general ability for ies

Sample Paper of General Ability for IES Exam

Roshni Mishra 11:56 pm

Mar 29 • Competition Sample Papers • 41808 Views • 37 Comments on Sample Paper of General Ability for IES Exam

UPSC(Union Public Service Commission)organize IES (Indian Engineering Services) for recruitment of the IES officer.This Exam is conducted for 4 branches only- 1)Civil Engineering 2)Mechanical Engineering 3)Electrical Engineering 4)Electronics and Telecommunication Engineering.It also has a General Ability Paper in Common. The exam consists of two parts 1)Common Written Test  2)Personality Test

 

Take an online test on IES at itest for General Ability.We have got you sample paper to help you prepare for Exam.

ies general ability test

ies general ability test

Sample paper of General Ability for IES exam:-

Question from 1 to 10 : Each item in this section consists of a word in capital letters followed by four words or groups of words. Select the word or groups of words that most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

1) Lukewarm

a) enthusiastic
b) moderate
c) fervent
d) friendly

Ans : a

Click on Whatapp logo to join oureducation IES group with many students

2) Estrangement

a) familiarity
b) reunion
c) gathering
d) meeting

Ans :b

3) TRIVIAL

a) stupendous
b) significant
c) great
d) momentous

Ans :b

4) SHRINK

a) swell
b) rush
c) inflate
d) flow

Ans :c

5) Logical

a) disorderly
b) inconsiderate
c) inconsistent
d) irrational

Ans :d

6) STERN

a) mild
b) forgiving
c) passive
d) understanding

Ans :a

7) Amused

a) astonished
b) frightened
c) jolted
d) saddened

Ans :d

8) Obscurity

a) specificity
b) clarity
c) precision
d) certainty

Ans :b

9) Indigenous

a) perennial
b) heterogeneous
c) foreign
d) alien

Ans :c

10) Asset

a) handicap
b) drag
c)loss
d) liability

Ans :d

Question from 11 to 20 : Each item in this section consists of a word followed by four words or group of words. Select the word or groups of words that is most similar in meaning to the word in capital letters.

11) Lively

a) active
b) lethargic
c) wearisome
d) ugly

Ans: a

12) Foul

a) dirty
b) innocent
c) foolish
d) unbecoming

Ans: a

13) Sacred

a) moral
b) holy
c) clean
d) truthful

Ans: b

14) Grave

a) painful
b) sad
c) hopeless
d) serious

Ans: d

15) Abject

a) miserable
b) objective
c) tortuous
d) painful

Ans: a

16) Ardent

a) eager
b) devoted
c) zealous
d) sincere

Ans: c

17) Trudge

a) prod slowly
b) walk wearily
c) trample easily
d) wade carelessly

Ans: b

18) Impasse

a) deadline
b) stalemate
c) standstill
d) status quo

Ans: b

19) Blemish

a) evil
b) attraction
c) blot
d) virtue

Ans: c

20) Enhance

a) embellish
b) increase
c) create
d) reveal

Ans: b

Sample paper of general ability for IES exam has more questions-

Passage 1

In this section there are two short passages. Each passage is followed by questions based on the passage. Read each passage and answer the questions that follow.

Jefferson believed in democracy because of his fearless belief in reason. He knew that reason was far from perfect but he also knew that it was the best faculty we have. He knew that it was better than all the frightened and angry intolerance with which we fence of our own back-yards at the cost of injustice. Thought must be free. Discussion must be free. Reason must be free to range among the widest possibilities. Even the opinion we hate, and have reasons for believing wrong, we must leave free so that reason can operate on it, so that we advertise our belief in reason and demonstrate a faith unafraid of the consequences

21) Jefferson believed in democracy because

a) he believed in fearlessness
b) he believed in reason
c) he believed in freedom for all
d) be believed that reason can act only in freedom

Ans:b

22)  For Jefferson, reason was

a) perfect and tolerant
b) just and intolerant
c) perfect and intolerant
d) tolerant but not perfect

Ans: d

23) A wrong opinion must be

a) demonstrated
b) hated
c) freely propagated
d) rationally examined

Ans: c

24) The aim of democracy is

a) freedom
b) discussion
c) justice
d) fearlessness

Ans: c

25) Back-yards refers to

a) yards at the back of houses
b) private prejudices
c) fears
d) angry intolerance

Ans: b

Question from 26 to 33 : Each of the following sentences has blank space and four words are given after the sentence. Select which ever word you consider most appropriate for the blank space

26) The completion of the railway line has been held ______________ owing to the workers’ strike

a) off
b) up
c) on
d) over

Ans: a

27) The pilot was ____________ injured, he died within half an hour.

a) seriously
b) fatally
c) fatefully
d) vitally

Ans: b

28) His ________________ directions misled us ,we did not know which road to take

a) complex
b) obscure
c) mingled
d) vague

Ans: b

29) He was very friendly with the press and it really ____________ him even for what he did not achieve

a) praised
b) lionized
c) appreciated
d) highlighted

Ans: b

30) Anand was the sort of person who always looked on the ________________ side of life

a) clear
b) bright
c) broad
d) illuminated

Ans: b

31)”How dare you speak to me like that,you __________ fellow!” shouted the officer

a) impudent
b) impeccable
c) immutable
d) intricate

Ans: a

32) I refused to ____________ his rudeness any longer.

a) put up
b) put up with
c) put on
d) put out with

Ans: b

33) Let us ___________ our heads together to solve this difficult problem

a) join
b) bring
c) combine
d) put

Ans: d

Sample paper of general ability for IES exam has more questions-

Questions from 34 to 43 : Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence, three possible substitutions for the underlined part are given. If one of them (a) (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter (a) (b) or (c). If none of the substitutions improves the sentence ,indicate (d)

34) The girl has passed the B.A. examination in 1972.

a) The girl passed
b) The girl had passed
c) The girl was passed
d) no change

Ans: a

35) I hope you will look me up when you come to Delhi.

a) look at me
b) look me
c) look upon me
d) no change

Ans: d

36) The clerk asked the peon that why has he come to the office so late.

a) that why had he
b) that why he had
c) does not act
d) no change

Ans: b

37 ) They went to the cinema and has got back to their house at nine o clock.

a) returned
b) turning back
c) come back
d) no change

Ans: a

38) Which of the two boxes is more preferable?

a) more preferred
b) preferable
c) better preferred
d) no change

Ans: b

39) I think he will ask for a raise into the salary very soon

a) for a raise in salary
b) for the raise of salary
c) for rising the salary
d) no change

Ans: b

40) I have been working in the same factory for the last twenty years now.

a) will work
b) shall be working
c) worked
d) no change

Ans: d

41) I must confess that I am very bad in operating machines.

a) on
b) at
c) for
d) no change

Ans: b

42) It was the hottest part of the year and also the busy in the office.

a) busiest
b) much busy
c) the busiest
d) no change

Ans: a

43) I am afraid I do not know his name

a) I fear
b) I feel
c) I imagine
d) no change

Ans: d

44) Among the following animals, the figures of which are found in the State Emblem of India ?

a) Bull, deer and eagle
b) Deer and elephant
c) Elephant, tiger and bull
d) Horse and bull

Ans: d

45) The National Development Council is presided over by

a) The Prime Minister
b) The Deputy Chairman of Planning commission
c) The Union Finance Minister
d) The Union Minister ,of Planning

Ans: a

46) Athlete’s Foot disease is caused by

a) Bacterium
b) Fungus
c) Protozoan
d) Virus

Ans: b

47) In the Constitution of India, “to renounce practices derogatory to the dignity of women” is :

a) a Fundamental right
b) a Fundamental duty
c) a Directive Principle of State Policy
d) None of the above

Ans: b

48) Zero Hour in the Parliament proceedings in India is

a) The time when the proceedings’ of the House are not recorded
b) The time immediately after the Question flour when any listed business is taken up
c) The time reserved for the address by the President of India or any distinguished Guest of
the State
d) The time when no business is carried out

Ans: b

Sample paper of general ability for IES exam has more questions-

49) Excise Duty is a tax levied on

a) Commodities that are exported
b) Commodities that are imported
c) Both the exported and imported commodities
d) Commodities that are produced and consumed within.the country

Ans: d

50) Banking in India is controlled by

a) Reserve Bank of India
b) Union Finance Commission
c) Union Ministry of Finance
d) Union Ministry of Commerce

Ans: a

Regarding Gram Sabha, which of the following . statements is/are correct ?

1. Gram Sabha is a body consisting of all the, adults residing in a village.
2. A Gram Sabha may exercise such powers and perform such functions at the village level as the
legislature at the State level.
3. The sessions of Gram Sabha are chaired by a representative of District/Block Administration.

51) Select the correct answer using the codes given below

a)2 only
b)  3 and 2 only
c) 1,2 and 3
d) 1 and 2 only

Ans: d

52)Which one of the following vitamins is most susceptible to deterioration by exposure to air ?

a)  Vitamin A
 b) Vitamin C
c) Vitamin D
d) Vitamin E

 

Ans: b

53) Which one among the following is categorized as All India Service

a) Indian Audit and Accounts Service
b) Indian Railway Service
c) Indian Forest Service
d) Indian Economic Service

Ans: c

54) Under the law in India Right to Information is available to

1.The residents of India
2.The citizens of India
3.Non residents of India

a) 2 only
b) 1 and 3
c) 2 and 3
d) 1 only

Ans: a

55)  Consider the following

1.Cotton
2.Silk
3.Wool

Which of the above contains Nitrogen in its structure

a) 1
b) 2 and 3
c) 3
d) 1,2 and 3

Ans: b

56)  Under which of the following conditions can the president of India proclaim emergency

1.Failure of the constitutional: machinery of the State
2.Occurrence of large scale natural calamities or epidemics
3.Threat to the financial stability of the country

a) 1
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) 1,2 and 3

Ans: c

57)  Which one of the following is not a part of small intestine

a) Caecum
b) duodenum
c) jejunum
d) Ileum

Ans :a

58) If the drinking water supply pipeline is damaged and is contaminated with water from domestic sewerage,which one of the following disease is more likely to occur after drinking such water

a)  Meningitis
b) Typhoid
c) Tuberculosis
d) Conjunctivitis

Ans: b

59)  In human body, which one of the synthesizes cholesterol ?

a)  Liver
b) Pancreas
c) Spleen
d) Skeletal muscle

Ans: a

60) In which of the following animals do distinct black stripes extend from the inner corners of the  eyes to the mouth

a) Cheetah
b) jaguar
c) leopard
d) panther

Ans: a

61) Consider the following

1.Folic acid
2.Nicotinic acid
3.pantothenic acid

Which of the above is/are vitamins?

a)  1
b) 1 and 2
c) 3
d) 1,2 and 3

Ans: d

62)  In the human body, the antibodies produced as a result of infection are actually

a) Sterols
b) Proteins
c) Glycolipids
d) Carbohydrates

Ans: b

63)  On the packet of a packaged food product in India, which one of the following symbols is used to indicate that the food is vegetarian ?

a)  A green square in a circle
b) A green circular dot in a square
c) A green plus mark
d) A green leaf of a plant

Ans: b

64) Argemone oil is used to adulterate

a) Butter
b)Coconut oil
c) Diesel
d) Mustard oil

Ans: d

65)  Consider the following statements                                                                                1.The Maiwa region is drained by the tributaries of Sone river

2. The Chotanagpur region is drained by the tributaries of Mahanadi river.

Which of the statements given above is/ are correct ?

a) 1
b) 2
c) 1,2
d) none

Ans: b

66) Which light is strongly absorbed by the plants ?

a) Blue and Red.
b) Indigo and yellow
c) Green and violet
d) red and yellow

Ans: a

67)  A type of food poisoning called botulism is caused by a bacterium due to a toxin produced by it. This toxin is extensively used

a)  As anesthetic agent during surgery
b) In removing facial wrinkles
c) In treating cancer
d) In preventing bacterial infections

Ans: b

68)  From the evolutionary point of view, which one of the following is closer to man ?

a) Dolphin
b) Shark
c) Tortoise
d) Wolf

Ans: d

69) Which one, among the following is the poorest source of vitamin A ?

a) Butter
b) Fish
c) Ripe mango
d) Ripe papaya

Ans: a

70) A person sleeping in Leh with his head in the open and legs in the shade of a tree is liable to get sunstroke and frostbite at the same time.The reason for this is

a)  Rarefied air
b) Dry air
c) Low temperature
d) Low oxygen level

Ans: d

Click to download some more sample paper pdf:-

IES General ability test PDF

You may also like to go through :-

Users can give their suggestion in comment section so as to improve the article.

 

 

Related Posts

37 Responses to Sample Paper of General Ability for IES Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

« »