Tata Steel Management Trainee Sample Paper

Apr 14 • Placement • 70913 Views • 124 Comments on Tata Steel Management Trainee Sample Paper

TATA Steel Limited (formerly TATA Iron and Steel Company Limited (TISCO)) founded in 1907 by Dorabji TATA, is an Indian multinational steel-making company headquartered in Mumbai, Maharashtra, India, and a subsidiary of the TATA Group.  TATA Steel used to conduct  their exam for the recruitment of management trainee across the country. In this section, we have provided a set of TATA Steel Management trainee sample paper consists of questions from all the sections.  Still if it contains any error please do let us know. Any type of suggestions will be highly appreciated.

TATA

Management Trainee at TATA Steel

Scheme of the Examination

  • Total number of questions 60.
  • All questions are objective type.
  • All questions are  compulsory.
  • Each question 1 mark and for every 3 wrong answer 1 mark will be deducted.
  • Time 1.30 hrs

SECTION I

Qualitative aptitude 

1. Two numbers are in the ratio 2 : 3. If their L.C.M. is 48. what is sum of the numbers?

A. 28
B. 40
C. 64
D. 42

2. Three numbers are in the ratio of 2 : 3 : 4 and their L.C.M. is 240. Their H.C.F. is:

A. 40
B. 30
C. 20
D. 10

3. What is the least number which when divided by 5, 6, 7 and 8 leaves a remainder 3, but when divided by 9 leaves no remainder?

A. 1108
B. 1683
C. 2007
D. 3363

4. The H.C.F. of two numbers is 5 and their L.C.M. is 150. If one of the numbers is 25, then the other is:

A. 30
B. 28
C. 24
D. 20

5. Which of the following integers has the most number of divisors?
A. 101
B. 99
C. 182
D. 176

6. What is the least number which when doubled will be exactly divisible by 12, 14, 18 and 22 ?
A. 1286
B. 1436
C. 1216
D. 1386

7. What is the greatest possible length which can be used to measure exactly the lengths 8 m, 4 m 20 cm and 12 m 20 cm?

A. 10 cm
B. 30 cm
C. 25 cm
D. 20 cm

8. Which of the following fraction is the largest ?

A. 11/12
B. 41/50
C. 21/40
D. 5/6

9. The product of two 2 digit numbers is 2028 and their HCF is 13. What are the numbers ?

A. 26, 78
B. 39, 52
C. 13, 156
D. 36, 68

10.The product of two numbers is 2028 and their HCF is 13. What are the number of such pairs?

A. 4
B. 3
C. 2
D. 1

11.N is the greatest number which divides 1305, 4665 and 6905 and gives the same remainder in each case. What is the sum of the digits in N?

A. 4
B. 3
C. 6
D. 5

12.A boy divided the numbers 7654, 8506 and 9997 by a certain largest number and he gets same remainder in each case. What is the common remainder?

A. 156
B. 199
C. 211
D. 231

13.Find the greatest common divisor of 24 and 16

A. 6
B. 2
C. 4
D. 8

14.A, B and C start at the same time in the same direction to run around a circular stadium. A completes a round in 252 seconds, B in 308 seconds and c in 198 seconds, all starting at the same point. After what time will they again at the starting point ?

A. 36 minutes 22 seconds
B. 46 minutes 22 seconds
C. 36 minutes 12 seconds
D. 46 minutes 12 seconds

15.The ratio of two numbers is 4 : 5. If the HCF of these numbers is 6, what is their LCM?

A. 30
B. 60
C. 90
D. 120

16.What is the smallest number which when diminished by 12, is divisible 8, 12, 22 and 24?

A. 276
B. 264
C. 272
D. 268

16.If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as:

A. None of these
B. 10% of a
C. 4% of a
D. 20% of a

17.Two employees X and Y are paid a total of Rs. 550 per week by their employer. If X is paid 120 percent of the sum paid to Y, how much is Y paid per week?

A. Rs. 150
B. Rs. 300
C. Rs. 250
D. Rs. 200

18.In a competitive examination in State A, 6% candidates got selected from the total appeared candidates. State B had an equal number of candidates appeared and 7% candidates got selected with 80 more candidates got selected than A. What was the number of candidates appeared from each State?

A. 8200
B. 7500
C. 7000
D. 8000

19.A rectangular park 60 m long and 40 m wide has two concrete crossroads running in the middle of the park and rest of the park has been used as a lawn. The area of the lawn is 2109 sq. m. what is the width of the road?

A. 5 m
B. 4 m
C. 2 m
D. 3 m

20.A rectangular parking space is marked out by painting three of its sides. If the length of the unpainted side is 9 feet, and the sum of the lengths of the painted sides is 37 feet, find out the area of the parking space in square feet?

A. 126 sq. ft.
B. 64 sq. ft.
C. 100 sq. ft.
D. 102 sq. ft.

21.The length of a rectangle is twice its breadth. If its length is decreased by 5 cm and breadth is increased by 5 cm, the area of the rectangle is increased by 75 sq.cm. What is the length of the rectangle?

A. 18 cm
B. 16 cm
C. 22 cm
D. 20 cm

22. A man’s age is 125% of what it was 10 years ago, but 83 1/3 % of what it will be after ten 10 years. What is his present age?

A. 70
B. 60
C. 50
D. 40

23. A father said to his son, “I was as old as you are at the present at the time of your birth”. If the father’s age is 38 years now, what was the son’s age five years back?

A. 20 years
B. 18 years
C. 14 years
D. 22 years

24. Six years ago, the ratio of the ages of Vimal and Saroj was 6 : 5. Four years hence, the ratio of their ages will be 11 : 10. What is Saroj’s age at present?

A. 18
B. 17
C. 16
D. 15

25. Sobha’s father was 38 years of age when she was born while her mother was 36 years old when her brother four years younger to her was born. What is the difference between the ages of her parents?

A. 6 years
B. 5 years
C. 4 years
D. 3 years

26. The present age of a father is 3 years more than three times the age of his son. Three years hence, father’s age will be 10 years more than twice the age of the son. What is father’s present age?

A. 30 years
B. 31 years
C. 32 yeas
D. 33 years

27.A train ,130 meters long travels at a speed of 45 km/hr crosses a bridge in 30 seconds. The length of the bridge is

A. 270 m
B. 245 m
C. 235 m
D. 220 m

28. A train 360 m long runs with a speed of 45 km/hr. What time will it take to pass a platform of 140 m long?

A. 38 sec
B. 35 s
C. 44 sec
D. 40 s

29.A train moves past a post and a platform 264 m long in 8 seconds and 20 seconds respectively. What is the speed of the train?

A. 79.2 km/hr
B. 69 km/hr
C. 74 km/hr
D. 61 km/hr

30.Two stations P and Q are 110 km apart on a straight track. One train starts from P at 7 a.m. and travels towards Q at 20 kmph. Another train starts from Q at 8 a.m. and travels towards P at a speed of 25 kmph. At what time will they meet?

A. 10.30 a.m
B. 10 a.m.
C. 9.10 a.m.
D. 11 a.m.

SECTION II

ENGLISH

31.This fishing pole Nathan, has seen better days.

A. Pole, Nathan
B. Has, seen
C.  Nathan
D. No error

32. For the Thanksgiving reunion, relatives were sitting in the dining room, on the porch, and in the carport.

A.Thanksgiving, reunion
B. Were, sitting
C. Porch
D. No error

33. Lily seems to be a kind, considerate girl.

A. Seems, to
B. Considerate, girl
C. Kind considerate
D. No error

34. My cousin has moved to 56 Central Street Narragansett, Rhode Island 02882.

A. Has moved
B. Central Street
C. 56, Central
D. No error

35. The badger, a shy animal sometimes makes friends with a coyote.

A. Sometimes, makes
B.Fiends, with
C. A shy animal
D. No error

36. After the death of Blackbeard, the famous pirate, piracy disappeared from the coast of the American colonies.

A. The famous pirate
B.After the death
C. Coast, of
D. No error

37. ‘Silent Night’ was written by two men from the village of Oberndorf Austria.

A. men, from
B. Silent Night
C. Oberndorf, Austria
D. No error

38. On November 19, 1929 Admiral Richard E. Byrd flew the Floyd Bennett to the base of the Queen Maud Mountains.

A. Base, of
B.The, Queen
C.1929
D. no error

39.‘The boy in the kayak,’ whispered Sue “is the new football captain.”
 
A. Boy, in the
B. New, football
C. Whispered Sue
D. No error

40. Oh I forgot to bring the cookies.

A. Oh
B. I, forgot
C. To, bring
D, No error

41.The president has a _____ of ______ around him when he makes public appearances.

A. Catalyst, Individuals
B. Barrier, Contrast
C. Hedge, Protection
D. Derrick, Protection

42._____ of the rainbow were _____ against the bright blue sky.

A. Textures, Clear
B. Hues, Vivid
C. Alabaster, Bright
D.Line, Dark
E.Hues, Dark

43. A small selection of terms was found at the back of the textbook. It was a

A. Glossary
B.Preface
C.Diction
D. Kefir

44.The horror movie frightened the children. It was

A. Melancholy
B.Dramatic
C. Ghastly
D. Tragedy

45. The horror movie frightened the children. It was

A. Melancholy
B. Dramatic
C.Ghastly
D. Tragedy

46.Thomas Edison tried many filaments for his incandescent lamp.

A. Many
B. For his
C. Filaments
D. Tried

47.The interior temperatures of even the coolest stars are measured in millions of degrees.

A. Coolest
B. Of even
C. Are measured
D. In millions

48.The child’s balloon was slowly rising into the sky.

A. Rising
B. Slowly
C. Into
D. Balloon

49. Jill sets the plates on the table.

  1. The
  2. Plates
  3. Table
  4. Sets

50.The shoes were still lying where Ethan had left them.

A. Still
B. Were
C. Them
D. Shoes

51. Several changes in classroom procedures were effected by the new principal.

A. Changes
B.In
C. By
D.Effected

52.The soaked papers were laid in the sunlight.

A. Soaked
B. Papers
C. Laid
D. In the

53. The letter from the teacher implied that the child was not turning in his work.

A. From
B.Not
C.His
D.Turning

54. Luke didn’t mean to hurt you during the baseball game.

A. Baseball
B. During
C. Joe
D. Mean

55. Amber used to recite the alphabet in Chinese.

A. The
B. Alphabet
C. He
D. Recite

56. Quebec rises in a magnificent way above the St. Lawrence River.

A. rises in a magnificent way above
B. rises in a magnificent way, way above
C. rises magnificently above
D.rises magnificently way above

57. Someone gives the school gerbils every year.

A. Someone gives the school gerbils
B. Some one gives the school gerbils
C. Some one gives the School gerbils
D. There is a person that gives the school gerbils

58. During Colonial days, a school room looked rather empty.

A. Colonial days, a school room looked
B. Colonial days, a schoolroom looked
C. Colonial Days, a schoolroom looked
D. Colonial Days; a school room looked

59.The helium-filled balloon rose in the air.

A.rose in the air.
B. was rising in the air.
C.was in the air.
D.rose into the air.

60. If I had the address, I would have delivered the package myself.

A. had the address
B.had the address
C. had the address
D. had had the address

 

Answers:-

(1)B         (2)C       (3)B        (4)A     (5)D     (6)D     (7)D       (8)A      (9)B          (10)C      (11)A     (12)B (13)D       (14)D      (15)D     (16)A    (17)C   (18)C   ( 19)D    (20)D    ( 21)A       (22)D  (23)C     (24)B   (25)C       (26)A      (27)B    (28)C   (29)D    (30)A   (31)B      (32)A   (33)D   (34)D  (35)B      (36)C     (37)D       (38)C       (39)C    (40)C   (41)A   (42)C   (43)B    (44)A   (45)C    (46)C  (47)D     (48)C     (49)A       (50)B      (51)D    (52)D   (53)D    (54)D   (55)D   (56)C   (57)A   (58)B  (59)D     (60)E

Click to download PDF:-

Tata Steel Placement Papers PDF

You may also like to visit:-

1. Placement Criteria of TATA
2. PSU Jobs in India
3. Placement Criteria of Gujarat Gas Company Limited
4. Placement Criteria of TCS

Users can give their suggestions in comment section inorder to improve the article ” Tata Steel Management Trainee Sample Paper” 

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

124 Responses to Tata Steel Management Trainee Sample Paper

  1. Aditya Kumar says:

    PGDM

  2. Aditya Kumar says:

    PGDM

  3. abhishek kumar mohanty says:

    tata steel question paper

  4. abhishek kumar mohanty says:
  5. abhishek kumar mohanty says:
  6. Kumar Saurav says:

    832108

  7. DIPAK RANJAN SWAIN says:
  8. DIPAK RANJAN SWAIN says:
  9. DIPAK RANJAN SWAIN says:
  10. DIPAK RANJAN SWAIN says:
  11. DIPAK RANJAN SWAIN says:
  12. Anonymous says:
  13. Anonymous says:
  14. vinay shahi says:
  15. Vikas S G says:

    B.E mechanical

  16. Vikas S G says:

    B.E mechanical

  17. Vikas S G says:
  18. keerthi nuthanakalva says:

    I need TATA STEEL previous papers

  19. keerthi nuthanakalva says:

    I need TATA STEEL previous papers

  20. keerthi nuthanakalva says:

    I need TATA STEEL previous papers

  21. keerthi nuthanakalva says:

    I need TATA STEEL previous papers

  22. Nandkishor says:

    B.E

  23. mohit says:
  24. Anonymous says:
  25. B.SAGAR YADAV says:

    I NEED A GOOD SUPPORT TO FULL FILL MY DREAM IN ACHIEVING THIS JOB.

  26. modassar ahmad khan says:
  27. modassar ahmad khan says:
  28. sonakshi kushwah says:

    tatasteel sample paper of engineer trainee

  29. SAURABH says:

    I NEED QUESTION PAPER

  30. puja kumari says:

    question paper related to this subject

  31. puja kumari says:

    question paper related to this subject

  32. krity says:
  33. pralipta says:

    Btech

  34. Thakur Besra says:
  35. Anonymous says:
  36. Debiprasanna Biswal says:

    Technical doubt

  37. Nirbhay says:

    Iti

  38. Nirbhay says:

    Iti

  39. Nirbhay says:

    Iti

  40. Rajib says:

    Diploma

  41. Rajib says:

    Diploma

  42. krishana kumar says:

    electrician

  43. md azad ansari says:

    Iti trade fitter

  44. salekin says:

    Mechanical engineer

  45. salekin says:

    Mechanical engineer

  46. alok kumar bhuyan says:

    tatasteel written test question parten

  47. alok kumar bhuyan says:

    tatasteel written test question parten

  48. alok kumar bhuyan says:

    tatasteel written test question parten

  49. alok kumar bhuyan says:

    tatasteel written test question parten

  50. Sashikanta lohar. says:

    Electrical

  51. Anonymous says:
  52. Anonymous says:
  53. papan kumar rout says:

    Electrical

  54. ranjit kumar das says:
  55. ranjit kumar das says:
  56. Chaitanya Moharana says:

    B-Tech , Mechanical

  57. Anonymous says:
  58. Anonymous says:
  59. RATHIN ROY says:

    I REQUIRE PREVIOUS YEAR QUESTION PAPER OF TATA STEEL TECHINICAL EXAM

  60. PRAMOD PUNDE says:

    PAPER PATTERN FOR EXPIEREANCE BASED EXAM

  61. AJAY SINGH RAWAT says:

    WHAT WILL BE THE EXAM CONTENT OF TATA STEEL ENGINEER TRAINEE

  62. AJAY SINGH RAWAT says:

    WHAT WILL BE THE EXAM CONTENT OF TATA STEEL ENGINEER TRAINEE

  63. swathi says:
  64. subhrajit swain says:

    tata steel study meterial

  65. subhrajit swain says:

    tata steel study meterial

  66. subhrajit swain says:

    tata steel study meterial

  67. subhrajit swain says:

    tata steel study meterial

  68. subhrajit swain says:

    tata steel study meterial

  69. subhrajit swain says:

    tata steel study meterial

  70. subhrajit swain says:

    tata steel study meterial

  71. subhrajit swain says:

    tata steel study meterial

  72. subhrajit swain says:

    tata steel study meterial

  73. subhrajit swain says:

    tata steel study meterial

  74. subhrajit swain says:

    tata steel study meterial

  75. subhrajit swain says:

    tata steel study meterial

  76. subhrajit swain says:
  77. subhrajit swain says:
  78. lokendra singh bhide says:

    civil branch diploma

  79. lokendra singh bhide says:
  80. Vivek Gautam says:
  81. Vivek Gautam says:
  82. prajaka says:
  83. sunil kumar says:

    polytechnic (mecahnical)

  84. Amit Kumar Tiwary says:

    I want to know the complete syllabus for the Tata Steel get.

  85. PANKAJ KUMAR says:

    Passed 12th with PCM 70% and appearing graduation 1st year ( physics honors)

  86. akash kr. barnwal says:

    presently pursuing 12th from science , how I get job or apprentice from tata steel kindly give me any solution as soon as possible.

  87. venkateshwarlu says:

    I want to do internship in tata. now iam prusing mba in industrial management.

  88. Amit Karmakar says:

    Mr. Barun sir, pls review the ans of question no. 16,18-22.
    I got a bit different ans. It would b great if u post the explanations too.

  89. Deepika says:

    Can anyone tell what kind of questions are being given for mechanical domain written exam

  90. TAPAN ROUT says:

    TATA STEEL
    Writen & interview question for ferisher student

  91. TAPAN ROUT says:

    TATA STEEL
    Writen & interview question for fersher student

  92. MANJIT KUMAR says:

    how to prepare for coal india MT 2017 basically mechanical engineering paper

  93. Egnesh babu says:

    Mechanical Engineering field government job i need

  94. Karan Trivedi says:

    que no 16 is two times which leads to error in numbering

  95. Ashish Singh says:

    Please provide reasoning section also and the answer list have some mistakes

  96. neha kumari says:

    tata steel sample question for the of assistant engineer trainee

  97. Pooja Rani Behera says:

    I want to know the previous year questions of online test. can i get?

  98. ISHITA SARKAR says:

    TATA STEEL ASSISTANT ENGINEER TRAINEE PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS WITH ANSWER

  99. radha ashok says:

    model questions papers of tata steel with solutions

  100. Rishabh Srivastava says:

    I am a B.tech graduate and want to get a job in Ministry of Tourism, can you help me out to figure number of exams or alternative option for the same.

  101. lahari says:

    please send me the previous years question papers of tata steel for assistant engineer trainee as soon as possible

  102. Rajesh says:

    tata steel aptitude, written test and aptitute test

  103. suresh says:

    Sir ,
    Please send TATA STEEL Assistant Engineer Trainee Sample papers

  104. Rajmohan says:

    I need current affairs daily update, what is the best way to get this

  105. manoj says:

    please help me, where i can find previous question papers of tata steel -assistant trainee exam?

  106. sisindri says:

    please attach the previous papers of tata steel for mechanical engineer .

  107. APOORBA PANIGRAHI says:

    WHAT ARE THE IMPORTANT TOPICS I NEED TO PREPARE FOR TATA STEEL (ASSISTANT ENGINEER TRAINEE)?

  108. Sameer says:

    I need tata steel jet written test syllabus and previous year questions

  109. DEBDEEP PRAMANIK says:

    PLEASE SEND ME TATA STEELASSISTANT ENGINEER TRAINEE PREVIOUS QUESTION PAPER

  110. Ankit Baraik says:

    How to sort out the topics to study for the placements in Tata Steel?

  111. roshan prasad says:

    a pdf format for jet exam for tata steel omq division

  112. Pradeep Kunar says:

    i am mechanical engineer please give question paper for test exam.

  113. pankaj patra says:

    tata steel mechanical diploma holder exam patern,previos question answer

  114. pravin says:

    i am working as a technician in thermal power plant , Please suggest me for my bright future.

  115. DIWESH KUMAR SINHA says:

    QUESTION PATTERN FOR JOB IN TATA STEEL PLANT JAMSEDHPUR

  116. ABHISHEK KUMAR says:

    tata steel previous year question with solution answer key how to download and from where.

  117. chandana.civilje@gmail.com says:

    I am a civil engineer having 6yrs experiance plz send me tata steel junior engineer sample papers in my mail.i want a job regarding quality control department in your organation.

  118. AMAR MAURY says:

    SEND ME TATA STEEL APPRENTICSHIP LAST YEAR QUESTION PAPER

  119. pritimayee sethy says:

    i need a sample question paper of civil engineering

  120. ABHISHEK KUMAR says:

    what types of questions are asked in” tata steel written test for internship”?

  121. rubia says:

    i want a sample paper of tata steel for entrance examination from mca stream

  122. Arpita Sardar says:

    After completing graduation students who want to be recruited as a management trainee in Tata Steel must go through this article. Coz Sample Paper of Tata Steel has been given here which will help you a lot to take preparation…

  123. Soubarna Biswas says:

    TATA is one of the leading company now. And TATA STEEL is very famous in the core field mainly. So core students get prepared well. Solve this thoroughly and get the best preparation.

  124. mayank sharma says:

    this paper will help the engineering students to qualify this exam.

« »