Questions on Wireless Application Protocol (WAP)

Jan 12 • Resources • 5841 Views • 12 Comments on Questions on Wireless Application Protocol (WAP)

Q1. What is Wireless Application Protocol(WAP)?
Answer: Meaning really arises from the full form itself-

Wireless– that does not require wires, enabling radio transmission.
Application– a software designed to complete a particular task.
Protocol– means a set of rules.

So the mix of these three simply means a set of rules governing the transmission and reception of signals through computer applications. Computer may include mobiles, tablets also. WAP has spearheaded today’s Internet communication and advanced telephony services. WAP allows  allow the devices to view pages from Internet. But, the pages displayed have only a plain text and the images are black and white.
WAP is similar to HTML, except that it has been optimized for-

  • low-display capability.
  • low-memory.
  • low band width devices like mobile phones etc.

Q2. How WAP was introduced?
Answer:  The saga of WAP started like this……On June 26,1997; Nokia, Motorola and Unwired Planet companies took a joint effort to create  a standard for advancement of wireless technologies. So this was how WAP Forum was formally created in December 1997 and after releasing WAP 1.0, WAP forum was publically opened to all. The WAP Forum now has over 500 members and represents over 95 percent of the global handset market. Companies such as Nokia, Motorola and Ericsson are all members of the forum.

Q3. Why do we need WAP?
Answer:  Long before the first WAP devices came, Internet was limited to your computer only. Now with WAP, you can communicate to your friends using Internet through your mobile phone too. Thus globally expanding massive communication and sharing of data.

Q4. What is a Micro WAP Browser?
Answer:  Similar to your own internet browser, there is a browser for WAP too. This browser is called Micro WAP Browser that is used for visiting web-sites through a WAP device. What’s special about it is, it makes minimal demands on hardware, memory and CPU and it displays the information in WML(it a restricted  mark-up language).

Q5.  What are the different layers of WAP architecture?
Answer:  The whole WAP architecture has been divided into 5 main layers, namely:-

  1. Application Layer
  2. Session Layer
  3. Transaction Layer
  4. Security Layer
  5. Transport Layer

Q6. What are the various protocols in a WAP protocol suite?
Answer:  The WAP protocol suite consists of following protocols-

  1. Wireless Application Environment (WAE)
  2. Wireless Session Protocol (WSP)
  3. Wireless Transaction Protocol (WTP)
  4. Wireless Transport Layer Security (WTLS)
  5. Wireless Datagram Protocol (WDP)

Q7. What is WAP 2.0?
Answer: WAP 2.0 is simply a blended mixture of XHTML, end to end HTTP, which was released in 2002. It has dropped the gateway and custom protocol suite used to communicate with it.

Q8. On which Networking Model is WAP based upon?
Answer: Open System Interconnection (OSI) model.

OSI model

OSI Reference Model

Q9. Describe the Transport Layer of WAP.
Answer: The Transport Layer consists of Wireless Datagram Protocol(WDP).WDP allows WAP to be bearer-independent by adapting the transport layer of the underlying bearer. The WDP presents a consistent data format to the higher layers of the WAP protocol stack, thereby offering the advantage of bearer independence to application developers.

Q10. Define in brief, “Wireless Application Environment(WAE)” .
Answer: The Wireless Application Environment, or WAE, provides an architecture for communication between wireless devices and Web servers.It consists of device specifications and the content development programming languages like WML.

You can download the pdf of Questions and answers on Wireless Application Protocol QUESTIONS ON WIRELESS APPLICATIONS PROTOCOL.pdf 

Related Links-
wireless sensor networks
Characteristics of Wireless Medium
Structure of wireless communication link

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

12 Responses to Questions on Wireless Application Protocol (WAP)

  1. Rachita Mishra says:

    Wireless Application Protocol (WAP) is a technical error for accessing information over a mobile wireless network. A WAP browser is a web for mobile phones such as mobile phones that uses the protocol.
    Before the introduction of WAP, mobile service providers had limited opportunities to offer interactive data services, but needed interactivity to support Internet and Web applications.

  2. Kishlay Verma says:

    Contains a good set of questions about WAP. Quite interesting subject and very helpful in understanding modern technologies.

  3. Arpita Sardar says:

    Those who r interested in Wirless Application Protocol must go through this artcl. here is some important questions related to it.

  4. ANSHUL SINHA says:

    Well, I did that till my best. I wish if the site would have a LIKE option too…
    🙂

    Commenting and discussing would then have been much funnier..Isn’t it?

  5. Susmita Guha says:

    Quite helpful discussion related to networking….

  6. Shilpa Ranjan says:

    Some of the important concepts of WAP in an article. Go through this,it can be helpful to you . The knowledge of this subject gives a lot of opportunity !!!!

  7. Ankita Prajapati says:

    The article about Wireless Application Protocol(WAP) is definitely very useful for me and i am damn sure it will be helpful for those students who wants to know about all details of WAP in brief pattern..

  8. Shaheen Khan says:

    Some imp. ques. of Wireless application protocol is present here and it is a very vast field and provide better opportunities to make one’s carrier.

  9. sakshi chaudhary says:

    the above article give very useful information about wireless mode of communication.almost everyone is using it in their day to day life but few of them know about the principle or basic concept behind them,,,so this article help them to understand it well.

  10. huma fatima says:

    the article is too good.We use number of wireless devices daily and they have necessary part of our routine like mobile phones,lappi etc…all those who want to know about the topic must have a look..

  11. Jagriti Singh says:

    Knowledgeable post about the WAP(Wireless Application Protocol). Who wants to know about it must visit dis.

  12. Divya Acharya says:

    This post provides a huge information about the wireless commuinication technology.those who want to make there career in this feild must go through this post.

« »