TCS placement papers

TCS Sample Papers of 2012

Sep 11 • General • 4435 Views • 1 Comment on TCS Sample Papers of 2012

In this article you will get the information about TCS and TCS sample papers of 2012

About TCS:

As we all know Tata Consultancy Services(TCS) is very reputed and a well known Multi-National Company(MNC) Information Technology, that visits many colleges throughout for campus recruitment of the students.TCS was founded by J R D Tata in the year of 1968.This company operates its services in 46 countries.

In TCS there is a selection criteria which consists of three rounds which are as follows:

1.Written Test

2.Technical Interview

3.HR Interview

Here is the section wise list of fully solved sample papers for the year 2012:

Aptitude:

1) The water from one outlet, flowing at a constant rate, can fill the swimming pool in 9 hours. The water from second outlet, flowing at a constant rate can fill up the same pool in approximately in 5 hours. If both the outlets are used at the same time, approximately what is the number of hours required to fill the pool?

ans: (1/A) + (1/B) = 1/T
So when you solved, and got 14/45, that was equal to 1/T. To find T, you need to take the reciprocal; T = 45/14,
(3.21)


2) If 75 % of a class answered the first question on a certain test correctly, 55 percent answered the second question on the test correctly, and 20 percent answered neither of the questions correctly, what percentage answered both correctly?

ans: n(a ^ b) =n(a)+n(b)-n(a v b)
= 0.75+0.55-0.8
= 0.5
(50%)


3) A student’s average ( arithmetic mean) test score on 4 tests is 78. What must be the students score on a 5th test for the students average score on the 5th test to be 80?

ans: 4 tests sum=78*4=312
5 tests sum=80*5=400
then 5th test score=400-312=88
(88)

4) Rural households have more purchasing power than do urban households at the same income level, since some of the income urban and suburban households use for food and shelter can be used by the rural households for other needs. Which of the following inferences is best supported by the statement made above?
(A) The average rural household includes more people than does the average urban or suburban household.
(B) Rural households have lower food and housing costs than do either urban or suburban households.
(C) Suburban households generally have more purchasing power than do either rural or urban households.
(D) The median income of urban and suburban households is generally higher than that of rural households.
(E) All three types of households spend more of their income on housing than on all other purchases combined.

ans: B


5) Jose is a student of horticulture in the University of Hose. In a horticultural experiment in his final year, 200 seeds were planted in plot I and 300 were planted in plot II. If 57% of the seeds in plot I germinated and 42% of the seeds in plot II germinated, what percent of the total number of planted seeds germinated?

ans: 200 * 57 % = 114 and 300* 42% = 126.
Total = 240 out of 500.
(48%).


6) A closed cylindrical tank contains 36 pie cubic feet of water and its filled to half its capacity. When the tank is placed upright on its circular base on level ground, the height of water in the tank is 4 feet. When the tank is placed on its side on level ground, what is the height, in feet, of the surface of the water above the ground?

ans: What given Volume = 36
Height = 4ft
Volume = Pi* r2 * h
36 = Pi*r2 * 4
r2 =9
r = 3
So the radius is 3 which means the diameter is 6.




7) The present ratio of students to teachers at a certain school is 30 to 1. If the student enrollment were to increase by 50 students and the number of teachers were to increase by 5, the ratio of the teachers would then be 25 to 1 What is the present number of teachers?

ans: 30/1 = s/t Current student to teacher ratio
s+50/t+5 = 25/1 Future student to teacher ratio
solving the first equation first equation for s gives s = 30t.
Substitute this value of s into the second equation, and solve for t.
s+50/t+5 = 25/1
30t + 50 = 25t + 125 multiply both sides by t+5
5t = 75 simplify by subtraction
t = 15
(15)


8) College T has 1000 students. Of the 200 students majoring in one or more of the sciences,130 are majoring in Chemistry and 150 are majoring in Biology. If at least 30 of the students are not majoring in either Chemistry or Biology, then the number of students majoring in both Chemistry and Biology could be any number from

ans: total=200
neither>=30
chemistry=130
bio=130
maximum common=minimum of the two=130
if neither=30
then common=150+130+30-200=110
range is 110-130


9) Kelly and Chris are moving into a new city. Both of them love books and thus packed several boxes with books. If Chris packed 60% of the total number of boxes, what was the ratio of the number of boxes Kelly packed to the number of boxes Chris packed?

ans: 100-60=40
40:60=2:3


10) A drug that is highly effective in treating many types of infection can, at present, be obtained only from the bark of the ibora, a tree that is quite rare in the wild. It takes the bark of 5,000 trees to make one kilogram of the drug. It follows, therefore, that continued production of the drug must inevitably lead to the ibora’s extinction. Which of the following, if true, most seriously weakens the argument above?

ans: The ibora can be propagated from cuttings and grown under cultivation.

Quantitative analysis:

1) no of edge, phases, vertices in a cube (12,6,8)?
2) which one is not the angle set of triangle?
1)(60,30,90) 2)(55,45,80) 3)(70,60,100)
3)find the missing term?
2,4,6,3,6,?,8,16.
ans 9
4)largest prime no ofof 9 bit?
ans-509
5).If G(0)= -1, G(1)=1, G(N)=G(N-1)-G(N-2), then find- G(5)?
ans=-2
6) A may complete a work in 90 days, A+B complete the work in 60 days in
how many days B alone may complete the work?
ans=180days
7)the base address(A[1][1]) of an int array A[7][5] is 1620 and int takes 4
byte to store in the memory then find out the address of A[5][2]?
8)Select odd one out?
SQL Server, Ingress, Oracle, DB2, Java
ANS=Java
9) Sybase, Windows NT, Linux, mvs, Java?
ANS=Java

Verbal Ability:

1. The teacher must …………….the unique style of a learner in order to …………..it to the desired knowledge.

(a) advocate………direct                          (b) perpetuate………..develop

(c) appreciate………focus                                    (d) discover………harness

2.       Not all countries benefit ……..from liberalization. The benefits tend to ………first to the advantaged and to those with right education to be able to benefit from the opportunities presented.

(a) equally ………generate                                   (b) richly………..downgrade

(c) suitably………ascribe                            (d) uniformly……….percolate

3.       He has ………..sense of words. Therefore, the sentence he constructs are always…………with rich meaning.

(a) profound……..pregnant                       (b) distinguished……….loaded

(c) terrific………..tempted                         (d) meaningful………..full

4.       He was an ……….musician, had been awarded the George Medal during the second world war and ……….with the title of Rai Bahadur.

            (a) outstanding……….popularized           (b) underestimated………declared

(c) accomplished……….honoured          (d) obdurate……….proclaimed

5.       Whether it be shallow or not, commitment is the ………, the bedrock of any ……….loving relationship.

            (a) expression……….perfunctory             (b) foundation……….genuinely

(c) manifestation………deep                    (d) key………..alarmingly

6.       Many people take spirituality very seriously and ……….about those who don’t, worrying about them and ………..them to believe.

(a) think……….criticizing                             (b) pride………appraising

(c) rationalize………enabling                    (d)wonder………prodding

7.       Unless new reserves are found soon, the world’s supply of coal is being ………..in such a way that with demand continuing to grow at present rates, reserves will be……………by the year 2050.

(a) consumed……..completed                 (b) depleted………exhausted

(c) reduced……….argument                    (d) burnt……..destroyed

8.       If you are ……….you tend to respond to stressful situations in a calm, secure, steady and ……….way.

(a) resilient……….rational                           (b) obdurate……….manageable

(c) propitious……..stable                            (d) delectable……….flexible

9.       Management can be defined as the process of ………….organizational goals by working with and through human and non-human resources to ………improve value added to the world.

(a) getting………deliberately                    (b) managing……..purposefully

(c) targeting………critically                                   (d) reaching……..continuously

10.       If you are an introvert, you……….to prefer working alone and, if possible, will ………towards projects where you can work by yourself or with as few people as possible.

(a) like………depart                                                (b) advocate………move

(c) tend……..gravitate                               (d) express……….attract

 

For online sample papers click here

For sample papers 2014 click here

 

NOTE:Please share your views and comments in the our comment box below for better and quick response

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

One Response to TCS Sample Papers of 2012

  1. Varsha says:

    Bcom

« »