bitsat mock test

BITSAT Mock Test

Jan 21 • Engineering Sample Papers • 5025 Views • 14 Comments on BITSAT Mock Test

 

BITSAT MOCK TEST PAPER 2017

APTITUDE

1. John bought five mangoes and ten oranges together for forty rupees. Subsequently, he returned one mango and got two oranges in exchange. The price of an orange would be :

(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4

Ans:- b

2. Amar, Akbar and Anthony came from the same public school in the Himalayas. Every boy in that school either fishes for trout or plays frisbee. All fishermen like snow, while no fishbee player likes rain. Amar dislikes whatever Akbar likes and Likes whatever Akbar dislikes. Akbar likes rain and snow. Anthony likes whatever the other two like. Who is a fisherman but not a frisbee player ?

(a) Amar (b) Akbar (c) Anthony (d) None of these

Ans:- b

Direction(Qs. 3-6) : Refer to the following information and answer the questions that follow : “kya-kya” is an island in the South pacific. The inhabitants of “kya-kya” always answer any question with two sentences. One of which is always true and the other always false.

3. You are walking on a road and come to a fork. You ask the inhabitants Ram, Laxman and Lila, “Which road will take me to the village ?” Ram says, “I never speak to strangers, I am new to these parts”. Laxman says, “I am married to Lila. take the left road.” Lila says, “I am married to Ram. He is not new to this place.” Which of the following is true ?

(a) Left road takes you to the village

(b) Right road rakes you to the village

(c) Lila is married to Laxman

(d) None of these

Ans:- c

Click on Whatapp logo to join oureducation GATE group with many students

4. You find that you boat is stolen. You question three inhabitants of the island and they reply as follow : John says, “I didn’t do it. Mathew didn’t do it,” Mathew says, “ I didn’t do it. Krishna didn’t do it.” Krishna says, “ I didn’t do it. I don’t know who did it,” Who stole your boat ?

(a) John (b) Mathew (c) Krishna (d) None of these

Ans:- b

5. You want to speak to the chief of the village. You question three inhabitants, Amar, Bobby and Charles. Only Bobby is wearing red shirt.                                                                                                 A. Amar says, “I am not Bobby’s son. The chief wears a red shirt.” B. Bobby says, “I am Amar’s father, Charles is the chief.” C. Charles says, “The chief is one among us. I am the chief.” Who is the chief ?

(a) Amar (b) Bobby (c) Charles (d) None of these

Ans:- b

6. There is only one pilot on the island. You interview three men- koik, Lony and Mirna. You also notice that Koik is wearing a cap.                                                                                                                         A. Mirna says, “Lony’s father is the pilot. Lony is not the Priest’s son.’’ B. Koik says, “ I am the priest. On this island, only priests can wear caps.” C. Lony says, “ I am the priest’s son. Koik is not the priest.” Which of the following is true ?

(a) Lony is not Koik’s son (b) Koik is the pilot (c) Mirna is the pilot (d) Lony is the priest

Ans:- b

Directions (Qs. 7-10) : Read the text and the statements carefully and answer the questions.             Four people of different nationalities live on the same side of a street in four houses each of different colour. Each person has a different favourite drink. the following additional information is also known :  A. The Englishman lives in the red house. B. The Italian drink tea. C. The Norwegian lives in the first house on the left. D. In the second house from the right they drink milk. E. The Norwegian lives adjacent to the blue house. F. The Spaniard drinks fruit juice. G. Tea is drunk in the blue house. H. The white house is to the right of the red house. I. Coca is drunk in the yellow house.

7. Milk is drunk by :

(a) Norwegian (b) Englishman (c) Italian (d) None of these

Ans:-b

8. The Norwegian drinks ;

(a) Milk (b) Cocoa (c) tea (d) fruit juice

Ans:-b

9. The colour of the Norwegian’s house is :

(a) yellow (b) white (c) blue (d) red

Ans:- a

Click on Telegram logo to join oureducation GATE group with many students

10. Which of the following is not true ? (a) Milk is drunk in the red house (b) Italian lives in the blue house (c) The Spaniard lives in a corner (d) The Italian lives next to the Spaniard Directions Ans:- d

(Qs. 11-14) : Answer the questions based on the following information. A, B, C, D, E, F and G are brothers. Two brothers had an argument and A said to B, “You are as sold as C was when I was twice as old as D, and will be as old as E was when he was as old as C is now.” B said to A, “ You may be older than F.” but G is as old as I was when you were as old as G is, and D will be as old as F was when F will be as old as G is.”

11. Who is the eldest brother ?

(a) A (b) E (c) C (d) Cannot be determined

Ans:- b

12. Who is the youngest brother ?

(a) B (b) D (c) F (d) Cannot be determined

Ans:- b

13. Which two are probably twins ?

(a) D and G (b) E and C (c) A and B (d) Cannot be determined

Ans:- c

14. Which of the following is false ?

(a) G has four elder brothers

(b) A is older than G but younger than E

(c) B has three elder brothers

(d) There is a pair of twins among the brothers

Ans:- c

Directions (Qs 15-17) : Answer the question based on the following information.                                                 Five of India‟s leading models are posing for a photgraph promating „y‟ know, world peace and understanding. But then Rakesh shreshtha, the photgrapher, is having a tough time getting them to stand in a straight line, because Aishwarya refuses to stand next to Sushmita for Sushmita has said something about her in a leading gossip magazine. Rachel and Anu want to stand together because they are „such good friends, y‟ know‟. Manpreet on the other hand cannot get along well with Rachel, because there is some talk about Rachel scheming to get a contract already awarded to Manpreet. Anu believe her friendly astrologer who has asked her to stand at the extreme right for all group photographs. Finally, Rakesh manged to pacify the girls and got a beautiful picture of the five girls smiling in a straight line, promoting world peace.

15. If Aishwarya standing to the extreme left, who is standing in the middle ?

(a) Manpreet (b) Sushmita (c) Rachel (d) Cannot say

Ans:- b

16. If Aishwarya stands to the extreme left, who stands second from left ? (a) Cannot say (b) Sushmita (c) Rachel (d) Manpreet

Ans:- d

17. If Anu’s astrologer tells her to stand second from left and Aishwarya decides to stand second from right, then who is standing on the extreme right ?

(a) Rachel (b) Sushmita (c) Cannot say (d) Manpreet

Ans:- d

Directions (Qs. 18-21) : Answer the question based on the following information. A leading socialite decided to organize a dinner and invited a few of her friends. Only the host and the hostess were sitting at the opposite ends of a rectangular table, with three persons along each side. The prerequisite for the seating arrangement was that each person must be seated such that at least on one side it has person of opposite sex. Maqbool is opposite of Shobha, who is not the hostess. Ratan has a woman on his right and is sitting opposite of a woman. Monisha is sitting to the hostess‟s right, next to Dhirubhai. One person is seated between Madhuri and Urmila who is not the hostness. The men were Maqbool, Ratan, Dhirubhai and jackie, while the women were Madhuri, Urmila, Shobha and Monisha.

18. The eighth person present, jackie, must be : I. the host II. seated to Shobha’s right III. seated opposite of Urmila

(a) I only (b) III only (c) I and II only (d) II and III only

Ans:- c

19. Which of the following persons is definitely not seated next to a person of the same sex (a) Maqbool (b) Madhuri (c) Jackie (d) Shobha

Ans:-d

20. If Ratan would have exchanged seats with a person four places to his left, which of the following would have been true after the exchange ?                                                                                                    (i) No one was seated between two persons of the opposite sex(e.g., no man was seated between two women.)

(ii) One side of the table consisted entirely of persons of the same sex

(iii) Either the host or the hostess changed their seats

(a) I only (b) II only (c) I and II only (d) II and III only

Ans:- a

ENGLISH

Directions: In each of the following questions, a sentence has been given in direct/ indirect speech. Out of the four alternatives suggested select the one which best expresses the same sentence in indirect/ direct speech

1. He said to her. “Are you coming to the party?”

(a) He asked her whether she was coming to the party.

(b) He told her if she was common to the party.

(c) He asked her if she was coming to the party.

(d) He asked her if she will be coming to the party

Ans:-c

2. The sage said, “God helps those who help themselves.”

(a) The sage said that God helps those who help themselves.

(b) The sage said that God helped those whose helped themselves.

(c) The sage said that God helps those who helped themselves.

(d) The sage said that God helped those who help themselves.

Ans:-a

3. “Please don’t go away”, she said.

(a) She said to please her and not go away.

(b) She told me not to go away.

(c) She begged that I not go away.

(d) She begged me not to go away.

Ans:-d

4. He said to them, “Don’t make a noise.”

(a) He told them that don’t make a noise.

(b) He told them not to make noise.

(c) He told them not to make a noise.

(d) He asked them not to make a noise.

Ans:- d

5. The teacher said. “Be quiet, boy.”

(a) The teacher said that they boys should be quiet.

(b) The teacher called the boys and ordered them to be quiet.

(c) The teacher urged the body to be quiet.

(d) The teacher commanded the boys that they be quiet.

Ans:-c

6. He said, “Where shall I be this time next year!”

(a) He asked that where should he be that time next year.

(b) He wondered where he should be that time the next year.

(c) He contemplated where shall he be that time the following year.

(d) He wondered where he would be that time the following year.

Ans:-d

7. Rajesh said, “I bought a car yesterday.”

(a) Rajesh said that I have bought a car the previous day.

(b) Rajesh told that he had bought a car yesterday.

(c) Rajesh said that he bought a car the previous day.

(d) Rajesh said that he had bought a car the previous day.

Ans:-d

8. The employer said to the workman, “I cannot pay you higher wages.”

(a) The employer told the workman that he could not be paid higher wages.

(b) The employer told the workman that he could not pay him higher wages.

(c) The employer forbade the workman to pay higher wages.

(d) The employer warned the workman that he cannot pay him higher wages.

Ans:- b

9. My cousin said, “My room-mate snored throughout the night.”

(a) My cousin said that her room-mate had snored throughout the night.

(b) My cousin told me that her room-mate had snored throughout the night.

(c) My cousin complained to me that her room-mate is snoring throughout the night.

(d) My cousin felt that her room-mate may be snoring throughout the night.

Ans:- a

10. He asked his teacher, “Need I read this chapter?”

(a) He asked his teacher whether there was a need to read that chapter.

(b) He asked his teacher whether he needed to read this chapter.

(c) He asked his teacher if it was necessary to read this chapter.

(d) He asked his teacher if he had to read that chapter.

Ans:- d

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

14 Responses to BITSAT Mock Test

  1. Rashmi Rani says:

    Students preparing for BITSAT should assuredly go through this article. This consists of the sample paper with the same pattern as BITSAT. All the best……

  2. Vipin Sahu says:

    BITSAT is very important examination as we all know.Here there is mock paper of both aptitude and english which is based on current syllabus of BITSAT.This mock paper is very helpful while doing preparation for BITSAT 2013.It covers both quant & resoning which comes in BITSAT.

  3. Seema Mishra says:

    Get Ready to prepare for BITSAT examination.
    students who are interested in it… go through this article.
    All the Best !!

  4. Sagar Hotwani says:

    Get Ready to prepare with this Mock test of BITSAT examination.

  5. Siddhant Tripathi says:

    Informative and qualitative content for the students preparing for appearing in the BITSAT-2013.

  6. Saurabh Singh says:

    great post containing good questions ..Go through this…

  7. Akanksha Kalla says:

    Guys just go through this article..This is really helpful

  8. Divya Acharya says:

    those who are preparing for this must go through this post

  9. sakshi chaudhary says:

    those who have completed their 10+2 and want to adopt engineering as their career than they can start it by being a part of one of the most reputed college in India i.e;BIT..this article consist of questions from the sample paper of BITSAT2013…which will help you in practice..

  10. Ankita Prajapati says:

    students who are interested in it… go through this article definitely it will help you..

  11. Shilpa Ranjan says:

    A good article gives a complete detail plus a set of similar questions asked in BITS exams . willing candidates go through the question set and take advantage of the post !!

  12. patlakshi says:

    for the ones who are interested can go through the above details.

  13. Arpita Sardar says:

    Students who want to get an admission for engineering in a reputed college just go through this artcl and take preparation for BITSAT 2013.

  14. Pallavi Sinha says:

    An engineering aspirant are always dreaming to get admission in the BITS after IIT as it comes in top 10 engineering college in India.if u r willling to join this prestigious college chk the above questns,this wil help u during practice.

« »