# Questions asked in IBPS RRB Office Assistant Prelims Exam 2018: 19th August

The IBPS RRB Office Assistant Prelims Exam 2018 is already over. Here are a few questions that were asked in the exam. Students, go through this questions, solve the questions, analyze your performance and also come up with a better strategy for your upcoming exams.

Also, detailed solutions are given for your understanding. If you still have any issue with the question, feel free to leave your doubts in the comments section.

Memory-Based Caselet DI

City X has a population of 8000 in which the ratio of Males and Females is 3:5. Another City Y has a population which is 50% more than that of the City X and it has 500 males more than city X. (The given data is of the year 2013)

## IBPS RRB Office Assistant Prelims Exam 2018 Question  with Solutions

Q1. How many females are there in City Y?

1. 7500
2. 8500
3. 12000
4. 3500
5. None of these

Sol. CITY X – 8000                    CITY Y – 12000

M – 3000 F -5000              M- 3500 F- 8500

Ans.  B. 8500

Q2. What is the ratio of total males in City X and total females in City Y?

1. 5:12
2. 12:5
3. 6:17
4. 17:6
5. None of these

Sol.CITY X – 8000                    CITY Y – 12000

M – 3000 F -5000              M- 3500 F- 8500

ANS    C. 6 :17

Q3. Females in City X are approximate what percentage of males in City Y?

1. 135
2. 122
3. 154
4. 143
5. None of these

Sol. CITY X – 8000                    CITY Y – 12000

M – 3000 F -5000              M- 3500 F- 8500

Ans. D (5000/ 3500) *100 =143%

Q4. If the population of City X increased by 30% in 2014 and the ratio of M:F remained the same as for City X in 2013. Then, what was the total number of females in City X in 2014?

1. 5000
2. 5500
3. 6000
4. 6500
5. None of these

Sol. CITY X – 8000           New City X – 10400

M – 3000 F -5000           M- 3900 F- 6500

Ans. D 6500

Q5. What is the ratio of females in City Y to the total population of City X?

A 19:17

B 17:18

C 17:16

D 16:15

E None of these

Sol. CITY X – 8000                    CITY Y – 12000

M – 3000 F -5000              M- 3500 F- 8500

ANS. C      8500/8000 =17:16

Caselet

Example: MR. X Have To Type Different Type Of Words Per Day. The number of words typed by Mr. A on Monday is 40% of the total words typed in four days. Also, a number of words typed by him on three different days: Tuesday, Wednesday, and Thursday are in the ratio 2:3:1. The no. of words typed by Mr. X on Thursday is 300.

Sol.       Monday Tuesday Wednesday Thursday        100%-40%=60% in ratio

40%          20%              30%        10%                       2 : 3 : 1

1200           600             900          300

TOTAL WORDS – 3000

Memory-Based Arithmetic Question

1. The ratio of the speed of upstream and speed of the stream is 5:6. If the speed

of the stream is 30 km/hr. Find the speed of still water.

Sol. the speed of upstream and speed of the stream is 5:6

the speed of the stream is 30 km/hr.   Speed of Upstream is 30/6 * 5 =25 km/hr

Speed of Upstream = (Boat speed –  Stream speed)/2

25 =( x – 30 )/2                           x = 80 km/hr

1. Find the circumference of circle which is inscribed in a square with an area of

196 square metre.

Sol.  Area of square is 196 sq.m side is 14 m.

Radius 14/2 = 7 m     circumference of circle is 2 x 22/7 x 7 = 44 m

1. A person sold 2 articles in 60000 each, on which he gained 20% profit and 20%

loss. Find the difference of cost prices.

Sol.                         CP      SP

1st 5           6

2nd 5          4

CP            SP

1st 20             24

2nd 30           24

60000/24 X 10            = Rs 25,000

1. The ratio of upstream speed and the speed of a boat in still water is 5:6. The speed of the boat is 30 km/h. Find the speed of the stream.

Sol. the speed of upstream and speed of the stream is 5:6

the speed of the stream is 30 km/hr.   Speed of Upstream is 30/6 * 5 =25 km/hr

Speed of Upstream = (Boat speed –  Stream speed)/2

25 =( x – 30 )/2                           x = 80 km/hr

1. A and B can fill a tank in 10 days and A can fill an empty tank in 60 days so find

in how many days can B fill the empty tank

Sol.    1/10 – 1/60 = 1/12                 12 days

1. If the area of the Circle is 616 Sqm and cost of fencing the Wall is Rs 2/M, then what

is the total cost of fencing the wall?

Sol.  R = √616/22 x 7 = 14     circumference = 2 x 22/7 x 14 =88     fencing = 88 x 2 = 176 m

1. IF 2 is added to the numerator and 3 is added to the denominator, then ratio

become 1/3. Also, the difference between the numerator and denominator is 15.

Find the fraction.

1. 16/18
2. 8/24
3. 6/21
4. 9/27
5. 7/25

Sol: 6/21

1. If the total Simple Interest on sum P at 10% per annum rate and at Sum P+300

same rate for 4 years is280. Then find the value of P.

Sol. total interest = 280 – 120 = 160

160 /4 = 40     40/10*100 = 400   P = 400/2 =200

Memory-Based Number Series

1. 23, 33, 18, 38, 13, ?

Pattern: +10, -15, +20, -25, +30

Ans: 43

1. 45, 50, 57, 68, 81, ?

Pattern: +5, +7, +11, +13, +17

Ans: 98

1. 10, 9, 16, 45, ?

Pattern: 10 x 1 – 1, 9 x 2 – 2, 16 x 3 – 3, 45 x 4 – 4

Ans: 176

1. 121, ?, 169, 196, 225, 256

Pattern: Squares of different numbers

Ans: 12 square = 144

1. 5, 30, 150, 600, 1800, ?

Pattern: x6, x5, x4, x3, x2

Ans: 3600

Reasoning Questions:

1. If Surface is coded as QSPFCEG, then MUNDANE is coded as?

KSLDCPG

Students, you should also check the exam analysis to evaluate the level of exam.

### IBPS RRB Office Assistant Prelims 2018 – 19th August

Also, let us know how much you could attempt in the paper.

Please note, the questions are framed with the help of the information given by the students who appeared for the exam.