Sample Paper for DBMS

Mar 24 • General • 1432 Views • No Comments on Sample Paper for DBMS

Database Management System

Here we have designed sample paper for DBMS i.e Data base Management system , these questions may be useful for not only semester exams but also during Interview for various other related exams

Note: Attempt any five questions.

1. Define Database Management System.What are the advantages of DBMS over traditional file processing system? Kindly Explain.

Ans:DBMS is a software package designes to define,manipulate,retrieve and manage data in a database. A true DBMS offers more flexibility,faster response and multiple access over the traditional file processing system.

2. Discuss the various constructs used in ER diagram in DBMS,giving suitable example.

Ans: Entity relationship(ER) diagrams are widely used in database design and system analysis to represent system or problem domains.It is a graphical representation of a conceptual structure of a program domain being modeled.

Example:

dbms

Figure:1

3. Define B-trees.How insertion and deletion is made in B-trees.Explain.

Ans: A B-tree is a specialized multiway tree designed especially for use in disk.Each node in a B-tree can contain any number of keys.Insertion and deletion of a node is done with the help of algorithms.

b tree

Figure:2

4. What do you mean by well formed formula with relation to DBMS?

Ans: A well formed formula(WFF) is recursively defined to be one of the following:

i)Every atom is a WFF.

ii)If f is a WFF, so is -f and (f).

5. What are the problems of a bad database design?

Ans: The database are normally stored on a disk.When the database designs are bad,then it leads to longer read times.

6. What are the features of a Object Oriented Database Management System? Please do not try to Explain in details.

Ans: An OODBMS is the result of combining object oriented programming principles with database management principles.Its features are:

Complex objects,Types and classes,Extensibility.

7. Define concurrency in context to DBMS.What are the various methods of handling concurrency?

Ans:It is a property in which several computations are executed simultaneously and potentially interacting with each other.

8. Define Recovery.What is the need of performing recovery?

Ans:  It is the process of salvaging data from damaged, failed, inaccessible storage media when it cannot be accessed normally.

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

« »