caas institute

amcat Aspiring Minds Computer Adaptive aptitude test

Mar 26 • Competition Sample Papers • 3822 Views • 3 Comments on amcat Aspiring Minds Computer Adaptive aptitude test

AMCAT (Aspiring Minds Computer Adaptive) aptitude test

amcat aptitude test papers for Engineers was Aspiring Minds first offering to students and its success in helping them evaluate their employability and connect them to prospective job opportunities has been recognized by all. Today it reaches over 1200 campuses and 1 out of 3 engineers passing out every year take the AMCAT. AMCAT for Engineers evaluates engineers on their communication, aptitude, personality and engineering domain skills. A sophisticated employment assessment product, AMCAT for engineers is conducted over computers at colleges across the country. Apart from the language and aptitude assessments, it contains specialized domain modules for information technology, electrical, mechanical and civil engineering. amcat aptitude test papers contains physics english and reasoning

A few common questions for AMCAT:-

Physics:-

 

1.In a projectile motion, the velocity is 

(1) never perpendicular to the acceleration
(2) always perpendicular to the acceleration
(3) perpendicular to the acceleration at one instant only
(4) perpendicular to the acceleration at two instants.

Ans : 3

 

2.Identical strings of steel and copper (YS > YCu) are equally stretched. Which of the following is true?

(1) Less work is done on the Steel spring
(2) Less work is done on the Copper spring
(3) Equal work is done on both the springs
(4) None of the above

Ans :2

 

3.It is easier to draw up a wooden block along an inclined plane than haul it up vertically, because

(1) friction is reduced
(2) mass becomes smaller
(3) only a part of the weight has to be overcome
(4) ‘g’ becomes smaller

Ans .3

 

4. The law of  faraday is obtained by the conversion of :

(1) Charge     (2) Energy      (3) Energy and Magnetic Field     (4)  magnetic field

Ans . 3

5. Size of nucleus is in the order of

(1) 10^(-13) cm     (2)10^(-10) cm     (3) 10^(-8)cm    (4)10^(-15)cm

Ans. 4

Logical Ability:-

1.Melt:Liquid::Freeze: ?

1. Ice
2. Condense
3. Solid
4. Crystal
ans 1

2. From the given choices select the odd man out:

1. Bird
2. Kite
3. Crow
4. Pigeon
5. Sparrow

Ans :2

3.BOQD : ERTG :: ANPC : ?

1. DQSF
2. FSHU
3. SHFU
4. DSQF

Ans:1

4. . Find the missing number

5 : 24 :: 8 : ?

1. 65
2. 63
3. 62

ans: 2

 

5. Fill in the blank Guilt is to Past as Hope is to ……

1. Present
2. Future
3. Today
4. Despair
5. Hopeless                    ans:2

 

6. From the given choices select the odd man out

1. DFHEG
2. TWXUV
3. OQSPR
4. JLNKM               
ans:3

 

7. If HARD is coded as 1357 and SOFT is coded as 2468, what will 21448 stand for?

1. SHAFT
2. SHORT
3. SHOOT
4. SHART              
ans : 3

 

8. Find the next number in the series

1, 6, 13, 22, 33, ……

1. 44
2. 45
3. 46
4. 47                       ans :3

 

 

9.The question contains some statements followed by some conclusions. Decide which of the given conclusions logically follow from the given statements, disregarding commonly known facts.

Statements:
I) All tomatoes are red.
II) All grapes are tomatoes.
Conclusions:
I) All grapes are red.
II) Some Tomatoes are grapes.

a. Only conclusion I follows.
b. Only conclusion II follows.
c. Neither I nor II follows
d. Both I and II follow.
e. Either I or II follows                      ans:d

 

10. Old woman’s son is my daughter’s uncle, then what relation has the old woman to me ?

1. Sister
2. Mother
3. Grandmother            4. Mother – in – law

 

ans: 2

Read About

Bank PO Sample Papers

Read About

Bhabha Atomic Research Centre Recruitment

Read About

Latest RRB Sample Question Papers

11. Raman is not wearing purple and Aman is not wearing black.Raman and Sahil wear different colours.Avinash alone wears green.What is Sahil’s colour, if all four of them are wearing different colours.

1. Green
2. Black
3. Purple
4. Can’t Say        
ans : 3

12. The question is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument.

Statement :
Should a total ban be put on trapping wild animals?
Arguments :
I. Yes, Trappers are making a lot of money.
II. No, bans on hunting and trapping are not effective.

a. Only argument I is strong.
b. Only argument II is strong.
c. Either I or II is strong.
d. Neither I nor II is strong.
e. Both I and II are strong                 ans : d

13. The question contains a statement followed by two Assumptions I and II. Find out which assumption(s) is implicit.

Statements:
Vitamin E tablets improve circulation, keep your complexion in glowing condition.
Assumptions :
I. People like glowing complexion.
II. Complexion becomes dull in the absence of circulation.

a. Only assumption I is implicit
b. Only assumption II is implicit
c. Both assumption I and II are implicit.
d. Neither assumption I nor II is implicit           ans : c

14. Study the statement(s) and the conclusions and select the correct option.

Statement :
No country is absolutely self – dependent these days.
Conclusions :
I. It is imposible to grow and produce all that a country needs.
II. Countrymen in general have become lazy.

a. Only Conclusion I follows
b. Only Conclusion II follows
c. Both the conclusion I and II follow
d. Either conclusion I or II follows
e. Neither conclusion I nor II follows        ans: a

15. In the question a statement is followed by some courses of action . A course of action is a step or administrative decisions to be taken for improvement, follow-up, or further action in regard to the problem, policy, etc.You have to assume everything in the statement to be true and then decide which of the given suggested course(s) of action logically follows for pursuing.

Statement:
‘The World Bank has approved a $ 300 million loan to finance a project to construct coal ports by Madras Port Trusts.
Courses of Action :
I. India should take financial help from other international financial institutions to develop such ports in other places.
II. India should not seek any help from the international financial institutions.

a. Only I follows
b. Only II follows
c. Either I or II follows
d. Neither I nor II follows
e. Both I and II follow.               Ans : a

 

English:-

In the following question select the word which is OPPOSITE in the meaning of the given word.

1. INDISCREET

a. reliable
b. honest
c. prudent
d. stupid      ans.b

2. SOLICITUDE

a. insouciance
b. ingenuity
c. propriety
d. austerity     ans .c

3. In the sentence there is a bold word or phrase. One of the words or phrases given in the options conveys almost the same meaning as the bold word or phrase in the sentence. Select that option which is nearest in meaning.

It is preposterous on your part to look for a job without first completing your education.

a. Wise
b. Imperative
c. Advisable
d. Most admirable
e. Very absurd
ans: d


In the following questiones, fill in the blank space.

4. The success that he has gained, though striking enough, does not, however, commensurate . . . . the efforts made by him.

a. About
b. From
c. With
d. Beside
e. Over

5. Vinod took his meals after he . . . .

a. Had completed his work
b. Had been completing his work
c. Was completing his work
d. Had been completed his work
e. Had got completed his work

Ans: a

 

In the following questions, select the word or phrase that is similar in meaning to the given word.

6. Nonchalance

a. Neutrality
b. Indifference
c. All-knowing
d. Ignorance
e. Untimeliness              ans . b

7. Conceal

a. Hide
b. Seal
c. Ceiling
d. Horrifying              ans.a

8. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’. (Ignore – the errors of punctuation,if any)

(A) The whole thing moves/ (B) around the concept of building a small dynamic/(C) organisation into a larger one./(D) No error.

a. (A)
b. (B)
c. (C )
d. (D)

Ans: b

 

9. In the question a part of the sentence is italicised. Alternatives to the italicised part is given which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed. Option ‘D’ is the answer.

She gave most of her time to music.

a. spent
b. lent
c. devoted
d. No improvement

Ans :a

 

10. The given sentences when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labelled with a number. Choose the most logical order of sentences from among the four given choices to construct a coherent paragraph.

1. He was so busy with them that he did not get time to eat. 2. Thousands of people came to him and asked different types of questions. 3. No one cared to see that he had his food or rest that night. 4. Swami Vivekanand once stayed in a small village.

a. 2341
b. 3214
c. 4213
d. 4231

Ans: c

 

Answer the question based on the given passage

Management is a set of processes that can keep a complicated system of people and technology running smoothly. The most important aspects of management include planning, budgeting, organising, staffing, controlling, and problem-solving. Leadership is a set of processes that creates organisations in the first place or adapts them to significantly changing circumstances. Leadership defines what the future should look like, aligns people with that vision, and inspires them to make it happen despite the obstacles. This distinction is absolutely crucial for our purposes here: Successful transformation is 70 to 90 per cent leadership and only 10 to 30 percent management. Yet for historical reasons, many organisations today don’t have much leadership. And almost everyone thinks about the problem here as one of managing change. For most of this country, as we created thousands and thousands of large organisations for the first time in human history, we didn’t have enough good managers to keep all those bureaucracies functioning. So many companies and universities developed management programs and hundreds and thousands of people were encouraged to learn management on the job. And they did. But, people were taught little about leadership. To some degree, management was emphasised because it’s easier to teach than leadership. But even more so, management was the main item on the twentieth-century agenda because that’s what was needed. For every entrepreneur or business builder who was a leader, we needed hundreds of managers to run their ever-growing enterprises. Unfortunately for us today, this emphasis on management has often been institutionalised in corporate cultures that discourage employees from learning how to lead. Ironically, past success is usually the key ingredient in producing this outcome. The syndrome, as I have observed it on many occasions, goes like this: success creates some degree of marked dominance which in turn produces much growth. After a while keeping the ever-larger organisation under control becomes the primary challenge. So attention turns inward and managerial competencies are nurtured. With a strong emphasis on management but not leadership, bureaucracy and an inward focus takeover. But with continued success, the result mostly of market dominance, the problem often goes unaddressed and an unhealthy arrogance begins to evolve. All of these characteristics then make any transformation effort much more difficult. Arrogant managers can over-evaluate their current performance and competitive position, listen poorly and learn slowly. Inwardly focused employees can have difficulty seeing the very forces that present threats and opportunities. Bureaucratic cultures can smother those who want to respond to shifting conditions. And the lack of leadership leaves no force inside these organisations to break out of the morass.

11. Why did companies and universities develop programmes to prepare managers in such a large number?

a. (A) Companies and universities wanted to generate funds through these programmes
b. (B) The large number of organisations were created as they needed managers in good number
c. (C) Organisations did not want to spend their scarce resources in training managers
d. (D) Organisations wanted to create communication network through trained managers

Ans: b

 

12. How has the author defined management?

a. It is the process of adapting organisations to changing circumstances.
b. It is the system of aligning people with the direction it has taken.
c. It refers to creating a vision to help direct the change effectively.
d. Creating better performance through customer orientation.

Ans : c

 

13. What is the historical reason for many organisations not having leadership?

a. A view that leaders are born, they are not made
b. Leaders lack managerial skills and organisations need managers
c. Leaders are weak in carrying out traditional functions of management
d. Leaders allow too much complacency in organisations

Ans : a

 

14. Which of the following characteristics help organisations in their transformation efforts?

a. Emphasis on leadership but not management
b. A strong and dogmatic culture
c. Bureaucratic and inward looking approach
d. Failing to acknowledge the value of customers and shareholders

 

 


15. Which of the following is similar in meaning of the word ‘smother’ as used in the passage?

a. Suppress
b. Encourage
c. Instigate
d. Criticise

 

 

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

3 Responses to amcat Aspiring Minds Computer Adaptive aptitude test

  1. sudhakar says:

    sir in coming two months my m tech(power systems) course will be completed .i am a fresher ,i want to work electrical companies so what’s procedure?

« »