SBI Bank Clerk Exam Papers with Solutions

SBI Bank Clerk Exam Papers with Solutions

Apr 14 • Bank Sample Papers • 11380 Views • 16 Comments on SBI Bank Clerk Exam Papers with Solutions

Now a days Bank services are considered to the most reputed and preferred field of working. Those candidates who are interested to make their future in the Banking Sector have to qualify different Bank entrance exam held every year. For those candidates who want to join financial and account fields as their career than Bank jobs need to to be their preferences. There are various organised exams to fill vacancies of banks,such as IBPS, SBI and also for other related Banks. Here we have tried to made available Latest SBI Bank Clerk Exam Papers with Solutions for the purpose of providing help to the interested aspirants exam.

SBI BANK CLERK QUESTION PAPER

SBI Bank clerk will consists of one paper. One will be Objective Test. The details about the Objective

(1)Objective Test(200 Marks)

SBI Clerk Sample Paper

SBI Clerk Exam Sample Paper

It will consist of four papers:

1. Reasoning Ability
2. General Awareness, Marketing and Computers
3. General English includes (Grammar, Vocabulary and Comprehension)

Questions

Reasoning paper

Some proverbs/idioms are given below together with their meanings. Pick out the correct meaning of proverb or idioms, If there is no correct meaning , then ‘None of these’ will be the answer.

1. To make clean breast of

A. To gain prominence
B. To praise oneself
C. To confess without of reserve
D. To destroy before it blooms
E. None of these

Answer: Option C

2. To keeps one’s temper

A. To become hungry
B. To be in good mood
C. To preserve ones energy
D. To be aloof from
E. None of these

Answer: Option B

3. To catch a tarter

A. To trap wanted criminal with great difficulty
B. To catch a dangerous person
C. To meet with disaster
D. To deal with a person who is more than one’s match
E. None of these

Answer: Option B

4. To drive home

A. To find one’s roots
B. To return to place of rest
C. Back to original position
D. To emphasise
E. None of these

Answer: Option D

5. To have an axe to grind

A. A private end to serve
B. To fail to arouse interest
C. To have no result
D. To work for both sides
E. None of these

Answer: Option A

Read the each sentence to find out if there is any grammatical error in it or not. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of the error part will be the answer. If no error is found then, the answer is ‘D’.

6. (Solve as per the direction given above)

A. We discussed about the problem so thoroughly
B. on the eve of the examination
C. that I found it very easy to work it out.
D. No error found

Answer: Option A

7. (Solve as per the direction given above)

A. An Indian ship
B. laden with merchandise
C. got drowned in the Pacific Ocean.
D. No error found

Answer: Option C

8. (Solve as per the direction given above)

A. I could not put up in a hotel
B. because the boarding and lodging charges
C. were exorbitant
D. No error found.

Answer: Option A

9. (Solve as per the direction given above)

A. The Indian radio
B. which was previously controlled by the British rulers
C. is free now from the narrow vested interests.
D. No error found

Answer: Option C

9. (Solve as per the direction given above)

A. A lot of travel delay is caused
B. due to the inefficiency and lack of good management
C. on behalf of the railways.
D. No error found.

Answer: Option C

10. (Solve as per the direction given above)

A. If you lend him a book
B. he will lend it to someone else
C. and never you will get it back.
D. No error found

Answer: Option C

In each of the given questions that are given below arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.

11. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Key 2. Door 3. Lock
4. Room 5. Switch on

A. Five, one, two, four, three B. Four, two, one, five, three
C. One, three, two, four, five D. one, two, three, five, four

Answer: Option C

12. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Family 2. Community 3. Member
4. Locality 5. Country

A. Three, one, two, four, five B.three, one, two, five, four
C. Three, one, four, two, five D. Three, one, four, five, two

Answer: Option A

13. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Poverty 2. Population 3. Death
4. Unemployment 5. Disease

A. Two, three, four, five, one B.Three, four, two, five, one
C. Two, four, one, five, three D.one, two, three, four, five

Answer: Option C

14. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Nation 2. Village 3. City
4. District 5. State

A. Two, three, four, five, one B. Two, three, four, one, five
C. One, three, five, four, two D. One, two, three, four,five

Answer: Option A

15. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Caste 2. Family 3. Newly married Couple
4. Clan 5. Species

A. Two, three, one, four, five B. Three, four, five, one, two
C. Three, two, one, four, five D. Four, five, three, two, one

Answer: Option C

In each of the following questions, you have given 5 words out of which four are alike in some manner, while the 5th one is different. Pick out the words which are different from the rest.

16. Choose the word which is different from the rest.

A. Chicken B. Snake
C. Swan D. Crocodile
E. Frog

Answer: Option A

17. Choose the word which is different from the rest.

A. Kiwi B. Eagle
C. Emu D. Ostrich

Answer: Option B

18. Choose the word which is different from the rest.

A. Rig-Veda B. Yajurveda
C. Atharvaveda D. Ayurveda
E. Samveda

Answer: Option D

19. Choose the word which is different from the rest.

A. Curd B. Butter
C. Oil D. Cheese
E. Cream

Answer: Option C

20. Choose the word which is different from the rest.

A. Potassium B. Silicon
C. Zirconium D. Gallium
E. Germanium

Answer: Option A

21. Pointing to a photograph of a boy named Suresh said,that “He is the son of the only son of his mother.” can you say that how is Suresh related to that ?

A. Brother B. Uncle
C. Cousin D. Father

Answer: Option D

22. Introducing a boy, the girl said,that “He is the son of the daughter of the father of my uncle.” in what way the boy is related to that girl?

A. Brother B. Nephew
C. Uncle D. Son-in-law

Answer: Option A

23. Pointing to a boy in the photograph a girl named Reena said that “He is the only son of the only child of my grandfather.” in what way Reena is related to that boy?

A. Mother B. Sister
C. Aunt D. Cannot be determined

Answer: Option B

24. Pointing to a girl Sandip said, “She is the daughter of the only sister of my father.” in what way sandip is related to the girl?

A. Uncle B. Cousin
C. Father D. Grandfather

Answer: Option B

25. Pointing towards a girl, Avishek says, “This girl is the daughter of only a child of my father.” in what way the relation of Abhisek’s wife is to that girl?

A. Daughter B. Mother
C. Aunt D. Sister

Answer: Option B

General Awareness paper

1. Himalayan Mountaineering Institute is at

A. Darjeeling B. Dehradun
C. Marmago D. Dispur

Answer: Option A

2. Gabriel Daniel Fahrenheit was

A. a German Physicist
B. developed the mercury thermometer in 1714
C. devised temperature scale
D. All of the above

Answer: Option D

3. During the first crusade, crusaders reached Jerusalem and captured it in

A. 1000 AD B. 1099 AD
C. 1200 AD D. 1515 AD

Answer: Option B

4.Dr. Linus Carl Pauling is the only person to have won two Nobel prizes individually for

A. Chemistry in 1954, Peace Prize in 1962
B. Peace Prize in 1954, Chemistry in 1962
C. Physics in 1954, Medicine in 1962
D. Medicine in 1954, Physics in 1962

Answer: Option A

5. Federation Cup, World Cup, Allywyn International Trophy and Challenge Cup are awarded to winners of

A. Tennis B. Volleyball
C. Basketball D. Cricket

Answer: Option B

6. Each year World Red Cross and Red Crescent Day is celebrated on

A. May 8 B. May 18
C. June 8 D. June 18

Answer: Option A

7. Famous sculptures depicting art of love built some time in 950 AD – 1050 AD are

A. Khajuraho temples
B. Jama Masjid
C. Sun temple
D. Mahabalipuram temples

Answer: Option A

8. Guwahati High Court is the judicature of

A. Tripura
B. Arunachal Pradesh
C. Assam
D. All of the above

Answer: Option D

9. Friction can be reduced by changing from

A. sliding to rolling
B. rolling to sliding
C. potential energy to kinetic energy
D. dynamic to static

Answer: Option A

10. During eleventh Antarctic Expedition in November. 1991 or March -1992 was installed.

A. SODAR (SOnic Detection And Ranging)
B. Second Permanent Station ‘Maitree’
C. First permanent station ‘Dakshin Gangotri’
D. None of the above

Answer: Option A

11. Fire temple is the place of worship of which of the following religion?

A. Taoism
B. Judaism
C. Zoroastrianism (Parsi Religion)
D. Shintoism

Answer: Option C

12. Film and TV institute of India is located at

A. Pune (Maharashtra)
B. Rajkot (Gujarat)
C. Pimpri (Maharashtra)
D. Perambur (Tamilnadu)

Answer: Option A

13. Guru Gobind Singh was

A. the 10th and the last Guru of the Sikhs
B. founder of Khalsa, the inner council of the Sikhs in 1699
C. author of Dasam Granth
D. All the above

Answer: Option D

14. Germany signed the Armistice Treaty on ____ and World War I ended

A. January 19, 1918
B. May 30, 1918
C. November 11, 1918
D. February 15, 1918

Answer: Option C

15. During World War II, when did Germany attack France?

A. 1940
B. 1941
C. 1942
D. 1943

Answer: Option A

General English paper

In questions given below out of 4 options, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

1. Continuing fight between parties, families and clans, etc.

A. Enmity B. Feud
C. Quarrel D. Skirmish

Answer: Option B

2. A building for storing threshed grain

A. Hangar B. Dockyard
C. Store D. Granary

Answer: Option D

3. Policeman riding on motorcycles as guards to a VIP

A. Outriders B. Servants
C. Commandos D. Attendants

Answer: Option A

4. One who is determined to exact full vengeance for wrongs done to him

A. Virulent B. Vindictive
C. Usurer D. Vindicator

Answer: Option B

5. An expression of mild disapproval

A. Warning B. Denigration
C. Impertinence D. Reproof

Answer: Option D

In each question below, there is a sentence of which some parts have been mixed up. Rearrange those parts which are marked as P, Q, R and S so as to produce the meaningful sentence. pick out the proper sequence.

6. When he

P : did not know
Q : he was nervous and
R : heard the hue and cry at midnight
S : what to do

The Proper sequence should be:

A. RQPS B. QSPR
C. SQPR D. PQRS

Answer: Option A

7. S1: Calcutta unlike other cities kept its trams.

P : As a result there horrendous congestion.
Q : It was going to be the first in South Asia.
R : They run down the centre of the road
S : To ease in the city decided to build an underground railway line.

S6: The foundation stone was laid in the year 1972.

The Proper sequence should be:

A. PRSQ B. PSQR
C. SQRP D. RPSQ

Answer: Option D

8. S1: For some time in his youth Abraham Lincoln was manager for a shop.

P : Then a chance Customer would come.
Q : Young Lincoln way of keeping shop was entirely unlike anyone else’s
R : Lincoln would jump up and attend to his needs and then revert to his reading.
S : He used to lie full length on the counter of the shop eagerly reading a book.

S6: Never before had Lincoln had so much time for reading as had then.

The Proper sequence should be:

A. SRQP B. QSPR
C. SQRP D. QPSR

Answer: Option B

9. S1: A noise started above their heads.

P : But people did not take it seriously.
Q : That was to show everyone that there was something wrong
R : It was a dangerous thing to do.
S : For, within minutes the ship began to sink.

S6: Nearly 200 lives were lost on the fateful day.

The Proper sequence should be:

A. PQSR B. PRQS
C. QPRS D. QPSR

Answer: Option C

10. S1: American private lies may seem shallow.

P : Students would walk away with books they had not paid for.
Q : A Chinese journalist commented on a curious institution: the library
R : Their public morality, however, impressed visitors.
S : But in general they returned them.

S6: This would not happen in the country of china, he said.

The Proper sequence should be:

A. PSQR B. QPSR
C. RQPS D. RPSQ

Answer: Option B

Which of idioms given below in each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark ‘E’ as the answer.

11. The small child does whatever his father was done.

A. has done B. Did
C. does D. had done
E. No correction required

Answer: Option C

12. You need not come unless you want to.

A. You don’t need to come unless you want to
B. You come only when you want to
C. You come unless you don’t want to
D. You needn’t come until you don’t want to
E. No correction required

Answer: Option A

13. There are not many men who are so famous that they are frequently referred to by their short names only

A. initials B. signatures
C. pictures D. middle names
E. No correction required

Answer: Option A

14. The man to who I sold my house was a cheat.

A. to whom I sell B. to who I sell
C. who was sold to D. to whom I sold
E. No correction required

Answer: Option D

Computer knowledge paper

1. The primary purpose of software is to turn data into ____.

(a) Web sites
(b) Information
(c) Programs
(d) Objects
(e) None of these

Answer-option B

2. Text in a column is generally aligned _____.

(a) Justified
(b) Right
(c) Centre
(d) Left
(e) None of these

Answer-option A

3. The most common type of storage devices are ____.

(a) Persistent
(b) Optical
(c) Magnetic
(d) Flash
(e) None of these

Answer-option B

4. What is the default file extension for all Word documents?

(a) TXT
(b) WRD
(c) FIL
(d) DOCUMENT
(e) None of these

Answer-option D

5. In Excel, charts are created using which option?

(a) Chart Wizard
(b) Pivot Table
(c) Pie Chart
(d) Bar Chart
(e) None of these

Answer-option A

6. What is the permanent memory built into your computer called?

(a) RAM
(b) ROM
(c) CPU
(d) CD-ROM
(e) None of these

Answer-option B

7. Ctrl, shift and Alt are called _____ keys.

(a) Modifier
(b) Function
(c) Alphanumeric
(d) Adjustment
(e) None of these

Answer-option A

8. A _____ is an additional set of commands that the computer displays after you make a selection from the main menu.

(a) Dialog box
(b) Submenu
(c) Menu selection
(d) All of the above
(e) None of these

Answer-option B

9. A ______ is a software program used to view Web pages.

(a) Site
(b)Host
(c) Link
(d) Browser
(e) None of these

Answer-option D

10. Which is the smallest of the following computers?

(a) Notebook
(b) Laptop
(c) Desktop
(d) Workstation
(e) None of these

Answer-option A

11. What is Output?

(a) What the processor that picks from the user
(b) What the user want to give to the processor
(c) What the processor want to get from the user
(d) What the processor wants to give to the user
(e) None of these

Answer-option D

12. The internet allows you to

(a) Send electronic mail
(b) View web pages
(c) Connected to the servers all around the world
(d) All of these
(e) None of these

Answer-option D

13. An error is also known as

(a) Bug
(b) Debug
(c) Cursor
(d) Icon
(e) None of these

Answer-option A

14. ______ is processed by the computer into information.

(a) Numbers
(b) Processor
(c) Input
(d) Data
(e) None of these

Answer-option D

15. In page preview mode _______

(a) You can see all the pages of your document
(b) You can only see the pages that you are currently working
(c) You can only see those pages that do not contain graphics
(d) You can only see the title of the page of your document
(e) None of these

Answer-option B

Marketing question paper

1. The International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) is better known as

(A) World Bank
(B) Asian Development Bank
(C) IMF
(D) It is known by its name

Answer-option A

2. When was the Reserve Bank of India established?

(A) 1935
(B) 1920
(C) 1928
(D) 1947

Answer-option B

3. Which is the largest commercial bank in India?

(A) Reserve Bank of India
(B) State Bank of India
(C) ICICI Bank
(D) Bank of India

Answer-option A

4. The Bank of Calcutta, Bank of Bombay and Bank of Madras were merged in 1921 to form

(A) Reserve Bank of India
(B) Imperial Bank of India
(C) Bank of India
(D) Union Bank of India

Answer-option D

5. Which sister organization of the World Bank helps private activity in developing countries by financing projects with long-term capital in the form of equity and loans?

(A) Asian Development Bank
(B) IMF
(C) International Developmental of Association
(D) International Finance Corporation

Answer-option A

6. Which sister organization of the World Bank provides long term loans at zero interest to the poorest developing countries?

(A) Asian Development Bank
(B) IMF
(C) International Developmental of Association
(D) International Finance Corporation

Answer-option B

7. Who is known as the ‘Father of Economics’?

(A) Adam Smith
(B) Chanakya
(C) Machiavelli
(D) None of these

Answer-option A

8. Which was the first Indian Bank to introduce credit card?

(A) State Bank of India
(B) Central Bank of India
(C) Union Bank of India
(D) ICICI

Answer-option C

9. What does devaluation of a currency mean?

(A) decrease in the rate of internal value of money
(B) decrease in the rate of external value of money
(C) decrease in the rate of both in the external and internal values of money
(D) none of these

Answer-option B

10.Which of the following is known as plastic money?

(A) bearer cheques
(B) credit cards
(C) demand drafts
(D) gift cheques

Answer-option B

11. Which of the following statements best describes the concept of involvement in the context of buyer behaviour?

(A) The length of time that are involved in the buying process
(B) The potential impact of a particulat product on an individual identity
(C) The number of people that are involved in the decision making unit
(D) The complexity of an order

Answer-option A

12. Buying decisions generally follow a pattern of mixed stages. Which of the following statements describes the typical stages of the buying process?

(A) Need recognition > Information search > Evaluation > Decision > Post purchase evaluation
(B) Need recognition > Evaluation > Information search > Decision > Post purchase evaluation
(C) Information search > Need recognition > Evaluation > Decision > Post purchase evaluation
(D) Need recognition > Information search > Decision > Evaluation > Post purchase evaluation

Answer-option C

13. Needs differ from wants because:

(A) Wants are the socialized infrastructure of underlying needs
(B) Needs are a socialized manifest as well as needs are historical; wants are about the futuretation of underlying wants
(C) Needs are not only historical but wants are made for the future
(D) Needs and wants are exactly the samen

Answer-option D

14. Which of the following levels of Maslow’s Hierarchy of Needs is most likely to be associated with consumers’ purchase of goods which appeal to their inner sense of peace of mind (e.g. art classes)?

(A) Self-actualization
(B) Love
(C) Security
(D) Physiological

Answer-option D

15. An individual is considering buying a new microwave cooker and is faced with the possibility of different models. Which of the following best describes the range of microwave cookers in which the buyer considers himself in some form?

(A) The choice set
(B) The awareness set
(C) The total set
(D) The pre-evaluation set

Answer-option C

To get pdf of SBI Sample Paper, follow: SBI Clerk Exam Sample Paper

Related Links:

Refine your search form Bank Sample papers provided by us.

Users are always welcomed to give their valuable views below in the comment section.

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

16 Responses to SBI Bank Clerk Exam Papers with Solutions

  1. Anonymous says:
  2. nileshbhai gamit says:

    banking

  3. nileshbhai gamit says:

    banking

  4. nileshbhai gamit says:

    banking

  5. kishore kumar says:

    +2, B-tech

  6. kishore kumar says:
  7. kishore kumar says:
  8. biki bhowal says:

    B.Com

  9. biki bhowal says:

    B.Com

  10. biki bhowal says:

    B.Com

  11. rakesh kumar prajapat says:

    B.com 3

  12. neha says:
  13. kishor says:

    please send me the solved question bank of SBI clerk exam with solutions

  14. Soubarna Biswas says:

    Bank sector is one of the burning sector now-a-days. Here is a sample paper of sbi clerical with answer. It will be a very good help for the aimers.

  15. Sumit Mukherjee says:

    Finance is the building block of a nation. And SBI is a such kind of bank which serves the nation for last few decades. So, it is always like a dream to be a part of this bank. I believe that the above sample paper helps the all as it helps me.

  16. sneha nanda says:

    SBI Clerk Recruitment number of vacancies generally remains high , so, With a good preparation there are very good chances of clearing SBI Exam.There is ample time for students to prepare for this exam and the sample paper given above will be very helpful for the aspirants.

« »