caas institute

ANDHRA PRADESH SAMPLE PAPER- SCIENCE- CLASS IX

Mar 26 • Board Sample Papers • 1485 Views • 2 Comments on ANDHRA PRADESH SAMPLE PAPER- SCIENCE- CLASS IX

ANDHRA PRADESH SAMPLE PAPER- SCIENCE- CLASS IX

The Andhra Pradesh Board of secondary education was set up in 1953 and is known for its quality education standards not just in India but also abroad. It functions as an autonomous body under the department of education.The Official language of Andhra Pradesh is Telugu is taught in all the schools under the board of secondary education Andhra Pradesh. The head office of the board is in Hyderabad. It executes and governs various activities like conducts exams, provides direction, support and leadership for the educational system.

It also conducts SSC/OSCC public examination twice in a year which is the measure examination conducted by the board in which a number of students and also provide the examination schedule for the classes of 10th and 12th. The  exams are conducted in the month of March and April,

As an engineer I am setting these questions for the students of class iX and some help have been taken from few books like Evergreen sample papers. The questions are based on the syllabus of ANDHRA PRADESH SAMPLE PAPER- SCIENCE- CLASS IX

Section A

1 X 5 marks

  1. Name one GM crop grown in India

ANS:- Bt cotton or Bt brinjal

2. Classify the following into elements, compounds and mixtures: (i) Soil (ii) Sugar

ANS:- (i) Mixture (ii) Compound

3.The motion of two objects “A” and “B” is represented by the displacement-time graph given here. Which object is moving with less velocity?

ANS:-The more is the slope, the more will be the velocity. Since the slope representing the motion of “B” is less, its velocity is also less than the velocity of “A.”

.5. Why is the universal gravitational constant called so?

ANS:-The  universal gravitational constant is called so because the value of the gravitational constant does not change with place or time.

6. If some raisins are kept in a hypotonic solution and grapes in a hypertonic solution and left for a while then what are the  changes you will observe? Why?

ANS:- The raisins would  swell due to endosmosis  and the grapes would shrink due to exosmosis.

2 marks questions

7.(a) What is dry ice? Why it is called so?

ANS:- Solid carbon dioxide is called dry ice because it  gets converted directly to gaseous state on decreasing pressure to   1 atmosphere without becoming liquid..

(b) Suggest a method to liquify the atmospheric gases.    (1+1)

ANS:-Atmospheric gases can be liquified when high pressure is applied at low temperature

8(a) What happens when an unsaturated solution of a solute is gradually cooled?(1)

ANS:-It  becomes saturated at low temperature.

(b)(i) Name two elements that are solid at the  room temperature. (1/2)
(ii) Name two elements that are liquid at the  room temperature. (1/2)

ANS:- (i) Iron and carbon.

(ii) Mercury and bromine.

9(a) Define “acceleration”.

ANS:-“Acceleration” is the rate of change of velocity of an object. Acceleration

(b) Write the expression for the “average velocity” of a body when it is moving with uniform acceleration.

ANS:-When an object is moving with uniform acceleration the avg velocity
Here “u” is the initial velocity, “v” is the final velocity, and “t” is the time.

10. Is the magnitude of displacement of a body always equal to the distance it has travelled? State with an example.

ANS:- The magnitude of displacement of a body is not always equal to the distance it has travelled because displacement is the shortest distance between the final and initial positions of the body and distance is the actual length of the path travelled by the body.

3 marks questions

11.A 20 N force acting on a block of mass 5 kg placed on a rough surface produces an acceleration of 2 m s-2. Find the frictional force acting on the body.

SOL:-Mass of the body, m = 5 kg

Acceleration of body, a = 2 m/s2
Force applied, Fexternal = 20 N
Net force, Fnet = ma = 5×2 = 10 N
F (due to friction) = Fexternal -Fnet = 20-10 = 10 N

12. How does the gravitational force between the two bodies change if the distance between two bodies is doubled,?

ANS:-The gravitational force between two bodies is inversely proportional to the square of the distance. Thus

Fd^2 is constant

F2= F1(d1/d2)^2

d2=2d1

so d1/d2=1/2

13. How does the transformation occur when the outer layer of a branch of a tree consists of dead cells while  the stem of a young plant has live cells.

ANS:-As a plant grows older, the outer protective tissue replaces the epidermal cells. This outermost layer is called cork. Cork cells are dead and do not have intercellular spaces.

14.Continuous use of chemical fertilizers kills useful micro-organisms. What should the chemical fertilizers be replaced with to restore soil fertility?

ANS:-To maintain soil fertility the chemical fertilizers are replaced by bio-fertilizers. Some common biological agents  are:

– bio-fertilizers can be prepared by blue green algae

– bio-pesticides uses neem or turmeric

15. What do  the unwanted plants that reduce crop growth called? Give any two examples. How they are controlled?

aANS:-The unwanted plants in a field that reduce crop growth are called weeds.

Examples  xanthium, parthenium and Cyperinus rotundus.

It can be controlled by

– by mechanically removing the weeds.

-by  sowing the crops at a given time interval,

– by nter-cropping and crop rotation that helps in controlling weeds.

– by  using resistant varieties and summer ploughing

16. List any six practices by which  poultry farming is managed.  (3 marks)

ANS:-Practices by which poultry farming can be managed are:-

– Maintaining optimum temperature for the survival of poultry

– Providing hygienic housing conditions

– Providing a protein-rich diet with adequate fat and high levels of vitamin A and K for broilers

– Preventing and controlling pests through by proper sanitation and spraying disinfectants

– Preventing and controlling diseases through vaccination

18. Convert the following temperatures in Kelvin into the Celsius scale.

(i) 300 K (ii) 273 K (iii) 373K (iv) 333 K (v) 500 K (vi) 0 K

ANS:-(i) 270C (ii) 0oC (iii) 100oC (iv) 60oC (v) 227oC (vi) -273oC

19(a) Write the units for the following physical quantities: (i) Pressure (ii) Density (1 mark)

ANS:-(i) pascal   (ii) gram per cubic centimeter
(b) Arrange solids, liquids and gases in increasing order of: (i) Kinetic energy (ii) Diffusability (iii) Inter-molecular forces (iv) Inter-molecular spaces (2 marks)

ANS:-i) Solids < Liquids < Gases

(ii) Solids < Liquids < Gases

(iii) Gases < Liquids  < Solids

20.The graph here represents the motion of a body moving with a uniform deaccceleration of 10 m/s2. Find the distance covered by the body before it comes to rest.

 

SOL:-Deacceleration of body, a = -10 m/s2

From the graph, final velocity, v = 0

==> u = 50 m/s
Distance covered, s = Area covered under the graph

= 1/2X 5 X 50= 125m

21. A force acting on a body of mass 10 kg produces an acceleration of 5 m s-2. The same force produces an acceleration of 2 m s-2 when it acts on the other body. Find the mass of the other body.

sol:- From the problem,

Mass of first body, m1 = 10 kg
Acceleration of first body, a1 = 5 m s2
Force acting on it,
If the same force is acting on another body of mass “m2”, it produces an acceleration  of 2 m s^2

Mass = 50?2= 25 Kg

 

5 marks questions

.

22. A ball is projected vertically upwards with a velocity of 20 m/s. Find the (a) maximum height gained by the body (b) time for which the ball stays in the air. (Take g = 10 m/s2)

 

SOL:- (a)The ball is projected at 20 m/s.

Initial velocity of the ball,

u = 20m/s
final velocity,

v = 0 m/s

,
Acceleration due to gravity,

g= – 10 m/s^2
Let the maximum height gained by the ball be ‘h’.
Using the relation

v^2 = u^2 – 2gh

= h= 20 m

,

(b) Here s=0

Using the relation

s= ut+1/2 at^2

we get

0 = 20 X t + 1/2 (-10) t^2

t=( 2 X 20)/ 10= 4s

23. A ball gains a maximum height of ‘he‘m when projected vertically upwards with a velocity ‘u’ m/s on the surface of the earth. At  what maximum height can it be projected on the surface of the moon if thrown vertically upwards with the same velocity ‘u’ m/s?

 

Sol:- Using the relation 

v^2 = U^2 – 2gh

we get

h = u^2/ 2g
On the surface of the earth,

h = u^2/ 2ge

where ‘ge’ is the acceleration due to gravity on the surface of the earth.
Acceleration due to gravity

gm = 1/6 ge
Hence, maximum height gained on surface of moon

,h = 6 h(e)

Thus the ball can be projected 6 times higher on the surface of the moon than on the earth

24. Differentiate between the two types of vascular tissue with any three features.

 

Xylem

Phloem

– Conducts water and minerals from the roots to the stem and leaves.– Conducts food from the leaves to the other parts of the plant.
-The main components are the tracheids, vessels, xylem parenchyma and xylem fibres.– The main components are the companion cells, phloem parenchyma and phloem fibres.
-The tracheids are responsible for the transportation of water and minerals.-The sieve tubes help in conducting food.
Provides mechanical strength to the plant.Does not provide mechanical strength to the plant.

25 a., Explain the method to separate a mixture of ammonium chloride and sodium chloride with the help of a diagram (3 marks)

b. Differentiate between homogeneous and heterogeneous mixtures. Give examples. (2 marks)

 

ANS:- (a) Take a mixture of sodium chloride and ammonium chloride  and put it in a china dish.

  • Put an inverted funnel over the china dish.
  • Put a cotton plug on the stem of the funnel.
  • Heat the mixture.
  • Ammonium chloride is sublimable, so it sticks to the walls of the funnel.
  • Sodium chloride remains in the china dish.

.

Homogeneous

Heterogeneous

Uniform CompositionNon- Uniform Composition
Example:
Mixture of Water and alcohol
Sulphur and Carbon disulphide
Sugar and water
Common salt and Water
Example:
Sand and salt
Sugar and salt

Read About

MIZORAM BOARD OF SCHOOL EDUCATION SAMPLE PAPER OF CHEMISTRY OF CLASS 10 :

Read About

Andhra Pradesh Board English Sample Paper for Class 9

Read About

Solved Andhra Pradesh Board Maths Sample Paper for Class 9

Section B

1 X 10 marks

26. Name the male cattle that are used for tilling and carting.

  1. Diary animals
  2. Milch animals
  3. Draught animals
  4. Dual purpose animals

ANS:-  C

27. What are the measures which the farmer take for better growth of crops if there has been low rainfall throughout the year in a village.

a. Reduce tilling

b. Enrich the soil with humus to increase its water-holding capacity

c. Use drought-sensitive crops

d. Use early maturing varieties of crops

 

ANS:- b

28. A mixture of oil and water can be separated by:

a. Sublimation

b. Crystallisation

c. Chromatography

d. Separating funnel

 

ANS:- d

 

Questions 29 to 31 are based on the following information:
There are four samples A, B, C, D which are prepared by adding a pinch of copper sulphate, a spatula of copper sulphate, a spatula of chalk powder, and some milk, to water respectively.

 

29.Which one is the colloidal solution among them?

a  A

b. B

c. C

d .D

ANS:- c

 

30..Which of these will form a clear and transparent solution?

a.  A

b. B

c. A and B

d. B and D

ANS:- c

31.Which of these will exhibit the Tyndall effect?

  1. A and D
  2. B and C
  3. A and B
  4. C and D

ANS:- d

 

32.Which of the following represents a chemical change?

  1. Extraction of copper from copper pyrites
  2. Distillation of water
  3. Melting of wax
  4. Dissolution of salt in water

ANS:- a

 

33. Why does carbon dioxide escapes when a bottle of soda water is opened producing a fizz. This is due to:

  1. Decrease in solubility on decreasing temperature
  2. Decrease in solubility on increasing temperature
  3. Decrease in solubility on decreasing pressure
  4. Decrease in solubility on increasing temperaturepressure

ANS:-  c

 

34. In the separation of dyes A and B by chromatography, component B is more soluble in the solvent. Find the component which  rises faster?

  1. A
  2. B
  3. Both at the same speed
  4. Separation of dyes is independent of the solubility in solvent

ANS:-  b

35..Different components can be separated from petroleum by:

a. FiltrationA

b.Chromatography

c. Simple distillation

d. Fractional distillation

ANS:-  d

 

36. Identify the two biologists who proposed the theory that all plants and animals are composed of cells.

  1. Watson and Crick
  2. Schleiden and Schwann
  3. Knoll and Ruska
  4. Robert Hooke and Robert Brown

ANS:-  b

 

37. What happens when fresh grapes are placed in a concentrated solution of sugar?

  1. The grapes shrink as water moves from the grapes to the sugar solution
  2. The grapes burst as water moves from the sugar solution to the grapes
  3. The grapes swell as water moves from the sugar solution to the grapes
  4. The grapes turn flaccid as solute moves from the grapes to the sugar solution

ANS:-  a

 

38. A magnified image of a specimen is observed through which part of a microscope?

a. Eye lens

b.Objective lens

c. Mirror

d. Condenser

ANS:-  a

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

2 Responses to ANDHRA PRADESH SAMPLE PAPER- SCIENCE- CLASS IX

  1. Anonymous says:

    calculate the mass by mass percentage of a solution containing 35 g of solute dissolved in 65 g of a solvent whose density is 1 g/ cm³.

  2. satyam says:

« »