Sample Paper for GCET

Jul 5 • Competition Sample Papers • 5414 Views • 8 Comments on Sample Paper for GCET

Gujarat Technological University(GTU) organize Gujarat Common Entrance Test(GCET).This exam is conducted in the month of June or July for all those students who seek admission in various B-schools and MCA institutes for MBA and MCA courses and the institutes are affiliated to Gujarat university.GCET pattern differs for both MBA and MCA,although the sections are same except General knowledge,from which questions are asked in GCET for MBA.Other 3 sections that are common -English language Skill,Quantitative Aptitude,Analytic and Logical reasoning. GCET is conducted in two parts for MBA and MCA and time for both the parts are different Since 2009 it is being conducted online.

GCET sample paper

Gujarat Common entrance test

Well here I would like to suggest to all those students preparing for GCET to focus on quantitative aptitude and logical reasoning because they can easily fetch you marks just need constant practise and its not that difficult to do as the concepts are easy to understand.As far as general knowledge section is concerned if you read newspaper its not difficult to clear.We have collection of varieties of questions at itest to help the candidates.So you can take an online test on GCET at itest and test your knowledge and know your strength and weakness

Here I have set sample paper for GCET .It contains very similar questions that come in exam.Students must have a glance at it

GCET Examination by oureducation.in

Sample paper for GCET:-

Questions on English language:-

1. Window is to pane as book is to

A. novel                      B. glass

C. cover                     D. Page

ans:-D

Description: In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

2. CUP: LIP :: BIRD : ?

A. BUSH            B. GRASS

C.FOREST        D. BEAK

ans:-C

3. Flow: River:: Stagnant : ?

A. Rain             B. Stream

C. Pool            D. Canal

ans:-C

4. Paw: Cat: Hoof:?

A. Lamb          B. Elephant

C. Lion           D. Horse

ans:-B

Description:You have given a list of three “nonsense” words and their English word meanings. The questions that Follow is to translate an English word into the artificial language.

5. Here are some words translated from an artificial language.

gorblflur means fan belt

pixngorbl means ceiling fan

Arthtusl means tile roof

Which word could mean “ceiling tile”?

A. gorbltusl        B. flurgorbl

C. arthflur         D. pixnarth

ans:-D

6. Here are some words translated from an artificial language.

hapllesh means cloudburst

srenchoch means pinball

resbosrench means ninepin

Which word could mean “cloud nine”?

A. leshsrench      B. ochhapl

C. haploch          D. haplresbo

ans:-D

7. Here are some words translated from an artificial language.

agnoscrenia means poisonous spider

delanocrenia means poisonous snake

agnosdeery means brown spider

Which word could mean “black widow spider”?

A. deeryclostagnos      B. agnosdelano

C. agnosvitriblunin       D. trymuttiagnos

ans:-C

8. Here are some words translated from an artificial language.

moolokarn means blue sky

wilkospadi means bicycle race

moolowilko means blue bicycle

Which word could mean “race car”?

A. wilkozwet         B. spadiwilko

C. moolobreil      D. spadivolo

ans:-D

9. Here are some words translated from an artificial language.

migenlasan means cupboard

lasanpoen means boardwalk

cuopdansa means pullman

Which word could mean “walkway”?

A. poenmigen           B. cuopeisel

C. lasandansa         D. poenforc

ans:-D

10. Pointing to a photograph of a boy Suresh said, “He is the son of the only son of my mother.” How is Suresh related to that boy?

A. Brother         B. Uncle

C. Cousin         D. Father

ans:-D

Sample paper for GCET:-

Questions on General Knowledge:-

1. Which of the following States will soon have its first Civil Airports ?

(A) Jammu & Kashmir

(B) Maharashtra

(C) Assam

(D) Meghalaya

(E) Sikkim

Ans : (E)

3. Which of the following was/were the objective(s) of the Mission Chandrayaan 1 ?

(a) Preparing dimensional atlas of the lunar surface.

(b) Chemical Mapping of the entire lunar surface.

(c) Locating minerals in the soil of the moon.

(A) Only (a)

(B) Only (b)

(C) Only (c)

(D) All (a), (b) & (c)

(E) None of these

Ans : (D)

4. Which of the following States introduced a high tech food grain rationing system to ensure timely supply of the food grains to people living below poverty line ?

(A) Maharashtra

(B) Tamil Nadu

(C) Delhi

(D) West Bengal

(E) Karnataka

Ans : (E)

5. Which of the following is NOT a part of India’s Money Market ?

(A) Bill Markets

(B) Call Money Market

(C) Banks

(D) Mutual Funds

(E) Indian Gold Council

Ans : (E)

6. Which of the following is the objective of the project ‘Bhoomi Keralam’ launched by the State Govt. ?

(A) To conduct a survey of the land

(B) To bring those people back who have left the State and settled in other States

(C) To provide financial security to farmers who are in distress

(D) To identify those tribals who need jobs or financial assistance

(E) None of these

Ans : (A)

7. Which of the following countries adopted its new constitution recently ?

(A) Russia

(B) Equadore

(C) South Korea

(D) North Korea

(E) None of these

Ans : (B)

8. Which of the following awards was given to Pt. Bhimsen Joshi recently (2008) ?

(A) Padma Bhushan

(B) Sangit Natak Academy Award

(C) Maharashtra Bhushan

(D) Karnataka Ratna

(E) Bharat Ratna

Ans : (E)

9. Which of the following States got its first Rail link recently ?

(A) Haryana

(B) Arunachal Pradesh

(C) Sikkim

(D) Manipur

(E) Jammu & Kashmir

Ans : (E)

10. Barack Hussain Obama belongs to which of the following political parties ?

(A) Republican

(B) Democratic

(C) Labour

(D) American National Congress

(E) None of these

Ans : (B)

11. Which of the following is/are NOT the features of India’s Foreign Trade policy (2004 to 2009)?

(a) To double India’s percentage share of global trade from present 0·7 per cent to 1·5 per cent by 2009.

(b) Simplifying the procedures and bringing down the cost.

(c) Make SAARC countries India’s most preferred foreign trade partners by 2009.

(A) Only (a)

(B) Only (b)

(C) Only (c)

(D) All (a), (b) & (c)

(E) Only (a) & (c)

Ans : (C)

sample paper for GCET:-

Questions on Reasoning:-

1. If it is possible to make only one meaningful word with the Third, Seventh, Eighth and Tenth letters of the word COMPATIBILITY, which of the following would be the last letter of that word ? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such word can be formed, give your answer as ‘Y’.

(A) I

(B) B

(C) L

(D) X

(E) Y

Ans : (B)

2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

(A) Stem

(B) Tree

(C) Root

(D) Branch

(E) Leaf

Ans : (B)

3. How many meaningful three letter English words can be formed with the letters AER, using each letter only once in each word ?

(A) None

(B) One

(C) Two

(D) Three

(E) Four

Ans : (D)

4. In a certain code FINE is written HGPC. How is SLIT written in that code ?

(A) UTGR

(B) UTKR

(C) TUGR

(D) RUGT

(E) None of these

Ans : (E)

5. If ‘Apple’ is called ‘Orange’, ‘Orange’ is called ‘Peach’, ‘Peach’ is called ‘Potato’, ‘Potato’ is called ‘Banana’, ‘Banana’ is called ‘Papaya’ and ‘Papaya’ is called ‘Guava’, which of the following grows underground ?

(A) Potato

(B) Guava

(C) Apple

(D) Banana

(E) None of these

Ans : (D)

6. If the digits in the number 86435192 are arranged in ascending order, what will be the difference between the digits which are second from the right and fourth from the left in the new arrangement ?

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) Four

(E) None

Ans : (D)

7. Each vowel of the word ADJECTIVE is substituted with the next letter of the English alphabetical series, and each consonant is substituted with the letter preceding it. How many vowels are present in the new arrangement ?

(A) None

(B) One

(C) Two

(D) Three

(E) None of these

Ans : (C)

8. If in a certain language LATE is coded as 8&4$ and HIRE is coded as 7*3$ then how will HAIL be coded in the same language ?

(A) 7&8*

(B) &7*8

(C) 7*&8

(D) 7&*8

(E) None of these

Ans : (D)

9. How many such pairs of letters are there in word ENGLISH, each of which has as many letters between its two letters as there are between them in the English alphabets ?

(A) None

(B) One

(C) Two

(D) Three

(E) More than three

Ans : (E)

10. In a certain code ‘na pa ka so’ means ‘birds fly very high’, ‘ri so la pa’ means ‘birds are very beautiful’ and ‘ti me ka bo’ means ‘the parrots could fly’. Which of the following is the code for ‘high’ in that language ?

(A) na

(B) ka

(C) bo

(D) so

(E) None of these

Ans : (A)

Sample Paper for GCET:-

Question of aptitude:-

1. 196 × 948 ÷ 158 = ?

(A) 1156

(B) 1200

(C) 1188

(D) 1176

(E) None of these

Ans : (D)

2. (786 × 64) ÷ 48 = ?

(A) 1050

(B) 1024

(C) 1048

(D) 1036

(E) None of these

Ans : (C)

3. 3·5 + 11·25 × 4·5 – 32·5 = ?

(A) 18·275

(B) 21·625

(C) 32·375

(D) 25·45

(E) None of these

Ans : (B)

4. (2640 ÷ 48) × (2240 ÷ 35) = ?

(A) 3520

(B) 3515

(C) 3495

(D) 3490

(E) None of these

Ans : (A)

5. 7414 + 3698 + 1257 + 1869 = ?

(A) 14328

(B) 14438

(C) 13428

(D) 13248

(E) None of these

Ans : (E)

6. (98360 + 25845 – 36540) ÷ 2500 = ?

(A) 36·585

(B) 30·082

(C) 32·085

(D) 35·066

(E) None of these

Ans : (D)

Directions(Q. 7–10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series ?

7. 1, 9, 25, 49, ?, 169

(A) 100

(B) 64

(C) 81

(D) 121

(E) None of these

Ans : (D)

8. 3, 23, 43, ?, 83, 103

(A) 33

(B) 53

(C) 63

(D) 73

(E) None of these

Ans : (C)

9. 748, 737, 715, 682, 638, ?

(A) 594

(B) 572

(C) 581

(D) 563

(E) None of these

Ans : (E)

10. 121, 117, 108, 92, 67, ?

(A) 31

(B) 29

(C) 41

(D) 37

(E) None of these

Ans : (A)

12. The ratio of ducks and frogs in a pond is 37 : 39 respectively. The average number of ducks and frogs in the pond is 152. What is the number of frogs in the pond ?

(A) 148

(B) 152

(C) 156

(D) 144

(E) None of these

Ans : (C)

13. The number of employees in Companies A, B and C are in a rtio of 4 : 5 : 6 respectively. If the number of employees in the three Companies is increased by 25%, 30% and 50% respectively, what will be the new ratio of employees working in Companies A, B and C respectively ?

(A) 13 : 10 : 18

(B) 10 : 13 : 17

(C) 13 : 15 : 18

(D) Cannot be determined

(E) None of these

Ans : (E)

14.The average of five positive numbers is 213. The average of the first two numbers is 233·5 and the average of last two numbers is 271. What is the third number?

(A) 64

(B) 56

(C) 106

(D) Cannot be determined

(E) None of these

Ans : (B)

15. Sonali invests 15% of her monthly salary in insurance policies. She spends 55% of her monthly salary in shopping and on household expenses. She saves the remaining amount of Rs. 12,750. What is Sonali’s monthly income ?

(A) Rs. 42,500

(B) Rs. 38,800

(C) Rs. 40,000

(D) Rs. 35,500

(E) None of these

Ans : (A)

16. In how many different ways can the letters of the word ‘ARISE’ be arranged ?

(A) 90

(B) 60

(C) 180

(D) 120

(E) None of these

Ans : (D)

17. What approximate amount of compound interest can be obtaied on an amount of Rs. 9650 at the rate of 6 p.c.p.a. at the end of 3 years ?

(A) Rs. 1737

(B) Rs. 1920

(C) Rs. 1720

(D) Rs. 1860

(E) Rs. 1843

Ans : (E)

18. A milkman sells 120 litres of milk for Rs. 3360 and he sells 240 litres of milk for Rs. 6120. How much concession does the trader give per litre of milk, when he sells 240 litres of milk ?

(A) Rs. 2

(B) Rs. 3·5

(C) Rs. 2·5

(D) Rs. 1·5

(E) None of these

Ans : (C)

19. When 3626 is divided by the square of a number and the answer so obtained is multiplied by 32, the final answer obtained is 2368. What is the number ?

(A) 7

(B) 36

(C) 49

(D) 6

(E) None of these

Ans : (A)

20. The sum of the two digits of a two digit number is 14. The difference between the first digit and the second digit of the two digit number is 2. What is the product of the two digits of the two digit number ?

(A) 56

(B) 48

(C) 45

(D) Cannot be determined

(E) None of these

Ans : (B)

21. A car runs at the speed of 50 kms per hour when not serviced and runs at 60 kms/hr. when serviced. After servicing the car covers a certain distance in 6 hours. How much time will the car take to cover the same distance when not serviced ?

(A) 8·2 hours

(B) 6·5 hours

(C) 8 hours

(D) 7·2 hours

(E) None of these

Ans : (D)

You may also like to visit:-

1.Top MBA coaching in Gujarat

2. Best MBA colleges of Gujarat

For more information on Education CLICK HERE

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

8 Responses to Sample Paper for GCET

  1. Jigar Jani says:

    please send me all the materials for gcet mba as i have to prepare for it sir .

« »