Latest Bank IT Specialist Officer Sample Papers

Sakshi Chaudhary 8:00 am

Mar 8 • Bank Sample Papers • 4057 Views • No Comments on Latest Bank IT Specialist Officer Sample Papers

Banking jobs are now become most preferable profession. Those candidates who want to make their future in banking Sector have to clear Bank Exam held time to time like IBPS, SBI etc. This post includes Latest Bank IT Specialist Officer Sample Papers is for Computer Science and Engineering students. This paper consists of four section namely Reasoning Section, English Language Section, Quantitative Aptitude section and the last one is Professional Knowledge. Interested aspirants take a preview of sample paper to judge their preparation level before going for exam in order to perform well in this exam.

Click on Whatapp logo to join oureducation banking group with many students

Bank IT Specialist Officer Sample Papers

SECTION- 1 Reasoning:

1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that groups?

 Bank IT Specialist Officer Sample Papers

Bank Sample Papers

(A) BDF
(B) VXZ
(C) FIK
(D) MOQ
(E) LNP

Ans : (C)

2. Among A. B, C, D and F each scoring different marks in the annual examination, D scored less than only F among them. B scored more than A and C but less than D. Who
among them scored least marks among them?

(A) A
(B) C
(C) B
(D) Data inadequate
(E) None of these

Ans : (D)

3. In a class of 50 students M is eighth from top. H is 20th from bottom. How many students arc there between M and H?

(A) 22
(B) 23
(C) 24
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Ans : (A)

4. Meeta correctly remembers that her father’s birthday is after 8th July but before 12th July. Her brother correctly remembers that their father’s birthday is after 10th July but before 15th July. On which day of July was definitely their father’s birthday?

(A) 10th
(B) 11th
(C) 10th or 11th
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Ans : (B)

5. Which of the following is the middle digit of the second highest among the following five numbers? 254 319 963 842 697

(A) 5
(B) 1
(C) 6
(D) 4
(E) 9

Ans : (D)

6. What should come next in the following number series? 9898798769876598765498765

(A) 3
(B) 4
(C) 2
(D) 1
(E) None of these

Ans : (B)

7. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(A) Copper
(B) Iron
(C) Aluminium
(D) Zinc
(E) Steel

Ans : (E)

8. In a certain code language ‘pik da pa’ means ‘where are you’; ‘da naja’ means ‘you may come’ and ‘na ka sa’ means ‘he may go’, which of the following means ‘come’ in that code language?

(A) da
(B) ja
(C) na
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Ans : (B)

9. In a certain code BREAKDOWN is written as BFSCJMVNC. How is ORGANISED written in that code?

(A) PSHBMCDRH
(B) BHSPMCDRH
(C) BHSPOCDRH
(D) BHSPNHRDC
(E) None of these

Ans : (B)

10. How many such digits are there in the number 58674139 each of which is as far away from the beginning of the number as when the digits within the number are rearranged in descending order?

(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

Ans : (C)

11. ‘BD’ is related to ‘EG’ and ‘MO’ is related to ‘PR’ in the same way as ‘FH’ is related to

(A) JM
(B) lL
(C) JL
(D) 1K
(E) None of these

Ans : (D)

12. In a certain code LONG is written as 5123 and GEAR is written as 3748. How is LANE written in that code?

(A) 5427
(B) 5247
(C) 5847
(D) 5237
(E) None of these

Ans : (A)

13. How many meaningful English words can be made with the letters TEBI using each letter only once in each word?

(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

Ans : (B)

14. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(A) 19
(B) 17
(C) 23
(D) 29
(E) 27

Ans : (E)

15. How many such pairs of letters are there in the word GUARDIAN each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?

(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

Ans : (D)

Directions—(Q. 16-22) In each question below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts. Give answers.

(A) If only conclusion I follows.
(B) If only conclusion II follows.
(C) If either conclusion I or II follows.
(D) If neither conclusion I nor II follows.
(E) If both conclusions I and II follow.

16. Statements:

All pots are rings.
All bangles are rings.
All rings arc paints.

Conclusions:

I. Some paints are pots.
II. Some bangles are paints.

Ans : (A)

17. Statements:

All goats are (lowers.
No flower is branch.
Some branches arc roots.

Conclusions:

I. Some roots are goats.
II. No root is goat.

Ans : (C)

18. Statements:

Some trees arc boxes.
All boxes are bricks.
All bricks are dogs.

Conclusions:

I. Some dogs are trees.
II. Some bricks arc trees.

Ans : (E)

19. Statements:

All tables arc windows.
All windows are rooms.
All rooms arc buses.

Conclusions:

I. Some buses arc tables.
II. Some rooms are tables.

Ans : (E)

20. Statements:

Some forests arc huts.
Some huts are walls.
Some walls are nets.

Conclusions:

I. Some nets arc forests.
II. Some nets are huts.

Ans : (D)

21. Statements:

All chair are pens.
Some pens are knives.
All knives are rats.

Conclusions:

I. Some rats are chairs.
II. Some rats are pens.

Ans : (B)

22. Statements:

Some desks arc tents.
Some tents are rivers.
All rivers are ponds.

Conclusions:

I. Some ponds arc tents.
II. Some ponds are desks.

Ans : (A)

Directions—(Q.23-29) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below— B # A R 5 8 E % M F 4 J 1 U @ H 2 © 9 T 1 6 * W 3 P # K 7 $ Y

23. Four of the following are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(A) l@4
(B) ©TH
(C) WP6
(D) #73
(E) 921

Ans : (E)

24. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is either immediately preceded by a symbol or immediately followed by a symbol or both?

(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) Four

Ans : (D)

25. If all the numbers in the above arrangement are dropped, which of the following will be the eleventh from the right end?

(A) U
(B) T
(C) F
(D) H
(E) None of these

Ans : (D)

26. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant and also immediately followed by a number?

(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

Ans : (B)

27. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a letter and also immediately followed by a number?

(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

Ans : (A)

28. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant and also immediately followed by a symbol?

(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three

Ans : (C)

29. Which of the following is the twelfth to the left of the twentieth from the left end of the above arrangement?

(A) %
(B) W
(C) $
(D) J
(E) None of these

Ans : (A)

Directions (Q.30—36)—In each question below is given a group of digits/symbols followed by four combinations of letters lettered (A), (B), (C) and (D). You have to find out which of the combinations correctly represents the group of digits/symbols based on the following letter coding system and mark the letter of that combination as the answer. If none of the letter combinations correctly represents the group of digits! symbols, mark (E) i.e. ‘None of these’ as the answer.

  • Digit/Symbol: 4 % 3 9 $ 1 8 @ © 2 # 5 6 * 7 d
  • Letter Code: P M I T R Q J F H A E U N B G L

Conditions:

(i) If the first element in the group is a symbol and the last element is a digit, the codes are to be interchanged.
(ii) If the first element in the group is a digit and the last element is a symbol both are to be
coded as the code for the digit.
(iii) If both the first and the last elements are even digits both are to be coded as ‘X’.
(iv) If both the first and the last elements are odd digits, both are to be coded as ‘Y’.

30. 46*389

(A) PNBIJT
(B) XNBIJX
(C) TNBlip
(D) PNBIJP
(E) None of these

Ans : (A)

31. 931%©d

(A) TIQMHL
(B) LIQMHT
(C) LIQMHL
(D) TIQMHT
(E) None of these

Ans : (D)

32. 7#$%35

(A) GERMIU
(B) UERMIG
(C) GERMIG
(D) XERMIX
(E) None of these

Ans : (E)

33. 8732@9

(A) TGIAFJ
(B) YGIAFY
(C) JGIAFT
(D) XGIAFX
(E) None of these

Ans : (C)

34. 2*#836

(A) YBEJIY
(B) ABEJIN
(C) NBEJIA
(D) XBEJLX
(E) None of these

Ans : (D)

35. $1896©

(A) RQJTNH
(B) HQJTNR
(C) RQJTNR
(D) YQJTNY
(E) None of these

Ans : (A)

36. 4%@93*

(A) PMFTIB
(B) PMFTIP
(C) BMFTIB
(D) XMFTIX
(E) None of these

Ans : (B)

Directions—(Q.37—43) In the following questions, the symbols @, ©, %, $ and d are used with the following meanings illustrated.

‘P % Q’ means ‘P is greater than Q’.
‘P d Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is smaller than Q’.
‘P © Q’ means ‘P is either smaller than or equal to Q’.
‘P $ Q’ means ‘P is either greater than or equal to Q’.

In each of the following questions assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true. Give answer:

(A) If only conclusion I is true.
(B) If only conclusion II is true.
(C) If either conclusion I or conclusion II is true.
(D) If neither conclusion I nor conclusion II is true.
(E) If both conclusions I and II are true.

37. Statements: V % B, B $ D, D © E

Conclusions:

I. E d B
II. D @ V
Ans : (B)

38. Statements: H $ N, N % R, R @ J

Conclusions:

I. R @ H
II. J %H
Ans : (A)

39. Statements: F d T, T $ M, M © R

Conclusions:

I. R $ F
II. M © F
Ans : (B)

40. Statements: W © D, D $ B, B @ H

Conclusions:

I. H % D
II.W @ B
Ans : (D)

41. Statements: F @ R, R © V, V $ T

Conclusions:

I. V % F
II. F @ T
Ans : (A)

42. Statements : N $ T, T d H, N @ W

Conclusions:

I. W % T
II. H © N
Ans : (E)

43. Statements: M @ J, J © R, R d K

Conclusions:

I. K d I
II. K % J
Ans : (C)

Directions—(Q.44—49) Study the following information and answer the questions given below M, N, P. R. T, W, F and H arc sitting around a circle facing at the centre. P is third to the left of M and second to the right of T. N is second to the right of P. R is second to the right of W who is second to the right of M. F is not an immediate neighbour of P.

44. Who is fourth to the right of R?

(A) T
(B) R
(C) W
(D) Data inadequate
(E) None of these

Ans : (E)

45. In which of the following is the first person sitting in between the second and the third person?

(A) NHM
(B) PHN
(C) TRP
(D) TWF
(E) None of these

Ans : (A)

46. Who is second to the right of F?

(A) M
(B) R
(C) T
(D) Data inadequate
(E) None of these

Ans : (C)

47. Who is third to the right of H?

(A) T
(B) W
(C) R
(D) F
(E) Data inadequate

Ans : (D)

48. Who is to the immediate left of R?

(A) P
(B) H
(C) W
(D) T
(E) Data inadequate

Ans : (D)

49. Who is to the immediate right of H?

(A) R
(B) F
(C) M
(D) Data inadequate
(E) None of these

Ans : (E)

50. Who is to the immediate right of P?

(A) H
(B) F
(C) R
(D) Data inadequate
(E) None of these

Ans : (A)

SECTION-2 English Language

Direction(1 – 10 ):In the Following Passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each , five words are suggested , one of which fits the blank appropriately.Find out the appropriate word in each case

What Indian politicians and bureaucrats share with their scientists, engineer and carpenter Counter part is their acceptance of mediocrity and lack of skill. The greatest moral failure of Indian institution is the tolerance of incompetence (1) criminality or corruption. The tolerance of incompetence in (2) is a result of low cultural value attached to the creation and (3) of institutions.

Institution building is hard work it requires a combination of vision, commitment and performance. Any institution involves a contract between those who (4) to the institution and those who support it the support can take the form of money or votes but that supports must be (5) continuously. In a properly functioning institutional system, the institutional contract (6) The institutional members and their supporters takes the form : you give me support and I will give u results . Competence is the channel that sustains the flow of trust from supporters to institution and back. If doctor don’t cure will they not loose our trust? While blaming individual politicians and babus for their corrupt ways, let us also examine the system that accepts the mediocrity and even lets it (7).

What we are seeing in India is a case of contract failure .The Contractor who bribes an official and then builds an leaky Stadium is not just being (8). He is sustaining a collusive system that subverts rules regulating mutual cooperation between Govt. institution, market player and society as a whole. In case of endemic contract failure everyone (9) including the contractor, for once the public loses its trust in institution even businessmen will (10) out an opportunity to make money. The Moral status of institution is central to continued development and prosperity.

1)

1) as
2) to
3) never
4) Not
5) For

2)

1) Turn
2) Individual
3) World
4) Partly
5)Importance

3)

1) Destruction
2) Justification
3) Sustenance
4)Excess
5) Marginalization

4)

1)Belong
2) Work
3) Help
4) Employed
5)Trust

5)

1) Returned
2)Earned
3) Immature
4)Corrupt
5) Generous

6)

1) Suggest
2) Akin
3) twosome
4) Centered
5) Between

7)

1)Question
2)Bolder
3) thrive
4) out
5) Kill

8)

1) Variant
2)trivial
3) never
4) Not
5) For

9)

1) Succeeds
2) Suffer
3) Proliferates
4)Responsible
5) Encompasses

10)

1) Storm
2)Venture
3) Lose
4) Get
5)Walk

Direction( 11-15): Rearrange the following five sentences( A , B , C , D , E )in the proper sequence to form a paragraph then answer the question given below:

A) Thus, if we really value it, we will work hard to make it a reality.
B) Inner Peace is the most elusive thing that a human being can seek.
C) The most important Criterion in the order top experience it to value the importance of inner peace.
D)To Experience inner peace one doesn’t have to retreat to a Himalayan cave rather one can experience inner peace seated exactly where they are by watching these thought.
E) No Body can gift the other inner peace at the same time it is only ones own thought that can rob them of their inner peace.

11) Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement ?

1) A
2) B
3) C
4) D
5) E

Answer-1

12) Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement ?

1)E
2) D
3) C
4)B
5) A

Answer- 3

13) Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?

1) E
2) D
3) C
4)B
5)A

Answer: 2

14) Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?

  • 1) A
  • 2) B
  • 3) C
  • 4) D
  • 5) E

Answer: 1

15) Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?

1) A
2) B
3) C
4) D
5) E

Answer: 2

Direction( 16-20): Each Question below has two Blanks, Each Blank indicating that something has been omitted. Choose the set of Words for Each Blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.

16) After ————— Payrolls and tightening perks to cope with the economic slowdown last year,software companies are finding that a rising no of Engineering and management graduates are transferring their ———– to vocational such as manufacturing and banking.

1) Trimming – Loyalties
2)Reducing – Accounts
3)Hiking – services
4) Increased – Affections
5)Dropped – Potential

Answer: 1

17) It is very Important ——– that when ever the swine flue virus enters a human body ,it takes a minimum of one day to maximum of eight days for the disease to develop ——-

1) Gauge -Extensively
2)ascertain – Accounts
3)Understand -Fully
4) Verify – Remarkable
5)Fathom- Clearly

Answer: 5

18)Scientist working to save the earth, have ——- dry water that soaks carbon three times better than water and hence helps ——- global warming.

1) Aided – Cut
2) Created – Combat
3) Built – Stop
4) Produced – increase
5)Invented – Monitoring

Answer: 3

19) The First Round of the Contest had the students ——— themselves and —– about their hobbies.

1) Introducing – Talking
2) Sensitizing – Sketching
3)Showcasing – Planning
4)Acclimatizing – Mentioning
5)Gearing – Chalking

Answer: 4

20) The Varsity Pool Process for ——– of New Candidates has ——— Poor Response with only ten Thousand applications being received till date.

1) Entrusting – Seen
2)Registration – Evoked
3)Entrance – Made
4)Admission – Visited
5)Experimenting – Generated

Answer: 5

Direction(21-23): Choose the word/group of words which is most similar in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

21) INHABIT

1)Reside in
2)Encompass
3)Infest
4)Submerge
5)are used to

22) FORAGING

1)Penetrating
2)Incising
3)Probing
4)Begging
5)Searching

23) MONETIZE

1)Currency
2)Buy
3)encash
4)Regulate
5)Pay

Direction(24-25): Choose the word/group of words which is most opposite in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

24) CONSIDERING

1)untying
2)remembering
3)understanding
4)disregarding
5)condeming

25) HAZARDOUS

1)pleasant
2)efficient
3)important
4)risky
5)harmless

Directions (26 to 35 ): Find out the error part of the following sentences.

26. I have not get my cheque cashed

(a) /on that day
(b) /as it was a bank holiday
(c) /no error
(d) .

27. As the road was dusty

(a) /the journey was
(b) /not comfort
(c) /no error
(d) .

28. The IMF and others institutions have

(a) /called on their central banks
(b) /to tackle it on a priority basis(
c) / no error
(d) .

29. There are only few company

(a) /which can handle
(b) / projects of thismagnitude
(c) /no error
(d) .

30. Since the lack of manpower

(a) / we can not conduct the survey
(b) /inrural areas
(c) /no error
(d) .

31. We have taken the responsibility

(a) / arranging the required training
(b) /and survise the new staffs
(c) /no error
(d) .

32. Owing the new policy

(a) / we feel that the targets set for
(b) /this year may not be achieved
(c) /no error
(d) .

33. The economic imperatives acquiring

(a) / technology strengths do notwarrant
(b) / repetition here
(c) /No error
(d) .

34. The economic imparities features

(a) / of our plan are the hope which
(b) /they hold out for fuller employment
(c) /no error
(d) .

35. The P.M declare that

(a) /come what may India will be
(b) /made freefrom corruption
(c) /no error
(d) .

Directions question (36 to 39): study the following information  carefully and answer the given questions.

Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not form a group?

36. 1) Break
2) Change
3) Split
4)  Divide
5)  Separate

Answer: 2

37. 1) train
2) instruct
3) educate
4) advocate
5) coach

Answer: 3

39. 1) extend
2) higher
3) upward
4)  rise
5) ascend

Answer: 2

Directions—(Q. 40–42) Choose the word / group of words which is MOST SIMILAR in meaning.

Q40. PICTURE

(A) Situation
(B) Photograph
(C) Representation
(D) Art work
(E) Idea

Q41. FEEDING

(A) Eating
(B) Supplying
(C) Consuming
(D) Encouraging
(E) Nourishing

Q42. SURGE

(A) Alteration
(B) Modification
(C) Intensification
(D) Increase
(E) Evolution

Directions—(Q. 43–45) Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in MEANING.

Q43. SLIGHTLY

(A) Adequately
(B) Miserly
(C) Certainly
(D) Remotely
(E) Substantially

Q44. SWITCHING

(A) Prolonging
(B) Withdrawing
(C) Continuing
(D) Exchanging
(E) Alternating

Q45. INCENTIVES

(A) Deterrents
(B) Preventions
(C) Disadvantages
(D) Prohibitions
(E) Liability

Directions from (Q46 to 59)Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

46.  It being an …… issue, it is not correct to introduce questions of morality in to the debate.

(a) moral
(b) immoral
(c) amoral
(d) irrelevant

47. In hot weather I like lying in the …… of a tree.

(a) shade
(b) shelter
(c) protection
(d) shadow

48. One  major …… between the Election Commission and the Union Government related to the powers of the former in respect of the deployment of central police forces at places where are elections is held.

(a) conflict
(b) culprit
(c) irritant
(d) pain

49. If our friends are not able to take us in their car, we must make …… arrangements to go to the airport.

(a) alternative
(b) another
(c) alternate
(d) possible.

50. An NGO is working towards providing free education to the girl child so that every girl can stand on their own feet.

(a) stands on their own
(b) stand on her own
(c) stand in her own
(d) stand on their own’s
(e) No correction required

SECTION- 3 Quantitative Aptitude:

1. 434 x 645=?

(A) 27840
(B) 297930
(C) 279903
(D) 279930
(E) None of these

Ans : (D)

2. 7 x ? =29.05

(A) 4.05
(B) 4.15
(C) 3.95
(D) 4.2
(E) None of these

Ans : (B)

3. 725 / 25 – 13 = ?

(A) 16
(B) 29
(C) 12
(D) 18
(E) None of these

Ans : (A)

4. (558 x 45) / (18 x 45) = ?

(A) 314
(B) 313
(C) 312
(D) 311
(E) None of these

Ans : (E)

5. 559 + 995 = ? x 16

(A) 92.05
(B) 95.25
(C) 93.15
(D) 94.35
(E) None of these

Ans : (B)

6. ((337 +146) x 8)=?

(A) 3884
(B) 1515
(C) 3864
(D) 1505
(E) 3846

Ans : (C)

7. 806 / 26 =?

(A) 30
(B) 32
(C) 34
(D) 36
(E) None of these

Ans : (E)

8. 7 3/4 + 5 1/4 + 8 1/4 = ?

(A) 20 1/4
(B) 21 1/2
(C) 21 3/4
(D) 21 3/4
(E) 20 3/4

Ans : (B)

9. 4758-2782-1430=?

(A) 356
(B) 396
(C) 486
(D) 546
(E) None of these

Ans : (D)

10. ((8)2 + 164 + 4) / 14 = ?

(A) 25
(B) 64
(C) 8
(D) 7.5
(E) None of these

Ans : (D)

11. 2/5 + 10/13 + 7/13 = ?

(A) 2 23/65
(B) 1 46/65
(C) 2 10/13
(D) 46/65
(E) 1 10/13

Ans : (B)

12. 248 of 7/8 + 110 of 20% = ?

(A) 192
(B) 202
(C) 212
(D) 239
(E) 242

Ans : (D)

13. 576 ÷ ? x 114 = 8208

(A) 8
(B) 7
(C) 6
(D) 9
(E) None of these

Ans : (A)

14. 280% of 460 =?

(A) 1188
(B) 1284
(C) 1288
(D) 1280
(E) None of these

Ans : (C)

15. 484 of 3/4 + 366 of 5/6 = ?

(A) 663
(B) 844
(C) 668
(D) 848
(E) 666

Ans : (C)

16. Which of the following is equal to 30 x 246?

(A) 118 x 13+209 x 42
(B) 174 x 10+222 x 19
(C) 173 x 12+221 x 24
(D) 169 x 16+167 x 50
(E) None of these

Ans : (C)

17. The cost of 9 kgs. of sugar is Rs. 279. What is the cost of 153 kgs. of sugar?

(A) Rs. 3.377
(B) Rs. 4.473
(C) Rs. 4.377
(D) Rs. 4743
(E) Rs. 4.347

Ans : (D)

18. A bus travels at the speed of 49 kmph. and reaches its destination in 7 hours. What is the distance covered by the bus?

(A) 343 km
(B) 283 km
(C) 353 km
(D) 245 km
(E) 340 km

Ans : (A)

19. What is the least number to be added to 1500 to make it a perfect square?

(A) 20
(B) 21
(C) 22
(D) 23
(E) None of these

Ans : (B)

20. The sum of three consecutive integers is 39. Which of the following is the largest among the three?

(A) 12
(B) 15
(C) 13
(D) 16
(E) None of these

Ans : (E)

21. 1/4th of 2/5th of a number is 82. What is the number?

(A) 410
(B) 820
(C) 420
(D) 220
(E) None of these

Ans : (B)

22. Find the average of the following set of scores: 118, 186, 138, 204, 175, 229

(A) 148
(B) 152
(C) 156
(D) 160
(E) 175

Ans : (E)

23. How many pieces of 8.6 metres long cloth can be cut out of a length of 455.8 metres cloth?

(A) 43
(B) 48
(C) 55
(D) 53
(E) 62

Ans : (D)

24. The product of two successive numbers is 3192. What is the smallest number?

(A) 59
(B) 58
(C) 57
(D) 56
(E) None of these

Ans : (D)

25. A banana costs Rs. 2.25 and an apple costs Rs. 3.00. What will be the total cost of 4 dozen of bananas and 3 dozen of apples?

(A) Rs. 216
(B) Rs. 108
(C) Rs. 189
(D) Rs. 225
(E) Rs. 162

Ans : (A)

26. Three numbers are in the ratio of 3: 4 :5 respectively. If the sum of the first and third numbers is more than the second number by 52, then which will be the largest number?

(A) 65
(B) 52
(C) 79
(D) 63
(E) None of these

Ans : (A)

27. The compound interest on a certain amount for 2 years at the rate of 8 p.c.p.a. is Rs.312. What will be the simple interest on the same amount and at the same rate and same time?

(A)Rs. 349.92
(B) Rs. 300
(C)Rs. 358.92
(D) Rs. 400
(E) None of these

Ans : (B)

28. The length of a rectangle exceeds its breadth by 7ems. If the length and breadth is decreased by 4cm. and 3 cms., then the area of the new rectangle is same as the area of the original. What will be the perimeter of the original rectangle?

(A)45 cms.
(B)40 cems.
(C)50 cms.
(D)55 cms.
(E)None of these

Ans : (C)

29. The sum of the digits of a two digit number is 12. If the new number formed by reversing the digits is greater than the original number by 54, then what will be the original number?

(A)28
(B) 48
(C)39
(D) 93
(E) None of these

Ans : (C)

30. In a fraction, twice the numerator is two more than the denominator. If 3 is added to the numerator and the denominator each, then the resultant fraction will be 2/3 .What was the original fraction ?

(A)5/18
(B)6/13
(C)13/6
(D)7/12
(E) None of these

Ans : (D)

31. Four-fifth of a number is 10 more than two-third of the same number. What is the number?

(A) 70
(B) 75
(C) 69
(D) 85
(E) None of these

Ans : (B)

32. A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs. 10 each. However, 5 bulbs were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs. 12 each. What will be the percentage profit?

(A) 25
(B) 15
(C) 13
(D) 17
(E) None of these

Ans : (D)

33. What should come in the place of question mark (?) in the number series given below?25, 34, 52,79, 115,?

(A)160
(B) 140
(C)153
(D) 190
(E)None of these

Ans : (A)

34. ?/144= 49 /?

(A)95
(B) 76
(C)82
(D) 84
(E)None of these

Ans : (D)

35. The sum of three consecutive even numbers is 252. What is the sum of the smallest and the largest numbers?

(A)158
(B) 148
(C)168
(D) 198
(E) None of these

Ans : (C)

36. Ajay spends 25% of his salary on house rent, 5% on food, 15% on travel, 10% on clothes and the remaining amount of Rs. 27,000 is saved. What is Ajay’s income?

(A) Rs. 60,000
(B) Rs. 80,500
(C) Rs. 60,700
(D) Rs. 70,500
(E) None of these

Ans : (A)

37. In how many different ways, can the letters of the word ‘CRISIS’ be arranged ?

(A) 150
(B) 240
(C) 120
(D) 200
(E) None of these

Ans : (E)

38. At each corner of a square park with side equal to 40 m, there is a flower bed in the form of a sector of radius 14 m. What is the area of the remaining part of the park?

(A)984 Square m
(B) 789 Square m
(C) 1014 Square m
(D) 1024 Square m
(E) None of these

Ans : (A)

39. The length of a rectangular field is thrice its breadth. If the cost of cultivating the field at Rs. 367.20 per square meter is Rs. 27,540, then what is the perimeter of the rectangle?

(A)47m
(B) 39m
(C)52m
(D)40m
(E) None of these

Ans : (D)

40. If the fractions 8/5,7/2,9/5,5/4,4/5 are arranged in descending order of their values, which one will be fourth?

(A) 4/5
(B) 5/4
(C) 9/5
(D) 8/5
(E) 7/2

Ans : (B)

41. The present ages of Chetna and Shikha are in the ratio of 5 :7 respectively. After 7 years, their ages will be in the ratio of 11:14 respectively. What is the difference between their ages?

(A) 9 years
(B) 4 years
(C) 5 years
(D) 7 years
(E) None of these

Ans : (E)

42. If 13 men can complete a piece of work in 36 days, then in how many days will 18 men complete the same work?

(A) 16 days
(B) 20 days
(C) 26 days
(D) 30 days
(E) None of these

Ans : (C)

43. If the area of a circle is 75.44 square cm then what is the circumference of the circle?
(A) 29.2 cm
(B) 28.9 cm
(C) 30.8 cm
(D) 40.2 cm

(E) None of these

Ans : (C)

44. Girish started a business investing Rs. 45,000. After 3 months, Vijay with Rs. 60,000 and After another 6 months, Ankush with Rs. 90,000 joined him. At the end of the year, they made a profit of Rs. 16,500. What is Girish’s share of profit ?

(A) Rs. 5,500
(B) Rs. 6,000
(C) Rs. 6,600
(D) As. 5,900
(E) None of these

Ans : (A)

45. What is the average age of a family of five members, whose ages are 42, 49, 56, 63 and 35 years respectively?

(A) 60 years
(B) 49 years
(C) 45 years
(D) 58 years
(E) None of these

Ans : (B)

46. A and B are two taps which can fill a tank in 10 minutes and 20 minutes. However, there is a leakage at the bottom which empty a filled tank in 40 minutes. If the tank is empty initially, how much time will both the taps take to fill the tank?

(A) 8 minutes
(B) 7 minutes
(C) 10 minutes
(D) 15 minutes
(E) None of these

Ans : (A)

47. What is 50% of 40% of Rs. 3,450?

(A) Rs. 690
(B) As. 520
(C) Rs. 517.5
(D) Rs. 499.2
(E) None of these

Ans : (A)

48. If an amount of Rs. 5,86,700 is distributed equally amongst 25 persons, then how much would each person get?

(A) Rs. 2,54,876
(B) Rs. 2,34,68
(C) Rs. 3,74,20
(D) Rs. 1,95,62
(E) None of these

Ans : (B)

49. An urn contains 9 blue, 7 white and 4 black balls. If 2 balls are drawn at random, then what is the probability that only one ball is white?

(A) 71/190
(B) 121/190
(C) 91/190
(D) 93/190
(E) None of these

Ans : (E)

50. If the price of 5 transistors and 2 pen stands is Rs. 810, then what will be the price of 7 transistors and 9 pen stands?

(A) Rs. 1,320
(B) Rs. 1,500
(C) Rs. 1,150
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Ans : (D)

SECTION -4 Professional Knowledge:

1. The instructions that tell a computer how to carry out the processing tasks are referred to as Computer.

a) programs
b) processors
c) input devices
d) memory modules
e) None of these

Answer- a)

2. An applet __________

(a) is an interpreted program that runs on the client
(b) tracks the number of visitors to a Website
(c) is a compiled program that usually runs on the client
(d) collects data from visitors to a Website
(e) None of these

Answer: a)

3. A _____ sometimes called a boot sector virus, executes when a computer boots up because it resides in the boot sector of a floppy disk or the master boot record of a hard disk.

(a) system virus
(b) Trojan horse virus
(c) file virus
(d) macro virus
(e) None of these

Answer: e)

4. The network interface card of LAN is related to following layer of OSI Model-

(a) Transport
(b) Network
(c) Data Link
(d) Physical
(e) All of these

Answer: e)

5. Where does most data go first with in a computer memory hierarchy ?

a) RAM
b) ROM
c) BIOS
d) CACHE
e) None of these

Answer: a)

6. Which of the following will not eliminates the ambiguities of a null value?

(a) Define the attribute as required
(b) Define subtypes
(c) Define each attribute as having an initial value that is recognized as blank
(d) Define supertypes
(e) None of these

Answer: d)

7. Computers process data into information by working exclusively with :

a) multimedia
b) words
c) characters
d) numbers
e) None of these

Answer: d)

8. The____directory is mandatory for every disk.

(a) Root
(b) Base
(c) Sub
(d) Case
(e) None of these

Answer: c)

9. Before a package can be used in a java program it must be___.

(a) executed
(b) referenced
(c) imported
(d) declared
(e) None of these

Answer: c)

10. The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access is known as the :

a) digital divide
b) Internet divide
c) Web divide
d) broadband divide
e) None of these

Answer: d)

11. Data are ________ in client/server computing.

(a) never sent to the client machine
(b) sent in very large sections to save processing time
(c) sent only upon the client’s request
(d) sent in complete copies for the client to filter and sort
(e) sent from the client to the server for processing

Answer: c)

12. The CPU and memory are located on the :

a) expansion board
b) motherboard
c) storage device
d) output device
e) display board

Answer: b)

13. Three SQL, DDL, CREATE commands are__.

(a) Schema, Base and Table
(b) Base, Table and Schema
(c) Key, Base and Table
(d) Schema, Table and View
(e) None of these

Answer: d)

14. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT

a) hackers
b) Spam
c) viruses
d) identity theft
e) None of these

Answer: b)

15. ………… Store data or information temporarily and pass it on as directed by the control unit

a) Address
b) Register
c) Number
d) Memory
e) None of these

35. Select the Odd one

a) Operating system
b) Interpreter
c) Compiler
d) Assembler
e) None of these

Answer: b)

16. Firewalls are used to protect against___.

(a) Unauthorized Attacks
(b) Virus Attacks
(c) Data Driven Attacks
(d) Fire Attacks
(e) All of these

Answer: a)

17. This is a standard way for a Web server to pass a Web user’s request to an application program and to receive data back to forward to the user-

(a) Interrupt request
(b) Forward DNS lookup
(c) Data-Link layer
(d) File Transfer Protocol
(e) Common gateway interface

Answer: e)

18. Programming language built into user programs such as Word and Excel are known as____

(a) 4GLs
(b) macro languages
(c) object-oriented languages
(d) visual programming languages
(e) None of these

Answer: d)

19. The instructions that tell a computer how to carry out the processing tasks are referred to as computer ………

a) programs
b) processors
c) input devices
d) memory modules
e) None of these

Answer: a)

20. The _____ states that a foreign key must either match a primary key value in another relation or it must be null.

(a) entity integrity rule
(b) referential integrity constraint
(c) action assertion
(d) composite attribute
(e) None of these

Answer: c)

21. An area of a computer that temporarily holds data waiting to be processed is ……….

a) CPU
b) Memory
c) Storage
d) File
e) None of these

Answer: b)

23. Every computer connected to an intranet or extranet must have a distinct_____

(a) firewall
(b) proxy server
(c) IP address
(d) domain name
(e) None of these

Answer: c)

24. With the object-oriented (OO) approach, an object encapsulates, or_____.a programmer.

(a) carries out, the details of an object for
(b) hides, the details of an object from
(c) reveals, the details of an object to
(d) extends, the details of an object beyond
(e) None of these

Answer: b)

25. To select or unselect one word to the right

a) CTRL + SHIFT
b) CTRL + SHIFT + UP Arrow
c) CTRL + SHIFT + Down Arrow
d) CTRL + SHIFT + Right Arrow
e) None of these

Answer: d)

26. How many values can be represented by a single byte?

(a) 4
(b) 16
(c) 64
(d) 256
e) 234

Answer: d)

27. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?

a) gathering data
b) processing data into information
c) analyzing the data or information
d) storing the data or information
e) None of these

Answer: c)

28. Which error detection method uses one’s complement arithmetic?

(a) Simply parity check
(b) Checksum
(c) Two-dimensional parity check
(d) CRC
(e) None of these

Answer: b)

29. Magnetic disk is an example of

a) Secondary memory
b) Primary meory
c) Main memory
d) Both (1) and (2)
e) None of these

Answer: a)

30. A result of a computer virus can not lead to ___.

(a) Disk Crash
(b) Mother Board Crash
(c) Corruption of program
(d) Deletion of files
(e) None of these

Answer: b)

31. The ……… is the amount of data that a storage device can move from the storage medium to the Computer per second

a) data migration rate
b) data digitizing rate
c) data transfer rate
d) data access rate
e) None of these

Answer: c)

32.Which of the following IEEE standards are deals with LAN and MAN(metropolitan area network) ?

(a) 801
(b) 803
(c)802
(d) 800

Answer: c)

33. ………… is the functional key to display save-as box.

a) F5
b) F6
c) F9
d) F12
e) None of these

Answer: d)

34. The degree of detail that should be incorporated into a database depends on what?

(a) Data integrity
(b) The type of database
(c) The user’s perspective
(d) The business practices and policies
(e) None of these

Answer: b)

35. ……… is the key we use to run the selected command.

A) SHIFT
B) TAB
C) ENTER
d) CTRL
5)None of these

Answer: c)

36. The ___.converts digital signals to analog signals for the purpose of transmitting data over telephone lines.

(a) Modem
(b) Router
(c) Gateway
(d) Bridge
(e) All of these
Answer: a)

37. ………. is computer software designed to operate the computer hardware and to provide platform for running application software

1) Application software
2) System software
3) Software
4) Operating system
5) None of these

Answer: b)

38. Choose the correct way to indicate that a line in a C++ program is a comment line, that is, a line the will not be executed as an instruction___.

(a) begin the line with a # sign
(b) begin the line with double slashes (/ /)
(c) begin and end the line with double hyphens (-_-)
(d) indent the line
(e) None of these

Answer: b)

39. To move a copy of file from one computer to another over a communication channel is called ?

a) File transfer
b) File encryption
c) File modification
d) File copying
e) None of these

Answer: a)

40. A table of bits in which each row represents the distinct values of a key?

(a) Join index
(b) Bitmap index
(c) B + Tree
(d) Hierarchical index
(e) None of these

Answer: b)

41. Which of the following are the functions of a operating system

a) Allocates resources
b) Monitors Activities
c) Manages disks and files
d) All of the above
e) Only 1 and 2

Answer: d)

42. This is a group of servers that share work and may be able to back each other up if one server fails.

(a) Channel bank
(b) Cluster
(c) Tiger team
(d) Serverless backup
(e) Logical unit

Answer: c)

43. Data are ________ in client/server computing.

(a) never sent to the client machine
(b) sent in very large sections to save processing time
(c) sent only upon the client’s request
(d) sent in complete copies for the client to filter and sort
(e) sent from the client to the server for processing

 Answer: c)

44. The ________ states that a foreign key must either match a primary key value in another relation or it must be null.

(a) entity integrity rule
(b) referential integrity constraint
(c) action assertion
(d) composite attribute
(e) None of these

Answer: a)

45. A ________ sometimes called a boot sector virus, executes when a computer boots up because it resides in the boot sector of a floppy disk or the master boot record of a hard disk.

(a) system virus
(b) Trojan horse virus
(c) file virus
(d) macro virus
(e) None of these

Answer: e)

46. The network interface card of LAN is related to following layer of OSI Model

(a) Transport
(b) Network
(c) Data Link
(d) Physical
(e) All of these

Answer: e)

47. A range check ________

(a) ensures that only the correct data type is entered into a field
(b) verifies that all required data is present
(c) determines whether a number is within a specified limit
(d) tests if the data in two or more associated fields is logical
(e) None of these

Answer: c)

48. The total set of interlinked hypertext documents worldwide is-

(a) HTTP
(b) Browser
(c) WWW
(d) B2B
(e) None of these

Answer: a)

49. Every computer connected to an intranet or extranet must have a distinct ________

(a) firewall
(b) proxy server
(c) IP address
(d) domain name
(e) None of these

Answer: c)

50. Three SQL, DDL, CREATE commands are ________ .

(a) Schema, Base and Table
(b) Base, Table and Schema
(c) Key, Base and Table
(d) Schema, Table and View
(e) None of these

Answer: d)

Download Bank IT Specialist Officer Sample Papers in pdf form

Related Searches:

Readers can share their views with us through comments

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

« »