New Pattern Coding Decoding SBI CLERK MAINS 2018 Question with solutions

Aug 22 • Bank Coaching, General, Question Paper, Question Paper Solution, SBI Clerk, SBI CLERK MAINS, SBI CLERK Prelims, SBI PO, SBI PO Mains, SBI PO Prelims, SBI PO Prelims • 519 Views • No Comments on New Pattern Coding Decoding SBI CLERK MAINS 2018 Question with solutions

New pattern Coding Decoding SBI CLERK MAINS 2018 Question with solutions  It was a surprise for the students. However, few students who read the instructions properly could attempt them.

It is very important for all the aspirants to go through the question as it might come in your upcoming exam.

Direction (1-3): Study the following information and answer the given questions: 

In A-Z each letter except M, N, P is assigned a different number from 1-9. Vowels are assigned symbols. M, N, and P are 1,4,9 respectively. (for ex- B is coded as 1, C-2…L-9)and again those numbers get repeated(for ex- Q-1,R-2 …Z-9).

(i) If both first and last letters are vowels then all the vowels must be coded as @

(ii) If the word starts with M, N or P, then the vowels are to be coded as *.

(iii) If the first letter of a word is a vowel and the last letter is consonant then the vowel is to be coded as #. If there are any other vowels in the sentence, it is to be coded as ^.

(iv) If the first letter is a consonant and it is followed by a vowel, then the vowels are to be coded as

(If the word does not satisfy the conditions given above then the letters of that word are to be coded as per the directions are given above and the vowels are to be coded as &)

Q1. What can be the code of ‘Evaluate’?

                   (a)  @5@9$74@

                   (b)  @5&9@@4@

                   (c) @5@9@@4@

                  (d)  @5@9@@42

                  (e) None of these

Sol:  (c) @5@9@@4@

Q2. What can be the code of ‘Make in India’?

                   (a) 1&8& #4 ^43^^

                  (b) 1#8# @4 ^43^^

                 (c) 1*8* #4 ^43^^

                 (d) 1*8* #4 @43@@

                (e) None of these

Sol: (c) 1*8* #4 ^43^^

Q3. What can be the code of ‘Ease of Doing Business’?

                (a) @@3@ #4 3$$45 1$3$5$33

               (b) ##3# $4 3@@45 1$3$4$33

               (c) @@3@ #4 3$$45 1@3@4@33

              (d) @@3@ #4 3$$45 1$3$4$33

              (e) None of these

Sol:   (a) @@3@ #4 3$$45 1$3$5$33

Direction (4-6): There are two rows given and to find out the resultant of a particular row we need to follow the following steps: –

Step 1: If an even number is followed by an odd (prime) number then the resultant will be the addition of both the numbers.

Step 2: If an odd number is followed by a perfect square then the resultant will be the difference between the square number and the odd number.

Step 3: If an odd number is followed by another odd number (but not a perfect square) then the resultant will be the addition of both the numbers.

Step 4: If an even number is followed by an odd (non-prime) number then the resultant will be the difference between the odd number and the even number.

Step 5: If an odd number is followed by an even number then the resultant comes by multiplying the numbers.

                      8     5     7      

For eg:     8 + 5= 13(from step 1). Now look for the condition between the resultant and the next number i.e 13 & 7 so resultant of 1st row is 13+7 = 20

Q4. Find the sum of two rows

             6      5     2

            11     4     3

(a) 38

(b) 32

(c) 42

(d) 57

(e) None of the above

Sol:

Q5. If the sum of the resultants of two rows is 44. Then find the value of X.

          14     7    5

          12   X    6

(a) 3

(b) 9

(c) 2

(d) 5

(e) None of the above

Sol: (b) 9

Q6.  Find the difference between the resultant of the first and second row.

        7      4     8

       11     9     13

(a) 2

(b) 3

(c) 8

(d) 9

(e) None of the above

Sol: (d) 9

Q 7-10 : Study the information carefully answers the questions given below.

@ means either hour hand or minute hand is at 8

# means either hour hand or minute hand is at 5

$ means either hour hand or minute hand is at 4

% means either hour hand or minute hand is at 12

& means either hour hand or minute hand is at 2

£ means either hour hand or minute hand is at 3

Note: if two symbols are given than by default first symbol is considered as hour hand and the second one is considered as minute hand. And all time are consider at PM.

Q7. If A takes 25 min to reach railway station and his train is scheduled at #& then at what time should he leave to reach the station 5 minutes earlier?

(a) $%

(b) $&

(c) &S

(d) $@

(e) £$

  Sol: (d) $@

Q8. If a train departed from a station at &£ and it takes 2 hours to reach the destination then when it will reach to the destination?

(a) $£

(b) $%

(c) #$

(d) $#

(e) £$

  Sol: (a) $£

Q9. A person has to catch a train that is scheduled to depart at ‘@%’. It takes the person 4 hours and 15 minutes to reach the railway station from his home. At what time should he leave from his home for the railway station to arrive at the station at least 25 minutes before the departure of the train?

(a) %@

(b) £$

(c) %+

(d) +@

(e) None of these

Sol: (b) £$

Q10.  If the speed of the train is 60 km/h. Find the time taken by the train to cover a distance of 250 km.

(a) $@

(b) #$

(c) $$

(d) @#

(e) $&

Sol: (e) $&

For video solution:visit

All the best for your upcoming exam!!!!

IBPS RRB Officer Scale-I Prelims 2018 Exam Analysis and Questions asked – 11th and 12th Aug

Candidates have the option to opt for online coaching/video classes on PLUTUS ACADEMY

Online video courses, Visit

For study material(soft copy), Visit

Hhard copy of study material, please visit

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

« »