Interview questions on GPS

Total Views : 9738

Jan 15 • Resources • 9738 Views • 11 Comments on Interview questions on GPS

Interview questions on GPS consists of ten questions about GPS which can be asked in any interview.

1. What is GPS ?

Ans – Global Positioning System(GPS) is a space based satellite navigation system that provides location and time information in all the weather conditions, anywhere on or near the earth.

2. List the satellite navigation systems ?

Ans – The navigation systems are as follows

  1. GLONASS(Globalnaya navigatsionnaya sputnikovaya sistema) : Russia’s global navigation system.
  2. IRNSS ( Indian Regional Navigational Satellite System)
  3. COMPASS : People’s republic of china’s global system.

3. Give a brief description about History of GPS ?

Ans – Global Positioning System or the GPS was invented by U.S D.O.D (Department of Defence) and Ivan Getting. The cost of developing GPS was twelve Billion Dollars. The design of GPS is based  on the similar ground-based radio-navigation systems, like LORAN and  Decca Navigator, developed in 1940s and used during World War II .

4. Explain briefly the working principle of GPS ?

Ans –  A Global Positioning System’s receiver calculates its position by precisely timing the signals sent by Global Positioning System satellite high above the earth. These distances and satellite location are used to compute the location of the receiver using the Navigation Equations. Although 4 satellites are required for normal operation, fewer apply in special cases.

5. What are achievements of Global Positioning System ?

Ans –  Global Positioning System received many appreciations which includes
a. On 10th February 1993, the National Aeronautic Association selected the team as winners of the 1992 ROBERT J.COLLIER trophy.
b. It was inducted into the space foundation space technology Hall of fame.

6. Explain the structure of GPS ?

Ans – The structure of GPS have three main segments. These are as follows
a. Page segment
b. Control segment
c. User segment

7. Explain the space segment of GPS ?

Ans – Space segment is composed of 24 to 32 satellites in medium Earth orbit and also includes the payload adapter to the boosters required to launch them into orbit.

8. Explain the control segment of GPS ?

Ans – Control segment is composed of a master control station , an alternate master control station, and a host of dedicated and shared ground anteenas and monitor stations.

9. Explain the user segment of GPS?

Ans – User segment is composed of thousands of U.S and allied military users of the secure GPS Precise positioning service and millions of civil and scientific users of the standard positioning service.

10. Explain in brief the application of GPS?

Ans – The application of GPS are as follows :
(i) Civilians
a. Cartography : Both civilian and military cartographers use the technique extensively.
b. Fleet-tracking : The use of such technology is to identify and locate one or more fleet vehicle in real time.

(ii) Space exploration

(iii) It is used for tracking devices.

(iv) Military application.Various military weapons system use GPS to track potential ground and air targets.

(v) Mobile devices. It is widely used in communication devices in the form of google maps. The navigation signals transmitted by GPS satellite encode a variety of information including satellite position.

For any query please leave a comment.

You may like : GPS system in identity card

Related Posts

11 Responses to Interview questions on GPS

  1. NEHA SARANGAL says:

    no

  2. NEHA SARANGAL says:

    no

  3. NEHA SARANGAL says:
  4. Mrityunjay Kumar Singh says:

    A fine article on Global positioning system. This article will help you to learn all the basic concepts on GPS, whether how GPS works ? , the different internal functions of GPS, and all.

  5. Mankeshwar Tripathi says:

    Many of us just only know the term GPS but do not what is a GPS and how it works. THis article is much helpful and is describing the complete GPS System clearly.

  6. Abhinav Gupta says:

    GPS is a landmark technology and is extremely useful. Get a glimpse of GPS world in this article.

  7. patlakshi says:

    The interview questions of gps would help you to crack it. For those who wish to clear this gps go through the details.

  8. Pallavi sinha says:

    Global positioning system provide a facility of exact time and location without effecting by different weather conditions Information listed above is useful and help an individual to elaborate their knowledge regarding about GPS.

  9. Shaheen Khan says:

    in this article a brief knowledge about gps is available and is described very efficiently with a lot of diagrams. it cvered almost all topics related to gsp that are gernrally required & people seek.

  10. Shilpa Ranjan says:

    This article gives the detail info about the GPS system.It explains the application of GPS in different field of work. One can get the fundamental questions of the GPS for an add to one’s knowledge .

  11. physical education courses says:

    When I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added
    I get four emails with the same comment. Is there a means you can remove me from that
    service? Many thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

« »

error: Content is protected !!