IIFT SAMPLE PAPERS FOR MBA STUDENTS

Mar 24 • MBA Sample Papers • 22849 Views • 3 Comments on IIFT SAMPLE PAPERS FOR MBA STUDENTS

IIFT SAMPLE PAPERS:

 Instructions for questions 1 and 2:

Pinky enters shop to buy almonds and chocolates. She has to buy at least 7 units of each of them.  She picks up a total of 26 items.

1. Calculate how many almonds does she buy?

(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) Cannot be determined

Ans: a

2. Determine which of the following is not a valid value for number of chocolates bought by her?

(a) 9

(b) 10

(c) 11

(d) All are valid

Ans: a

3. The Sum of the internal angle of a  n-sided convex polygon is An + B, where A and B are constants. Calculate the value of A/B?

(a) –2

(b) –1/2

(c) 2

(d) ½

Ans: b

4. A line is drawn from top left corner to the bottom right corner of a rectangle ABCD/ making it into two triangles, Area 1 and 2. Then which of the following is correct staement,

(a) area of 1 > area of 2

(b) area of 1 < area of 2

(c) area of 1 = area of 2

(d) relationship depends upon the dimensions of the rectangle

Ans: c

5. Area ABC is 40 cm2. Length of BD is 1/4th of AB. The length of EC is 1/3rd of AC. Determine the correct area of CDE.

(a)100/9

(b)200/9

(c)100/3

(d)50/9

Ans: c

6. ABCD is a rectangle with AB = 6 cm and AD = 8 cm. QR is an arc which cuts the extension of AD at Q and AB at R. Then calculate what is the length of the arc QR if C is a point on it?

(a) 10p

(b) 5p

(c) 20p

(d) 24p

Ans: b

7. The diameter of the smaller circle is equal to the side of the square and the diagonal of the square is equal to the diameter of the bigger circle. What is the ratio of the area of the small circle to the bigger circle …

(a) 1 : 2

(b) 2 : 3

(c) 1 : √2

(d) 1 : 4

Ans: a

8. By what least number much 21, 600 be multiplied to make it a perfect cube?

(a) 11

(b) 10

(c) 8

(d) 9

Ans: b

9. LCM of x and y is 36 and HCF of x and y is 4. If x = 4, then which of the following is definitely false?

(a) y is divisible by 3

(b) y is divisible by 6

(c) y is divisible by 9

(d) x + y is divisible by 3

Ans: d

10. Jack speaks the truth in ¾ the cases and Jill lies in 1/5th cases. What is the percentage of cases in which both Jack and Jill contradict each other in stating a fact? 

(a) 60%

(b) 35%

(c) 20%

(d) 15%

Ans: b

11. Sourav invests some money in 3% stock at 10% discount. He gains Rs. 250 when he sells the stock at a premium of 5%. Calculate the amount of money invested by him?

(a) 1250

(b) 3000

(c) 2500

(d) None of these

Ans: d

12. 30 playing cards of length 12 cm and 6 cm are used to make a pyramid with 4 cards in the base then  calculate the area covered by the front side of the pyramid.

(a) 288  √3 cm2

(b) 180  √3 cm2

(c) 360  √ 3 cm2

(d) 576 √ 3 cm2

Ans: c

13. A man buys shares at a discount of Rs. X. Later he sells all but 10 of the shares he had once purchased at a premium of Rs. X. If his investment was Rs. 4500 and the sale were Rs. 6250, calculate the no. of shares he bought originally? [Assume face value of shares as Rs. 100]

(a) 50

(b) 40

(c) 60

(d) 90

Ans: c

14. A sum of money is sufficient to pay A’s wages for 18 days and B’s wages for 27 days. The money is sufficient to pay the wages of both for how many days:

(a) 10 days

(b) 11 days

(c) 15 ¼ days

(d) 24 ½ days

Ans: b

15. There is a five-volume dictionary among 50 books arranged on a shelf in random order. If the volumes are not necessarily kept side-by-side, then find  the probability that they always occur in an increasing order from left to right is:

(a) 1/5

(b) 1/550

(c) 1/50

(d) None of these

Ans: a

IIFT SAMPLE PAPERS:

16. A boat goes 30 km. upstream and 44 km. downstream in 10 hours. In 13 hours, it can go 40 km upstream and 55 km downstream. Find the speed of the boat in still water :

A. 3 km/hour

B. 4 km/hour

C. 8 km/hour

D. None of the above

Ans: c

17. A pole has to be erected on the boundary of a circular park of diameter 13 meters in such a way that the difference of its distances from two diametrically opposite fixed gates A and B on the boundary is 7 metres. Claculate the distance of the pole from one of the gates is:

A. 8 metres

B. 8.25 metres

C. 5 metres

D. None of the above

Ans: c

18. A spiral is made up of 13 successive semicircles, with center alternatively at A and B, starting with center at A. the radii of semicircles, thus developed are 0.5 cm, 1.0 cm, 1.5 cm, and 2.0 cm and so on.

Hence the total length of the spiral is found out to be:

A. 144 cm

B. 143 cm

C. 174 cm

D. None of the above

Ans: b

19. The mean salary in ICM LTD. was Rs. 1500, and the standard deviation was Rs. 400. A year later each employee got a Rs. 100 raise. After another year each employee‘s salary (including the above mentioned raise) was increased by 20%. Determine the standard deviation of the current salary is:

A. 460

B. 480

C. 580

D. None of the above

Ans: b

20. A medical clinic tests blood for certain disease from which approximately one person in a hundred suffers. People come to the clinic in group of 50. The operator of the clinic wonders whether he can increase the efficiency of the testing procedure by conducting pooled tests. In the pooled tests, the operator would pool the 50 blood samples and test them altogether. If the polled test was negative, he could pronounce the whole group healthy. If not, he could then test each person‘s blood individually.Determine the expected number of tests the operator will have to perform if he pools the blood samples are:

A. 47

B. 25

C. 21

D. None of the above

Ans: b

21. The game of _chuck-a-luck‖ is played at carnivals in some parts of Europe. Its rules are as follows: if u pick a number from 1 to 6 and the operator rolls three dice. If the number you picked comes up on all three dice, the operator pays you ‖3; if it comes up on two dice, you are paid ‖2; and if it comes up on just one die, you are paid ‖1. Only if the number you picked does not come up at all, you pay the operator ‖1. Calculate the probability that you will win money playing in this game is:

A. 0.52

B. 0.753

C. 0.42

D. None of the above

Ans: c

Directions: For questions 22 – 24:  Answer the questions based on the following information.

Rajat is sales manager of Dubin Computers Ltd. and looks after Delhi market. The company sells laptops in India. He is currently trying to select a distributor for coming five years. The distributor ensures that the products are accessible to the customers in the market. Market share of a company depends on the coverage by the distributor.

The total profit potential of the entire laptop market in Delhi is Rs. 5 crores in the current year and present value of next four years‘ cumulative profit potential is Rs. 15 crores.

The first choice for Rajat is to enter into long-term contract with a distributor M/s Jagan with whom

Dubin has done business in the past, and whose distribution system reaches 55 percent of all potential customers. At the last moment, however, a colleague suggests Rajat to consider signing a one-year contract with other distributors. Distributors M/s Bola and M/s James are willing to be partner with

Dubin. Although a year ago M/s Bola‘s and M/s James‘s coverage reached only 40 and 25 percent of customers respectively, they claim to have invested heavily in distribution resources and now expect to be able to reach 60 percent and 75 percent of customers respectively. The probability of M/s Bola‘s

claim and M/s James‘s claim to be true is 0.60 and 0.20 respectively. The knowledge about distributors‘coverage will evolve over time. The assumption is that the true level of coverage offered by the new distributors could be discovered, with certainty, through a one-year trail, and this trail will reveal exactly one of the two levels of coverage: for example in case of M/s Bola – 40 percent (as it was last year) or 60 percent (as claimed). In addition, it is also assumed that whatever the coverage is for both distributors, it will not change over time. Rajat narrows down on three choices, which are as follows:
Choice 1. Give a five year contract to the familiar distributor M/s Jagan
Choice 2. Give a one year contract to the new distributor M/s Bola, and base next year‘s decision to renew contract with M/s Bola on observed coverage for next four years contract with M/s Jagan.
Choice 3. Give a one-year contract to the new distributor M/s James, and base next year‘s decision to renew contract with M/s James on observed coverage for next four years contract with M/s Jagan.

22. Determine he expected present value of the five years cumulative profit with choice 3 :

A. Rs 12.7 crores

B. Rs 10.6 crores

C. Rs 11.7 crores

D. None of the above

Ans: b

23. Which of the following statement is not false?

A. Choice 1 is more profitable than Choice 2

B. Choice 3 is more profitable than Choice 2

C. Choice 3 is more profitable than Choice 1

D. None of the above

Ans: d

24. If the Distributor M/s James claims a coverage of 55% instead of 25% and probability of this claim is be true is 0.70 inste4ad of 0.20 then which of the following statement is not false?

A. Choice 1 is more profitable than Choice 2

B. Choice 2 is more profitable than Choice 3

C. Choice 3 is more profitable than Choice 1

D. None of the above

Ans: b

25. If D is the midpoint of side BC of a triangle ABC and AD is the perpendicular to AC then which of the following is correct:

A. 3AC2 = BC2– AB2

B. 3BC2 – AC2 – 3AB2

C. BC2 + AC2 = 5AB2

D. None of the above

Ans: a

26. A cylinder. A hemisphere and a cone stand on the same base and have the same heights. What should be the ratio of the areas of their curved surface is:

A. 2 : 2 : 1

B. 2 : 2 :1

C. 2 :3 :1

D. None of the above

Ans: d

27. There are 10 different fruits and 5 different vegetables. A grocer has to choose 3 fruits and 2 vegetables. In all the possible selections he can make, determine the number of selections in which a particular fruit and a particular vegetable are always there?

(a) 120
(b) 144
(c) 160
(d) 80

Ans: b

28. Four bells begin to toll together and then at intervals of 6, 7, 8 and 9 seconds. Calculate the number of times they will toll together in 2 hours and also determine the intervals at which they will are

(a) 14 times, 504 sec
(b) 15 times, 600 sec
(c) 13 times, 650 sec
(d) 11 times, 720 sec

Ans: a

29. A bucket with a capacity of 5 liters is used to draw water from a cylindrical tank of radius 7 m in which and water is filled upto a height of 2 m. The density of the bucket is 0.5 and the weight 2 kg. What should be the level of water in the tank when the bucket is dipped the third time to draw water? (Density =Weight/Volume)

(a) 1.8 m
(b) 1.9 m
(c) 1.96 m
(d) 2m
Ans: c

Question 30– 31:
A cube is divided into 4 equal cubes. Each of these cubes is further sub-divided into 4 equal cubes.

30. Can you find the ratio of the surface area of the smallest cube as a percentage of the original cube?

(a) 0.625

(b) 0.0625

(c) 0.0156

(d) 0.25
Ans: b

31. The original cube’s sides are painted blue, then can you find the probability that exactly 2 sides of a small cube is painted blue?

(a) 3/8

(b) 1/16

(c) 1/4

(d) 3/4
Ans: a

Direction for the question 32 – 36: Answer the questions based on the following two graphs, assuming that there is no fixed cost component and all the units produced are sold in the same year.

32.Can you find in which year per unit is HIGHEST?

A. 2002
B. 2001
C. 2005
D. 2007
Ans: b

33.Can you find the approximate average quantity sold during the period 2000-2-10?

A. 64 units
B. 70 units
C. 77 units
D. 81 units
Ans: b

34. If volatility of a variable during 2000-2010 is defined as (maximum value- minimum value)/ average value, then which of the following is not false?

A. price per unit has highest volatility
B. Cost per unit has highest volatility
C. total profit has highest volatility
D. Revenue has highest volatility
Ans: c

35. If the price per unit decreases by 20% during 2000-2004 and last per unit increases by 20% during 2005-2010, then the commutative profit during  the entire period 2000-2010 decrease by:

A. Rs.1650
B. Rs.1550
C. RS.1300
D. Rs. 1250
Ans: b

36. If the price per unit decreases by 20% during 2000-2004 and cost per unit increases by 20% during

2005-2010, then the cumulative profit during the entire period 2000-2010 decreases by:

A. Rs. 1650
B. Rs. 1550
C. Rs. 1300
D. Rs. 1250
Ans: b

Passage – 1
Turning the business involved more than segmenting and pulling out of retail. It also meant maximizing every strength we had in order to boost our profit margins. In reexamining thee direct model, we realized that inventory management was not just a core strength; it could be an incredible opportunity for us, and one that had not yet been discovered by any of our competitors.In Version 1.0 the direct model, we eliminated the reseller, thereby eliminating the markup and the cost of maintaining a store. In Version we went one step further to reduce inventory inefficiencies. Traditionally, a long chain of partners was involved 1irgettIn customer. Let‘s say you have a factory building a PC we‘ll call model #4000. The system is then sent to the distributor, which sends it to the warehouse, which sends it to the dealer, who eventually pushes it on to the consumer by advertising, ―I‘ve got model #4000. Come and buy it.‖ If the consumer says, ―But I want model #8000,‖ the dealer replies, ―Sorry, I only have model #4000.‖ Meanwhile, the factory keeps building model #4000s and pushing the inventory into the channel. The result is a glut of model #4000s that nobody wants. Inevitably, someone ends up with too much inventory, and you see big price corrections. The retailer can‘t sell it at the suggested retail price, so the manufacturer loses money on price protection (a practice common in our industry of compensating dealers for reductions in suggested selling price).

Companies with long, multi-step distribution systems will often fill their distribution channels with products in an attempt to clear out older targets. This dangerous and inefficient practice is called ―channel stuffing‖ Worst of all, the customer ends up paying for it by purchasing systems that are already out of date. Because we were building directly to fill customer’s orders, we didn‘t have finished goods inventory devaluing on a daily basis. Because we aligned our suppliers to deliver components as we used them, we were able to minimize raw material inventory. Reductions in component costs could be passed on to our customers quickly, which made them happier and improved our competitive advantage. It also allowed us to deliver the latest technology to our customers faster than our competitors. The direct model turns conventional manufacturing inside out. Conventional manufacturing because your plant can‘t keep going. But if you don‘t know what you need to build because of dramatic changes in demand, you run the risk of ending up with terrific amounts of excess and obsolete inventory. That is not the goal. The concept behind the direct model has nothing to do with stockpiling and everything to do with information.

The quality of your information inversely amount of assets required, in this case excess inventory. With less information about customer needs, you need massive amounts of inventory. So, if you have great information – that is, you know exactly what people want and how much – you need that much, less inventory. Less inventory , of course, corresponds to less inventory depreciation. In the computer industry, component prices are always falling as suppliers introduce faster chips, bigger disk drivers and modems with ever-greater IIFT 2008 set A – 28bandwidth. Let‘s say that Dell has six days of inventory. Compare that to an indirect competitor who has twenty-five days of inventory with another thirty in their distribution channel. That‘s a difference of forty-nine days; and in forty-nine days, the cost of materials will decline about 6 percent .

Then there‘s the threat of getting stuck with obsolete inventory if you‘re caught in a transition to a next generation product, as we were with those memory chip in 1989. as the product approaches the end of its life, the manufacturer has to worry about whether it has too much in the channel and whether a competitor will dump products, destroying profit margins for everyone. This is a perpetual problem in the computer industry, but with the direct model, we have virtually eliminated it. We know when our customers are ready to move on technologically, and we can get out of the market before its most precious time. We don‘t have to subsidize our losses, by charging higher prices for other products.And ultimately, our customer wins.

Optimal inventory management really starts with the design process. You want to design the product so that the entire product supply chain, as well as the manufacturing process, is oriented not just for speed but for what we call velocity. Speed means being fast in the first place. Velocity means squeezing time out of every step in the process .Inventory velocity has become a passion for us. To achieve maximum velocity, you have to design your products in a way that covers the largest part of the market with the fewer number of parts. For example, you don‘t need nine different disk drives when you can serve 98 percent of the market with only four. We also learned to take into account the variability of the lost cost and high cost components. Systems were reconfigured to allow for a greater variety of low-cost parts and a limited variety of expensive parts. The goal was to decrease the number of components to manage, which increased the velocity, which decreased the risk of inventory depreciation, which increased the overall health of our business system .

We were also able to reduce inventory well below the levels anyone thought possible by constantly challenging and surprising ourselves with the result. We had our internal sceptics when we first started pushing for ever-lower levels of inventory. I remember the head of our procurement group telling me that this was like ―flying low to the ground 300 knots.‖ He was worried that we wouldn‘t see the trees .In 1993, we had $2.9 billion in sales and $220 million on in inventory. Four years later, we posted $12.3 billion in sales and had inventory of 33 million. We‘re now down to six days of inventory and we‘re starting to measure it in hours instead of days. Once you reduce your inventory while maintaining your growth rate, a significant amount of risk comes from the transition from one generation of product to the next. Without traditional stock of inventory, it is critical to precisely time the discontinuance of the older product line with the ramp-up in customer demand for the newer, one. Since we were introducing new products all the time, it became imperative to avoid the huge drag effect from mistakes made during transitions. ―excess and obsolete‖ -became taboo at Dell.

We would debate about whether our E&O was 30 or 50 cent per PC. Since anything less than $20 per PC is not bad, when you‘re down in the cents range, you‘re approaching stellar performance IIFT 2008 set A  – 29In effect, we got stronger with each transition and more competitive with each turn of the crank. We were increasing our productivity and improving our cash flow in a broader range of products in larger and larger markets. Unlike that period in 1993, when every day the news got a little worse, now, finally, every day the news was better and better.

37. Find out the TRUE statement:

A. According to the passage, the working of the direct model was being heavily exploited by all players in the software business.
B. Analysis of the supply chain of the product reveals that the product is sent to the warehouse by the dealer, and any delay at that stage leads to an obvious increase in cost.
C. The nature of the computer industry is such that the production decision at factory level is usually undertaken after getting the customer demand feedback forms the distributors.
D. Whenever the production of some old-fashioned model of a product by a company exceeds the existing demand, the market forces create a downward pressure on its price.
Ans: d

38. Find out the FALSE statement:

A. The company mentioned in the passage could attain efficiency on raw material inventory management because they were procuring components only in line with their timely requirement.
B. Generally the more the amount of quality information about the consumer needs and the market a firm possess, the less is its inventory requirement.
C. In order to serve the market more efficiently, the firm mentioned here reconfigured their computers with increased proportion of low-cost parts and a fewer types of high-priced parts.
D. The conventional manufacturing system always ensured that no competitor can lower prices to reduce profit for everybody.
Ans: d

39. Choose the option which best matches the following sets:

1. Inventory                                                     i.  Precarious

2. Conventional Manufacturing                  ii . Warehouse

3. Distributor                                                  iii.  Stockpile

4.  Market                                                        iv.  Velocity

A. 1-iv, 2-ii, 3-i, 4-iii
B. 1-iii, 2-i, 3-iv, 4-ii
C. 1-iv, 2-iii, 3-ii, 4-i
D. 1-iii, 2-ii, 3-iv, 4-i
Ans: c

40. Find out the FALSE statement:

A. Having less amount of inventory is better in the computer industry as with time better quality components with enhanced capacity reach the market with lover price.
B. Before improving the inventory management system under the direct model, the firm first removed in its cost-cutting attempt.
C. The efficient inventory management allowed the firm to enhance productivity as well as the flexibility to enter or exit a market.
D. The companies with long……..
Ans: d

Passage-2

My comrade and I had been quartered in Jamaica, and from there we had been drafting off to the British settlement of Belize, lying away West and North of the Mosquito coast. At Belize there had been great alarm of one cruel gang of pirates (always more pirates than enough in those Caribbean Seas), and as they got the better of our English cruisers by running into out-of-the-way creeks and shallows, and taking the land when they were hotly pressed, the governor of Belize had received orders from home to keep a sharp look-out for them along shore. Now, there was an armed sloop came once a year from Port Royal, Jamaica, to the Island, laden with all manner of necessaries to eat, and to drink, and to wear, and to use in various ways; and it was aboard of that sloop which had touched at Belize, that I was standing, leaning over the bulwarks.

The Island was occupied by a very small English colony. It had been given the name of Silver-Store. The reason of its being so called, was, that the English colony owned and worked a silver-mine over on the mainland, in Honduras, and used this Island as a safe and convenient place to store their silver in, until it was annually fetched away by the sloop. It was brought down from the mine to the coast on the backs of mules, attended by friendly local people and guarded by white men; from thence it was conveyed over to Silver-Store, when the weather was fair, in the canoes of that country; from Silver-Store, it was carried to Jamaica by the armed sloop once a-year, as I have already mentioned; from Jamaica, it went, of course, all over the world.

How I came to be aboard the armed sloop, is easily told. Four-and-twenty marines under command of a lieutenant – that officer‘s name was Linder wood – had been told off at Belize, to proceed to Silver-Store, in aid of boats and seamen stationed there for the chase of the Pirates. The Island was considered a good post of observation against the pirates, both by land and sea; neither the pirate ship nor yet her boats had been seen by any of us, but they had been so much heard of, that the reinforcement was sent. Of that party, I was one. It included a corporal and a sergeant. Charker was corporal, and the sergeant‘s name was Drooce. He was the

most tyrannical non-commissioned officer in His Majesty‘s service.

The night came on, soon after I had had the foregoing words with Charker. All the wonderful bright colours went out of the sea and sky in a few minutes, and all the stars in the Heavens seemed to shine out

together, and to look down at themselves in the sea, over one another‘s shoulders, millions deep.

Next morning, we cast anchor off the Island. There was a snug harbour within a little reef; there was a sandy beach; there were cocoa-nut trees with high straight stems, quite bare, and foliage at the top like plumes of magnificent green feathers; there were all the objects that are usually seen in those parts, and I am not going to describe them, having something else to tell about.

Great rejoicings, to be sure, were made on our arrival. All the flags in the place were hoisted, all the guns in the place were fired, and all the people in the place came down to look at us. One of the local people had come off outside the reef, to pilot us in, and remained on board after we had let go our anchor.

My officer, Lieutenant Linder Wood, was as ill as the captain of the sloop, and was carried ashore, too.

They were both young men of about my age, who had been delicate in the West India climate. I thought I was much fitter for the work than they were, and that if all of us had our deserts, I should be both of them rolled into one. (It may be imagined what sort of an officer of marines I should have made, without the power of reading a written order. And as to any knowledge how to command the sloop—Lord! I should have sunk her in a quarter of an hour!)

However, such were my reflections; and when we men were ashore and dismissed, I strolled about the place along with Charker, making my observations in a similar spirit.

It was a pretty place: in all its arrangements partly South American and partly English, and very agreeable to look at on that account, being like a bit of home that had got chipped off and had floated away to that spot, accommodating itself to circumstances as it drifted along. The huts of the local people, to the number of five- and-twenty, perhaps, were down by the beach to the left of the anchorage. On the right was a sort of barrack, with a South American Flag and the Union Jack, flying from the same staff, where the little English colony could all come together, if they saw occasion. It was a walled square of building, with a sort of pleasure ground inside, and inside that again a sunken block like a powder magazine, with a little square trench round it, and steps down to the door. Charker and I were looking in at the gate, which was not guarded; and I had said to Charker, in reference

to the bit like a powder magazine, _That‘s where they keep the silver you see; and Charker had said to me, after thinking it over, _And silver ain‘t gold. Is it, Gill?

41. Find out the statement that is not false:

A. During the time of the narration, the total number of pirates at Belize was much more then the same
in the Caribbean seas.
B. Form the accounts presented here, when the narrator of the passage made the journey……..
C. The author and his friends used to consider Drooce as the most …..
D. While talking with charker, the narrator came across a barrack like……….
Ans: c

42. Find out the statement that are not true:

A. According to the passage, the silver that was being stored in the place where the…..
B. The narrator noted that the silver was being transported from the mine to the coast on …….
C. Although the sea-voyage near Belize was being threatened by the presence of one ……..
D. the Island the author talks here about was considered to be a good point for …….
Ans: b

43. Find out the  statements that are not false:

A. The author was initially staying in Jamaica, which is located in the West and North of …….
B. A casual review of the place by the narrator revealed that the store for keeping the silver was heaving guarded……
C. The narrator and his companion noticed the South American flag and the union …..
D. When the ship entered the harbour, both its captain and lieutenant …..
Ans: d

44. Which is  the FALSE statement:

A. It was being difficult to capture the pirates because they to hide in uncommon ……..
B. The local cones were employed by the miners to bring the silver from the coast to ……
C. The lifestyle of the island was not exactly British as it had to adjust itself with the local south American…….
D. When Corporal charkas and serenest gill were walking around the harbours, they ……
Ans: c

Passage – 3
we now come to the second part of our journey under the sea. The first ended with the moving scene in the coral cemetery which left a deep impression on my mind. I could no longer content myself with the theory which satisfied Conseil. That worthy fellow persisted in seeing in the Commander of the Nautilus one of those unknown servants who returns mankind contempt for indifference. For him, he was a misunderstood genius

who, tired of earth‘s deceptions, had taken refuge in this inaccessible medium, where he might follow his instincts freely. To my mind, this explains but one side of Captain Nemo‘s character. Indeed, the mystery of that last night during which we had been chained in prison, the sleep, and the precaution so violently taken by the

Captain of snatching from my eyes the glass I had raised to sweep the horizon, the mortal wound of the man, due to an unaccountable shock of the Nautilus, all put me on a new track. No; Captain Nemo was not satisfied with shunning man. His formidable apparatus not only suited his instinct of freedom, but perhaps also the design of some terrible retaliation.

That day, at noon, the second officer came to take the altitude of the sun. I mounted the platform, and watched the operation. As he was taking observations with the sextant, one of the sailors of the Nautilus (the strong man who had accompanied us on our first submarine excursion to the Island of Crespo) came to clean the glasses of the lantern. I examined the fittings of the apparatus, the strength of which was increased a hundredfold by lenticular rings, placed similar to those in a lighthouse, and which projected their brilliance in a horizontal plane. The electric lamp was combined in such a way as to give its most powerful light. Indeed, it was produced in vacuo, which insured both its steadiness and its intensity. This vacuum economised the graphite points between which the luminous arc was developed – an important point of economy for Captain

Nemo, who could not easily have replaced them; and under these conditions their waste was imperceptible.

When the Nautilus was ready to continue its submarine journey, I went down to the saloon. The panel was closed, and the course marked direct west.

We were furrowing the waters of the Indian Ocean, a vast liquid plain, with a surface of 1,200,000,000 of acres, and whose waters are so clear and transparent that any one leaning over them would turn giddy. The

Nautilus usually floated between fifty and a hundred fathoms deep. We went on so for some days. To anyone but myself, who had a great love for the sea, the hours would have seemed long and monotonous; but the daily walks on the platform, when I steeped myself in the reviving air of the ocean, the sight of the rich waters through the windows of the saloon, the books in the library, the compiling of my memoirs, took up all my time,and left me not a moment of ennui or weariness.

From the 21st to the 23rd of January the Nautilus went at the rate of two hundred and fifty leagues in twenty-four hours, being five hundred and forty miles, or twenty-two miles an hour. If we recognized so many different varieties of fish, it was because, attracted by the electric light, they tried to follow us; the greater part, however, were soon distanced by our speed, though some kept their place in the waters of the Nautilus for a time. The morning of the 24th, we observed Keeling Island, a coral formation, planted with magnificent cocos, and which had been visited by Mr. Darwin and Captain Fitzroy. The Nautilus skirted the shores of this desert island for a little distance. Soon Keeling Island disappeared from the horizon, and our course was directed to the north-west in the direction of the Indian Peninsula. From Keeling Island our course was slower and more variable, often taking us into great depths. Several times they made use of the inclined planes, which certain internal levers placed obliquely to the waterline. I observed that in the upper regions the water was always colder in the high levels than at the surface of the sea. On the 25th of January the ocean was entirely deserted; the Nautilus passed the day on the surface, beating the waves with its powerful screw and making them rebound to a great height. Three parts of this day I spent on the platform. I watched the sea. Nothing on the horizon, till about four o‘clock a steamer running west on our counter. Her masts were visible for an instant, but she could not see the Nautilus, being too low in the water. I fancied this steamboat belonged to the P.O. Company, which runs from Ceylon to Sydney, touching at King

George‘s Point and Melbourne.

At five o‘clock in the evening, before that fleeting twilight which binds night to day in tropical zones, Conseil and I were astonished by a curious spectacle. It was a shoal of argonauts traveling along on the surface of the ocean. We could count several hundreds. These graceful molluscs moved backwards by means of their locomotive tube, through which they propelled the water already drawn in. Of their eight tentacles, six were elongated, and stretched out floating on the water, whilst the other two, rolled up flat, were spread to the wing like a light sail. I saw their spiral-shaped and fluted shells, which Cuvierjustly compares to an elegant skiff. For nearly an hour the Nautilus floated in the midst of this shoal of molluscs.

The next day, 26th of January, we cut the equator at the eighty-second meridian and entered the northern hemisphere. During the day a formidable troop of sharks accompanied us. They were _cestracio philippi sharks, with brown backs and whitish bellies, armed with eleven rows of teeth, their throat being marked with a large black spot surrounded with white like an eye. There were also some Isabella sharks, with rounded snouts marked with dark spots. These powerful creatures often hurled themselves at the windows of the saloon with such violence as to make us feel very insecure. But the Nautilus, accelerating her speed, easily left the most rapid of them behind.

About seven o‘clock in the evening, the Nautilus, half-immersed, was sailing in a sea of milk. At first sight the ocean seemed lactified. Was it the effect of the lunar rays? No; for the moon, scarcely two days old, was still lying hidden under the horizon in the rays of the sun. The whole sky, though lit by the sidereal rays, seemed black by contrast with the whiteness of the waters. Conseil could not believe his eyes, and questioned me as to the cause of this strange phenomenon. Happily I was able to answer him. It is called a milk sea, I explained. A large extent of white wavelet often to be seen on the coasts of Amboynas, and in these parts of the sea.

But, sir, said Conseil, can you tell me what causes such an effect? For I suppose the water is not really turned into milk.

No, my boy; and the whiteness which surprises you is caused only by the presence of myriads of luminous little worm, gelatinous and without colour, of the thickness of a hair, and whose length is not more than seven-thousandths of an inch. These insects adhere to one another sometimes for several leagues.

Several leagues! exclaimed Conseil.

Yes, my boy; and you need not try to compute the number of these infusoria. You will not be able, for, if I am not mistaken, ships have floated on these milk seas for more than forty miles.

Towards midnight the sea suddenly resumed its usual colour; but behind us, even to the limits of the horizon, the sky reflected the whitened waves, and for a long time seemed impregnated with the vague glimmerings of an aurora borealis.

45. Find the  sentence which is not false?

A. According to the narrator, the above mentioned……………………..
B. According to conseil, the captain of the Nautilus in which they were traveling…………..
C. It is implied form the passage that although the author was witnessing many interesting……..

D. From the chronicle, it is understood that the Nautilus was in the vicinity of the island of crespo on the 25th of January
Ans: c

46. Find the  sentence which is not true:

A. After entering the Northern Hemisphere the narrator witnessed several seas………….
B. On 25th January the second officer of Nautilus came to the platform for measuring the altitude of the sun and for that purpose took observations with the sextant
C. After January 24, Nautilus started travelling at a relatively reduced speed, and …………..
D. The course of Nautilus took them near the Keeling Island, which had earlier been visited by Mr. Darwin and captain Fitzroy
Ans: b

47. Match the following:

1. molluscs           i. Colourless

2. Sharks              ii. Tentacles

3. Infusoria          iii. Coco

4. Coral                iv. Snouts

A. i-ii, 2-iv, 3-i, 4-iii
B. 1-iii, 2-i, 3-iv, 4-ii
C. 1-iv, 2-iii, 3-ii, 4-i
D. 1-iii, 2-ii, 3-iv, 4-i
Ans: a

48. Find the statement which is not false:

A. During 22nd to 24th of January, Nautilus was travelling at the rate of two hundred and fifty leagues in twenty-four hours, which means a speed of twenty-two miles an hour.
B. On 26th January for approximately an hour the narrator witnessed a shoal of molluscs, and he enjoyed watching their spiral-shaped and fluted shells.
C. On the 25th of January the narrator came across a steamboat, which was owned by P.O. Company, which travels between Ceylon to Sydney.
D. The electric lamp of the submarine was an example of efficiency and effective fixture.
Ans: a

Directions for questions 49 – 52: Selection the option which is having similar analogy vis-à-vis the analogy given in the question.

49. TRAVESTY: PARAGON::

A. autonomy: subordination
B. disqualification: ineptitude
C. sentinel: creed
Ans: a

50. CONTRITE : OBDURATE ::

A. grievous : lamentable
B. aphoristic : esoteric
C. sophisticated : cultured
D. favorable : assenting
Ans: b

51. PECCADILLO : FLAW ::

A. clandestine : openness
B. nick : score
C. forensics : judiciary
D. invasion : putsch
Ans: b

52. MUTTER : INDISTINCT ::

A. define : easy
B. blunder : polished
C. articulate : well-spoken
D. expedite : completed
Ans: c

Directions for questions 53 – 55: Select the most opposite of the given word from the given choices.

53. REQUIEM

A. Humility
B. Prerequisite
C. Resolution
D. Reign
Ans: d

54. ASPERSION

A. Infamy
B. Restriction
C. Tradition
D. Obeisance
Ans: d

55. STOLIDITY

A. Posterity
B. Proximity
C. Agility
D. Sobriety
Ans: c

Directions for questions 56-58: Find the most appropriate word from the given choices which is described by the meaning provided in the question.

56. Meaning a bowl-shaped drinking vessel

A. ramble
B. fracas
C. aquifer
D. chalice
Ans: d

57. Meaning: definition of a substance, especially a strong acid, erosive, mordant.

A. vitriolic
B. briny
C. puerile
D. Prophylactic
Ans: a

 

58. Meaning: an upward slope or grade (as in a road); rise, raise, climb, upgrade.

A. maelstrom
B. acclivity
C. alacrity
D. slighting
Ans: b

Directions for question 59-62: Select the most appropriate word(s) from the given choices to fill the blank(s).

59. Justice Minister Bola Ige, confronted with the general incivility of local police, placed a ________ on the cards. Said the Hon, Bola Ige, “I pray that God will make big holes in their pockets.”

A. malediction
B. sanction
C. proscription
D. plea
Ans: a

60. I____(i)______ that they will pass his exam and get a good job.

I will make a ____(ii)_____. There will be a new government in less than a year.

A. i. prophecy  ii. prophesy
B. i. prophesy  ii. prophecy
C. i. prophecy  ii. prophecy
D. i. prophesy  ii. prophesy
Ans: b

61. Imagine an _______ publish figure attacked by press and public, who is facing an inquiry into allegations of having obtained money by deception.

A. empowered
B. endangered
C. embattled
D. engrossed
Ans: c

62. His listeners enjoyed his _________ wit but his victims often ________ at its satire.

A. lugubrious
B. bitter, smarted
C. lugubrious
D. trenchant, winced
Ans: d

Directions for questions 63-65:  A number of sentences are given below which, when properly sequenced. form a COHERENT PARAGRAPH. Choose the most LOGICAL ORDER of sentences from the choices given to construct a COHERENT PARAGRAPH.

63. I. The economy‘s performance in expenditure terms was even poorer with real GDP contracting by 0.6% after a gain of 0.5% in the October-December quarter.
II. On an output basis—the government‘s preferred measure because it is less volatile thin expenditure-based GDP—the economy contracted by 0.3% in real terms from the previous quarter.
III. Data from Statistics New Zealand, a government agency, published on June 27th show an almost uniformly abysmal economic performance in January-March 2008.
IV. This was the first contraction since late 2005, made worse by the fact that the previous quarter‘s growth rate was revised down from 1% to 0.8%.

A. III, IV, II, I

B. I, II, III, IV

C. III, II, IV, I

D. I, III, II, IV
Ans: c

64.  I. Matti Meri, a teacher-trainer at Helsinki University was a teacher at the time.
II. By the time comprehensives reached the more populous south, teachers were eager to join in what was clearly a roaring success.
III. ―Grammar-school teachers were quite afraid of the reforms,‖ he recalls.
IV. ―They used to teach only one-third of the students. But the comprehensive schools  used almost the same curriculum as the grammar schools had—and we discovered that the two-thirds were mostly able to cope with it.‖
V. Comprehensive schools were introduced in 1972 in the sparsely populated north, and then over the next four years in the rest of the country.

A. V, I, III, IV, II

B. I, II, III, IV, V

C. V, II, IV, I, II

D. I, III, II,IV, V
Ans: a

65. I. It is a clear illustration of the major role played by diet and culture on your risk of chronic disorders, he says.

II. Little is known about its effects, but changing its levels, possibly through diet or with different gut bacteria, might help to control high blood pressure.

III. Chinese and Japanese people are very similar at a genetic level, but Dr Nicholson found big differences in the type and variety of metabolites in their blood and urine.

IV. Metabolomics can provide very specific pointers as to what is going wrong and new ways of intervening.‖

V. For instance, he found an unexpected metabolic marker, called format, that seems to have a role in regulating blood pressure.

A. III, II, IV, I, V

B. III, IV, V, I, II

C. II, III, IV, I, V

D. III, I, IV, V, II
Ans: d

66. There are four sentences S1, S2, S3, S4 where the underlined word is used either correctly or incorrectly. Choose the option which lists the sentences, where the underlined word is used correctly.

S1. Only 22% of the people voted. The rest were totally disinterested.

S2. The management and the union asked a completely disinterested party to mediate between them.

S3. I don‘t know why he didn‘t go to the exhibition. Perhaps he was too busy or just       disinterested.

S4. France‘s intervention in the dispute was not entirely disinterested. It gave her increased power and influence in the area.

A. S1, S2, S4.

B. S2, S3, S4.

C. S1, S4.

D. S2, S4.
Ans: d

67. There are four sentences S1, S2, S3, S4 where the underlined phrase is used either correctly or incorrectly. Choose the option which lists the sentences, where the underlined phrase is used correctly.

S1. Good Lord, I‘m not rich! on the contrary, I‘m constantly in debt.

S2. She‘s very intelligent, but on the contrary she‘s apt to be impatient.

S3. Yes, it‘s a very co city. On the contrary, it‘s very expensive.

S4. I don‘t think he‘ll pass the exam. On the contrary, I think he‘ll almost certainly fail.

A. S1, S2, S4

B. S2, S4

C. S1, S4

D. S2, S3
Ans: c

 

Directions for questions 68 – 71: In each of the following sentences, part or the entire sentence is underlined. The answer choices offer four ways of phrasing the underlined part if you think the original sentence is better than

68. Had the president’s Administration not lost the vote on the budget reduction package, his first year in office would have been rated an A.

A. Had the presidents’ Administration not lost the vote on the budget reduction package, his first year in office would have been rated an A.
B. Had the President’s Administration not lost the vote on the budget reduction package, it would have been rated an A in the first year.
C. If the President had not lost the vote on the budget reduction package, the Administration’s first year
in office would have been rated an A.
D. Had the President’s Administration not lost the vote on its budget reduction package, his first year in office would have been rated an A.
Ans: c

69. The rise in negative attitude toward foreigners indicate that the country is becoming less tolerant, and therefore that the opportunities are ripe for extremist groups to exploit the illegal immigration problem.

A. indicate that the country is becoming less tolerant, and therefore that
B. indicates that the country is becoming less tolerant, and therefore
C. indicates that the country is becoming less tolerant, and therefore that
D. indicates that the country has become less tolerant, and therefore
Ans: c

70. This century began with war brewing in Europe, the industrial revolution well- established, and a nascent communication age.

A. war brewing in Europe, the industrial revolution well-established, and a nascent communication age.

B. war brewing in Europe. the industrial revolution surging, and a nascent communication age.

C. war brewing in Europe, the industrial revolution well-established, and the communication age beginning.

D. war brewing in Europe. the industrial revolution well-established, and saw the birth of the communication age.
Ans: a

71. Due to the chemical spill, the commute into the city will be delayed by as much as 2 hours.

A. Due to the chemical spill, the commute into the city will be delayed by as much as 2 hours.

B. The chemical spill will be delaying the commute into the city by as much as 2 hours.

C. Due to the chemical spill, the commute into the city had been delayed by as much as 2 hours.

D. Because of the chemical spill, the commute into the city will be delayed by as much as 2 hours.
Ans: a

72.  Select the correct Bharat Ratna recipient-Year match

     Bharat Ratna recipient                        Year

 1. Pandit Ravi Shankar                             i. 1999

2. Ustad Bismillah Khan                          ii. 2001

3. M S Subbulakshmi                              iii. 1998                 

4. Satyajit Ray                                          iv. 1992

Ans:  1-ii, 2-iii, 3-iv, 4-i

73. Select the wrong Country-River – Currency Match

Country                              River                     Currency

A. Nigeria                         Benue                    Naira

B. South Korea                Nakdong                Wong

C. Colombia                    Magdalena            Peso

D. Malaysia                      Siouguluan            Ringgit
Ans: d

74. Select the WRONG International Organization Location of Headquarter – Country match:

 InternationalOrganization Location of Headquarter Country 
AInternational AtomicEnergy Agency ViennaAustria 
BWorld HealthOrganizationGeneva Switzerland
C International Monetary Fund New YorkUSA 
DInternational Court of Justice The HagueNeitherlands 

Ans: c

75. McDonald‘s ran a campaign in which it gave game cards to its customers. These game cards made it possible for customers to win hamburgers, French fries, soft drinks, and other fast-food items, as well as cash prizes. Each card had 10 covered spots that could be uncovered by rubbing them with a coin .Beneath three of these spots were _No Prize‖ signs. Beneath the other seven spots were names of the prizes, two of which were identical. For, example, one card might have two pictures of a hamburger, one picture of a coke, one of French fries, one of a milk shake, one of a $5, one of $1000, and three _No Prize‖ signs. For this card the customer could win a hamburger. To win on any card, the customer had to uncover the two matching spots (which showed the potential prize for that card) before uncovering a _No Prize‖; any card with a _No Prize uncovered was automatically void. Assuming that the two matches and the three _No Prize‖ signs were arranged randomly on the cards, determine the probability of a customer winning?

A. 0.10
B. 0.15
C. 0.12
D. None of the above

Ans: d

76. If three positive real numbers a, b, and c (c > a) are in Harmonic Progression, then find the value of log (a + c) + log (a –2b + c) is equal to

A. 2 log (c – b)

B. 2 log (a – c)

C. 2 log (c – a)

D. log a + log b – log c

Ans: c

77. Sum of the series 12 – 22 + 32 – 42 +…………………+ 20012 – 20022 + 20032 is equal to

A. 2007006

B. 1005004

C. 200306

D. None of the above

Ans: a

78. The number of ways in which a mixed double tennis game can be arranged among st 9 married couples if no husband and wife play in the same game together is

A. 1514

B. 1512

C. 3024

D. None of the above

Ans: b

79. The interior angles of a polygon are in Arithmetic Progression. If the smallest angle is 120 degree and common difference is 5 degree, then what should be the number of sides in the polygon is :

A. 7

B. 8

C. 9

D. None of the above

Ans: c

80. A ladder 25 meters long is placed against a wall with its foot 7 meters away form the foot of the wall. Determine the distance as far should the foot be drawn out so that the top of the ladder may come down by half the distance of the total distance if the foot is drawn out?

A. 6 meters

B. 8 meters

C. 8.75 meters

D. None of the above

Ans: c

81. 2- (√ 6407522209/√3600840049) is equal to

A. 0.666039
B. 0.666025
C. 0.666009
D. None of the above

Ans: a

82. If the positive real numbers a, b, and c are in Arithmetic Progression such that abc = 4 then what should be minimum possible value of b is:

A.2 1/2

B. 22/3

C. 21/3

D. None of the above

Ans: b

83. If on root of the equation ax2 + bx + c = 0 is double of the other, then calculate te value of 2b2 =

A. 9ca

B. c √2a

C. 2 √3ac

D. None of the above

Ans: a

 

Comments are closed.

« »