BANK SAMPLE PAPER CLERICAL EXAMINATION

Apr 18 • Bank Sample Papers • 2265 Views • 4 Comments on BANK SAMPLE PAPER CLERICAL EXAMINATION

BANK SAMPLE PAPER

Instruction-this question paper contents 50 questions each having 2 marks.All questions are compulsory.

GENERAL  AWARNESS

  1. 1.    Expand CTBT:-

a)    Consolidated nuclear test ban treaty.

b)    Comprehensive nuclear test ban treaty.

c)     Costly nuclear test ban treaty.

d)    Common nuclear test ban treaty

e)    None of these

Ans:-b

2.20th summit of ASEAN was held on april 3-4,2012 in

a)    Bishan(singapore)

b)    Jakarta(indonesia)

c)     Phnom penh(cambodia)

d)    Bangkok(thailand)

e)    None of these

Ans:-c

3.Recently south sudan became _______ member of international monetary fund.

a)    186th

b)    187th

c)     188th

d)    189th

e)    None of these

Ans:-c

4.Which of the following day is regarded as bank nationalization day?

a)    1 august

b)    19 july

c)     1 june

d)    1 september

e)    None of these

Ans:-b

5.Which of the following word is used as banking terminology?

a)    Velocity

b)    Displacement

c)     Celcius

d)    NPA

e)    None of these

Ans:-d

6.July 11 is celebrated as _______

a)    World habitat day

b)    World population day

c)     World literacy day

d)    World environment day

e)    None of these

Ans:-b

7.Demand draft is considered as______

a)    Current liability

b)    Time liability

c)     Long term liability

d)    Demand liability

e)    None of these

Ans:-d

8.While considering crossing of cheques, which of the following is the safest form of crossing?

a)    Account pay crossing

b)    General crossing

c)     Special crossing

d)    double crossing

e)    None of these

Ans:-a

9.Expand ESOP

a)    Employee stock organization plan

b)    Employee stock option plan

c)     External stock option plan

d)    External stock opinion plan

e)    None of these

Ans:-b

10.Which of the following is considered as international currency?

a)    ADR

b)    SDR

c)     GDR

d)    IDR

e)    None of these

Ans:-b

11.How much percentage of foreign direct investment is permissible in single brand retail trade?

a)    26%

b)    51%

c)     74%

d)    100%

e)    None of these

Ans:-d

12.In how many categories the padma awards are conferred?

a)    2

b)    3

c)     4

d)    5

e)    None of these

Ans:-b

13.Regional rural banks were established in india on the recommendation of which of the following commites?

a)    Narasimha committee

b)    S.M kelker committee

c)     C.rangarajan committee

d)    B.shivraman committee

e)    None of these

Ans:-d

14.Which of the following statement is not correct?

a)    RBI is the central bank of the country.

b)    RBI is banker’s bank

c)     RBI is the custodian of foreign exchange reserve

d)    RBI is established in 1949

e)    None of these

Ans:-d

15.Kundankulam nuclear plant is situated in which of the following state?

a)    Tamilnadu

b)    Kerla

c)     Andhrapradesh

d)    Gujurat

e)    None of these

Ans:-a

16.Who among the following  has authored the book “A passenger to india”?

a)    Chetan bhagat

b)    Jawaharlal neheru

c)     Amarty sen

d)    E.M forster

e)    None of these

Ans:-d

17.Which of the following is meant to ensure exports from india?

a)    SEBI

b)    FICCI

c)     EXIM

d)    RBI

e)    ECGC

Ans:-e

18.Which of the following is not correctly matched?

a)    Sania mirza-lawn tennis

b)    Gagan narang-shooting

c)     Pankaj advani-cricket

d)    Saina nehwal-badminton

e)    Diego forlan-football

Ans:-c

20.Which of the following is not a kind of endorsement in banks?

a)    Endorsement in bank

b)    Endorsement in full

c)     Conditional endorsement

d)    Unconditional endorsement

e)    Restrictive endorsement

Ans:-d

21.Full form of EPZ is:-

a)    Export promotional zone

b)    External protection zone

c)     Extreme prevention zone

d)    Export processing zone

e)    None of these

Ans:-d

22.If a person referring to smart money, then it refers to___

a)    Traveller’s cheque

b)    Internet banking

c)     Credit card

d)    Foreign currency

e)    None of these

Ans:-c

    23.Which of the following country has recently shut down all of its    nuclear reactors?

a)    India

b)    South korea

c)     Japan

d)    Italy

e)    France

Ans:-c

24.The process of selling of insurance product by banks is referred to as:-

a)    Reinsurance

b)    Bancassurance

c) Life insurance

d) General insurance

e) None of these

Ans:-b

25.In banking language if we are referred to nostro account, then it refers to:-

a)    Account maintained by an Indian bank in the foreign country

b)    Account maintained by a foreign bank in india

c)     Its an account maintained by NRI

d)    Its an account maintained by an individual

e)    None of these

Ans:-a

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

4 Responses to BANK SAMPLE PAPER CLERICAL EXAMINATION

  1. Sounak Ghosh says:

    Clerical examination or other government examinations focuses a lot on general awarness questions.This sample paper focuses on the latest questions or rather you can say the hot burning topics of the country so it will be very helpful for the students who have opted for government examinations ….

  2. Tapash Mazumder says:

    A very nice set of questions. Aspirants must go through it.

  3. Soubarna Biswas says:

    General awareness is also an important part of any job entrance exam. Go through this thoroughly.

  4. Rashmi Rani says:

    this article consists of exactly the same pattern based sample paper of bank clerical exam. It consists of the general awareness section of this paper and has all the popular questions under this category.

« »