Bank Specialist Officer Sample Papers for Quantitative Aptitude

Dec 8 • Bank Sample Papers • 3360 Views • 1 Comment on Bank Specialist Officer Sample Papers for Quantitative Aptitude

Bank Specialist Officer Sample Papers consists of four section namely Reasoning Section, English Language Section, Quantitative Aptitude section and the last one is Professional Knowledge. This post includes Latest Bank Specialist Officer Sample Papers for Quantitative Aptitude with answers for Computer Science and Engineering aspirants. Interested aspirants take a preview of sample paper to judge their preparation level before going for exam in order to perform well in this Bank Specialist Officer bank exam conducted by IBPS.

Click on Whatapp logo to join oureducation banking group with many students

SECTION : Quantitative Aptitude

Bank Specialist Officer Sample Papers

Bank SO Recruitment Papers

1. 434 x 645=?

(A) 27840
(B) 297930
(C) 279903
(D) 279930
(E) None of these

Ans : (D)

2. 7 x ? =29.05

(A) 4.05
(B) 4.15
(C) 3.95
(D) 4.2
(E) None of these

Ans : (B)

3. 725 / 25 – 13 = ?

(A) 16
(B) 29
(C) 12
(D) 18
(E) None of these

Ans : (A)

4. (558 x 45) / (18 x 45) = ?

(A) 314
(B) 313
(C) 312
(D) 311
(E) None of these

Ans : (E)

5. 559 + 995 = ? x 16

(A) 92.05
(B) 95.25
(C) 93.15
(D) 94.35
(E) None of these

Ans : (B)

6. ((337 +146) x 8)=?

(A) 3884
(B) 1515
(C) 3864
(D) 1505
(E) 3846

Ans : (C)

7. 806 / 26 =?

(A) 30
(B) 32
(C) 34
(D) 36
(E) None of these

Ans : (E)

8. 7 3/4 + 5 1/4 + 8 1/4 = ?

(A) 20 1/4
(B) 21 1/2
(C) 21 3/4
(D) 21 3/4
(E) 20 3/4

Ans : (B)

9. 4758-2782-1430=?

(A) 356
(B) 396
(C) 486
(D) 546
(E) None of these

Ans : (D)

10. ((8)2 + 164 + 4) / 14 = ?

(A) 25
(B) 64
(C) 8
(D) 7.5
(E) None of these

Ans : (D)

11. 2/5 + 10/13 + 7/13 = ?

(A) 2 23/65
(B) 1 46/65
(C) 2 10/13
(D) 46/65
(E) 1 10/13

Ans : (B)

12. 248 of 7/8 + 110 of 20% = ?

(A) 192
(B) 202
(C) 212
(D) 239
(E) 242

Ans : (D)

13. 576 ÷ ? x 114 = 8208

(A) 8
(B) 7
(C) 6
(D) 9
(E) None of these

Ans : (A)

14. 280% of 460 =?

(A) 1188
(B) 1284
(C) 1288
(D) 1280
(E) None of these

Ans : (C)

15. 484 of 3/4 + 366 of 5/6 = ?

(A) 663
(B) 844
(C) 668
(D) 848
(E) 666

Ans : (C)

16. Which of the following is equal to 30 x 246?

(A) 118 x 13+209 x 42
(B) 174 x 10+222 x 19
(C) 173 x 12+221 x 24
(D) 169 x 16+167 x 50
(E) None of these

Ans : (C)

17. The cost of 9 kgs. of sugar is Rs. 279. What is the cost of 153 kgs. of sugar?

(A) Rs. 3.377
(B) Rs. 4.473
(C) Rs. 4.377
(D) Rs. 4743
(E) Rs. 4.347

Ans : (D)

18. A bus travels at the speed of 49 kmph. and reaches its destination in 7 hours. What is the distance covered by the bus?

(A) 343 km
(B) 283 km
(C) 353 km
(D) 245 km
(E) 340 km

Ans : (A)

19. What is the least number to be added to 1500 to make it a perfect square?

(A) 20
(B) 21
(C) 22
(D) 23
(E) None of these

Ans : (B)

20. The sum of three consecutive integers is 39. Which of the following is the largest among the three?

(A) 12
(B) 15
(C) 13
(D) 16
(E) None of these

Ans : (E)

21. 1/4th of 2/5th of a number is 82. What is the number?

(A) 410
(B) 820
(C) 420
(D) 220
(E) None of these

Ans : (B)

22. Find the average of the following set of scores: 118, 186, 138, 204, 175, 229

(A) 148
(B) 152
(C) 156
(D) 160
(E) 175

Ans : (E)

23. How many pieces of 8.6 metres long cloth can be cut out of a length of 455.8 metres cloth?

(A) 43
(B) 48
(C) 55
(D) 53
(E) 62

Ans : (D)

24. The product of two successive numbers is 3192. What is the smallest number?

(A) 59
(B) 58
(C) 57
(D) 56
(E) None of these

Ans : (D)

25. A banana costs Rs. 2.25 and an apple costs Rs. 3.00. What will be the total cost of 4 dozen of bananas and 3 dozen of apples?

(A) Rs. 216
(B) Rs. 108
(C) Rs. 189
(D) Rs. 225
(E) Rs. 162

Ans : (A)

26. Three numbers are in the ratio of 3: 4 :5 respectively. If the sum of the first and third numbers is more than the second number by 52, then which will be the largest number?

(A) 65
(B) 52
(C) 79
(D) 63
(E) None of these

Ans : (A)

27. The compound interest on a certain amount for 2 years at the rate of 8 p.c.p.a. is Rs.312. What will be the simple interest on the same amount and at the same rate and same time?

(A)Rs. 349.92
(B) Rs. 300
(C)Rs. 358.92
(D) Rs. 400
(E) None of these

Ans : (B)

28. The length of a rectangle exceeds its breadth by 7ems. If the length and breadth is decreased by 4cm. and 3 cms., then the area of the new rectangle is same as the area of the original. What will be the perimeter of the original rectangle?

(A)45 cms.
(B)40 cems.
(C)50 cms.
(D)55 cms.
(E)None of these

Ans : (C)

29. The sum of the digits of a two digit number is 12. If the new number formed by reversing the digits is greater than the original number by 54, then what will be the original number?

(A)28
(B) 48
(C)39
(D) 93
(E) None of these

Ans : (C)

30. In a fraction, twice the numerator is two more than the denominator. If 3 is added to the numerator and the denominator each, then the resultant fraction will be 2/3 .What was the original fraction ?

(A)5/18
(B)6/13
(C)13/6
(D)7/12
(E) None of these

Ans : (D)

31. Four-fifth of a number is 10 more than two-third of the same number. What is the number?

(A) 70
(B) 75
(C) 69
(D) 85
(E) None of these

Ans : (B)

32. A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs. 10 each. However, 5 bulbs were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs. 12 each. What will be the percentage profit?

(A) 25
(B) 15
(C) 13
(D) 17
(E) None of these

Ans : (D)

33. What should come in the place of question mark (?) in the number series given below?25, 34, 52,79, 115,?

(A)160
(B) 140
(C)153
(D) 190
(E)None of these

Ans : (A)

34. ?/144= 49 /?

(A)95
(B) 76
(C)82
(D) 84
(E)None of these

Ans : (D)

35. The sum of three consecutive even numbers is 252. What is the sum of the smallest and the largest numbers?

(A)158
(B) 148
(C)168
(D) 198
(E) None of these

Ans : (C)

36. Ajay spends 25% of his salary on house rent, 5% on food, 15% on travel, 10% on clothes and the remaining amount of Rs. 27,000 is saved. What is Ajay’s income?

(A) Rs. 60,000
(B) Rs. 80,500
(C) Rs. 60,700
(D) Rs. 70,500
(E) None of these

Ans : (A)

37. In how many different ways, can the letters of the word ‘CRISIS’ be arranged ?

(A) 150
(B) 240
(C) 120
(D) 200
(E) None of these

Ans : (E)

38. At each corner of a square park with side equal to 40 m, there is a flower bed in the form of a sector of radius 14 m. What is the area of the remaining part of the park?

(A)984 Square m
(B) 789 Square m
(C) 1014 Square m
(D) 1024 Square m
(E) None of these

Ans : (A)

39. The length of a rectangular field is thrice its breadth. If the cost of cultivating the field at Rs. 367.20 per square meter is Rs. 27,540, then what is the perimeter of the rectangle?

(A)47m
(B) 39m
(C)52m
(D)40m
(E) None of these

Ans : (D)

40. If the fractions 8/5,7/2,9/5,5/4,4/5 are arranged in descending order of their values, which one will be fourth?

(A) 4/5
(B) 5/4
(C) 9/5
(D) 8/5
(E) 7/2

Ans : (B)

41. The present ages of Chetna and Shikha are in the ratio of 5 :7 respectively. After 7 years, their ages will be in the ratio of 11:14 respectively. What is the difference between their ages?

(A) 9 years
(B) 4 years
(C) 5 years
(D) 7 years
(E) None of these

Ans : (E)

42. If 13 men can complete a piece of work in 36 days, then in how many days will 18 men complete the same work?

(A) 16 days
(B) 20 days
(C) 26 days
(D) 30 days
(E) None of these

Ans : (C)

43. If the area of a circle is 75.44 square cm then what is the circumference of the circle?
(A) 29.2 cm
(B) 28.9 cm
(C) 30.8 cm
(D) 40.2 cm

(E) None of these

Ans : (C)

44. Girish started a business investing Rs. 45,000. After 3 months, Vijay with Rs. 60,000 and After another 6 months, Ankush with Rs. 90,000 joined him. At the end of the year, they made a profit of Rs. 16,500. What is Girish’s share of profit ?

(A) Rs. 5,500
(B) Rs. 6,000
(C) Rs. 6,600
(D) As. 5,900
(E) None of these

Ans : (A)

45. What is the average age of a family of five members, whose ages are 42, 49, 56, 63 and 35 years respectively?

(A) 60 years
(B) 49 years
(C) 45 years
(D) 58 years
(E) None of these

Ans : (B)

46. A and B are two taps which can fill a tank in 10 minutes and 20 minutes. However, there is a leakage at the bottom which empty a filled tank in 40 minutes. If the tank is empty initially, how much time will both the taps take to fill the tank?

(A) 8 minutes
(B) 7 minutes
(C) 10 minutes
(D) 15 minutes
(E) None of these

Ans : (A)

47. What is 50% of 40% of Rs. 3,450?

(A) Rs. 690
(B) As. 520
(C) Rs. 517.5
(D) Rs. 499.2
(E) None of these

Ans : (A)

48. If an amount of Rs. 5,86,700 is distributed equally amongst 25 persons, then how much would each person get?

(A) Rs. 2,54,876
(B) Rs. 2,34,68
(C) Rs. 3,74,20
(D) Rs. 1,95,62
(E) None of these

Ans : (B)

49. An urn contains 9 blue, 7 white and 4 black balls. If 2 balls are drawn at random, then what is the probability that only one ball is white?

(A) 71/190
(B) 121/190
(C) 91/190
(D) 93/190
(E) None of these

Ans : (E)

50. If the price of 5 transistors and 2 pen stands is Rs. 810, then what will be the price of 7 transistors and 9 pen stands?

(A) Rs. 1,320
(B) Rs. 1,500
(C) Rs. 1,150
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Ans : (D)

Download Bank Specialist Officer Sample Papers for Quantitative Aptitude in pdf

Related Searches:

  • Bank PO Sample Papers
  • Bank SO Sample Papers for English Language
  • Bank IT Officer Sample Paper for Reasoning Section
  • Bank SO IT Officer Sample Papers for Professional Knowledge

Readers can share their views with us through comments

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

One Response to Bank Specialist Officer Sample Papers for Quantitative Aptitude

  1. Tamal Kumar Das says:

    Superb
    Study Material Tips
    Tricks Strategies & Question Paper Of IBPS/SBI
    Specialist Officer IT Exam Visit

« »