National Institute of Design Sample paper

Mar 23 • Competition Sample Papers • 40394 Views • 42 Comments on National Institute of Design Sample paper

National Institute of Design

National institute of design sample paper

National institute of design sample paper

National institute of design or NID has both UG & PG Program for Graduate Diploma Program in Design (GDPD) of four years duration for students after 10+2, or equivalent like AISSCE/ IB/ ICSE, and the Post- Graduate Diploma Program in Design (PGDPD) of 2 to 2 ½ years duration for graduates; particularly from architecture, technology, engineering, fine and applied arts, information technology, computer science, etc.

Answer the following questions:    (3×4=12)

1)  Find out the alternative figure which contains figure (X) as its part

55

(x)                     (1)             (2)            (3)            (4)

A) 1                    B) 2                     C) 3                        D) 4

Answer- A

55-1

 2)   Find out the alternative figure which contains figure (X) as its part.

44

(x)                      (1)             (2)            (3)           (4)

A)     1              B) 2           C) 3            D) 4

Answer- D

44-1

3)   Find out the alternative figure which contains figure (X) as its part.

54    

   (x)           (1)      (2)     (3)      (4)

A)      1                    B) 2                  C) 3                     D) 4

Answer- D

44-1

Answer the following questions: (3×4=12)

 4)     ‘Skirmish’ is related to ‘War’ in the same way as ‘Diseases’ is related to a-

a)     Infection

b)     Epidemic

c)      Patient

d)     Medicine

e)     Death

Answer- b

 5)     Which of the choices will lead to a lowering of your carbon footprint-?

a)     Purchase of NIKE-T shirt

b)     Purchase of refrigerated vegetables

c)      Frequent use of car

d)         Purchase of locally grown vegetables

Answer- c

6)     Name two implements from your kitchen that can be used by a gardener to do the following work

a)     Separate mud from small stones:

b)     Water the potted plants:

Answer – a) Destoner

b) Kettle

 

Answer the following questions: (3×2=6)

7)     Expand the acronyms

a)     LPG:

b)     HBO:

c)      NGO:

d)     CD:

Answer – a) Liquefied Petroleum Gas

b)    Home Box Office

c)    Non-governmental organization

d)    Compact disc

8)     Which is the 1st metal used by human?

a)     Lead

b)     Iron

c)      Tin

d)     Copper

Answer- d

Answer the following one sentence questions of national institute of design : (3×4=12)

9)     Create a one sentence story in the space given below using any 4 of the following 7 Words:

Inspect, Melodic, Parliament, Fingers, Sideways, Carrot, Animate

Answer- When the speaker inspect melodic noise of the Parliament house, one of the

Minister changes his topic sideways.

 

10)     Create a one sentence story in the space given below using any 4 of the following 7 words:

Mannequin, Wonder, Separate, Rarely, Eclipse, Swim, General

Answer- Rarely we can observe a wonder of nature at the time of eclipse, as well as we can see mannequin like people to see these epic moment.

 

11)     Create a one sentence story in the space given below using any 4 of the following 7 words:

Cricket, Stamp, Bat, Miss, Wicket, Out, Ball

Answer- It is amazing to see in cricket that the ball hits the stamp when a batsman misses the ball.

 

Answer the following questions:   (3×4=12)

12) This puzzles are based on the images we need to find out the phrase. It shows the our identification based on the images

1)

1

2)

2

3)

3

Answer- 1) A) an outside chance          b)   Go for it                      c) Highway Overpass

2) A) Foreign Language           b)   Who’s in charge          c) Neon Lights

3) A) I am bigger than you        b) Platinum                        c) Break in Custom

 

 Answer the following questions: (4×2=8)

13)

10-1-q-6

 

Answer- 19

As you move diagonally down, numbers follow the sequence of Prime Numbers.

14)

10-1-q-11

Answer- 39, working from top to bottom, doubles each number and subtracts 1, then 2, then 3 etc.

Answer the following questions:  (2×8=16)

15)

10-9-q-16

Answer- Answer- 7(any unit)

Taking the value of Aces as 1 and all court cards as 10, in each column of the diagram, the value of the sum of the 3 cards is always 21.

16)

10-15-q-16

Answer- 3 of Spades

Divide the diagram in half, vertically. In each half, start at the top left card and move to the right, then down one row and to the left, and finally to the right, in a snakes and ladders pattern. The value of the cards in the left hand half increase alternately by 3 and 4, and the value of the cards in the right hand half increase alternately by 4 and 5. To calculate the suit of each card, start at the top left of the whole diagram and move down, then to the right one space and upwards etc. in a snakes and ladders pattern. Suits are written in order, following this path, starting with Hearts, then Clubs, Diamonds and Spades.

Answer the following questions:    (4)

17)

10-2-q-3

Answer- – Hammer

The Hammer = 1, the File = 3 and the Axe = 5

Answer the following questions:   (4)

18)

10-4-q-3

Answer- – Alarm clock

The Alarm clock = 7, the Adaptor = 5 and the Bulb = 2

Find the correctly spelt words:   (2×2=4)

19) (Solve as per the direction given above)

A) Ommineous               B) Omineous           C) Ominous            D) Omenous

Answer- C

20) (Solve as per the direction given above)

A) Efficient                B) Treatmeant             C) Beterment            D) Employd

Answer- A

Answer the following questions:        (5×1=5)

21)  If A + B means A is the mother of B; A – B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?

A) Q – N + M x P           B) P + S x N – Q        C) P – M + N x Q

D) Q-S%P

Answer- C

P – M → P is the brother of M

M + N → M is the mother of N

N x Q → N is the sister of Q

Therefore, P is the maternal uncle of Q.

22) A and B are children of D. Who is the father of A? To answer this question which of the statements (1) and (2) is necessary?

  1. C is the brother of a and the son of E.
  2. F is the mother B.

A) Only (1)      B) Only (2)   C) Either (1) or (2)

D) (1) and (2) both

Answer- B

A and B are children of D.

From (1), C is the brother B and son of E.

Since, the sex of D and E are not known. Hence (1) is not sufficient to answer the question.

From (2). F is the mother of B. Hence, F is also the mother of A. Hence D is the father of A.

Thus, (2) is sufficient to answer the question.

 

23) Introducing Salman, Aamir says, “She is the wife of only nephew of only brother of my mother.” How Salman is related to Amir?

A) Wife             B) Sister              C) Sister-in-law           D) Data is inadequate

Answer- Brother of mother means maternal uncle. Hence only nephew of Amir’s maternal uncle means Amir himself. Therefore Salman is the wife of Amir.

24)  1. A3P means A is the mother of P

 2. A4P means A is the brother of P

 3. A9P means A is the husband of P

        4. A5P means A is the daughter of P

Which of the following means that K is the mother-in-law of M?

A)      M9N3K4J     B) M9N5K3J      C) K5J9M3N      D) K3J9N4M

Answer- – B

M9N → M is the husband of N

N5K → N is the daughter of K

Hence, → M is the son-in-law of K

K3J → K is the mother of J

Hence, → K is a lady

Hence, → K is the mother-in-law of M

 25)  In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

A) 30%             B) 70%            C) 100%           D) 250%

Answer- B

C.P. = Rs. 100. Then, Profit = Rs. 320, S.P. = Rs. 420.

New C.P. = 125% of Rs. 100 = Rs. 125

New S.P. = Rs. 420.

Profit = Rs. (420 – 125) = Rs. 295.

Required Percentage = (295/420 *100) % = 70%

 Answer the following questions: (5×1=5)

26) Choose the box that is similar to the box formed from the given sheet of paper (X).Answer the following questions: (5×1=5)

A)    1 and 4 only      B) 3 and 4 only       C) 1 and 2 only      D) 2 and 3 only

Answer- A

The fig. (X) is similar to the Form 1. So, when the sheet shown in fig. (X) Is folded to form a cube then one of the two half-shaded faces lies opposite to one of the blank faces and the other half-shaded face lies opposite to another blank face. The two remaining blank faces lie opposite to each other. Thus, both the cubes shown in figures (1).and (4) can be formed when the sheet shown in fig. (X) Is folded. Also, though the cubes shown in figures (2) and (3) have faces that can appear adjacent to each other but the cube formed by folding the sheet in fig. (X) Cannot be rotated to form either of the two. Hence, the cubes in figures (2) and (3) cannot be formed.

27)  A bank offers 5% compound interest calculated on half-yearly basis. A customer deposits Rs. 1600 each on 1st January and 1st July of a year. At the end of the year, the amount he would have gained by way of interest is:

A) 120                       B) 121                        C) 123                       D) 124

Answer- B

Amount= [1600* {1+5/ (2*100)} ^2 + 1600*{1+5/ (2*100)}] = 3321

C.I. = Rs. (3321 – 3200) = Rs. 121

 28) There is 60% increase in an amount in 6 years at simple interest. What will be the compound interest of Rs. 12,000 after 3 years at the same rate?

A) 2160                  B) 3120               C) 3970              D) 6240                E) none of these

Answer- – C

Let P = Rs. 100. Then, S.I. Rs. 60 and T = 6 years

R= (60/6) = 10% p.a.

Now, P = Rs. 12000. T = 3 years and R = 10% p.a.

C.I. = [1200 * {(1+ 10/100) ^3 -1}] = 3972

 29)  What will be the compound interest on a sum of Rs. 25,000 after 3 years at the rate of 12 p.c.p.a.?

A) 9000.30                  B) 9720             C) 10123.20                D) 10483.20             E) none of these

Answer- C

Amount= [2500 * (1+ 12/100) ^3] = 35123.20

C.I. = Rs. (35123.20 – 25000) = Rs. 10123.20.

 30) The least number of complete years in which a sum of money put out at 20% compound interest will be more than doubled is:

A) 3                 B) 4                C) 5                D) 6

Answer- B

P * (1+ 20/100) ^n > 2p

=> (6/5) ^n > 2

Now, (6/5 * 6/5 * 6/5 * 6/5) >2

So, n=4

This is a preview sample paper of the national institute of design entrance exam with complete solution.

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

42 Responses to National Institute of Design Sample paper

  1. Vinodhini says:

    I need sample papers for bid exam

  2. Vinodhini says:
  3. anita kaur says:

    nin dat sample paper

  4. Spandan Pramanick says:

    Create a one sentence story using the words; INSPECT MELODIC PARLIAMENT FINGER SIDEWAYS CARROT ANIMATE

  5. Spandan Pramanick says:

    Create a one sentence story using the words; INSPECT MELODIC PARLIAMENT FINGER SIDEWAYS CARROT ANIMATE

  6. Spandan Pramanick says:

    Create a one sentence story using the words; INSPECT MELODIC PARLIAMENT FINGER SIDEWAYS CARROT ANIMATE

  7. yuvraj Singh Tomar says:

    Bachelor in mechanical engineering

  8. Thomas says:
  9. Thomas says:
  10. Patil Rujeta Vijay says:
  11. Kannagee kataria says:

    How will I make self study environment in my surroundings.

  12. Ikshita says:
  13. Tripathisakshi99@gmail.com says:

    I want solved paper of nid

  14. Tripathisakshi99@gmail.com 9450447791 says:

    Sample paper for under graduate of the year 2017 of nid

  15. Tripathisakshi99@gmail.com 9450447791 says:
  16. Tripathisakshi99@gmail.com 9450447791 says:
  17. Dhanvi shah says:

    I want nid sample papers

  18. Dhanvi shah says:
  19. Poorvesh says:

    Request you to share NID M.Des. past papers with solutions

  20. Nayoni Mall says:

    NID sample papers and exam pattern

  21. Nayoni Mall says:
  22. RAHUL says:

    NID mdes previous year question paper

  23. RAHUL says:
  24. tharique says:

    Need more sample paper

  25. Sivakumar says:

    Nid

  26. Sivakumar says:
  27. Surya shakti says:

    Same papers

  28. Surya shakti says:
  29. shivangi bhalla says:

    I want to prepare for M. Graphic design, could you please provide some guidance and sample papers.

  30. shivangi bhalla says:

    I want to prepare for M. Graphic design, could you please provide some guidance and sample papers.

  31. Shriya vidhate says:

    I am appearing for 12 sci , what is the procedure for admission in NID

  32. prachi says:

    I need NID/CEED and all other various design institutes’ enterance exams’ sample papers.

  33. Tasneem Abbas says:

    Can u provide with past ten years question papers of NID

  34. Akhila Kalesh says:

    sample quesions of the drawing n colour theme questions

  35. aastha says:

    need solved dat nid papers with approximate cutoff

  36. AMEYA PRASAD says:

    want to get previous years question paper with answers

  37. priyanga says:

    should math be a compulsory subject in 12th for nid?

  38. Vijay Mudliar says:

    Preparation for NID/NATA other related courses in design.
    Criteria of selection

  39. BIINDHU Harisankar says:

    I require solved question and answers papers of NID, NIFT

  40. Nidhi says:

    how should i do last minute preparations for design aptitude test

  41. SHAIK ABZAL says:

    THIS IS ABZAL AND NOW IM PERSUING B.Tech FINAL YEAR IN MECHANICAL ENGINEERING. I WISH TO DO MY MASTERS IN AUTOMOBILE DESIGN OR IN ANIMATION.
    SO, YOU COULD SUGGEST ME THE BEST TO DO…
    THANKING YOU SIR!

  42. prakriti says:

    i want NID sample papers solved of the previous 10 years

« »