BSNL JTO Sample Papers for Electronics

Apr 25 • Competition Sample Papers • 12290 Views • 12 Comments on BSNL JTO Sample Papers for Electronics

BSNL JTO(Junior Telecomm Officers) exam is of 3 hours and the questions are objective type.It contains three sections-1st & 2nd section contains questions from engineering stream that too 50 questions each.Section 3rd contains 20 questions on General English & GK.Given below BSNL JTO sample papers for Electronics.

BSNL JTO Sample papers with answers

BSNL JTO Sample papers

BSNL JTO SAMPLE PAPER for Electronics

1. The coupling coefficient between two air core coils depends on

(A) Mutual inductance between two coils only
(B) Self-inductances of the two coils only
(C) Mutual inductance and self-inductances of the two coils
(D) None

Ans-C

2. Which of the following is the incorrect statement for a parallel plate capacitor which is being charged-?

(A) Energy stored in the capacitor does not enter it through the connecting wire through the space around the wires and plates of capacitor.
(B) Rate at which energy flows into this volume is equal to the integration of the poynting vector over the boundary of the volume between the plates.
(C) The poynting vector points everywhere radially outward of the volume between plates.
(D) The poynting vector points everywhere radially in to the volume between the plates.

Ans- C

3. An SCR can only be turned off via it’s

(A) Cathode
(B) anode
(C) gates
(D) none

Ans- B

4. Gold is diffused into silicon PN junction devices to

(A) Increase the recombination rate
(B) Reduce the recombination rate
(C) Make silicon a direct gap semiconductor
(D) Make silicon semi-metal

Ans- B

5. How many links can be formed with n nodes and b branches-?

(A) (b+n) links
(B) (b – n +1) links
(C) (b -n-1) links
(D) (b + n + 1) links

Ans- B

6. When a network has 10 nodes and 17 branches in all then the number of node pair voltages would be

(A) 7
(B) 9
(C) 10
(D) 45

Ans- B

7. What is the potential energy of an orbiting electron in any atom-?

(A) Always positive
(B) Always negative
(C) Sometime positive, sometime negative
(D) Numerically less than its kinetic energy.

Ans- B

8. Barrier potential in a P-N junction is caused by

(A) thermally generated electrons and holes
(B) diffusion of majority carriers across the junction
(C) migration of minority carriers across the junction
(D) flow of drift current.

Ans- C

9. NPN transistor is properly biased then the electrons from the emitter-

(A) Recombine with holes in the base
(B) Recombine in the emitter itself
(C) Pass through the base to the collector
(D) Are stopped by the junction barrier

Ans- C

10. A Unipolar Junction Transistor can

(A) be triggered by any one of its three terminals
(B) Not be triggered
(C) Be triggered by two of its three terminals only
(D) Be triggered by all of its terminals only.

Ans- C

11. When the graph of a network has six branches with three tree branches then the minimum number of equations required for the solution of the network is

(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

Ans- B

12. as a network contains only independent current sources and resistors then if the values of all resistors are doubled then the values of the node voltages are

(A) Will become half 
(B) Will remain unchanged
(C) Will become double
(D) Cannot be determined unless the circuit configuration and the values of the resistors are known.

Ans- C

13. A iron cored choke is a

(A) Linear and active device
(B) Nonlinear and passive device
(C) Active device only
(D) Linear device only

Ans- B

14. Poynting vector wattmeter is based on

(A) See beck effect
(B) Ferranti effect
(C) Induction effect
(D) Hall effect

Ans- C

15. Which one of the following is not a transducer?

(A) Thermocouple
(B) Piezoelectric pick-up
(C) Photo voltaic cell
(D) LCD.

Ans- D

16. The term which used to denote a static device that converts ac to dc, dc to ac, dc to dc or ac to ac is

(A) Converter system
(B) Inverter
(C) Chopper
(D) Thyristor

Ans- A

17. When a dipole antenna of 1/8 length has an equivalent total resistance of 1.5 Watt then the efficiency of the antenna is

(A) 0.89159%
(B) 8.9159%
(C) 89.159%
(D) 891.59%

Ans- C

18. The maximum frequency deviation in commercial FM broadcasting is normally-

(A) 5 KHz
(B) 15 KHz
(C) 75 KHz
 (D) 200 KHz

Ans- C

19. Weins Bridge is used for measurement of frequency in the applied voltage waveform is measurement of frequency in the applied voltage waveform is

(A) Sinusoidal
(B) square
(C) rectangular
(D) triangular

Ans- A

20. Strain gauge is

(A) Not a transducer
(B) An active transducer
(C) Not an electronic instrument

Ans- B

21. A high Q coil has any one of the property from the following-

(A) Large band width
(B) High losses
(C) Low losses
(D) Flat response

Ans- B

22. In the case of an instrument reading of 8.3 V with a 0 to 150 voltmeter having a guaranteed accuracy of 1% full scales reading, the percentage limiting error of the instrument is-

(A) 1.810%
(B) 0.181%
(C) 12.45%
(D) 0.0018%

Ans- C

23. The ‘h’ parameter equivalent circuit of a junction transistor is valid for

(A) High frequency, large signal operation
(B) High frequency, small signal operation
(C) Low frequency, large signal operation.

Ans- C

24. A system is causal if the output of any time depends only on

(A) Values of input in the past and in the future
(B) Values of input at that time and in the past
(C) Values of input at that time and in the future
(D) None

Ans- B

25. The electrons escape from the hot metal surface because

(A) Of change of state from metal to gas due to heat.
(B) Of change of state from gas to metal
(C) The energy supplied is greater than the work function
(D) The energy is greater than Fermi level

Ans- C

26. The device used for detection in radio receivers is

(A) amplifier
(B) Triode
(C) Diode
(D) Transistor

Ans- C

27. The negative point in a circuit of a full wave rectifier is

(A) cathode
(B) Anode
(C) The central tap on the high voltage secondary
(D) Plate.

Ans- C

28. Negative feedback amplifier has a signal corrupted by noise as its input. The amplifier will

(A) Amplify the noise as much as the signal
(B) Reduce the noise
(C) Increase the noise
(D) Not effect the noise

Ans- B

29. Quantum effects have to be taken into account in determining the properties of materials if

(A)EF = 3/2kT
(B) EF < 3/2kT
(C) EF > 3/2kT
(D) EF >> 3/2kT

Ans-(D)

30. The difference between the number of atoms in a unit cell of a bcc crystal and an fcc crystal is

(A)1
(B)2
(C)4
(D)6

Ans-(B)

31. For an insulating material, dielectric strength and dielectric loss should be respectively

(A) High and high
(B) Low and high
(C) High and low
(D) Low and low

Ans-C

32. Which of the following materials are piezoelectric-?

(A)Mica and quartz
(B)Mica, barium titanate and quartz
(C)Mica and diamond
(D)Barium titanate and quartz

Ans-D

33. A 1ms pulse can be stretched to 1 s pulse by using

(A)an astable multivibrator
(B)a monostable multivibrator
(C)a bistable multivibrator
(D)a Schmitt trigger circuit

Ans-B

34. A tunnel diode is

(A)High resistivity p-n junction diode
(B)A slow switching device
(C)An amplifying device
(D)A very heavily doped p-n junction diode

Ans- D

35.What is the typical value for the ratio of current in a p-n junction diode in the forward bias and that in the reverse bias?

(A) 1
(B) 10
(C) 100
(D) 1000

Ans- D

36. Which one of the following is not LED material?

(A) GaAs
(B) GaP
(C) SiC
(D) SiO2

Ans-D

37. A vertical wire of length carries a current of 1A at 10MHz.The total radiated power is nearly

(A) 0.13W
(B) 0.88W
(C) 7.3W
(D) 73W

Ans-B

38.The radiation field of an antenna at a distance r varies as

(A) 1/r
(B) 1/r2
(C) 1/r3
(D) 1/r4

Ans- A

39.The common mode error voltage in a DVM can be eliminated by using at its input

(A) a differential amplifier
(B) a wide band amplifier
(C) a tuned amplifier
(D) a low-pass filter

Ans-A

40. Very small displacements are effectively measured using

(A) LVDT
(B) Strain gauge
(C) Thermistor
(D) Tachogenerator

Ans-A

PART 2

41. Satyameva Jayathe’ have been taken from which of the following-

(A) Vedas
(B) Bhagavad Gita
(C) Mundaka Upanishada
(D) Mahabharatha
(E)None of these

Ans- A

42. Neutron bomb was firstly developed in which of the countries-

(A) USA
(B) USSR
(C) China
(D) Pakistan

Ans- A

43.”Kathakali” dance is connected with

(A) Kerala
(B) Rajasthan
(C) Uttar pradesh
(D) Tamil Nadu

Ans- A

44. The term “Ashes” is associated with

(A) Hockey  
(B) Cricket
(C) Soccer
(D) None of these.

Ans- B

45. Which of the following is a specimen of The Kailash Temple at Ellora-

(A) Gupta architecture
(B) Rashtrakutlas architecture
(C) Chalukya architecture
(D)Chola architecture

Ans- D

46. When the two Houses of Parliament differ regarding a Bill then the controversy is solved by

(A) Joint sitting of the two Houses
(B) President of India
(C) Prime Minister of India
(D) BY a special committee for the purpose

Ans- C

47.Which of these is not work of kalidasa?

(A) Meghdood
(B) Reghuvansha
(C) Sariputra Prakarma
(D) Ritushamhara

Ans- D

48. Amir Khusro was the famous poet and aesthete of

(A) Akbar the Grest
(B) Mahmud Ghaznvi
(C) Snah Jahan
(D) Alauddin Khilji

Ans- A

49. With the beginings of space travel, we entered a new era of-

(A) Era of great history
(B) List
(C) Book
(D) Year

Ans- A

50. An though it mourns the death of someone, need not be sad.

(A) Funny poem
(B) Newspaper article
(C) Othodox talk
(D) Elegy

Ans- D

51. Stare:glance so gulp: –

(A) Sip
(B) Tell
(C) Salk
(D) Admire

Ans- A

52. He hardly works means

(A) The work is hard
(B) He is hard
(C) The work is easy
(D)He work very little.

Ans- D

53. Whats the opposite of word for pulchritude

(A) Antipathy
(B) unsightliness
(C) inexperience
(D) languor

Ans- B

54. Nanometre is which part of metre-

(A) Millionth
(B) Ten Millionth
(C) Billionth
(D) Ten billionths

Ans- B

55. Malaria affects-

(A) Liver
(B) Spleen
(C) Intestine
(D) Lungs

Ans- B

56. Sindhu Rakshak is a an-

(A) Aircraft carrier
(B) Submarine
(C) Multiple purpose fighter
(D) Anti-aircraft gun

Ans- D

57.” Dada Saheb Phalke Award” is associated with which subject-

(A) Best film director
(B) Best musician
(C) Best documentary
(D) Best work relating to promotion of Indian film industry

Ans- C

58. Branch of mathematics,Calculus was developed by whom-

(A) Arybhatta
(B) Newton
(C) Einstein
(D) Archimedes

Ans- C

59. Kanha Part situated in which state-

(A) M.P
(B) U.P
(C) Assam
(D) W.Bengal

Ans- B

60. Which day is observed as Human Rights Day?

(A) 24th October
(B) 4th July
(C) 8th August
(D) 10th December

Ans- A

Click to download previous year questions pdf:-

BSNL JTO Previous Year papers PDF

Users can give feedback in comment section so as to improve the article.

 

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

12 Responses to BSNL JTO Sample Papers for Electronics

  1. Nageshwari says:
  2. priykant singh says:

    Qus.no.56 ans.is not ryt. i think ryt.ans.is submarine

  3. bonda naveenkumar says:

    im basically from b.tch (ece) background which books are i read please tell me sir

  4. devshri amrutbhai makwana says:

    i am little confuse about what should i read for upcoming bsnl jto exam for electronic & communication field

  5. Pritam Mishra says:

    I am a final year student of ECE. Which books should I follow for the govt. engg. exams?I also want previous year papers of those exams.It would be helpful if u will provide required study materials and previous year papers.

  6. Tapash Mazumder says:

    BSNL is a very reputed government firm. A lot of people strive to get into this organisation. Very nice work in developing this sample paper.

  7. RANJIT SINGH says:

    This paper is very helpful for a a student who wants to become a Junior Telecom Officer in BSNL.

  8. Ritika says:

    BSNL provides a dream job for an Electronics & Telecommunications students. It serves as a very good start in Telecommunications field & gives the chance to own a government job.

  9. Khyati Miglani says:

    BSNL is a popular company. And its a great opportunity for electronics student. The above solved sample paper would give them the idea for the exam. JTO is basically stands for Junior Training Officer. Go through it and grab this opportunity.

  10. Kishlay Verma says:

    This sample paper is very much important for Electronics Students. For them BSNL provides a great career Opportunity. This sample paper will be very beneficial regarding this aspect.

  11. Soubarna Biswas says:

    BSNL is one of the famous and leading service providers of India. As a result they have many complicated electronic devices installed in their offices. So they have a huge demand of employees of Electronics background. Electronics and Communication Engineering students, you have a good chance for your future career. Prepare well. Here’s a very good sample paper.

  12. Sounak Ghosh says:

    Bharat Sanchar Nigam limited is a government owned telecom company or rather you can sat the most reputed telecom organization in India.JTO is a n acronym for junior telecom officer which is a very prestigious post in BSNL.This exam is mainly for ece or etc branch final year or pass out students.This electronics sample paper will be a good preperation before the exam.

« »