Nata-Logo-Colour-702x350

NATA Sample Papers with answers

Apr 4 • Engineering Sample Papers • 444 Views • No Comments

Before going on NATA Entrance Exam Sample Paper we will give introduction of NATA Entrance Exam. NATA (National Aptitude Test in Architecture) which tests the aptitude of a candidate in a particular field which is called Architecture and for admission of all those candidates who are desirous to pursue undergraduate course in this field.This test judge following things of a candidate-drawing and observation skills, sense of proportion, aesthetic sensitivity, critical thinking ability. Students who have passed 10+2 can appear for this test with 50% aggregate marks that too mathematics as a subject of their examination. The test fee is Rs 800/. NATA Sample Papers with answers, student who want to build career in the field of Architecture and going to appear in NATA entrance exam.

NATA exam logo

NATA Sample Papers

Exam Pattern

There are two section for the above exam-

1. Paper based Drawing test. Duration is 2 hours

2.  Aesthetic Sensitivity test which one is computerized based (40 MCQ). No negative marking and just 10 mins break between the two exam.

National Aptitude Test In Architecture

NATA Sample papers                                                         Time Allowed 2 Hours 10 Minutes

National Aptitude Test in Architecture,NATA by oureducation.in

1) Imagine that your size has been reduced significantly and you are standing in a pencil box that has three pencils, one sharpener, and one compass, one piece of paper and one eraser and one fountain pen. Now you need to draw something that you would see standing inside the pencil box with the help of the lid of the box open. 

Answer- 50

Barch

Barch Drawing

2) Draw a visually appealing composition using the five given shapes and colour it using 4 types of colours. You can use any shape more than once. But  each shape has to be used at only once.

Answer-25

Barch2

Barch-2 Drawing

3) Make an interesting three dimensional stable composition using 3 bottles, 2 balls and 1 lampshade in the  given space provided. Not only this you have to show the effects of light and shadow on the composition.

 

Answer 25

Barch3

Barch-3 Drawing

Aesthetic Sensitivity (100 marks)

No of question-37

1. Find the greatest number that will divide 43, 91 and 183 such that it leaves the same remainder in each case.

A. 4      
B. 7
C. 9      
D. 13

2. Six bells commence tolling together and toll at  regular intervals of 2, 4, 6, 8 10 and 12 seconds. In 30 minutes, how many times they toll together ?

A. 4      
B. 10
C. 15    
D. 16

3. Let N be the greatest number that will divide 1305, 4665 and 6905 in such a way that it leaves the same remainder in each case. Then the sum of the digits in N is:

A. 4      
B. 5
C. 6      
D. 8

4. Find out the greatest number of  all four digits which is at least  divisible by 15,  25,  40 and 75 is

A. 9000         
B. 9400
C. 9600         
D. 9800

5. Three number are in the ratio of 3: 4: 5 and their least common factor are 2400. Then their H.C.F. is:

A. 40    
B. 80
C. 120 
D. 200

Below is the set of question which has four alternatives, you have to choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

8. Extreme old age when a man behaves like a fool

A. Imbecility        
B. Senility
C. Dotage    
D. Superannuation

9. The study of ancient societies

A. Anthropology 
B. Archaeology
C. History    
D. Ethnology

10. A person of good understanding knowledge and reasoning power

A. Expert      
B. Intellectual
C. Snob        
D. Literate

11. A person who insists on something

A. Disciplinarian 
B. Stickler
C. Instantaneous
D. Boaster

12. State in which the few govern the many

A. Monarchy        
B. Oligarchy
C. Plutocracy       
D. Autocracy

13. A style in which a writer makes a display of his knowledge

A. Pedantic 
B. Verbose
C. Pompous
D. Ornate

14. List of the business or subjects to be considered at a meeting

A. Schedule
B. Timetable
C. Agenda   
D. Plan

15. Leave or remove from a place considered dangerous

A. Evade      
B. Evacuate
C. Avoid       
D. Exterminate

16. Words inscribed on tomb

A. Epitome  
B. Epistle
C. Epilogue 
D. Epitaph

Pick out  the most meaningful word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

17. Fate smiles …… those who untiringly grapple with stark realities of life.

A. with  
B. Over
C. On   
D. Round

18. The miser gazed …… at the pile of gold coins in front of him.

A. Avidly      
B. Admiringly
C. Thoughtfully   
D. Earnestly

19. Catching the earlier train will give us the …… to do some shopping.

A. Chance    
B. Luck
C. Possibility        
D. Occasion

20. My uncle decided to take …… and my sister to the market.

A. I       
B. Mine
C. Me  
D. Myself

21. If you smuggle goods into the country, they may be …… by the customs authority.

A. Possessed        
B. Punished
C. Confiscated     
D. Fined

22. Man does not live by …… alone.

A. Food
B. Bread
C. Meals       
D. Diet

23. Piyush behaves strangely at times and, therefore, nobody gets …… with him.

A. About      
B. Through
C. Along       
D. Up

24. Ronan and Rohit are twin brothers, but they do not look ……

A. Unique    
B. Different
C. Likely        
D. Alike

25. The ruling party will have to put its own house …… order.

A. In     
B. On
C. To    
D. Into

In the following questions choose the meaningful word which best expresses the meaning of the given word.

26. WARY

A. Sad 
B. Vigilant
C. Distorted
D. Tired

24. RABBLE

A. Mob         
B. Noise
C. Roar
D. Rubbish

25. MAYHEM

A. Jubilation        
B. Havoc
C. Excitement      
D. Defeat

26. CONNOISSEUR

A. Ignorant 
B. Lover of art
C. Interpreter      
D. Delinquent

27. SHIVER

A. Feel
B. Rock
C. Tremble  
D. Move

Each problem consists of only 3 statements. Based on the attribute of first 2 statements, the third statement can be true, false or don’t know.

28. Tanya is older than Eric. Cliff is older than Tanya. Eric is older than Cliff.

Suppose the first 2 statement are true, then the 3rd statement would be

A. true
B. false
C. uncertain

29. Blueberries cost more than strawberries.Blueberries cost less than raspberries. Raspberries cost more than strawberries and blueberries.

Suppose the first 2 statement are true, then the 3rd statement would be

A. true
B. false
C. uncertain

 30. Mara runs faster than Gail. Lily runs faster than Mara. Gail runs faster than Lily.

Suppose the first 2 statement are true, then the 3rd statement would be

A. true
B. false
C. uncertain

31. Apartments in the Riverdale Manor cost less than apartments in The Gaslight Commons. Apartment in the Livingston gate are more costlier than apartment in the the Gaslight commons.Of the 3 apartment buildings, the Livingston gate is the costliest.

Suppose the first 2 statement are true, then the 3rd statement would be

A. true
B. false
C. uncertain

32. All the tulips in Zoe’s garden are white. All the pansies in Zoe garden are yellow in color. All the flower in Zoe garden are either white in color or yellow in color.

Suppose the first 2 statement are true, then the 3 statement would be

A. true
B. false
C. uncertain

33. Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?

A. Oxygen
B. Hydrogen sulphide
C. Carbon dioxide
D. NitrogeN

34. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?

A. Phosphorous  
B. Bromine
C. Chlorine 
D. Helium

35. Chlorophyll is a naturally occurring cheated compound in which central metal is

A. Copper    
B. Magnesium
C. Iron 
D. Calcium

36. Which of the following is used in pencils?

A. Graphite 
B. Silicon
C. Charcoal 
D. Phosphorous

37. Which of the following metals forms an amalgam with other metals?

A. Tin  
B. Mercury
C. Lead         
D. Zinc

Answers:-

1-(A) 2-(D) 3-(A)
4-(C) 5-(A) 6-(C)
7-(B) 8-(B) 9-(B)
10-(B) 11-(A) 12-(C)
13-(B) 14-(D) 15-(C)
16-(A) 17-(A) 18-(C)
19-(C) 20-(B) 21-(C)
22-(D) 23-(A) 24-(B)
25-(A) 26-(B) 27-(B)
28-(C) 29-(B) 30-(A)
31-(B) 32-(A) 33-(C)
34-(B) 35-(B) 36-(B)
37-(A)

Click to download the NATA Previous Question Papers in PDF:-

You may also like to visit:-

Best Architecture Colleges in Delhi (NCR)

Users can give their suggestions in comment box so as to improve the article ” NATA Sample Papers with answers

Related Posts

« »

Close