Sample paper of english for IBPS exam

Jan 17 • Bank Sample Papers • 2109 Views • Comments Off on Sample paper of english for IBPS exam

sample paper of english
Directions-(Q.1-5) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words I phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Jagir Singh has sold red onions at a market in South Delhi every day for the past half-century. Perched on an upturned crate, wrapped tight against the chill air, he offers pyaz, a staple for much Indian cooking, for 60 rupees a kilo, the most he can remember. Business is brisk but most customers pick up only a small handful of onions. That is just as well-wholesale supplies are tight, he says, and the quality is poor.

As India’s economy grows by some 9% a year, food prices are soaring. In late December the commerce ministry judged that food inflation had reached 18.3%, with pricey vegetables mostly to blame. Officials have made some attempts to temper the rise in the past month scrapping import taxes for onions, banning their export and ordering low-priced sales at government-run shops. But there is no quick fix.

Heavy rain in the west of India brought a rotten harvest. Vegetables from farther afield-including a politically sensitive delivery from a neighbouring country-are costly to move on India’s crowded, potholed roads. Few refrigerated lorries and poor logistics mean that much of each harvest is wasted. Newspapers allege hoarders are cashing in. The biggest problems are structural. Food producers, hampered by land restrictions, archaic retail networks and bad infrastructure, fail to meet extra demand from consumers. It was estimated in October that a 39% rise in income per person in the previous five years might have created an extra 220 million regular consumers of milk, eggs, meat and fish. Supplies have not kept up with this potential demand.

The broader inflation rate may be a less eye-watering problem than the onions suggest. The central bank has lifted interest rates steadily in the past year and is expected to do so again later this month. Headline inflation fell to 7.5% in November, down by just over a percentage point from October, though it is still above the central bank’s forecast of 5.5% for March. 1. What can be said about the sale of onions at present as given in the passage?

(1) Vegetable vendors are unwilling to sell onions
(2) People are not buying as much as they used to
(3) The sale of onions has picked up and is unprecedented]
(4) People are buying more onions than they used to
(5) None of these

ans:People are not buying as much as they used to

2. The usage of the phrase ‘cashing in’ in the passage can possibly mean-

(1) Profiting
(2) Running Away
(3) Paying Money
(4) Bailing out
(5) Buffering

ans: Profiting

3. Which of the following is most similar in meaning to the word ‘Tight’ as used in the passage?

(1) Firm
(2) Loose
(3) Limited
(4) Taut
(5) Tense

ans: Limited

4. Which of the following is most similar in meaning to the word ‘Temper’ as used in the passage? (1) Displeasure

(2) Anger

(3) Rage

(4) Horness

(5) Control

ans:Control

5. Which of the following is most opposite in meaning to the word ‘Archaic’ as used in the passage? (1) Simple

(2) Straightforward

(3) Modern

(4) Lively

(5) Ancient Directions-

ans: Modern

(Q.6-10) Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank which best fits the meaning of the sentence as a whole. 6. The water transport project on the west coast is __________ to get a shot in the arm with a new plan in which the Road Development Corporation will build the infrastructure and __________ a private party to operate the service.
(1) scheduled -let

(2) verge – permit

(3) set-sanctions

(4) slated – allow

(5) bound – task

 

ans:slated – allow

7. As the weekend finally rolled around, the city folk were only __________ happy to settle down and laugh their cares __________

(1) just – afar

(2) too – away

(3) extremely – off

(4) very – up

(5) so – on

ans:too – away

8. The flood of brilliant ideas has not only __________ us, but has also encouraged us to __________ the last date for submission of entries.

(1) overwhelmed – extend

(2) enjoyed – stretch

(3) dismayed – decide

(4) scared – scrap

(5) happy – boundary

ans:overwhelmed – extend

9. __________ about prolonged power cuts in urban areas, the authorities have decided to __________ over to more reliable and eco-friendly systems to run its pumps.

(1) Worried – shift

(2) Frantic – move

(3) Troubled – jump

(4) Concerned – switch

(5) Endangered – click

 

ans:Concerned – switch

10. The high cutoff marks this year have __________ college admissionseekers to either __________ for lesser known colleges or change their subject preferences.
(1) cajoled – ask

(2) pressured – sit

(3) forced – settle

(4) strained – compromise

(5) entrusted – wait Directions

 

ans:forced – settle

(Q.11-15): Rearrange the following seven sentences (A), (B), (C), (D), (E), (F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below.

(A) But seriously, how much would you pay to know what thoughts are swimming around in someone else’s head?(B) In most fictional movies, thus, the idea of reading minds-of seeing the private intentions of another, and the possibility of intervening in those plans – has always been highly attractive.(C) Such fantastic questions have long been the bread and butter of fiction,(D) Today, more than four centuries since the phrase, “A penny for your thoughts?”, was first recorded, inflationary accounting makes that ancient penny was worth more than $40.(E) The going rate for a “thought”-a probe into the thinking of another-was once quite a bargain.(F) And if you could really know their truthfulness, how much more would you pay?(G) Even with the sliding value of the dollar, this still seems quite a bargain.

11. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?

(1) F

(2) D

(3) C

(4) G

(5) B

 

ans: D

12. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?

(1) A

(2) B

(3) G

(4) D

(5) F

ans: A

13. Which of the following should be the SIXTH sentence after rearrangement?

(1) F

(2) G

(3) C

(4) B

(5) A

 

ans:c

14. Which of the following should be the SEVENTH (Last) sentence after rearrangement?

(1) A

(2) B

(3) C

(4) D

(5) E

ans:B

15. Which of the following should be

Comments are closed.

« »