Some Concepts of Electromagnetic Field

Jan 12 • Resources • 18670 Views • 8 Comments on Some Concepts of Electromagnetic Field

Ques 1. Define an Electromagnet?
Ans. An electromagnet is an object that acts like a magnet, but its magnetic force is created and controlled by electricity–thus the name electromagnet. By wrapping insulated wire around a piece of iron and then running electrical current through the wire, the iron becomes magnetized. This happens because a magnetic field is created around a wire when it has electrical current running through it. Creating a coil of wire concentrates the field. Wrapping the wire around an iron core greatly increases the strength of the magnetic field. Read more LAWS OF ELECTROMAGNETISM

Electromagnetic Field Theory

Electromagnet

Ques 2. How electromagnetism work?
Ans. When electricity passed through a wire, a magnetic field is created around the wire. Looping the wire increases the magnetic field. Adding an iron core greatly increases the effect and creates an electromagnet. You can create an electromagnet without the iron core. That is usually called a solenoid.

Some concepts of electromagnetic field

Working of an Electromagnet

Ques 3. What do you mean by right hand rule?
Ans. To find the direction the magnetic field is going, you can use the “right-hand rule” to determine it. If you take your right hand and wrap it around the wire, with your thumb pointing in the direction of the electrical current (positive to negative), then your fingers are pointing in the direction of the magnetic field around the wire.

Fleming's-right-hand-rule

Fleming’s-right-hand-rule

Ques 4. Give some strengths of electromagnetic fields.
Ans. Following are the some of the major strengths of electromagnetic fields-
Unit
The unit of magnetic force is called the tesla (T). Near a strong magnet the force is 1-T. Another unit used is the gauss, where 104 gauss (10,000) equals 1 tesla.

Current
The strength of the magnetic field is proportional to the current in the wire. If you double the current, the magnetic force is doubled.

Since Voltage = Current x Resistance (V = I*R), you can double the current in a wire by doubling the voltage of the source of electricity.

Turns of coil
If you wrap the wire into a coil, you increase the magnetic force inside the coil, proportional to the number of turns. In other words, a coil consisting of 10 loops has 10 times the magnetic force as a single wire with the same current flowing through it. Likewise, a coil of 20 loops has 2 times the magnetic force than one with 10 loops.

Varies with distance
The magnetic force decreases with distance. It varies inversely proportional to the square of the distance. For example the force at 2 cm. from a wire is 1/4 that of at 1 cm., and the force at 3 cm. is 1/9 the force at 1 cm.

Ques 4. What do you mean by electromagnetic induction?
Ans. Electromagnetic induction is a process where a conductor placed in a changing magnetic field causes the production of a voltage across the conductor. This process of electromagnetic induction, in turn, causes an electrical current – it is said to induce the current.

Ques 5. What do you mean by magnetic flux?
Ans. Magnetic flux is the magnetic lines of force produced by a magnet. It is measured by the unit weber. A weber (Wb) is equal to 100,000,000 maxwell(s). Flux density (B), a measure of the strength of a wave, is equal to the number of magnetic lines of flux per square meter in terms of the unit tesla (T), where B = Wb/A.

Ques 6. What is an electromagnetic wave?
Ans. Electromagnetic waves are formed when an electric field couples with a magnetic field. The magnetic and electric fields of an electromagnetic wave are perpendicular to each other and to the direction of the wave.

Electromagnetic Waves

EM Waves

Ques 7. State the applications of electromagnetism.
Ans. A primary electromagnetic device is the relay. The action of the armature, spring, and coil is the same in all relays. Notice, however, the schematics are only different as far as the contacts are concerned. Relays are usually used to control high-voltage switching (contact use) with a low-voltage control application (the coil winding). They may also be used as remote control devices. Relay contacts are normally open (until armature action closes them) or normally closed (until armature action opens them). Contacts have pole configurations similar to switches, and so you should already be familiar with the contact summary.

Get the questions and answers for the interview process in pdf here QUESTIONS WITH ANSWERS ON ELECTROMAGNETISM Pdf

Please suggest us in the comment section below so that we can bring you what you want or need.

Related Links-
Questions on Electromagnetic Induction with answers
Introduction and principle of UV
Microwave vacuum Tube devices Prologue

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

8 Responses to Some Concepts of Electromagnetic Field

  1. PAUL ZULU says:

    HELP NEEDED PLEASE….
    Create a program that uses finite difference method to calculate electric potential difference in any region of space.

  2. nataraj says:

    ELECTRONIC DEVICES AND CIRCUITS,THERMAL PRIME MOVERS,ELECTROMAGNETIC,FLUID MECHANICSAND HYDRALI MACHINES

  3. fredrick says:

    is there a a masters degree in electromagetic theory

  4. Vipin Sahu says:

    This article contains complete information regarding electromagnetic field. This article explains the concepts of electromagnetic theory in detail with diagram so go through this article it will clear all your concepts……

  5. Ankita Prajapati says:

    Good post containing explanation on electromagnetic field….

  6. sakshi chaudhary says:

    The given is post contain all the necessary details which give a the detailed knowledge of the concepts of the electromagnetic field…!!!!

  7. Siddhant Tripathi says:

    Electromagnetic Field Theory concepts for the electronics and communication students.

  8. Saurabh Singh says:

    well explain about fundamental of electromagnetic field..check this post to make your knowledge good on the topic..

« »