BSER English Sample Paper for Class 12th

Jul 10 • Board Sample Papers • 10366 Views • 40 Comments on BSER English Sample Paper for Class 12th

The Rajasthan board of Secondary Education also recognized  as Board of Secondary Education ,Rajasthan was established on 4th December,1957.  The board was established in Jaipur and soon got transferred to Ajmer in the year 1961 where it was transformed into an renowned board with all self-esteem and services. Board of Secondary Education, Rajasthan is shortened as BSER which aims at development and enhancement in the field of secondary education in Rajasthan. The post contain BSER English Sample Paper for Class 12th.

BSER  for class 12th

BSER English sample paper for class 12th

As an Engineer I have prepared English sample paper for class 12th students taking assistance from certain books to check ones practice.The set of questions are based on BSER syllabus. So here is the BSER English sample paper for class 12th including Grammar and Reading Section :-

(A) Grammar Section: Contain question from 1-11. Every question has marks allotted with it.
(B) Reading section: Contain question from 12-23.

Choose correct prepositions for the following:  [4 marks]

1)  You can have it……………..that; but I don’t mind if you don’t.
(A) in             (B) for
(C) on           (D) at

Ans:b

2) The fire walker splashed water…………….my feet.
(A) from       (B) of
(C) over      (D) with

Ans:c

3) I went looking…………….him, but he had disappeared.
(A) in            (B) from 
(C) up          (D) for

Ans:d

4) Rosamond poured the flowers…………….the carpet.
(A) upon       (B) with
(C) in             (D) to

Ans:a

5) Fill in the blanks with the correct determiners  [2 marks]
(i) He was elected…………..honorary member.
(ii) Please sit and eat without…………..hurry.

Ans: (i) an
       (ii) any

6) Change the sentences into Indirect speech : [2 marks]
(i) He said to her, “Did you go to your brother’s house yesterday ?”
(ii) The teacher said to me, “What do you want ?”

Ans: (i) he asked her if she had gone to her brother’s house the day before
        (ii) The teacher asked me what I wanted.

7) Change the following sentences into passive voice : [2 marks]
(i) All laughed at the new comer.
(ii) Do you know him ?

Ans: (i) The new comer was laughed by at all.
         (ii) Is she known to you ?

8) Write suitable modals with the help of the words given in  the brackets : [2 marks]
(i) The food is insufficient for you.  You ………….. have this also. (Possibility)
(ii) Even if the inborn nature is a little impure, we………. purify it. (ability)

Ans: (i) may (ii) can

9) Combine these sentences into one simple sentence : [2 marks]
(i) I have many books. I have to read them all.
(ii) It was his birthday. We congratulated him.

Ans: (i) I have many books to read.
        (ii) We congratulated him on his birthday.

10)Write the appropriate phrasal verbs in the  sentences formed with the help of the verbs given in the brackets : [3 marks]
(i) The prisoner………………from his guards. (break)
(ii) Two parrots were……………by two people. (bring)
(iii) His request for transfer was ……………(turn)

Ans: (i) broke away (ii) brought up (iii) turned down

11)Phonetically  transcribe  the  following  words : [2 marks]
(i) born
(ii) village

Ans: (i) / b  : n / (ii) / vilid z /

 Read the following Passage and answer the given questions :

When  Ross  began  his  research it was not even certain that  mosquitoes  had  anything  to do with  malaria,  no one knew whether it was transmitted  through mosquito bites or  by  the drinking of water containing  infected  larvae of mosquitoes.  Manson inclined to the latter  theory and at first Ross followed him.  But Ross accumulated various facts which  seemed  to  be  against  it.   He  noticed  that though Secunderabad was surrounded by  marshes, there was  little  malaria.  He thought  that  this might be due to the wind, for Secunderabad  was a windy place and  it was known  that  mosquitoes did not thrive in  windy  weather.

These  and  other  observations  turned  him  away from Manson’s drinking  water  theory   and  directed  his attention more  to  transmission by  the flying and biting mosquito.  He concentrated  on  trying  to  discover whether  this mode of  transmission  is  indeed, the one which actually occurs.

12) What was not specific when  Ross  started  his investigation ? [1 mark]

Ans:  It  was  uncertain  that  mosquitoes had anything  to do with malaria.

13) What was Manson’s conviction about Malaria ?  [1 mark]

Ans: It was unfamiliar that malaria was transmitted through mosquito bites  or  by  drinking  of  water  infected with  larvae  of mosquitoes.

14) Why did Ross refuse Manson’s theory ?  [1 mark]

Ans: Manson  believed  that  malaria was transmitted  by the drinking of water containing infected larvae of mosquitoes.

15) Why was there modest Malaria in Secundrabad ? [1 mark]

Ans: Ross noticed that though Secunderabad was surrounded by marshes, there was little malaria.

16) Do mosquito grow steadily in windy weather ? [1 mark]

Ans: Secunderabad was a windy place and it was known that mosquitoes did not thrive in windy weather.

17) Did Ross follow Manson’s theory ? [1 mark]

Ans: No, Ross didn’t follow Manson’s theory .Ross turned himself away from Manson’s drinking water theory.

18) What causes of disease did Ross pay notice to ? [1 mark]

Ans: Ross paid notice to discover whether transmission by the flying and biting mosquitoes cause malaria.

19) Find out the words from the passage which mean – [2 marks]
(a) Low lying wet land
(b) Grow or develop well.

Ans: a) marsh b) thrive

Define these Literary Terms :[4 marks]

20)Ode

Ans: Ode is a lyric poem expressing  enthusiastic emotion. Ode is an elaborate lyric, expressed in a language that is imaginative, dignified and sincere.

21)Biography

Ans: Biography deals with the record of the life of  a  particular  person written by someone else.  The person described in  a  Biography  has  a  strange  personality with his noteworthy experiences, struggles, aspirations, achievements etc.  The objective  of a  Biography  is  to instill certain values in the readers. The aim is to pin down the  merits and demerits  of  the character so  that readers can have  a balanced view about his personality.

22)Pun

Ans: The pun  is linked with  a play on words based on the resemblance of sound between  two words with dissimilar meanings.  If the pun is used only as  a  simple play  on  words, it reduces itself simply to a joke.

23)Irony

Ans: The word  “irony” is obtained from the Greek word “eiron” used to depict the misleading nature of  a  character in  a drama.  As a  literary tool  it  refers to a  statement  that means  just  opposite  of  what  is  really  expressed  in words,

Related Links:
Solved Paper for Chemistry 12th
Solved Paper for Economics 12th

Oureducation.in is you best source for learning

Please help us to improve by providing us your feedback in comments..

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

40 Responses to BSER English Sample Paper for Class 12th

  1. Rajkumar jain says:

    I need sampal paper

  2. Rajkumar jain says:
  3. Arushi says:

    Class 12 english syllabus

  4. Arushi says:
  5. aadil ali says:

    Hi

  6. Arvind sharma says:

    EDUCATION IS GOOD THINK IN LIFE

  7. Arvind sharma says:

    EDUCATION IS GOOD THINK IN LIFE

  8. Arvind sharma says:

    EDUCATION IS GOOD THINK IN LIFE

  9. Arvind sharma says:

    EDUCATION IS GOOD THINK IN LIFE

  10. Arvind sharma says:

    EDUCATION IS GOOD THINK IN LIFE

  11. Arvind sharma says:

    EDUCATION IS GOOD THINK IN LIFE

  12. Arvind sharma says:

    EDUCATION IS GOOD THINK IN LIFE

  13. Arvind sharma says:

    EDUCATION IS GOOD THINK IN LIFE

  14. Arvind sharma says:

    EDUCATION IS GOOD THINK IN LIFE

  15. Arvind sharma says:

    EDUCATION IS GOOD THINK IN LIFE

  16. Arvind sharma says:

    EDUCATION IS GOOD THINK IN LIFE

  17. Ramkishan meena says:

    1234

  18. Ramkishan meena says:

    1234

  19. Ramkishan meena says:

    1234

  20. Ramkishan meena says:

    1234

  21. Ramkishan meena says:

    1234

  22. Ramkishan meena says:

    1234

  23. Ramkishan meena says:
  24. Deelip Sharma says:

    Bser

  25. Chandan kumar says:

    Class12

  26. Chandan kumar says:
  27. Anonymous says:
  28. Namita Batar says:

    Sample papers

  29. Vinod patel says:

    Want 10and 12 english notes or paper2018

  30. Vinod patel says:

    Want 10and 12 english notes or paper2018

  31. Prakash says:

    Lawan

  32. Anonymous says:
  33. Lokendra says:

    Bstc

  34. Lokendra says:

    Bstc

  35. Lokendra says:
  36. Hemant says:

    12th standered

  37. Hemant says:
  38. Ganpat Singh kumpawat says:

    Want syllabus and sample papers for students in the capacity of being principal of the school,gsss ghosundi.

  39. Vish Mehta says:

    I have guidence after complete my school education .in science subject Thnku.

  40. nortoncontactnumber says:

    hi nice blog thank for sharing this blog it was very blog

« »