at the centre of each triangle equals the sum of the lower two numbers minus the top number.
12)
Answer 9
In each square of the diagram, the sum of the numbers is always 22.
Answer the following questions: ( 4×4=16)
13)
Answer Doughnut
The Doughnut = 4, the Eclair = 6 and the Bun = 7.
14)
Answer C
In each row, calculate the difference between the 2 numbers in the left hand column, and the 2 numbers in the right hand column. Multiply these differences together to give the numerical value of the letter in the centre.
15)
Answer B
16)
Answer C
In each circle, multiply the inverse alphabetical value of the upper left hand letter by the regular alphabetical value of the upper right hand letter to give the value in the lower segment.
Answer the following questions: (4×4=16)
Identify the logos:
17)
Answer Shell
18)
Answer Volkswagen
19)
Answer Apple
20)
Answer Mazda
Answer the following questions: ( 8×2=16)
21)
Answer 5:19
Starting with the watch on the left, add 42 minutes to the time shown to give the time on the next watch to the right.
22)
Answer To the 2
Starting with the top left clockface and moving clockwise around the others, the minute hand moves back 2 places, then 4, 6 and 8, while the hour hand moves forward 2 places, then 4, 6 and 8.
Answer the following questions: (3×4=12)
Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark ‘E’ as the answer.
23)
The small child does whatever his father was done
A. Has done B. Did
C. Does D. Had done
E. No correction required
Answer c
24) You need not come unless you want to
A. You don’t need to come unless you want to
B.You come only when you want to
C. You come unless you don’t want to
D. You needn’t come until you don’t want to
E. No correction required
Answer A
25) There are not many men who are so famous that they are frequently referred to by their short names only
A. initials B. signatures
C. pictures D. middle names
E. No correction required
Answer A
Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback
5 Responses to Sample Question For National Institute of Design
« Maths Sample Paper for Class 12 CBSE Sample Paper of Digital Electronics »
Nid sample paper
When does the nid exam
Afa academy