Sample Paper Of AIPVT Entrance Exam

Sample Paper Of AIPVT Entrance Exam

Apr 9 • Medical Sample Papers • 47364 Views • 33 Comments on Sample Paper Of AIPVT Entrance Exam

AIPVT Syllabus 2013-AIPVT (All India Pre Veterinary Test) test is conducted by the Veterinary Council of India (VCI) for taking admission into Bachelor of Veterinary Science and Animal Husbandry (BV.Sc and AH) courses.

MEDICAL EXAMS

MEDICAL ENTRANCE EXAMS

The general standard of the All India Pre Veterinary Test  is that of XI and XII class under the 10+2 Scheme/Pre-Medical/Intermediate Science or an equivalent examination of an Indian University/ State Board/CBSE.

Sample Paper Of AIPVT Entrance Exam :-

SET 1 :- ( PHYSICS & CHEMISTRY)

1. Fundamental frequency of an open pipe is :

a. 15 Hz b. 20 Hz c. 30 Hz d. 10 Hz  

2. If kinetic energy of a body is increased by 20 % then increase in momentum will be :

a. 3000 % b. 10% c. 11% d. 22%  

3. A bomb of 9 kg. blasts into two parts of 3 kg. is 16 m/sec. then the kinetic energy of 6 kg. is 16 m/sec. then the kinetic energy of 6 kg. part is:

a. 24 J b. 48 J c. 96 J d. 92 J  

Click on Whatapp logo to join oureducation Medical group with many students

4. Energy of a photon of 5890 Å wavelength is :

a. 3 x 10-19 J b. 3.6 x 10-24 J c. 3.347 x 10-19 J d. 3.364 x 10-19 J  

5. A car has to cover the distance 60 km. if half of the total time it travels with velocity 80 km./hr. and in rest half time its speed becomes 40 km/hr. the average speed of car will be:

a. 180 kmph b. 120 kmph c. 80 kmph d. 60 kmph  

6. In space charge limited region the plate voltage is 50 Volt and plate current is 100 mA. If the plate voltage is changed to 20 Volt, the plate current will become :

a. 10 mA b. 19 mA c. 25 mA d. 40 mA  

7. Ratio of voltages in a step up transformer is 8. If voltage at primary is 120 volt then the voltage at the secondary will be:

a. 960 Volt b. 180 Volt c. 120 Volt d. 150 Volt  

8. A wire tension 225 N produces 6 beats per second when it tuked with a fork, when the tension changed to 256 N, it again tuned with the same tuning fork to no. of beats remained unchanged, the frequency of tuning fork will be :

a. 186 b. 280 c. 225 d. 256  

9. Which quantity remains conserved as external torque is zero :

a. linear momentum b. angular momentum c. kinetic energy d. potential energy  

10. The distance between centres of earth and moon are D and the mass of earth is 81 times that of mass of moon, the distance from the centre of the earth at which gravitational force on a body will be zero is :

a. D/2 b. 2D/3 c. 4D/3 d. 9D/10  

11. The radius of first orbit of hydrogen atom is 0.5 Å and an electron is moving in this orbit with 2 x 106 m/s. velocity, the current due to motion of electron in the orbit will be :

a. 1.5 x 10-2 mA b. 1.5 mA c. 1 mA d. 2.5 mA  

Join Best Exam Preparation group on Telegram

12. Isotopes have :

a. equal no. of neutrons b. equal no. of protons c. equal no. of neutrons but unequal no. of protons d. none  

13. A car is moving with 30 m/s. velocity in 500 m radius path. If the velocity is increasing by 2m/sec2 then the resultant acceleration will be :

a. 4.5 m/sec2 b. 2.7 m/sec2 c. 2.5 m/sec2 d. 2m/sec2  

14. A mass moving with a constant velocity wrt. X-axis, its angular momentum wrt.origin :

a. decreases b. increases c. constant d. zero  

15. Two whistles A and B 660 Hz and 596 Hz frequencies. An observes is standing in the middle of the line joining to source. Source B and observer are moving towards right with velocity 30 m/s. and A is standing at left side. If the velocity of sound in air is 330 m/s. the no of beats listen by the observer Is:

a. 8 b. 6 c. 4 d. 2    

16. Laser Rays are :

a. instrument to measure the velocity of aeroplane b. instrument to measure the intensity of X-rays c. measure of frequency d. highly coherent waves  

17. An electric cattle works at 220 volt and 4A current. To boil a 1 kg. water at room temperature 200 C will take time:

a. 12.8 minute b. 6.3 minute c. 6.4 minute d. 12.6 minute    

18. A small sphere of radius r is kept inside a hollow sphere of radius R (R > r) concentrically. The large and small sphere are charged by charges Q and q respectively. Both the sphere are separated from each other. The potential difference depends upon:

a. only on q b. only on Q c. both q and Q d. does not depend upon both    

19. To purchase 1 kg. sugar will be beneficial at :

a. at attitude 400 b. equators c. poles d. at 450 attitude  

20. To electroplate a spoon with silver, one has to place it on :

a. any where in electro lyticsolution b. between anode and cathode c. cathode d. anode  

21. Photo electric effect is based on :

a. Davisson-Germer experiment b. Maxwell,s theory c. Einstein theory d. Plank’s constant  

22. Surface tension is due to :

a. cohesive molecular forces b. gravitational forces c. nuclear forces d. electrical forces  

23. If a stone of mass m is rotated in a vertical circular path of radius 1 meter, the critical velocity will be :

a. 12.64 m/sec. b. 3.16 m/sec. c. 6.32 m/sec. d. 9.48 m/sec.  

24. The half life of a radioactive sample is 3.8, the time after which 1/20th part of the sample will left will be:

a. 66 days b. 16.5 days c. 18 days d. 13.5 days  

25. A wave enters from air into water then what is unchanged :

a. wavelength b. velocity c. amplitude d. frequency  

26. The most covalent amongst these is

a. RMgX b. RNa c. RLi d. RbeX  

27. The number of 90º angles in IF7 are

a. 15 b. 10 c. 5 d. 2  

28. The number of electrons in the outermost shell of Xe in XeF6  is

a. 8 b. 12 c. 14 d. 10  

29. Argon is not able to form any compounds because

a. It has fully filled shell b. It does not have empty d orbitals c. It ionization energy is very high d. It is a noble gas  

30. In context with the industrial preparation of hydrogen from water gas (CO + H2), which of the following is the correct statement?

a. H2 is removed through occlusion with Pd. b. CO is oxidised to CO2 with steam in the presence of a catalyst followed by absorption of CO2in alkali. c. CO and H2are fractionally separated using differences in their densities. d. CO is removed by absorption in aqueous Cu2Cl2solution.    

31. At 800C, the vapour pressure of pure liquid ‘A’ is 520 mm Hg and that of pure liquid ‘B’ is 1000 mm Hg. If a mixture solution of ‘A’ and ‘B’ boils at 800C and 1 atm pressure, the amount of ‘A’ in the mixture is (1 atm = 760 mm Hg)

a. 48 mol percent b. 50 mol percent c. 52 mol percent d. 34 mol percent  

32. Toluene is nitrated and the resulting product is reduced with tin and hydrochloric acid. The product so obtained is diazotized and then heated with cuprous bromide. The reaction mixture so formed contains

a. mixture of o-; and p-bromoanilines b. mixture of o- and m-bromotoluenes c. mixture of o- and p-bromotoluenes d. mixture of o- and p-dibromobenzenes  

33. The organic chloro compound, which shows complete stereochemical inversion during a SN2 reaction, is

a. (CH3)2CHCl b. CH3Cl c. (C2H5)2CHCl d. (CH3)3CCl  

34. Phenol, when it first reacts with concentrated sulphuric acid and then with concentrated nitric acid, gives

a. p-nitrophenol b. nitrobenzene c. 2,4,6-trinitrobenzene d. o-nitrophenol  

35. Which of the following factors is of no significance for roasting sulphide ores to the oxides and not subjecting the sulphide ores to carbon reduction directly?

a. Metal sulphides are less stable than the corresponding oxides. b. CO2 is more volatile than CS2. c. Metal sulphides are thermodynamically more stable than CS2. d. CO2 is thermodynamically more stable than CS2.  

36. Among the following substituted silanes the one which will give rise to cross linked silicone polymer on hydrolysis is

a. R2SiCl2 b. R3SiCl c. R4Si d. RSiCl3  

37. Amount of oxalic acid present in a solution can be determined by its titration with KMnO4 solution in the presence of H2SO4. The titration gives unsatisfactory result when carried out in the presence of HCl , because HCl

a. reduces permanganate to Mn2+. b. oxidises oxalic acid to carbon dioxide and water. c. gets oxidised by oxalic acid to chlorine. d. furnishes H+ ions in addition to those from oxalic acid.  

38. The pKa of a weak acid, HA is 4.80. The pKb of a weak base, BOH, is 4.78. The pH of an aqueous solution of the corresponding salt, BA, will be

a. 7.01 b. 9.22 b. 9.58 c. 4.79  

39. Which one of the following is the correct statement?

a. Chlorides of both beryllium and aluminium have bridged chloride structures in solid phase. b. B2H6.2NH3 is known as ‘inorganic benzene’. c. Boric acid is a protonic acid. d. Beryllium exhibits coordination number of six.  

40. The equilibrium constants Kp1 and Kp2  for the reactions  X -> 2Y and Z -> P+Q respectively are in the ratio of 1 : 9. If the degree of dissociation of X and Z be equal then the ratio of total pressures at these equilibria Is

a. 1 : 3 b. 1 : 9 c. 1 : 36 d. 1 : 1  

41. The number of d-electrons in Fe+2  (At. no. of Fe = 26) is not equal to that of the

a. p – electrons in Ne (At. no. = 10) b. s-electrons in Mg (At. no. = 12) c. d-electrons in Fe d. p-electrons in Cl (At. no. of Cl = 17)  

42. The radial part of wave function depends on quantum number(s)

a. n only b. l only c. n and l d. l and m  

43. An atom has 2K, 8L and 5M electrons. The number of occupied subshells in the atom in ground state is

a. 3 b. 5 c. 7 d. 9  

44. The number of radial nodes in 3s and 2p respectively are:

a. 2 and 0 b. 1 and 2 c. 0 and 2 d. 2 and 1  

45. The subshell with n = 6 and l = 4 can accommodate a maximum of

a. 18 electrons b. 16 electrons c. 14 electrons d. 10 electrons  

46. Consider the ground state of Cr atom (Z = 24).The numbers of electrons with the azimuthal quantum numbers, l = 1 and 2 are, respectively:

a. 12 and 4 b. 12 and 5 c. 16 and 4 d. 16 and 5  

47. The maximum kinetic energy of the photoelectrons is found to be 6.63 x 10-19 J when the metal is irradiated with a radiation of frequency 3 x 1015 Hz . The threshold frequency of the metal is

a. 1 x 1015Hz b. 3 x 1015 Hz c. 2 x 1016 Hz d. 2 x 1015 Hz  

48. In chromium atom, in ground state, the number of occupied orbitals is

a. 14 b. 15 c. 7 d. 12  

49. How many of electrons in an atom can have n  = 3 , l  = 2 and m =+ 2 ?

a. 10 b. 8 c. 6 d. 2  

50. The substance having covalently bonded network structure is

a. Graphite b. Silica c. Red phosphorous d. All of these  

SET 2 :- ( BIOLOGY)

1. Which one of the following is an exotic carp species?

a. Barbus stigma b. Cyprinus carpio c. Labeo bata d. Cirrhinus mrigala  

2. Which stage of malarial parasite is infective to man?

a. Gametocyte b. Merozoite c. Cryptomerozoite d. Sporozoite  

3. In a population, unrestricted reproductive capacity is called

a. Biotic potential b. Fertility c. Carrying capacity d. Birth rate  

4. The amount of CSF in the cranial cavity

a. 500 ml b. 140 ml c. 1 litre d. 1.5 ml  

5. The main difference between Gram positive and Gram negative bacteria is

a. Cell membrane b. Cell Wall c. Ribosome d. Mitochondria  

6. Inner surface of the bronchi, bronchioles and fallopian tubes are line by

a. cubical epithelium b. columnar epithelium c. squamous epithelium d. ciliated epithelium  

7. Which of the following is related to humoral immunity ?

a. T-lymphocyte b. B-lymphocyte c. I-lymphocyte d. P-lymphocyte  

8. The Gastrin is secreted from

a. Intestine b. Stomach c. Pancreas d. Rectum  

9. Which of the following is a minerelocorticoid ?

a. Testosterone b. Progesterone c. Adrenalin d. Aldosterone  

10. Glucose and amino acids are reabsorbed in the

a. proximal tubule b. distal tubule c. collecting duct d. loop of Henle  

11. The reflex arc, which is made of two neurons is known as

a. Monosynsptic reflex arc b. Disynaptic reflex arc c. Polysynaptic reflex arc d. Asynaptic reflex arc  

12. In 24 hours, total glomerular filtrate formed in human kidney is

a. 1.7 litres b. 7 litres c. 17 litres d. 170 litres

13. Which one of the following is not a second messenger in hormone action ?

a. Calcium b. Sodium c. cAMP d. cGMP  

14. What is a genophore ?

a. DNA in prokaryotes b. DNA and RNA in prokaryotes c. DNA and protein in prokaryotes d. RNA in prokaryotes  

15. Who wrote the famous book “Origin of Species”?

a. Larmarck b. Darwin c. De Vries d. Mendel  

16. Electrons used in Electron Microscope are of the wavelength

a. 0.05 Å b. 0.15 Å c. 0.25 Å d. 0.30 Å  

17. Example of water soluble plant pigment is

a. Chlorophyll-a b. Chlorophyll-b c. Anthocyanin d. Xanthophyll  

18. nulin is a polymer of

a. Glucose b. Galactose c. Fructose d. Arabinose  

19. A flower which can be divided into two equal halves by only one plane is

a. Zygomorphic b. Actinomorphic c. Regular d. Perfect  

20. VAM is

a. Symbiotic bacteria b. Saprophytic bacteria c. Saprophytic fungi d. Symbiotic fungi  

21. Ovule integument gets transformed into

a. seed b. fruit wall c. seed coat d. cotyledons  

22. Which one of the following bacterium is used for production of transgenic plants ?

a. Escherichia coli b. Bacillus thuringiensis c. Staphylococcus aureus d. Agrobacterium tumefaciens

23. Spindle fibre is made up of

a. humulin b. intermediate filament c. flagellin d. tubulin  

24. Calcium level decreases in the blood due to hyposecretion of

a. Parathyroid hormone b. Calcitonin c. Thyroxine d. Adrenaline  

25. Which centre is stimulated during increase in body temperature ?

a. Anterior hypothalamus b. Posterior hypothalamus c. Limbic system d. Red nucleus  

26. Longest phase of meiosis

a. Prophase I b. Prophase II c. Anaphase I d. Metaphase II  

27. Which of the following substances can cure Parkinson’s disease ?

a. GABA b. Acetylcholine c. Dopamine d. Glutamic acid  

28. Movement of tongue muscle is controlled by

a. facial nerve b. trigeminal nerve c. hypoglossal nerve d. vagus nerve  

29. Which function will be lost due to damage of occipital lobe?

a. Hearing b. Speech c. Vision d. Memory  

30. Osteomalacia is a deficiency disease of

a. Infants due to protein enertgy malnutrition b. Adults due to protein enertgy malnutrition c. Adults due to Vitamin D deficiency d. Infants due to Vitamin K deficiency  

31. Ptyalin is inactivated by a component of gastric juice known as

a. Pepsin b. Mucus c. Rennin d. HCl  

32. In which stage of the first meiotic division two sister chromatids are formed ?

a. Leptotene b. Zygotene c. Pachytene d. Diplotene  

33. Structural lipids of cell membrane are

a. Simple lipid b. Chromolipids c. Steroid d. Phospholipids  

34. Which one of the following is polysaccharide ?

a. Glycogen b. Sucrose c. Lactose d. Maltose  

35. Which of the following species is restricted to a specific area ?

a. Sibling species b. Allopatric species c. Sympatric species d. Endemic species  

36. Which one of the following animal phyla does not possess a coelom?

a. Platyhelminthes b. Annelida c. Mollusca d. Echinodermata  

37. Which one of the following cells is not a phagocytic cell ?

a. Macrophage b. Monocyte c. Neutrophil d. Basophil  

38. A female Anopheles mosquito can be recognized by

a. Proboscis and palpi are long and more or less of equal length b. Proboscis long and palpi short c. Proboscis short and palpi long d. Both proboscis and palpi are short  

39. In a population, unrestricted reproductive capacity is called

a. Biotic potential b. Fertility c. Carrying capacity d. Birth rate  

40. When the two ecosystems overlap each other, the area is called

a. Habitat b. Niche c. Ecotone d. Ecotype  

41. The scientific name of the moth which produce tasar is

a. Bombyx mori b. Antheraea mylitta c. Antheraea assamensis d. Philosomia ricini  

42. Which one is imino acid?

a. Pepsin b. Proline c. Cysteine d. Renin  

43. ACTH is secreted from

a. Adrenal cortex b. Pituitary c. Adrenal Medulla d. Thyroid  

44. Which of the following is the correct pathway for propagation of cardiac impulse ?

a. SA node à AV node à Bundle of His à Purkinje fibers b. AV node à Bundle of His à SA node à Purkinje fibers c. SA node à Purkinje fibers à AV node à Bundle of His d. Purkinje fibers à AV node à SA node à Bundle of His  

45. Electric potential of the brain is recorded by

a. CT Scan b. Sphygmomanometer c. ECG d. EEG  

46. Fertilization occur in

a. Uterus b. Ureter c. Vagina d. Fallopian tube    

47. A young boy has sickle cell trait. Which of the following anaesthesia is contraindicated? a.  IV regional anaesthesia b.  Brachial plexus block by supraclavicular approach c. Brachia plexus block by infraclavicular approach d.  Brachial plexus block by axillary approach  

48. Local anaesthesia causing methemoglobinemia

a. Procaine b. Prilocaine c. Etiodicaine d. Ropivacaine  

49. Extrinsic membranes of larynx are all except:

a. Cricothyroid b. Thyrohyoid c. Hyoepiglottie d. Cricotracheal  

50. True about prostatic urethra are all except:

a. Trapezoid in cross section b. Presence of verumontanum c. Openings of prostatic ducts d. Contains urethral crest  

 ANSWERS:- SET-1

1) a  2)     c 3)     d 4)     c 5)     d 6)     c 7)     a 8)     a 9)     b 10)   a 11)   c 12)   b 13)   b 14)   c 15)  c 16)  d 17)  b 18)  a 19)  b 20)  c 21)  c 22)  a 23)  b 24)  b 25)  d 26)  d 27)  d 28)  c 29)  c 30)  b 31)  b 32)  c 33)  b 34)  d 35)  a 36)  d 37)  a 38)  a 39)  a 40)  c 41)  d 42)  c 43)  b 44)  a 45)  a 46)  b 47)  d 48)  b 49)  d 50)  b

Set-2 (Biology)

1)    b 2)    d 3)    a 4)    b 5)    b 6)    d 7)    b 8)    b 9)    d 10)  a 11)  a 12)  d 13)  b 14)  a 15)  b 16)  a 17)  c 18)  c 19)  a 20)  d 21)  c 22)  d 23)  d 24)  a 25)  a 26)  a 27)  c 28)  c 29)  c 30)  c 31)  d 32)  c 33)  d 34)  a 35)  d 36)   37)  d 38)  a 39)  a 40)  c 41)  b 42)  b 43) b 44)  a 45)  d 46)  d 47)  a 48)  b 49)  a 50)  a

 

PDF of AIPVT SAMPLE PAPERS

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

33 Responses to Sample Paper Of AIPVT Entrance Exam

  1. AdityaPratapSingh says:
  2. AdityaPratapSingh says:
  3. AdityaPratapSingh says:
  4. AdityaPratapSingh says:
  5. AdityaPratapSingh says:
  6. AdityaPratapSingh says:
  7. AdityaPratapSingh says:
  8. AdityaPratapSingh says:
  9. AdityaPratapSingh says:
  10. AdityaPratapSingh says:
  11. AdityaPratapSingh says:
  12. AdityaPratapSingh says:
  13. aman kumar says:

    to know about AIPVT 2018

  14. suseelamandapati says:

    i want 2011 aipvt biology question paper with answer

  15. Ramesh Chand says:

    What is the current sample question paper pattern of AIPVT?

  16. Ramesh Chand says:

    What is the question paper pattern of AIPVT i.,e. how many biology, physics and chemistry questins are asked in this paper?

  17. shyam sharma says:

    what is the best course after 12 with bio except mbbs

  18. mohan krishna rao says:

    i want to know is there any weightage in question paper

  19. Anjaiah munnuru says:

    i am requested for sample papers for inter admission

  20. harshit sharma says:

    Whats the exam date of rajasthan ayurveda for bams

  21. suryank says:

    i want sample paper of last few year of all india pre vitnary exam

  22. praveen says:

    about veterinary entrence exams dates and fees and notifications in telangana andhrapradesh

  23. sova hembram says:

    can i have the previous year’s aipvt and evets question papers? thank you.

  24. ROBIN J RAju says:

    how can i get an admission in the Thrissur vetirinari collage

  25. mithun a says:

    what mark is suitable to get seat in karnataka through AIPVT quota

  26. S.PANDURANGA P[AVAN KUMAR says:

    SIR I WANT THE PRIVIOUS QUSTION ENTRENCE TEST COUNDUTED BY VETERNERY COUNCIL OF INDIA

  27. Michael Hernandez says:

    Thanks for this blog mate!! I think by reading this blog, one can easily come to know about <a how to write college papers. This will be a big help for those people who are looking for help to how to write college papers.

  28. Rachita Mishra says:

    Important question answers sample paper is here of AIPVT- 2013 (Date of Examination 11.5.2013). Result of AIPVT – 2013 held on 11th May, 2013. Ypou can give this exam next year.This may help you.

  29. Surabhi Singh says:

    Take one step ahead and get every information related with the AIPVT Entrance Exam.

  30. Dinesh says:

    AIPMT & AIPVT are the entrance examinations which are recommended and accepted by many government and non-government medical colleges, so this is very useful for the students who have wise to go towards medical line,

    And there is a additional advantage as you have provided the answer with the questions which was not done by many…

  31. patlakshi Jha says:

    the article is very informative for those who want to appear for AIPVT entrance exam. This contains few frequently questions which are asked in this exam.

  32. Sanjay Kumar says:

    article is really good for the candidate who want to give and cross the cut-off of AIPVT .

  33. Seetha Manoharan says:

    this article is a very good one for the AIPVT entrance exam. this article not only use for AIPVT this will also used for other entrance also.

« »