Questions on principle of programming language

Jan 12 • Resources • 17296 Views • 10 Comments on Questions on principle of programming language

 A programming Language is the simple language to write different programs to control and run the machine and different algorithms. With the help of programming, a complex task can be performed easily and in the more sophisticated way. There are a number of languages available for the user through which an effective communication can be established between the user and the machine. Some of these may be easy to learn and some require more hard work and logics to get the of masters. Let’s have a look over questions that are being asked on the principle of programming language-

Principles Of Programming Languages

Programming Languages

Questions on principle of programming language

Q1. What is principle of programming language?
Ans. It is a set of rules governed to communicate instructions to a machine, particularly a computer.

Q2. What are objectives of principles of programming language?
Ans. Objectives are-
• To introduce several different paradigms of programming
• To gain experience with these paradigms by using example programming languages
• To understand concepts of syntax, translation, abstraction, and implementation

Q3. What are the Paradigms of Programming?
Ans. Several paradigms are-
• Procedural
– examples: C, Pascal, Basic, Fortran
• Functional
– examples: Lisp, ML
• Object-oriented
– examples: C++, Java, Smalltalk
• Rule-based (or Logic)
– example: Prolog

Q4.Why there is need of so many paradigms?
Ans. The choice of paradigm and therefore language depends on how human’s best think about the problem
Other considerations are-
• Efficiency
• Compatibility with existing code
• Availability of translators

Q5. List the models of computation of language.
Ans. Models are-
• RAM machine
– Procedural
• Directed acyclic graphs
– Smalltalk model of O-O
• Partial recursive functions
– Lisp and ML
• Markov algorithms
– Prolog is loosely based on these

Q6. List various type of languages.
Ans. Various types of languages are-
• Document languages, e.g. LaTeX, Postscript
• Command languages, e.g. bash, MATLAB
• Markup languages, e.g. HTML and XML
• Specification languages, e.g. UML

Q7. What are the issues for languages?
Ans. Issues are-
• Can it be understood by people and processed by machines?
– Although translation may be required.
• Sufficient expressive power?
– Can we say what needs to be said, at an appropriate level of abstraction?

Q8. What is translation?
Ans. Translation is communication of converting the source code into target code.

Q9. What are different types of translation and their roles?
Ans. Types of translation are-
• Compilation
– Translate instructions into suitable (lower level) machine code
– During execution, machine maintains program state information
• Interpretation
– May involve some translation
– Interpreter maintains program state

Q10. What is trade’s off of translation.
Ans. Trade’s off of translation are-
• Compilation
– lower level machine may be faster, so programs run faster
– compilation can be expensive
– examples: C
• Interpretation
– more ability to perform diagnostics (or changes) at run-time
– examples: Basic, UNIX shells, Lisp

Download the set of questions on programming languages in pdf Questions on Principle of Programming Language Pdf

Give your suggestions and views about this article or you can also ask your queries in the comment section below this page.

Related Links-
C Programming Language
Linux OS
C# programming language

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

10 Responses to Questions on principle of programming language

  1. solomon disan says:

    thanks

  2. Farsana K says:

    principle of programming language questions and answers

  3. Farsana K says:

    principle of programming language questions and answers

  4. iyesh shaikh says:

    sovle qutin papar

  5. Anonymous says:
  6. solomon disan says:

    principles of programming

  7. Muhammad Tayyab says:

    principles of programming languages mcq online paper

  8. Muhammad Tayyab says:
  9. vinothini says:

    Cp7203principle of programming langauages question answer in 2016 at june

  10. Puja Agarwal says:

    Almost all the principles of programming language are described here so good to read and knowledgeable.

« »