Bank Clerk Sample Paper With Solution

Mar 20 • Bank Sample Papers • 3569 Views • 2 Comments on Bank Clerk Sample Paper With Solution

Instructions:-The question paper is divided into 5 sections. They are shown below. Each test contains 40 questions. All questions are compulsory. Total time is 135 min that is approx 2 hrs 15 min. Candidates needs to Qualify in all the Sections of the test. There is also negative marking for wrong Answers
TEST 1-General Awareness
TEST 2-General EnglishTEST 3-Quantitative Aptitude
TEST 4-Reasoning
TEST 5-Computer Knowledge/Marketing Aptitude

TEST-I

TOTAL QUESTIONS-40 EACH QUESTION  CARRY’S 1 MARK 

GENERAL AWARENESS

1. Oscar Awards are given for the excellence in the field of –

(A) films
(B) Literature
(C) Sports
(D) Politics
(E) Status

Ans (A)

2. Which of the following is not a food crop ?

(A) Wheat
(B) Barley
(C) Maize
(D) Gram
(E) Cotton

Ans (E)

3. The Government of India has earmarked about Rs. 70,000 crore in Union Budget to help which of the following sections of the society ?

(A) Children who are bonded labour
(B) Persons working in hazardous industries
(C) Farmers
(D) People living below poverty line
(E) None of these

Ans (E)

 

4. Jose Louise has taken over as the prime minister of –

(A) France

(B) Argentina

(C) Spain

(D) New zealand

(E) Italy

Ans (C)

 

5. The conference of Economic/ Finance Ministers of ASEAN was held recently in –

(A) Jakarta

(B) Bali

(C) New Delhi

(D) Tokyo

(E) Islamabad

Ans (B)

 

6. Which of the following International forums/ organizations has made a decision of not

to go for reckless lending ?

(A) G-7

(B) G-8

(C) SAARC

(D) World Bank

(E) IMF

Ans (E)

 

7.Mahmood Ahmadinejad who was in India on an official visit recently is the –

(A) Prime Minister of Iraq

(B) President of Iran

(C) Prime Minister of Iran

(D) President of Iraq

(E) None of these

Ans (B)

 

8. India recently started “Maitree Express” to which of the following destinations ?

(A) Islamabad

(B) Karanchi

(C) Dhaka

(D) Kathmandu

(E) None of these

Ans (C)

 

9. As per the latest figures published in the newspapers the growth of economy in India

for the fiscal year ended March 2008 has been at which of the following levels ? About –

(A) 6 %

(B) 6.5 %

(C) 7 %

(D) 7.5 %

(E) 9 %

Ans (E)

 

10. Late Vijay Tendulkar who died recently was a famous –

(A) Social Work

(B) Politician

(C) Sportsman

(D) Play Wright

(E) None of these

Ans (D)

 

11. Mnay times we erad in newspapers about the GM Crops.What is the full form of GM ?

(A) Genetically Marketed

(B) Genetically Modified

(C) Green & Moisturious

(D) Globally Marketed

(E) None of these

ANS (B)

 

12. Barack Obama whose name was in news recently is from which of the following countries ?

(A) UK

(B) USA

(C) France

(D) Italy

(E) None of these

Ans (B)

 

13. Which of the following is an Oscar winning documentary on climate change in which

former US Vice President Al Gore has featured as a narrator ?

(A) An inconvenient truth

(B) The Sea

(C) Road to prediction

(D) Remember My Name

(E) None of these

ANS (A)

 

14. Defence minister from 27 nations recently gathered at which of the following places

to discuss security amongst the countries of Asia Pacific Region ?

(A) Beijing

(B) New Delhi

(C) Singapore

(D) Kuala Lumpur

(E) None of these

Ans (C)

 

15. Who amongst the following is NOT a Lawn Tennis Player ?

(A) Serena Williams

(B) Katarina Srebotnik

(C) Andy Murray

(D) Nichlas Almagro

(E) Ricky Ponting

Ans (E)

 

16. Which of the followiing diseases is not covered under Integrated Disease

Surveillance project ?

(A) Cholera

(B) Tuberculosis

(C) AIDS

(D) Polio

(E) Cancer

Ans : (E)

 

17. Which of the following is TRUE about ‘Antyodaya Anna Yojana’ ?

(a) Scheme is for Below Poverty Line families.

(b) People are provided cooked meals under the scheme.

(c) All beneficiaries of National Rural Employment Guarantee Act are covered in this scheme.

(A) Only (a)

(B) Only (b)

(C) Only (c)

(D) All (a), (b) & (c)

(E) None of these

Ans : (E)

 

18. Jelena Jankovic of Serbia won which of the following titles of tennis after defeating

Svetlana Kuznetsova ?

(A) China Open

(B) Japan Open

(C) New Zealand Open

(D) Australian Open

(E) None of these

Ans : (A)

 

19. Who amongst the following is the Minister of Home Affairs in Union Cabinet of India at

present ?

(A) Shivraj Patil

(B) Lalu Prasad Yadav

(C) P. Chidambaram

(D) Sharad Pawar

(E) None of these

Ans : (C)

 

20. Banks are required to pay how much percentage of their net bank credit to Priority

Sector is advance ?

(A) 5%

(B) 7%

(C) 10%

(D) 15%

(E) None of these

Ans : (C)

 

21. Dronacharya Award is given for excellence in ……….

(A) Literacy Work

(B) Social Service

(C) Coaching in Sports

(D) Journalism

(E) None of these

Ans : (C)

 

22. Besides USA India has signed Nuclear Agreement with which of the following

countries and is named as ‘Co-operation Agreement for Peaceful uses of Nuclear Energy’ ?

(A) Italy

(B) Germany

(C) France

(D) Canada

(E) Australia

Ans : (C)

 

23. Tzipi Livini whose name was in news recently is from which of the following countries

?

(A) Singapore

(B) South Korea

(C) Austria

(D) Israel

(E) None of these

Ans : (D)

 

24. World Ozone day is observed on ……….

(A) 16th September

(B) 16th October

(C) 16th November

(D) 26th September

(E) 26th October

Ans : (A)

 

25. Which of the following is NOT a Govt. Sponsored organization ?

(A) Small Industries Development Bank of India

(B) NABARD

(C) National Housing Bank

(D) ICICI Bank

(E) All are Govt. sponsored

Ans : (D)

 

26. ‘Merdeka Cup’ is associated with the game of ……….

(A) Badminton

(B) Football

(C) Hockey

(D) Golf

(E) Tennis

Ans : (B)

 

27. India’s Space Rocket Launching Centre is in ……….

(A) Portblair

(B) Hassan

(C) Tirupati

(D) Kochi

(E) Sri Harikota

Ans : (E)

 

28. The National Games scheduled in 2011 will be organized in ……….

(A) Bengaluru

(B) Goa

(C) Kolkata

(D) Kochi

(E) Jaipur

Ans : (B)

 

29. The first ever General elction took place in which of the following countries in Indian

sub-continent ?

(A) Bhutan

(B) China

(C) Pakistan

(D) Bangladesh

(E) Sri Lanka

ANS (A)

 

30. Who amongst the following has taken over as the chief minister of Nagaland ?

(A) Manik Sarkar

(B) Dinesh Nandan Sahay

(C) P.Longon

(D) K.Shankaranarayanan

(E) None of these

ANS (E)

 

31. Which of the following States will soon have its first Civil Airports?

(A) Jammu & Kashmir

(B) Maharashtra

(C) Assam

(D) Meghalaya

(E) Sikkim

Ans : (E)

 

32. Who amongst the following is the new face in Union Cabinet after it was reshuffled

recently ?

(A) Mnai Shankar Aiyer

(B) Rahul Gandhi

(C) Priyanka

(D) Jyotiraditya Scindia

(E) None of these

ANS (D)

 

33. Who amongst the following made the 41st Test Century of his career recently?

(A) Saurav Ganguly

(B) V. V. S. Laxman

(C) Rahul Dravid

(D) Sachin Tendulkar

(E) None of these

Ans : (D)

 

34. Which of the following was/were the objective(s) of the Mission Chandrayaan 1 ?

(a) Preparing dimensional atlas of the lunar surface.

(b) Chemical Mapping of the entire lunar surface.

(c) Locating minerals in the soil of the moon.

(A) Only (a)

(B) Only (b)

(C) Only (c)

(D) All (a), (b) & (c)

(E) None of these

Ans : (D)

 

35. Which of the following States introduced a high tech foodgrain rationing system to

ensure timely supply of the foodgrains to people living below poverty line ?

(A) Maharashtra

(B) Tamil Nadu

(C) Delhi

(D) West Bengal

(E) Karnataka

Ans : (E)

 

36. Union Budget always presented first in –

(A) The Loksabha

(B) The Rajyasabha

(C) Joint session of Parliament

(D) Meeting of the Union cabinet

(E) The State Assemblies

Ans (A)

 

37. Which of the following is NOT a part of India’s Money Market ?

(A) Bill Markets

(B) Call Money Market

(C) Banks

(D) Mutual Funds

(E) Indian Gold Council

Ans : (E)

 

38. The head office of the Stae Bank Of India is located in –

(A) Kolkat

(B) New Delhi

(C) Pune

(D) Ahmedabad

(E) None of these

Ans (E)

 

39. Which of the following is NOT the name of the sensitive index of any global stock

exchange ?

(A) Nasdaq

(B) Nikkei

(C) Kospi

(D) Dow

(E) Combix

Ans (E)

 

40. Mnay times we read the term ‘ECB’in financial newspapers.What is the full form of

‘ECB’?

(A) Essential Commercial Borrowing

(B) Essential Credit & Borrowing

(C) External Credit & Business

(D) External Commercial Borrowing

(E) None Of These

Ans (D)

 

TEST-II

GENERAL ENGLISH

 

Directions—(Q. 41–48) In the following passage there are blanks, each of which has been

numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words

are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word

in each case.

 

Today, twenty-two years after the bank …(33)…, it has over a thousand branches all over

the country and the staff …(34)… about twentythree lakh borrowers. We decided to

operate …(35)… from conventional banks who would ask their clients to come to their

office. Many people in rural areas found this …(36)…. Our bank is therefore based on the

…(37)… that people should not come to the bank but that the bank should go to the

people. Our loans are also …(38)… we give them for activities from candle making to tyre

repair. We also keep …(39)… checks on the borrower through weekly visits. We do this

to make certain that the family of the borrower is …(40)… from the loan.

 

41. (A) origin

(B) commence

(C) existed

(D) began

(E) inaugurated

Ans : (E)

 

42. (A) assemble

(B) cope

(C) interact

(D) deal

(E) handle

Ans : (E)

 

43. (A) differently

(B) similar

(C) reverse

(D) opposite

(E) identically

Ans : (A)

 

44. (A) worried

(B) upset

(C) panicking

(D) anxious

(E) threatening

Ans : (D)

 

45. (A) principle

(B) discipline

(C) opportunity

(D) chance

(E) advantage

Ans : (A)

 

46. (A) worth

(B) vary

(C) disburse

(D) contrast

(E) diver

Ans : (B)

 

47. (A) consistently

(B) regular

(C) often

(D) frequently

(E) daily

Ans : (B)

 

48. (A) benefiting

(B) serving

(C) welfare

(D) obliged

(E) progress

Ans : (A)

Directions—(Q. 49–56) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

 

Keshava, the washerman had a donkey. They worked together all day, and Keshava

would pour out his heart to the donkey. One day, Keshava was walking home with the

donkey when he felt tired. He tied the donkey to a tree and sat down to rest for a while,

near a school. A window was open, and through it, a teacher could be heard scolding the

students. ‘Here I am, trying to turn you donkeys into human beings, but you just won’t

study !’ As soon as Keshava heard these words, his ears pricked up. A man who could

actually turn donkeys into humans ! This was the answer to his prayers. Impatiently, he

waited for school to be over that day. when everyone had gone home, and only the

teacher remained behind to check some papers, Keshava entered the classroom. ‘How

can I help you ?’ asked the teacher. Keshava scratched his head and said, ‘I heard what

you said to the children. This donkey is my companion. If you made it human, we could

have such good times together.’ The teacher decided to trick Keshava. He pretended to

think for a while and then said, ‘Give me six months and it will cost you a thousand

rupees.’ The washerman agreed and rushed home to get the money. He then left the

donkey in the teacher’s care.

 

After the six months were up, Keshava went to the teacher. The teacher had been using

the donkey for his own work. Not wanting to give it up, he said, ‘Oh, your donkey became

so clever that it ran away. He is the headman of the next village.’ When Keshava reached

the next village he found the village elders sitting under a tree, discussing serious

problems. How surprised they were when Keshava marched up to the headman, grabbed

his arm and said,‘How dare you ? You think you are so clever that you ran away ? Come

home at once !’ The headman understood someone had played a trick on Keshava. ‘I am

not your donkey !’ he said. ‘Go find the sage in the forest.’ Keshava found the sage

sitting under a tree with his eyes closed, deep in meditation. He creptup and grabbed

the sage’s beard. ‘Come back home now !’ he shouted. The startled sage somehow

calmed Keshava. When he heard what had happened, he had a good laugh. Then he told

the washerman kindly, ‘The teacher made a fool of you. Your donkey must be still with

him. Go and take it back from him. Try to make some real friends, who will talk with you

and share your troubles. A donkey will never be able to do that !’ Keshava returned home

later that day with his donkey, sadder and wiser.

 

49. Which of the following can be said about the teacher ?

(A) He had the ability to transform animals into human beings

(B) He took advantage of Keshava’s simple nature

(C) He had plotted with the village headman to cheat Keshava

(D) He enjoyed teaching children though he was poorly paid

(E) He was honest and used Keshava’s money to care for the donkey

Ans : (B)

 

50. Why did Keshava talk to his donkey while working ?

(A) He wanted to practise his communication skills because he wanted to make friends

(B) To entertain himself because he found his work monotonous

(C) The donkey helped him to find answers to his problems

(D) He regarded the doneky as his friend and confided in him

(E) He believed the donkey to be a human being in disguise

Ans : (E)

 

51. How did Keshava get his donkey back ?

(A) He threatened to take the teacher to the village elders

(B) The sage forced the teacher to release the donkey

(C) He asked the village headman for help

(D) The teacher returned it on learning that Keshava had learnt his lesson

(E) None of these

Ans : (E)

 

52. Which of the following is NOT true in the context of the passage?

(a) The donkey was over burdened by the teacher.

(b) The teacher was cunning by nature.

(c) The sage laughed at Keshava and treated him unkindly.

(A) Both (a) & (c)

(B) Both (b) & (c)

(C) Only (b)

(D) All (a), (b) & (c)

(E) None of these

Ans : (A)

 

53. Why was Keshava keen to meet the teacher one day ?

(A) Keshava wanted to ask the teacher how to make his donkey a better companion

(B) He wanted to learn more prayers as he was devout

(C) He had been reliably informed that the teacher had changed donkeys into human beings

(D) He heeded the teacher’s words of advice and wanted to study

(E) None of these

Ans : (A)

 

54. Why did Keshava interrupt the discussion among the village elders ?

(A) He did not agree with their views on different issues

(B) To confront the headman who had cheated him out of one thousand rupees

(C) He wanted them to get justice for him

(D) He was looking for the donkey and wanted to ask for directions

(E) None of these

Ans : (E)

 

55. What made Keshava pull the sage’s beard ?

(A) He wanted to wake up the sage who was a sleep under the tree

(B) The headman requested him to move the sage from under the tree

(C) He wanted the sage to explain what had happened to the donkey

(D) He misunderstood the village headman and took the sage to be his donkey

(E) None of these

Ans : (D)

 

56. Why did the teacher ask Keshava to leave the donkey with him for six months ?

(a) He realised that the donkey would require a lot of training.

(b) To reduce Keshava’s dependence on the donkey.

(c) He wanted to rescue the donkey from Keshava who did not know to treat the donkey properly.

(A) None

(B) Only (b)

(C) Both (a) & (b)

(D) Only (c)

(E) None of these

Ans : (A)

 

Directions—(Q. 57–58) Choose the word which is MOST SIMILAR in MEANING to the word printed in bold as used in the passage.

57. trick

(A) joke

(B) skill

(C) mislead

(D) technique

(E) lunny

Ans : (C)

 

58. remained

(A) pending

(B) waited

(C) lasted

(D) survived

(E) continued

Ans : (D)

 

Directions—(Q. 59–60) Choose the word which is MOST OPPOSITE in MEANING to the word printed in bold as used in the passage.

59. real

(A) false

(B) imitated

(C) dishonest

(D) imagine

(E) genuine

Ans : (A)

 

60. deep

(A) low

(B) distracted

(C) flat

(D) awake

(E) sleep

Ans : (B)

 

Directions—(Q. 61–65) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E).(Ignore errors of punctuation, if any.)

 

61. He has travelled (A) / all over the world (B) / yet he speaks (C) / several languages fluently. (D)

No error (E)

Ans : (C)

 

62. A successful company is (A) / any that makes a good (B) / profit and provides (C) / high returns

to its shareholders. (D) No error (E)

Ans : (B)

 

63. The agreement on (A) / which all of us have (B) / worked so hard will (C) / be sign tomorrow. (D)

No error (E)

Ans : (D)

 

64. It is necessarily to maintain (A) / a record of all transactions (B) / in case the auditors (C) / want

to see it. (D) No error (E)

Ans : (A)

 

65. Very few young trainees (A) / willingly undertake (B) / a posting to a branch (C) / located in rural area. (D) No error (E)

Ans : (E)

Directions—(Q. 66–74) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

 

Today, twenty-two years after the bank …(33)…, it has over a thousand branches all over

the country and the staff …(34)… about twentythree lakh borrowers. We decided to

operate …(35)… from conventional banks who would ask their clients to come to their

office. Many people in rural areas found this …(36)…. Our bank is therefore based on the

…(37)… that people should not come to the bank but that the bank should go to the

people. Our loans are also …(38)… we give them for activities from candle making to tyre

repair. We also keep …(39)… checks on the borrower through weekly visits. We do this

to make certain that the family of the borrower is …(40)… from the loan.

 

66. (A) origin

(B) commence

(C) existed

(D) began

(E) inaugurated

Ans : (E)

 

67. (A) assemble

(B) cope

(C) interact

(D) deal

(E) handle

Ans : (E)

 

68. (A) differently

(B) similar

(C) reverse

(D) opposite

(E) identically

Ans : (A)

 

69. (A) worried

(B) upset

(C) panicking

(D) anxious

(E) threatening

Ans : (D)

 

70. (A) principle

(B) discipline

(C) opportunity

(D) chance

(E) advantage

Ans : (A)

 

71 (A) worth

(B) vary

(C) disburse

(D) contrast

(E) diver

Ans : (B)

 

72 (A) consistently

(B) regular

(C) often

(D) frequently

(E) daily

Ans : (B)

 

73 (A) benefiting

(B) serving

(C) welfare

(D) obliged

(E) progress

Ans : (A)

Directions—(Q. 74–787) Rearrange the following six sentences (a), (b), (c), (d), (e) and (f) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

 

(a) I was pleased by their reaction.

(b) Writing my speech was easy, but I was unsure if I could motivate the employees to

donate to those affected by the earthquake.

(c) Instead of throwing out their unusable articles, they had transferred them to my office

in the name of donations.

(d) When a reputed company invited me to deliver a lecture on Corporate Social

Responsibility, I agreed.

(e) It was an affluent company and the well dressed employees who met me afterwards

promised to send lots of donations to my office.

(f) What I saw however when I opened the bags of ‘donations’ they had sent shocked me.

 

74. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?

(A) (b)

(B) (c)

(C) (d)

(D) (e)

(E) (f)

Ans : (A)

 

75. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?

(A) (a)

(B) (b)

(C) (c)

(D) (d)

(E) (e)

Ans : (E)

 

76. Which of the following should be t h e FOURTH sentence after rearrangement ?

(A) (a)

(B) (b)

(C) (c)

(D) (d)

(E) (e)

Ans : (A)

 

77. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ?

(A) (b)

(B) (c)

(C) (d)

(D) (e)

(E) (f)

Ans : (B)

 

78. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?

(A) (a)

(B) (b)

(C) (c)

(D) (d)

(E) (e)

Ans : (D)

Directions—(Q. 79–80) Choose the word which is MOST OPPOSITE in MEANING to the word printed in bold used in the passage.

 

79. real

(A) false

(B) imitated

(C) dishonest

(D) imagine

(E) genuine

Ans : (A)

 

80. deep

(A) low

(B) distracted

(C) flat

(D) awake

(E) sleep

Ans : (B)

 

 

TEST-III

REASONING

 

81. For which of the following companies does C work ?

(A) Y

(B) X

(C) Z

(D) Data inadequate

(E) None of these

Ans : (A)

 

82. Which of the following represents the pair working in the same company ?

(A) D and C

(B) A and B

(C) A and E

(D) H and F

(E) None of these

Ans : (E)

 

83. Which of the following combination is correct ?

(A) C–Z-Engineer

(B) E–X–Doctor

(C) H–X–HR

(D) C–Y–Engineer

(E) None of these

Ans : (D)

 

84. Who amongst the friends is a doctor ?

(A) H

(B) E

(C) C

(D) Either E or C

(E) None of these

Ans : (B)

 

Directions—(Q. 85–90) In each of the questions below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read both the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Read the statements and the conclusions which follow it and Give answer—

 

85(A) if only conclusion I is true.

(B) if only conclusion II is true.

(C) if either conclusion I or conclusion II is true.

(D) if neither conclusion I nor conclusion II is true

(E) if both conclusions I and II are true.

11. Statements : All stars are suns.

Some suns are planets.

All planets are satellites.

Conclusions :

I. Some satellites are stars.

II. No star is a satellite.

Ans : (C)

 

86. Statements : All fishes are birds.

All birds are rats.

All rats are cows.

Conclusions :

I. All birds are cows

II. All rats are fishes

Ans : (A)

 

87. Statements : All curtains are rods.

Some rods are sheets.

Some sheets are pillows.

Conclusions :

I. Some pillows are rods.

II. Some rods are curtains.

Ans : (B)

 

88. Statements : Some walls are windows.

Some windows are doors.

All doors are roofs.

Conclusions :

I. Some doors are walls.

II. No roof is a window.

Ans : (D)

 

89.Statements : All switches are plugs.

Some plugs are bulbs.

All bulbs are sockets.

Conclusions :

I. Some sockets are plugs.

II. Some plugs are switches.

Ans : (E)

 

Directions—(Q. 90–94) Study the sets of numbers given below and answer the questions, which follow :

489 – 541 – 654 – 953 – 983

 

90. If in each number, the first and the last digits are interchanged, which of the following

will be the second highest number ?

(A) 489

(B) 541

(C) 654

(D) 953

(E) 783

Ans : (C)

 

91. If in each number, all the three digits are arranged in ascending order, which of the

following will be the lowest number ?

(A) 489

(B) 541

(C) 654

(D) 953

(E) 783

Ans : (B)

 

92. Which of the following numbers will be obtained if the first digit of lowest number is

subtracted from the second digit of highest number after adding one to each of the

numbers ?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

(E) 5

Ans : (A)

 

93. If five is subtracted from each of the numbers, which of the following numbers will be

the difference between the second digit of second highest number and the second digit

of the highest number ?

(A) Zero

(B) 3

(C) 1

(D) 4

(E) 2

Ans : (B)

 

94. If in each number the first and the second digits are interchanged, which will be the

third highest number ?

(A) 489

(B) 541

(C) 654

(D) 953

(E) 783

Ans : (D)

 

95. If it is possible to make only one meaningful word with the Third, Seventh, Eighth and

Tenth letters of the word COMPATIBILITY, which of the following would be the last letter

of that word ? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one

such word can be formed, give your answer as ‘Y’.

(A) I

(B) B

(C) L

(D) X

(E) Y

Ans : (B)

 

96. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the

one that does not belong to that group ?

(A) Stem

(B) Tree

(C) Root

(D) Branch

(E) Leaf

Ans : (B)

 

97. How many meaningful three letter English words can be formed with the letters AER,

using each letter only once in each word ?

(A) None

(B) One

(C) Two

(D) Three

(E) Four

Ans : (D)

 

98. In a certain code FINE is written HGPC.

How is SLIT written in that code ?

(A) UTGR

(B) UTKR

(C) TUGR

(D) RUGT

(E) None of these

Ans : (E)

 

99. If ‘Apple’ is called ‘Orange’, ‘Orange’ is called ‘Peach’, ‘Peach’ is called ‘Potato’, ‘

Potato’ is called ‘Banana’, ‘Banana’ is called ‘Papaya’ and ‘Papaya’ is called ‘Guava’, which

of the following grows underground ?

(A) Potato

(B) Guava

(C) Apple

(D) Banana

(E) None of these

Ans : (D)

 

100. If the digits in the number 86435192 are arranged in ascending order, what will be

the difference between the digits which are second from the right and fourth from the

left in the new arrangement ?

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) Four

(E) None

Ans : (D)

 

101. Each vowel of the word ADJECTIVE is substituted with the next letter of the English

alphabetical series, and each consonant is substituted with the letter preceding it. How

many vowels are present in the new arrangement ?

(A) None

(B) One

(C) Two

(D) Three

(E) None of these

Ans : (C)

 

102. If in a certain language LATE is coded as 8&4$ and HIRE is coded as 7*3$ then how

will HAIL be coded in the same language ?

(A) 7&8*

(B) &7*8

(C) 7*&8

(D) 7&*8

(E) None of these

Ans : (D)

 

103. How many such pairs of letters are there in word ENGLISH, each of which has as

many letters between its two letters as there are between them in the English alphabets

?

(A) None

(B) One

(C) Two

(D) Three

(E) More than three

Ans : (E)

 

104. In a certain code ‘na pa ka so’ means ‘birds fly very high’, ‘ri so la pa’ means ‘birds

are very beautiful’ and ‘ti me ka bo’ means ‘the parrots could fly’. Which of the following

is the code for ‘high’ in that language ?

(A) na

(B) ka

(C) bo

(D) so

(E) None of these

Ans : (A)

 

Directions—(Q. 105–109) In each of these questions a group of letters is given followed by four combinations of number/symbol lettered (A), (B), (C) & (D). Letters are to be coded as per the scheme and conditions given below. You have to find out the serial letter of the combination, which represents the letter group. Serial letter of that combination is your answer. If none of the combinations is correct, your answer is (E) i.e. None of these :

Letters# Q M S I N G D K A L P R B J E

Number/ Symbol# 7 @ 4 # % $ 6 1 2 £ 5 * 9 8 3

Conditions :

(i) If the first letter is a consonant and the last a vowel, both are to be coded as the code

of the vowel.

(ii) If the first letter is a vowel and the last a consonant, the codes for the first and the

last are to be interchanged.

(iii) If no vowel is present in the group of letters, the second and the fifth letters are to

be coded as ©.

 

110. BKGQJN

(A) 9©$7©%

(B) ©9$7%©

(C) 91$78%

(D) %1$789

(E) None of these

Ans : (A)

 

111. IJBRLG

(A) #89*£$

(B) #89*£#

(C) $89*£#

(D) $89*£$

(E) None of these

Ans : (C)

 

112. BARNIS

(A) 92*#%4

(B) 924#*%

(C) 92*#%9

(D) 42*#%4

(E) None of these

Ans : (E)

 

113. EGAKRL

(A) #£$21*

(B) £$21*3

(C) £$21*#

(D) #£$21#

(E) None of these

Ans : (B)

 

114. DMBNIA

(A) 6@9%#2

(B) 2@9%#6

(C) 2@9%#2

(D) 2©9%#2

(E) None of

Ans : (C)

 

115. Five students are sitting in row. T is on right of Z. M is on the left of Z but is on the

right of L. T is on the left of Q. Who is sitting first from the left? Here students are

represented by the letters T, Z, M, L and Q

(A) Z

(B) T

(C) Q

(D) L

(E) None of these

Ans (D)

 

116. ANGER : 37219 : : NEAR:

(A) 7219

(B) 9132

(C) 1372

(D) 7139

(E) None of these

Ans (D)

 

117. What is the letter immediately to the right of the letter which is seven letters to the

right of ‘W’, considering all the letters of the alphabet written in reverse order from left

to right starting from ‘Z’

(A) R

(B) O

(C) M

(D) Q

(E) None of these

Ans (B)

 

118. If the first day of the year 1990 was a Monday, what day of the week was the 1st

January 1998?

(A) Thursday

(B) Tuesday

(C) Wednesday

(D) Friday

(E) None of these

Ans (A)

 

119. If “good and bad” is coded as 123, “bad is ugly” is coded as 245 and “good is fair” is

coded as 436, then what is the code for “fair”?

(A) 1

(B) 4

(C) 6

(D) 5

(E) None of these

Ans (C)

 

120. Choose the one from the following which is different from others

(A) pen and pencil

(B) tailer and shirt

(C) scooter and cycle

(D) sword and riffle

(E) None of these

Ans (B)

TEST-IV

COMPUTER KNOWLEDGE/MARKETTING APTITUDE

121. means service rendered by

(A) outside agencies

(B) other departments of the company

(C) employees, other than the sales persons

(D) marketing department

(E) All of these

Ans: (A)

 

 

122.Team building is required

(A) only for lead generation

(B) only for after sales service

(C) for cross selling

(D) All of these

(E) None of these

Ans: (C)

 

123.For sustained relationship with the buyer, one of the following is necessary

(A) Continuity

(B) Consistency

(C) Understanding

(D) Empathy

(E) All of these

Ans: (B)

 

124.Sales Promotion involves-Find the Incorrect option

(A) Building Product Awareness

(B) Creating Interest

(C)Providing Information

(D) Designing new products

(E) None of these

Ans: (D)

 

125.Lead generation is

(A) a pre-sales function

(B) a function of the customer

(C) a function of the manufacturing department

(D) a postsales function

(E) All of these

Ans: (A)

 

126.Savings Accounts with zero balance can be opened for

(A) persons below BPL

(B) under Financial Inclusion scheme

(C) students

(D) as per Bank’s Policies

(E) None of these

Ans: (A)

 

127. meAns service rendered by

(A) outside agencies

(B) other departments of the company

(C) employees, other than the sales persons

(D) marketing department

(E) All of these

Ans: (A)

 

128.Team building is required

(A) only for lead generation

(B) only for after sales service

(C) for cross selling

(D) All of these

(E) None of these

Ans: (C)

 

129.For sustained relationship with the buyer, one of the following is necessary

(A) Continuity

(B) Consistency

(C) Understanding

(D) Empathy

(E) All of these

Ans: (B)

 

130.Sales Promotion involves-Find the Incorrect option

(A) Building Product Awareness

(B) Creating Interest

(C)Providing Information

(D) Designing new products

(E) None of these

Ans: (D)

 

131. A keyboard is this kind of device—

(A) black

(B) input

(C) output

(D) word Processing

(E) None of these

Ans : (B)

 

132. IT stands for—

(A) information Technology

(B) integrated Technology

(C) intelligent Technology

(D) interesting Technology

(E) None of these

Ans : (A)

 

133. Which of the following refers to the fastest, biggest and most expensive computers

?

(A) Personal Computers

(B) Supercomputers

(C) Laptops

(D) Notebooks

(E) None of these

Ans : (B)

 

134. A collection of related information sorted and dealt with as a unit is a—

(A) disk

(B) data

(C) file

(D) floppy

(E) None of these

Ans : (C)

 

135. The process of a computer receiving information from a server on the Internet is

known as—

(A) pulling

(B) pushing

(C) downloading

(D) transferring

(E) None of these

Ans : (C)

 

136. Processing involves—

(A) inputting data into a computer system

(B) transforming input into output

(C) displaying output in a useful manner

(D) providing relevant answers

(E) None of these

Ans : (B)

 

137. One of the following is a target group for the marketing of Internet Banking.

(A) All the customers

(B) All the educated customers

(C) All the computer educated customers

(D) Only creditors

(E) All of these

Ans : (C)

 

138. Innovation mean—

(A) Product Designing

(B) New ideas

(C) Impulse

(D) Both (A) and (B)

(E) None of these

Ans : (D)

 

139. One of the following is a target group for the marketing of educational loan.

(A) All the customers

(B) Students

(C) Only poor students

(D) Students having promising educational track record

(E) All of these

Ans : (B)

 

140. Service after sale is not the function of—

(A) Marketing staff

(B) Seller

(C) Director of the company

(D) Employees of the company

(E) All of the above are wrong

Ans : (A)

 

141. If done through………the rural marketing would be more effective.

(A) fairs

(B) village fairs

(C) door to door campaign

(D) All of these

(E) None of these

Ans : (B)

 

142. Market Survey means—

(A) Market Research

(B) Market Planning

(C) Marketing Strategies

(D) Market Monitering

(E) All of these

Ans : (A)

 

143. ………can be done through digital Banking ?

(A) Mobile phone

(B) Internet

(C) Telephone

(D) All of these

(E) None of these

Ans : (A)

 

144. A good seller should have the following quality/qualities ?

(A) Devotion to the work

(B) Submissive

(C) Sympathy

(D) All of these

(E) None of these

Ans : (D)

 

145. The rural marketing is not required because—

(A) rural people do not understand marketing

(B) its not practical from the cost point of view

(C) it is sheer wastage of time

(D) All are wrong

(E) All are correct

Ans : (D)

 

146. Planned-cost service means—

(A) Costly products

(B) Extra profit on the same cost

(C) Extra work by seller

(D) All of these

(E) None of these

Ans : (B)

 

147. Internet marketing means—

(A) Self-marketing

(B) Core Groups monitering

(C) Employees marketing

(D) All of these

(E) None of these

Ans : (E)

 

148. The aim of successful marketing is—

(A) to increase the sale

(B) to increase the profit

(C) to increase the output of sellers

(D) All of these

(E) None of these

Ans : (D)

 

149. The networking becomes……through networking.

(A) very difficult

(B) dull

(C) easy

(D) has no role in marketing

(E) None of these

Ans : (C)

 

150. Which of the following groups consist of only output devices ?

(A) Scanner, Printer, Monitor

(B) Keyboard, Printer, Monitor

(C) Mouse, Printer, Monitor

(D) Plotter, Printer, Monitor

(E) None of these

Ans : (D)

 

151. The rectangular area of the screen that displays a program, data, and/or information

is a—

(A) title bar

(B) button

(C) dialog box

(D) window

(E) None of these

Ans : (D)

 

152. A(n)………contains commands that can be selected.

(A) pointer

(B) menu

(C) icon

(D) button

(E) None of these

Ans : (B)

 

153. An error is also known as—

(A) bug

(B) debug

(C) cursor

(D) icon

(E) None of these

Ans : (A)

 

154. Arithmetic Operations—

(A) involve matching one data item to another to determine if the first item is greater than, equal to,

or less than the other item

(B) sort data items according to standard, predefined criteria in ascending order or descending

order

(C) use conditions with operators such as AND, OR and NOT

(D) include addition, subtraction, multiplication and division

(E) None of these

Ans : (D)

 

155. Sending an e-mail is similar to—

(A) picturing an event

(B) narrating a story

(C) writing a letter

(D) creating a drawing

(E) None of these

Ans : (C)

 

156. Promotion in Marketing means—

(A) passing an examination

(B) elevation from one grade to another

(C) selling the products through various means

(D) selling the product in specific areas

(E) None of these

Ans : (C)

 

157. Microsoft Word is an example of—

(A) an operating system

(B) a processing device

(C) application software

(D) an input device

(E) None of these

Ans : (B)

 

158. Sources of Sales Leads are—

(A) Data Mining

(B) Market Research

(C) Media Outlets

(D) Promotional Programs

(E) All of these

Ans : (E)

 

159. Any data or instruction entered into the memory of a computer is considered as—

(A) storage

(B) output

(C) input

(D) information

(E) None of these

Ans : (A)

 

160. Which part of the computer displays the work done ?

(A) RAM

(B) printer

(C) monitor

(D) ROM

(E) None of these

Ans : (C)

 

TEST-V

QUANTITATIVE APTITUDE

 

Directions—(Q. 1–6) What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?

161. 196 × 948 ÷ 158 = ?

(A) 1156

(B) 1200

(C) 1188

(D) 1176

(E) None of these

Ans : (D)

 

162. (786 × 64) ÷ 48 = ?

(A) 1050

(B) 1024

(C) 1048

(D) 1036

(E) None of these

Ans : (C)

 

163. 3·5 + 11·25 × 4·5 – 32·5 = ?

(A) 18·275

(B) 21·625

(C) 32·375

(D) 25·45

(E) None of these

Ans : (B)

 

164. (2640 ÷ 48) × (2240 ÷ 35) = ?

(A) 3520

(B) 3515

(C) 3495

(D) 3490

(E) None of these

Ans : (A)

 

165. 7414 + 3698 + 1257 + 1869 = ?

(A) 14328

(B) 14438

(C) 13428

(D) 13248

(E) None of these

Ans : (E)

 

166. (98360 + 25845 – 36540) ÷ 2500 = ?

(A) 36·585

(B) 30·082

(C) 32·085

(D) 35·066

(E) None of these

Ans : (D)

 

167. Sum of smallest six digit no. and greatest five digit no. is:

(A) 199999

(B) 201110

(C) 211110

(D) 1099999

(E) None of these

Ans: (C)

 

168. Value of 112 * 54. is :

(A) 6700

(B) 70000

(C) 76500

(D) 77200

(E) None of these

Ans: (B)

 

169. 1399*1399

(A) 1687401

(B) 1901541

(C) 1943211

(D) 1957201

(E) None of these

Ans:  (D)

 

Directions—(Q. 170–175) What should come in place of the question mark (?) in the

following number series ?

170. 1, 9, 25, 49, ?, 169

(A) 100

(B) 64

(C) 81

(D) 121

(E) None of these

Ans : (D)

 

171. 3, 23, 43, ?, 83, 103

(A) 33

(B) 53

(C) 63

(D) 73

(E) None of these

Ans : (C)

 

172. 748, 737, 715, 682, 638, ?

(A) 594

(B) 572

(C) 581

(D) 563

(E) None of these

Ans : (E)

 

173. 121, 117, 108, 92, 67, ?

(A) 31

(B) 29

(C) 41

(D) 37

(E) None of these

Ans : (A)

 

174. 50, 26, 14, ?, 5, 3·5

(A) 6

(B) 8

(C) 10

(D) 12

(E) None of these

Ans : (B)

 

175. The ratio of ducks and frogs in a pond is 37 : 39 respectively. The average number of

ducks and frogs in the pond is 152. What is the number of frogs in the pond ?

(A) 148

(B) 152

(C) 156

(D) 144

(E) None of these

Ans : (C)

 

176. The number of employees in Companies A, B and C are in a rtio of 4 : 5 : 6

respectively. If the number of employees in the three Companies is increased by 25%,

30% and 50% respectively, what will be the new ratio ofemployees working in Companies

A, B and C respectively ?

(A) 13 : 10 : 18

(B) 10 : 13 : 17

(C) 13 : 15 : 18

(D) Cannot be determined

(E) None of these

Ans : (E)

 

177. The average of five positive numbers is 213. The average of the first two numbers is

233·5 and the average of last two numbers is 271. What is the third number ?

(A) 64

(B) 56

(C) 106

(D) Cannot be determined

(E) None of these

Ans : (B)

 

178. Sonali invests 15% of her monthly salary in insurance policies. She spends 55% of

her monthly salary in shopping and on household expenses. She saves the remaining

amount of Rs. 12,750. What is Sonali’s monthly income ?

(A) Rs. 42,500

(B) Rs. 38,800

(C) Rs. 40,000

(D) Rs. 35,500

(E) None of these

Ans : (A)

 

179. In how many different ways can the letters of the word ‘ARISE’ be arranged ?

(A) 90

(B) 60

(C) 180

(D) 120

(E) None of these

Ans : (D)

 

180. What approximate amount of compound interest can be obtaied on an amount of Rs.

9650 at the rate of 6 p.c.p.a. at the end of 3 years ?

(A) Rs. 1737

(B) Rs. 1920

(C) Rs. 1720

(D) Rs. 1860

(E) Rs. 1843

Ans : (E)

 

181. A milkman sells 120 litres of milk for Rs. 3360 and he sells 240 litres of milk f or Rs.

6120. How much concession does the trader give per litre of milk, when he sells 240

liters  of milk ?

(A) Rs. 2

(B) Rs. 3·5

(C) Rs. 2·5

(D) Rs. 1·5

(E) None of these

Ans : (C)

 

182. When 3626 is divided by the square of a number and the answer so obtained is

multiplied by 32, the final answer obtained is 2368. What is the number ?

(A) 7

(B) 36

(C) 49

(D) 6

(E) None of these

Ans : (A)

 

183. The sum of the two digits of a two digit number is 14. The difference between the

first digit and the second digit of the two digit number is 2. What is the product of the two

digits of the two digit number ?

(A) 56

(B) 48

(C) 45

(D) Cannot be determined

(E) None of these

Ans : (B)

 

185. A car runs at the speed of 50 kms per hour when not serviced and runs at 60 kms/hr.

when serviced. After servicing the car covers a certain distance in 6 hours. How much

time will the car take to cover the same distance when not serviced ?

(A) 8·2 hours

(B) 6·5 hours

(C) 8 hours

(D) 7·2 hours

(E) None of these

Ans : (D)

 

Directions—(Q. 186–188) What approximate value should come in place of the question

mark (?) in the following questions ?(You are not expected to calculate the exact value.)

 

186. (4863 + 1174 + 2829) ÷ 756 = ?

(A) 18

(B) 16

(C) 12

(D) 9

(E) 22

Ans : (C)

 

187. 37·35 + 13·064 × 3·46 = ?

(A) 89

(B) 83

(C) 76

(D) 79

(E) 85

Ans : (B)

 

188. 54 × 746 ÷ 32 = ?

(A) 1259

(B) 1268

(C) 1196

(D) 1248

(E) 1236

Ans : (A)

 

189. A shopkeeper sells 200  meters  of cloth for Rs 9,000 at a profit of Rs 5 per metre.

What is the cost price of 1  meter  of cloth?

(A) Rs45

(B) Rs40

(C) Rs35

(D) Rs30

(E) None of these

Ans:(D)

190. 89.4 x 412.8 x 648.1 =16?

(A) 41.8

(B) 16.2

(C) 18.4

(D) 25.6

(E) None of these

Ans:(C)

 

191. 12% of 840 x 0.25% of 148 =?

(A) 37.296

(B) 101.17

(C) 68.432

(D) 97.046.

(E) None of these

Ans:(A)

 

192. The area of a circle is.1386 sq cm. What is the circumfer- ence of the circle?

(A) 142cm

(B) 160cm

(C) 130cm

(D) 132 cm

(E) None of these

Ans:(B)

 

193. In a college a total number of 27 professors are appointed for all the faculties; viz

Arts,Commerce and Science. If , equal number of professors are appointed for each of

the faculties,how many professors are assigned to each faculty?

(A) 9

(B) 12

(C) 6

(D) 3

(E) None of these

Ans:(C)

 

194. Sridhar invests Rs 3,750 in shares, which is 25% of his monthly income. What is his

monthly income?

(A) Rs 12,000

(B) Rs 15,000

(C) Rs 10,000

(D) Rs 16,000

(E) None of these

Ans:(A)

 

195. Find the average of the following setof scores.

302, 152, 132, 122, 112

(A) 184

(B) 165

(C) 152

(D) 176

(E) None of these

Ans:(B)

 

196. A bus covers a distance of 172 kms in 4 hours. What is the speed of the bus?

(A) 52km1hr

(B) 47km1hr

(C) 43km1hr

(D) 38 kmIhr

(E) None of these

Ans:(D)

 

197. The total number of students in a school is 4800, out of which 60% are girls. What is

the total number of boys in this school?

(A) 1920

(B) 1934

(C) 1980

(D) 1910

(E) None of these

Ans:(A)

 

198.A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples.

Originally, he had

(A) 588

(B) 224

(C) 654

(D) 111

(E) 700

Ans:(E)

 

199. When a no. is multiplied by 13 product consist of all 5’s. The smallest such no. is

(A) 41625

(B) 42135

(C) 42515

(D) 42735

(E) None of these

Ans: (c)

 

200. If n is –ve no. then which of the following is least.

(A) 0

(B) –n

(C) 2n

(D) n2

(E) None of these

Ans: (C)

 

 

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

« »