TANCET Sample Question Papers

Jun 29 • Competition Sample Papers • 5745 Views • 5 Comments on TANCET Sample Question Papers

TANCET(Tamil Nadu Common Entrance Test) organized every year for students who wants to take admission in MBA,MCA,ME,M.Tech,M.Arch,M.Plan as their post graduate courses.This test is not only for Tamil Nadu candidates. TANCET MBA Entrance exam contain section like-Business situation analysis,reading Comprehension,Quantitative Section,Data Sufficiency and Verbal Ability.

Want to take a test on this exam, then take online test on TANCET at itest and see where you stand as well as improve yourself.

TANCET Sample Question Papers:-

Go through these questions(sample paper for TANCET exam) and prepare well for the exam to realise your dreams.

TANCET Sample Question papers

TANCET Sample Question papers

Questions  from 1 to 10:A  passage is given and questions consisting of items relating to the preceding passage are given. Evaluate each item separately in terms of the respective passage and choose your answer.

Passage :The Shop-O-shelf Company’s supermarkets are situated in Bangalore, Coimbatore and Vellore. The company is dynamic and aggressive having grown from 8 stores ten years ago to 26 today. Kanchipuram is a town 60 miles from Vellore. It has not shown the spectacular growth of other suburbs, but its population has increased from around 56,000 to 1, 30,000 in the past decade. With no other Shop-O-Self supermarket within 20 miles of the area, Shop-O-Self Company isconsidering opening a store in Kanchipuram. The Arguments against: some Shop-O-Self executives oppose the project as a poor risk. They point to the proposed site, which is in a shopping centre three miles from Kanchipuram business district. Two other food chains have failed on this site because they claim; most new residences are on the other side of the community. Moreover, the shopping centre owners demand a five year lease. Shop-O-Self would have to try to find another business to take over the lease should its own store fail before the end of that time. If a Shop-O-Self market must be opened in Kanchipuram, it would be far better, these executives argue, to build it in the heart of the community. But they point out, another supermarket is already there. The Arguments for: The Majority of the executives maintain that the site has great potential. A new east-west highway is being built which will pass Kanchipuram to the north and force the carcommuters to Kanchipuram to pass by the shopping centre. A housing project of 3, 000 units isgoing to be constructed nearby. The average household is expected to consist of five people with over Rs. 30,000 of income to dispose of annually. They also argue that the centre of Kanchipuram is now congested with traffic and has extremely poor parking facilities, while there is excellent parking in the shopping centre. Investment in a new building in Kanchipuram, proper than a five year lease should the store fail. They are not too concerned about the other supermarket in Kanchipuram. There is enough business for both. Besides, the competitor’s prices are higher than shop-o-self. They also discount past supermarket failures in the shopping centre. They claim these were caused more by poor management than by the shopping centre’s being slightly off the beaten path. The Decision: The board of directors listens to both sides and then votes to open a Shop-o-self store at the Kanchipuram shopping centre.

1) Poor management causing past supermarket failures.

(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not immediately relevant to the situation.

Ans:e

2) The residents at the projected residential development will shop in the Kanchipuram store

(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by the decision maker
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicitly mentioned in the passage that is basic in determining the decision
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not immediately relevant to the situation.

Ans:d

3) New east-west highway.

(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicitly mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not immediately relevant to the situation.

Ans:c

4) Failure of two supermarkets due to poor site selection.

(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicitly mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not immediately relevant to the situation.

Ans:c

5) Expansion of dynamic company.

(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicitly mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not immediately relevant to the situation.

Ans:a

6) Establishing a new store

(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicitly mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not immediately relevant to the situation.

Ans:a

7) Car commuters will shop at Kanchipuram supermarket.

(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicitly mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not immediately relevant to the situation.

Ans:d

8) High disposable income of expected new residents.

(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicitly mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made By the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not immediately relevant to the situation.

Ans:b

9) New housing development.

(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicitly mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not immediately relevant to the situation.

Ans:b

10) Kanchipuram’s prices are lower than those of competitors.

(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicitly mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or not immediately relevant to the situation.

Ans:b

Questions from  11 to 30:  In each of the following sentences four words or phrases have been underlined. Only one part in each sentence is not acceptable in Standard English. Pick up that part  .

11) Many scientists are alarmed over the interest in such pseudo-scientific topics as ESP, flying saucers and the occult, fearing that it may herald a new dark age of gullibility, ignorance, and thinking in superstitious ways.

(a) Many scientists are alarmed
(b) Fearing that
(c) It may herald
(d) Thinking in superstitious ways
(e) No Error

Ans:e

12) In the diagnosis of psychiatric ailments, it is essential that the practitioner approach each subject without pre-judgments as relates to the nature or causes of the disorder.

(a) Diagnosis
(b) It is essential that
(c) Approach
(d) As relates
(e) No Error

Ans:d

13) Although the theory of continental drift was not widely accepted until the mid-twentieth century, the basic concept has been described as early as 1620.

(a) Was not widely
(b) Accepted until
(c) Has been
(d) As early
(e) No Error

Ans:c

14) Adaptive radiation is the process whereby a given species, through gradual adaptation in several locations to a variety of different habitats , eventually become separate species with distinct characteristics and behaviors.

(a) The process whereby
(b) Through gradual adaptation
(c) Of different habitats
(d) Eventually become
(e) No Error

Ans:d

15) After six months of study, the commission announced that some of the money previously allocated for water supply projects be spent instead on pollution control measures.

(a) Six months of study
(b) Some of the money
(c) Previously allocated
(d) Be spent
(e) No Error

Ans:c

16) Foreign auto makers have not only made major inroads into the Indian market: manufacturers of other consumer goods have challenged the dominance of Indian Industry as well.

(a) Have not only made
(b) Inroads into
(c) Of other
(d) As well
(e) No Error

Ans:b

17) Jo is the one who seems convinced that we are trying to harm her irregardless of how much we have done for her benefit.

(a) Who
(b) Are
(c) Irregardless
(d) How much
(e) No Error

Ans:c

18) His conclusions are different from the ones that you and I am prepared to accept, even under the present circumstances.

(a) From
(b) Ones
(c) Am
(d) Accept, even
(e) No Error

Ans:c

19) The advice we had gotten had come just at the right time in our dealings in this most unfortunate matter.

(a) Advice
(b) Gotten
(c) Just
(d) In
(e) No Error

Ans:a

20) If anyone in a position of genuine managerial responsibility approved the project, they are largely to blame for it subsequent failure.

(a) A position
(b) Approved
(c) They are
(d) For its
(e) No Error

Ans:c

21) There was scarcely no time given to think about the problem before the bell rang for the end of class.

(a) Was
(b) No
(c) Given
(d) Before
(e) No Error

Ans:b

22) Realizing how much had been expected of me, my confidence grew until I was able to face my adversaries boldly.

(a) Had been
(b) Of Me
(c) My Confidence
(d) boldly
(e) NO Error

Ans:a

23) The three advantages of his plan are : its simplicity, It can be applied immediately, and its Probable popularity among the local population.

(a) Of his plan are
(b) It can be
(c) Immediately, and
(d) Among
(e) No Error

Ans:b

24) Everyone in the family looks well in this family portrait except uncle Sam and me.

(a) Looks
(b) well
(c) Except
(d) Me
(e) No Error

Ans:d

25) If you would have come earlier, as I had advised, you would never have been missed by that crude trick.

(a) Would have
(b) Had
(c) Would
(d) Missed
(e) No Error

Ans:b

26) The situation would have been far different than it is today had Ram listened to the good advice given him by his tutor.

(a) Would have been
(b) Far different than
(c) Had
(d) given Him
(e) No Error

Ans:d

27) Send it back to whomever you think should receive it; I no longer care whose it is.

(a) Whomever
(b) Should receive it
(c) No longer
(d) Whose
(e) No Error

Ans:d

28) The workers were enthused over the prospects for a wage increase.

(a) Were
(b) Enthused
(c) Over
(d) Wage
(e) No Error

Ans:a

29) Having been delayed by unfavorable weather, it was not possible for our plane to arrive in time for the connecting flight.

(a) Been delayed
(b) Unfavorable
(c) Was
(d) In time
(e) No Error

Ans:d

30) I am sure that it would be all right if no one but him was allowed to tender their resignation.

(a) It would
(b) But him
(c) Was allowed
(d) Their
(e) No Error

Ans:d

Questions from 31 to 50:  For each of the following questions, select the choice which best answers the questions or completes the statement

31) If the area of the triangle BCE is 8, what is the area of the square ABCD?

(a) 16
(b) 82
(c) 8
(d) 4
(e) 22

Ans:a

32) If m, n, o and p are real numbers, each of the following expressions equals m(nop) EXCEPT

(a) (op)(mn)    
(b) ponm      
(c) p(onm)
(d) (mp)(no)
(e) (mn) (mo)(mp)

Ans:e

TANCET Sample Question papers:-

33) John has more money than Sam but less than Bill. If the amount held by John, Sam and Bill are x, y and z respectively, which of the following is true?

(a) z < x < y
(b) x < z < y
(c) y < x < z
(d) y < z < x
(e) x < y < z

Ans:c

34) The diagonal of the floor of a rectangle closet is 7.5 m. The shorter side of the closet is 4.5 m. What is the area of the closet in square meter?

(a) 37
(b) 27
(c) 54/4
(d) 21/4
(e) 5

Ans:b

35) If mx + ny = 12my and my ≠ 0, then x/y + n/m =

(a) 12
(b) 12 mn
(c) 12m + 12y
(d) 0 (e) mx + ny

Ans:a

36) Which of the following must be true?

I. Any two lines which are parallel to a third line are also parallel to each other
II. Any two planes which are parallel to a third plane are parallel to each other
III. Any two lines which are parallel to the same plane are parallel to each other.

(a) I only (b) II only (c) I and II only
(d) II and III only (e) I, II and III

Ans:c

37) Some students planned a picnic. The budget for food was Rs 500. But, 5 of them failed to go and thus the cost of food for each member increased by Rs 5. How many students attended the picnic?

(a) 15
(b) 25
(c) 20
(d) 30
(e) 45

Ans:b

38) The co-ordinates of the vertices A, B of square ABCD is (2, 0) and (0, 2) respectively. What is the area of the square ABCD?

(a) 2
(b) 4
(c) 4v2
(d) 8
(e) 8v2

Ans:d

39) A labourer is paid Rs. 8 per hour for an 8 hour day and 1.5 times that rate for each hour in excess of 8 hours in a single day. If the labourer received Rs. 80 for a single day’s work, how long did he work on that day?

(a) 6 hrs 40 min
(b) 9 hrs 20 min
(c) 9 hrs 30 min
(d) 9 hrs 40 min
(e) 10 hrs

Ans:b

40) A figure that can be folded over along a straight line so that the result is two equal halves which are then lying on top of one another with no overlap is said to have a line of symmetry. Which of the following figures has only one line of symmetry?

(a) Square
(b) Circle
(c) Equilateral Triangle
(d) Isosceles triangle
(e) Rectangle

Ans:d

41) The vertex of the square MNOP is located at the centre of circle O. If arc NP is 4p units long, then the perimeter of the square MNOP is

(a) 32
(b) 32p
(c) 64
(d) 64p
(e) cannot be determined

Ans:c

42) Triangle ABC is inscribed in a semicircle. What is the area of the shaded region above?

(a) 32p – 4
(b) 2p – 4
(c) 12p – 4
(d) 6p – 4
(e) Cannot be determined from the information given

Ans:b

43) In the same amount of time a new production assembly robot can assemble 8 times as Many transmissions as an old assembly line. If the new robot can assemble ‘x’ transmissions per hour, how many transmissions can the new robot and the old assembly line produce together in five days of round the clock production.

(a) 45x/8
(b) 15x
(c) 135x/8
(d) 135x
(e) 1080x

Ans:d

44) Two fences in a field meet at an angle of 120º , A cow is tethered at their intersection with a 15 meter rope. Over how many square meters can the cow graze?

(a) 50p
(b) 75p
(c) 80p
(d)85p
(e) 90p

Ans:b

45) How many minutes will it take to completely fill a water tank with a capacity of 3750 litres if the water is  being pumped into the tank at the rate of 800 litres per minute and is being drained out of the tank at the rate of 300 litres per minute?

(a) 3 min 36 sec
(b) 6 minutes
(c) 7 min 30 sec
(d) 8 minutes
(e) 1875 minutes

Ans:c

46) A computer is available for Rs 39,000 cash or Rs 17,000 as cash down payment followed by Five monthly installments of Rs 4,800 each. What is the rate of interest under the installment plan?

(a) 35.71% p.a
(b) 37.71% p.a
(c) 36.71% p.a
(d) 38.71% p.a
(e) 45.71% p.a

Ans:c

47) A train with 90 km/h crosses a bridge in 36 seconds. Another train 100 metres shorter, crosses the same bridge at 45 km/h. What is the time taken by the second train to cross the bridge?

(a) 61 seconds
(b) 63 seconds
(c) 62 seconds
(d) 64 seconds
 (e) 68 seconds

Ans:b

48) If Sasi has Rs. 5 more than Tarun and if Tarun has Rs. 2 more than Eswar, which of the Following exchanges will ensure that each of the three has an equal amount of money?

(a) Sasi must give Eswar Rs. 3 and Tarun Rs. 1
(b) Tarun must give Sasi Rs. 4 and Sasi must give Eswar Rs. 5
(c) Eswar must give Sasi Rs. 1 and Sasi must give Tarun Ra. 1.
(d) Sasi must give Eswar Rs. 4 and Tarun must give Eswar Rs. 5
(e) Either Sasi or Eswar must give Tarun Rs. 7.

Ans:a

49) Two crystal spheres of diameter x/2 are being packed in a cubic box with a side of x. If the Crystal spheres are in the box and the rest of the box is completely filled with packing powder, Approximately what proportion of the box is filled with packing powder? (The volume of a sphere of radius r is 4/3pr³)

(a) 11/10
(b) 1/8
(c) ½
(d) ¾
(e) 7/8

Ans:e

50) For which of the following figures can the perimeter of the figure be determined if the area is known?

I. a trapezoid
II. a square
III. an equilateral triangle
IV. a parallelogram

(a) I only
(b) II only
(c) III only
(d) II and III only
(e) I and III only

Ans:d

TANCET Sample Question Papers:-

Questions from 51 to 70: Each question below is followed by two statements numbered as (a) and (b). You have to determine whether the data given in the statements is sufficient for answering the question. Use the data given, plus your knowledge of mathematics and every day facts, to mark your answer as

1. If statement (a) alone is sufficient to answer the question, but statement (b) alone is not sufficient.
2. If statement (b) alone is sufficient to answer the question, but statement (a) alone is not sufficient.
3. If both statements together are needed to answer the questions, but neither statement alone is sufficient
4. If either statement (a) or (b) by itself is sufficient to answer the question.
5. If not enough facts are given to answer the question.

Directions:Each of the following problems has a question and two statements which are labeled (1) and (2) in which certain data are given. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient for answering the questions. Using the data given in the problems plus your knowledge of mathematics and every day facts, choose:

1. If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
2. If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
3. If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
4. If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
5. If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more data

51) What is the volume of soil required to fill a flower box?

1. The box is 80 cm wide
2. The box is 1 meter long

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data

Ans:e

52) Find the value of the smaller acute angle of a right angled triangle.

1. The hypotenuse is twice the length of the shorter arm
2. The larger acute angle is 60º

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more data.

Ans:d

53) How long will it take for two pipes to empty or fill a tank that is 3/4 full?

1. Pipe A can fill the tank in 12 minutes
2. Pipe B can empty it in 8 minutes.

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more data.

Ans:c

54)  How long is a bridge that crosses a river which is 250 metres wide?

1. One bank of the river holds 1/5 of the bridge.
2. The other bank holds 1/6 of he bridge.

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even more data

Ans:e

55) How much did a man earn in 2002?

1. He earned Rs. 6,500 in 2003 which is 12.5 % more than he earned in 2002.
2. His wife (who earned half the amount he earned) and he earned Rs. 8666.67 together in
2002

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data

Ans:d

TANCET Sample Question Papers:-

56) What is the average age of the children in a class?

1. The age of the teacher is as many years as the number of children.
2. The average age increases by 1 year if the teacher’s age is also included.

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data

Ans:a

57) A man, 2 metres tall is standing near a light on the top of a pole. What is the length of the shadow of by the man?

1. The pole is 6 metres high
2. The man is 4 metres from the pole.

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.

Ans:c

58) A rectangular field is 40 metres long. Find the area of the field.

1. A fence around the entire boundary of the field is 140 meters long
2. The field is more than 20 metres wide.

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data

Ans:a

Sample paper for TANCET exam has some more questions:-

59) Working at a constant rate, it takes worker U, 3 hours to fill up a ditch with sand. How long would it take for worker V to fill up the same ditch working alone?

1. Working together U and V can fill the ditch in 1 hour 52.5 minutes
2. In any length of time worker V” fills in only 60% as much as worker U does in the same time.

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you an get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.

Ans:d

60) Train T leaves town ‘A’ for town ‘B’ and travels at a constant speed. at the same time train ‘S’ leaves town ‘B’ for town ‘A’ and also travels at a steady speed. Town ‘C’ is between A and B. Which train istraveling faster? Towns A, C and B lie on a straight line

1. Train S arrives at town C before train T
2. C is closer to A than to B.

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.

Ans:c

61) Mohan is 6 years older than Sohan. What will be the sum of their present ages?

1. After 6 years the ratio of their ages will be 6: 5
2. The ratio of their present ages is 5: 4

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.

Ans:d

62) AB and CD are both chords of the circle with centre O. Which is longer AB or CD?

1. Arc AEB is smaller than arc CFD.
2. The area of the circular segment CAEBD is larger than the area of circular segment ACFDB

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.

Ans:d

63) A sequence of numbers a1, a2 , a3 , ……………. is given by the rule an 2 = an+1. Does 3 appear in the sequence?

1. a1 = 2 2. a4 = 256.

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.

Ans:d

64) Did the XYZ Corporation have higher sales in 1998 than in 1999?

1. In 1998 the sales were twice the average (arithmetic mean) of the sales in 1998, 1999 and 1970.
2. In 1970, the sales were three times those in 1999.

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2) alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.

Ans:e

65)  x and y are integers that are both less than 10. Is x greater than y?

1. x is a multiple of 3 2. y is a multiple of 2

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.

Ans:e

66) What is the value of x + y?

1. x – y = 4, 2. 3x + 3y = 4

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.

Ans:b

67) What is the difference between the shares of profits of Rekha and Nutan out of a profit of Rs 6,000 at the end of the year?

1. Rekha invested Rs.50,000 and withdrew Rs 1,000 after4 months.
2. For the last 8 months, Nutan’s capital was 125% of Rekha’s.

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.

Ans:d

68) Are two triangles congruent?

1. Both triangles are right triangles.
2. Both triangles have the same perimeter.

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data

Ans:e

69) A fly crawls around the outside of a circle once. A second fly crawls around the outside of a square once. Which fly travels farther?

1. The diagonal of the square is equal to the diameter of the circle.
2. The fly crawling around the circle took more time to complete his journey than the fly crawling around the square.

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.

Ans:e

70) If both conveyer belt A and conveyer belt B are used, they can fill a hopper with coal in one hour. How long will it take for conveyer belt A to fill the hopper without conveyer belt B?

1. Conveyer belt A moves twice as much coal as conveyer belt B.
2. Conveyer belt B would take 3 hours to fill the hopper without belt A.

(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.

Ans:d

You may also like to visit-

Users can give feedback in comment section so as to improve the article..

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

5 Responses to TANCET Sample Question Papers

  1. Sai Shanmathi,G says:

    I wanna know how to answer TANCET long comprehensions. I have exams on this Saturday so please give me suggestions for that…. Thank you.

  2. reni says:

    If m, n, o and p are real numbers, each of the following expressions equals m(nop) EXCEPT
    (a) (op)(mn) (b) ponm (c) p(onm)
    (d) (mp)(no) (e) (mn) (mo)(mp)

« »