Sample Paper for KMAT

Jul 4 • MBA Sample Papers • 3284 Views • 1 Comment on Sample Paper for KMAT

KMAT (Karnataka Management Aptitude Test) is organised by Karnataka Private Post Graduate Colleges Association(KPPGCA).Appearing this test, students can take admission in to MBA and MCA programs in various self financing and private management colleges of Karnataka.The question paper contains objective type questions.For MBA  and MCA combined exam questions are asked from 4 sections:-Language Comprehension,Mathematical skills,Basic Aptitude,logical reasoning.To appear this test a candidate must have bachelor’s degree with 50% aggregate from any recognized university.Here is a sample paper for KMAT

Sample paper for KMAT

KMAT sample papers

As I have already mentioned that when a candidate is appearing for the test for MBA and MCA combined exam then he has to face questions from 4 sections.I would like to suggest that a candidate should focus on aptitude part and logical reasoning part as both are very easy but need daily practise and if a candidate is good at it then he can easily crack the exam.In this regard we have got something for all those students preparing for KMAT exam,that is itest which consists of varieties questions specially to help you all to prepare well.So take an online test on KMAT at itest now and see where you stand.

KMAT by oureducation.in

Sample paper for KMAT :-

Questions on Logical reasoning:-

1.Before going for a party Dr. Dolittle ordered the three musketeers, Tom, Jerry and Donald – to keep watch on the three gluttonous pets – the cat, the dog and the bear. After the party got over, Dr. Dolittle reached back home to find that three items viz, milk, meat and honey were missing from the refrigerator. He then asked the musketeers what happened to the three items. Following were the replies of the three musketeers.

Tom : The cat drank the milk. The dog ate the meat. The bear had the honey.

Jerry : The dog ate the meat. The bear had the honey. The cat did not drink the milk.

Donald : The dog did not have the honey. The bear did not drink the milk. The cat did not eat the meat.

The statements made by each of the musketeers were alternately true and false but which comes first is uncertain.

1.If each pet ate exactly one of the three items, can you help Dr. Dolittle find who had the honey?

(1) The cat     (2) The dog    (3) The bear   (4) Cannot be determined

ans:-1

2. There are exactly four married couples among four men – Pradeep, Pavan, Kamal and Ranjeet − and four women − Radha, Puja, Leena and Rama. Each couple owns a car of a different colour from among Yellow, Green, Red and Blue. Pradeep’s car is not painted Red or Yellow. Ranjeet is Puja’s husband. Leena owns a Green car. Neither Radha’s car nor Rama’s car is painted Yellow. Neither Pavan’s car nor Rama’s car is painted Blue. Which of the following additional information is required to know the names of the pair of spouses and colours of the cars owned by them?

(1) Radha’s car is painted Blue. (2) Ranjeet’s car is painted Yellow.

(3) Leena is Kamal’s wife. (4) Pradeep is Radha’s husband.

ans:-3

3. Five persons – Krishna, Rahim, John, Joseph and Ram – are standing in a line for a photograph. If Ram is exactly between Joseph and John, then Krishna is to the immediate right of John. If John is exactly between Rahim and Joseph, then Ram is to the immediate left of Rahim. If Ram is to the right of John, then John is exactly between Rahim and Joseph. If John is to the right of Krishna, then Ram is to the right of John. Rahim is at one end of the row and Krishna is next to neither Rahim nor Joseph.

Which of the following statements is true?

I. Joseph is between Ram and Rahim.

II. Krishna is at one of the ends.

III. John is to the immediate right of Ram.

(1) Only I and II (2) Only II and III (3) Only I and III (4) I, II and III

ans:-4

4. In the business street of a town, there are five buildings in a row, each of which is occupied by a different company. The total number of floors that five buildings have are 9, 10, 13 and 14 in such a way that all the buildings have different total number of floors, except the two buildings which have 13 floors each. Names of the companies which have occupied these buildings are Hutch, Airtel, BPL, BSNL and Tatatel. Sum of the number of floors of two adjacent buildings is 23, in two instances. No two adjacent buildings have the same number of floors. Tatatel, which has 14 floors, is at the extreme left end of the street. The office of Airtel is exactly between the offices of Hutch and BSNL. Neither Hutch nor BSNL is in the building which has 9 floors. What is the number of floors of the building in which Airtel has its office?

(1) 13       (2) 9            (3) 10       (4) Cannot be determined

ans:-3

5. Four persons A, B, C and D participated in two races [Race-I and Race-II]. Neither Race-I nor Race-II had two or more persons finishing the race at the same time. One person finished first in one race, and fourth in the other race. Exactly one person finished in the same position in both the races. Between B and C, whoever finishes later in Race-I finishes Race-II in the first position. Between A and D, whoever finishes later in Race- II finishes Race-I in the first position. B finished ahead of A in exactly one race. The position of A was not the same in both the races. Based on the information given above, can you find out the name of the person who finished first in Race-I?

(1) A          (2) B          (3) Either A or B     (4) Either C or D

ans:-1

6. Each of the five friends – Vijay, Vinay, Vikas, Vilas and Venkat − owns a different car among – Uno, Indica, Matiz, Maruti and Santro. Each car has a different colour among Black, Blue, Green, Yellow and Red. The colour of Vijay’s car is Red. Vikas owns neither Maruti nor Matiz. Vinay owns neither Maruti nor Matiz. The colour of Vikas’s car is Green. Venkat owns an Uno. Indica’s colour is Black. Matiz is painted neither Yellow nor Red.

Which of the following statements must be false?

(1) Vijay owns a Maruti.

(2) Vikas owns a Santro.

(3) Venkat owns the Yellow car.

(4) Vilas owns the Green car.

ans:-4

7. Every time Grant the Ant hears a whistle from her maternal uncle, she takes a right turn and continues travelling. After she travels twice as much distance as she just covered in the previous direction, her uncle blows the whistle again. Grant started at a point and proceeded in a northerly direction. She heard the first whistle from her uncle after she covered 1 km. How far is Grant from the starting point immediately after she heard the sixth whistle from her uncle?

(1) 6 km to the West and 13 km to the North.

(2) 26 km to the East and 13 km to the North.

(3) 26 km to the East and 3 km to the North.

(4) 5 km to the West and 3 km to the North.

anS:-2

8. How am I related to my father’s mother’s only daughter-in-law’s sister’s father’s only son?

(1) Nephew        (2) Niece        (3) Uncle      (4) Cannot be determined

ans:-4

9. Given below are three logical statements:

(A) If all Dogs are Cats, then some Dogs are Rats.

(B) No Dog is a Cat, unless some Cats are Rats.

(C) Only if some Cats are Rats, some Dogs are Rats.

If all the above three statements are true, then which of the following need not be true?

(1) All Cats are Rats (2) No Dog is Rat (3) All Dogs are Rats (4) All Dogs are Cats

ans:-1

10. After their dismal performance in the World Cup, the rejected and the dejected foursome Tendu, Gangu, Dravid and Viru decide to play a few games among themselves . They play Tippy Tippy Tap, Hide and Seek, Pillar Pillar and Kabaddi. All four of them play all the four games mentioned above. No two persons are ranked the same in any single game and no person gets the same rank in any two games. Further, the following information is known;

(A) Tendu is neither the winner nor the 3rd runner-up in Hide and Seek, and Gangu is neither the 1st runner-up nor the 3rd runner-up in Tippy Tippy Tap.

(B) Dravid is neither the 3rd runner-up nor the winner in Pillar Pillar and Viru is neither the 3rd runner-up nor the winner in Kabbadi.

(C) Gangu is neither the winner nor the 2nd runner-up in Pillar Pillar and Dravid is neither the winner nor the 2nd runner-up in Hide and Seek.

(D) Viru is neither the winner nor the 3rd runner-up in Tippy Tippy Tap and Tendu is neither the 3rd runner-up nor the 1st runner up in Kabaddi.

If Dravid’s rank is better then Tendu’s rank in Kabaddi, then which of the following statements must be false?

(1) Tendu is the winner in Pillar Pillar.

(2) Gangu is the 2nd runner-up in Hide and Seek.

(3) Dravid is ranked higher than Viru in Tippy Tippy Tap.

(4) None of the above.

ans:-4

Sample paper for KMAT:-

DIRECTIONS for questions 11 and 12: Five items – Geyser, Cooking Range, Fridge, Washing Machine and an AC – are each manufactured by a different company among Godrej, LG, Videocon, Samsung and Hitachi. The following information is also known about them.

(i) Each of the items has a distinct warranty period ranging from 1 to 5 years.

(ii) Geyser is not manufactured by LG, does not have the maximum or minimum war ranty and it is also not the costliest.

(iii)AC has the maximum warranty of 5 years, is cheaper than 3 of the items and is manufactured by Hitachi.

(iv) Cooking Range is not manufactured by Godrej or Videocon, it has a warranty of 2 years and is priced at Rs.6,000.

(v) Washing Machine is manufactured by Samsung, and it has a warranty of 3 years and i s cheaper than the Fridge.

(vi) Geyser costs Rs.2000 more than the Cooking Range and its cost is the average of all the items put together.

(vii) The Washing Machine and the AC cost 90% and 70% of the Fridge, respectively, and it is known that the item manufactured by Videocon is the costliest.

11. Which company manufactures the Geyser?

(1) Godrej (2) Videocon (3) Samsung (4) Cannot be determined

ans:-1

12. What is the cost of the item having the least warranty?

(1) Rs.10,000 (2) Rs.9,000 (3) Rs.8,000 (4) Cannot be determined

ans:-1

 DIRECTIONS for questions 13 to 15: Praful and Karan have a bad habit each. Praful tells lies on Mondays, Tuesdays and Wednesdays (but speaks the truth on the other days of the week) whereas Karan tells lies on Thursdays, Fridays and Saturdays (but speaks the truth on the other days of the week). Umesh is a common friend of Praful and Karan.

13. On one day, when Umesh wanted to find out what day of the week was it, he met only Praful who made the following two statements:

I. I lied yesterday. II. I will lie two days after tomorrow.

What day of the week was it on this day?

(1) Monday (2) Tuesday (3) Wednesday (4) Thursday

ans:-1

14. On what day(s) of the week is it possible for Praful to make the following two statements?

I. I lied yesterday . II. I will lie tomorrow.

(1) Monday (2) Wednesday (3) Either (1) or (2) (4) No such day is possible

ans:-4

15. One day Umesh met two cousins of Praful – Archna and Rachna. One of them behaves similar to Praful, who tells lies on Mondays, Tuesdays and Wednesdays (and speaks the truth on the other days of the week) and the other behaves sililar Karan, who tells lies on Thursdays, Fridays and Saturdays (and speaks the truth on the other days of the week). But Umesh does not know who behaves similar to Praful and who behaves similar to Karan. He also does not know what day of the week it is. They introduced themselves to him one by one:

First One : I am Archna Second One : I am Rachna

Which of the following statements is true?

(1) The first one is Archna. (2) The first one is Rachna.

(3) Insufficient data to deduce. (4) Inconsistent data.

ans:-1

DIRECTIONS for questions 16 to 18: In a laboratory, four animals are tested, each with a different medicine out of four kinds of medicinal formulae − P, Q, R and S. The animals available for the test are a rat, a rabbit, a cat and a monkey. S cannot be tested on rats. P cannot be tested on rabbits. R cannot be tested on cats. Q cannot be tested on monkeys.

16. Which of the following additional information will not be sufficient to decide the medicinal formulae to be used on different animals?

(1) P and S cannot be tested on cats and monkeys.

(2) Q and R cannot be tested on rabbits and rats.

(3) P and S cannot be tested on rats and rabbits.

(4) P and S cannot be tested on rabbits and cats.

ans:-3

17. If neither rats can be tested with Q or S nor cats can be tested with Q or S, then which of the following can be used on neither rabbits nor cats?

(1) Only P (2) Only Q (3) P and Q (4) S

ans:-4

18. Either R and Q or P and R are used to test on the cats and the rabbits, then which of the following can be tested on cats?

(1) Only P (2) Only Q (3) Only R (4) Either P or Q

ans:-4

DIRECTIONS for questions 19 to 21: Deeptha comes to college on her scooter or in her father’s Ambassador or in her friend’s Maruti. She has college from Monday through Saturday and Sunday is a holiday. The modes of conveyance she uses satisfy the following conditions.

I. She does not use the same mode of conveyance for more than two consecutive working days.

II. Every Monday, she comes in her friend’s Maruti.

III. On Saturdays, her father’s Ambassador is not available.

IV. If she comes in her friend’s Maruti on one day, she has to use her scooter the next day she goes to college.

V. If Deeptha uses any mode of conveyance on two consecutive working days, the mode of conveyance she uses immediately after these two days cannot be the same as the one she used on the day immediately preceding these two days.

19. If Deeptha used the Ambassador on Thursday and her Scooter on Friday, then which of the following is not true?

(1) She must have used her scooter on Wednesday.

(2) She must used her scooter on Saturday.

(3) She could have used the Ambassador on Wednesday.

(4) None of the above

ans:-3

20. If Deeptha used her scooter on a particular Friday, then which of the following statements is/are true?

I. She must have used the Ambassador on Thursday.

II. She must have used her scooter on Wednesday.

III. She must have used the Ambassador on Wednesday.

(1) Only I (2) Only I and II (3) Only I and III (4) Only II

ans:-2

21. In how many different ways can Deeptha select her weekly conveyance schedule?

(1)     7 (2) 8      (3) 9      (4) None of these

ans:-1

Sample paper for KMAT-

Questions on aptitude:-

DIRECTIONS for questions 1 and 2: These questions are based on the following data.

Rama went to the market and bought some apples, mangoes and bananas. He bought 42 fruits in all. The number of bananas is less than half the number of apples; the number of mangoes is more than one-third the number of apples and the number of mangoes is less than three-fourths the number of bananas.

1. How many apples did Rama buy?

(1) 20 (2) 23 (3) 26 (4) 28

ans:-2

2. How many bananas did Rama buy?

(1) 8 (2) 9 (3) 10 (4) 11

ans:-4

 DIRECTIONS for questions 3 to 5: These questions are based on the data given below. Everyday, Saddam, the office attender fetches water for the office in container A which has certain rated capacity.However, because of a dent at the bottom of the container, only 80% of the rated capacity of the container can be used to fill water. This water is transferred periodically into a smaller container B – for people in the office to use this water for drinking. There is an outlet (a faucet) in B from which water is let out. Since the faucet is fixed at a level above the base of B, water upto 10% of the rated capacity of B cannot be let out through the faucet. Everyday in the morning, after Saddam fetches water in container A, he cleans B and fills B to the brim by pouring water from A into B. Whenever the water level falls to the faucet level in B, he again fills B to the brim by pouring water from A into B. The questions in this set are independent of each other.

3. On a particular day, Saddam finds that he filled B five times (including the first time) and at the end of the day, A was empty. The water level in B reached the faucet level. What is the ratio of the rated capacities of A and B?

(1) 4.6 : 1 (2) 5 : 1 (3) 5.75 : 1 (4) 6.25 : 1

ans:-3

4. If Saddam gets the dent in container A removed (so that water can be fetched in this container to its rated capacity) how many times can he fill container B (including the first time in the morning) given that the rated capacities of the two containers are in the ratio 10 : 1?

(1) 9 times (2) 10 times (3) 12 times (4) 11 times

ans:-4

5. Saddam gets the dent in container A removed. He also gets the faucet in container B refixed so that all the water filled into B can be used. He keeps filling B from A everytime B gets emptied. After he pours out water from A into B the last time (i.e., A gets emptied), what percentage of B is empty? The ratio of the rated capacities of A and B is 7.5 : 1?

(1) 0% (2) 331/3% (3) 25% (4) 50%

ans:-4

 DIRECTIONS for questions 6 and 7: These questions are based on the following data.

Amar, Akbar and Anthony sold their three cycles manufactured in different years to Mr.Kishanlal. Mr.Kishanlal gave a total of Rs.1700 to the three and said that Amar should get about one-half of the total amount as his cycle was used less. Akbar’s cycle being used more than Amar’s, he should get about one-third of the total amount and the last one gets about one-ninth. Each individual gets his amount only in denominations of Rs.100.

6. What is the difference between the amounts received by Amar and Anthony?

(1) Rs.900 (2) Rs.700 (3) Rs.800 (4) Rs.600

ans:-2

7. The amount that Amar has is how much more than what Akbar and Anthony together have?

(1) Rs.200 (2) Rs.300 (3) Rs.100 (4) Rs.400

ans:-3

Directions for questions 8 to 12: Select the correct alternative from the given choices.

8. A, B and C start running simultaneously from the points P, Q and R respectively on a circular track. The distance (when measured along the track) between any two of the three points P, Q and R is L and the ratio of the speeds of A, B and C is 1 : 2 : 3. If A and B run in opposite directions while B and C run in the same direction, what is the distance run by C before A , B and C meet for the first time?

(1)10/3L                                              (2)11/3 L

(3) All three of them will never meet. (4) Cannot be determined

ans:-3

9. A circle of radius 1cm circumscribes a square. A dart is thrown such that it falls within the circle. What is the probability that it falls outside the square?

(1) 1/2π             (2) (2π – 1) /2π   (3) (π – 1) /π     (4) (π – 2) /π

ans:-4

10. Fifteen boys went to collect berries and returned with a total of 80 berries among themselves. What is the minimum number of pairs of boys that must have collected the same number of berries?

(1) 0     (2) 1          (3) 2     (4) 3

ans:-3

11. A cube of edge 12 ft is placed on the floor with one of its faces touching a wall. A ladder of length 35 ft is resting against that wall and is touching an edge of the cube. Find the height at which the top end of the ladder touches the wall, given that it is more than the distance of the foot of the ladder from the wall?

(1) 11 ft           (2) 23 ft        (3) 21 ft        (4) 28 ft

ans:-4

12. Two circles touch each other externally. One of the circles is 300% more in area than the other. If A is the centre of the larger circle and BC is the diameter of the smaller circle and either AB or AC is a tangent to the smaller circle, then find the ratio of the area of the triangle ABC to that of the smaller circle?

(1) 2 : π (2) 3 : π (3)  2 Ö2 : π (4) π : 4Ö2

ans:-3

 DIRECTIONS for questions 13 and 14: Select the correct alternative from the given choices.

13. a1, a2, a3, a4 and a5 are five natural numbers. Find the number of ordered sets (a1, a2, a3, a4, a5) possible such that a1 +a2 + a3 + a4 + a5 = 64.

(1) 64C5 (2) 63C4 (3) 65C4 (4) None of these

ans:-2

14. In the above question if a1, a2, a3, a4 and a5 are non-negative integers then find the number of ordered sets (a1, a2, a3, a4 and a5) that are possible.

(1) 64C5 (2) 63C4 (3) 68C4 (4) None of these

ans:-3

DIRECTIONS for questions 15 to 17: Each question gives certain information followed by two quantities A and B.

Compare A and B, and then

Mark 1 if A > B

Mark 2 if B > A

Mark 3 if A = B

Mark 4 if the relationship cannot be determined from the given data.

15. A baker had a certain number of boxes and a certain number of cakes with him. Initially he distributed all the cakes equally among all the boxes and found that there was no cake left without a box. He later found that he had one more box with him and so he redistributed all the cakes equally among all the boxes and found that there was one cake less per box than initially and one cake was left without a box with the baker.

A. The number of cakes per box in the first case.

B. The total number of boxes with the baker.

ans:-2

16. A trader gives a discount of r% and still makes a profit of r%. A second trader marks up his goods by r% and gives a discount of r%.

A. The cost price of the first trader.

B. The cost price of the second trader.

ans:-4

17. A piece of work is carried out by a group of men, all of equal capacity, in such a way that on the first day one man works and on every subsequent day one additional man joins the work. A group of women, all of equal capacity is engaged to carry out a second piece of work with ten women starting the work on the first day and one woman leaving the work at the end of everyday. The second piece of work is thrice as time consuming as the first piece of work while each man is thrice as efficient as each woman. It is known that one man working alone can complete the first piece of work in 6 days.

A. Number of days in which the first piece of work is completed.

B. Number of days in which the second piece of work is completed.

ans:-2

 DIRECTIONS for questions 18 and 19: Select the correct alternative from the given choices.

18. A number when divided by a certain divisor, left a remainder of 8. When the same number was multiplied by 12 and then divided by the same divisor, the remainder is 12. How many such divisors are possible?

(1) 1        (2) 2         (3) 4        (4) 5

ans:-3

19. Consider the equation x² + y² + z² = 1. Let (x1, y1, z1) and (x2, y2, z2) be two sets of values of (x, y, z) satisfying the given equation and let A = (x1 – x2)² + (y1 – y2) ² + (z1 – z2)². What is the maximum possible value that A can assume?(assume that all the quantities involved are real numbers)

(1)   1        (2) 2       (3) 4      (4) 6

ans:-3

Click to download more sample papers:-

KMAT Language Skills Sample paper pdf

KMAT Mathematical Skills Sample paper pdf

KMAT Logical Reasoning and Basic Aptitude pdf

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

« »