Interview Questions on ASIC

Jan 11 • Resources • 2262 Views • 6 Comments on Interview Questions on ASIC

Ques 1- What is Application-Specific Integrated Circuit (ASIC)?

Ans- Application-Specific Integrated Circuit is an IC built to satisfy some specific need. It improves speed, consumes less electricity and perform the specific task assigned to it very well. It is expensive if only a few pieces are required.

Ques 2- What is full custom ASIC?

Ans- It is made from scratch. All photo-lithographic layers of this ASIC is pre-defined and there is no room for change during manufacturing.

Ques 3- What is Semi-Custom ASIC?

Ans- In this ASIC little changes can be made during manufacturing, so that they can be used for general applications of similar types, although masks for diffused layers are already fully defined.

Ques 4- What is Platform ASIC?

Ans- These are designed and produced from a defined set of methods, intellectual properties and well-defined design of silicon that shortens the design cycle and minimizes development costs. It is made from predefined platform slices, where each slice is a premanufactured device, platform logic or entire system. Use of premanufactured materials reduces development costs.

Ques 5- What are the various ASIC fabrication technologies?

Ans- CMOS is a dominant fabrication technology. Others include Bipolar, BiCMOS and GaAs.

Ques 6- Why CMOS is currently dominating in ASIC fabrication?

Ans- Due to its advantages such as cost, performance, density, and manufacturing / designer experience.

Ques 7-  What is a system-on-chip (SoC)?

Ans- ASICs often include entire microprocessors, memory blocks including ROM, RAM, EEPROM, Flash and other large building blocks. This is known as system-on-chip (SOC).

Ques 8- Which Hardware description language is used for ASIC?

Ans- Verilog

Ques 9- Which is the initially used technology for ASIC?

Ans- Gate Array Technology.

Ques 10- Give some examples of ASIC?

Ans- Microprocessors, memory blocks like ROM, RAM, EEPROM, and Flash.

Youtube link: What is ASIC?

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

6 Responses to Interview Questions on ASIC

  1. sakshi chaudhary says:

    its a VERY USEFUL ARTICLE …. it help me to aware about one of the latest application of the GATE ARRAY TECHNOLOGY that is ASIC which is mainly asked by the interviewer …!!!!!

  2. Ankita Prajapati says:

    It is really helpful for students to get idea regarding question that can arise during an interview and they can have a quick review of the few important questions…

  3. saurabh singh says:

    This article is useful as it consist of important information regarding ASIC and covers almost all selected questions that can be asked in Interview.

  4. BHARTI PANDEY says:

    Nice Article on ASIC made me quite Aware on it…..Useful for INTERVIEW Preparation..!!!

« »