Career at HCL with Aptitude Test paper of HCL

Jan 4 • Placement • 3607 Views • 2 Comments on Career at HCL with Aptitude Test paper of HCL

HCL stands for “Hindustan Computers Limited” was founded by Shiv Nadar ( Chairman ) and his partners in 1976 as Microcomp Limited. Its headquarters is in Noida, India. The company comprises two publicly listed companies, HCL Technologies and HCL Infosystems. HCL visit different colleges for the recruitment of freshers.
In this section, we will provide the details of entire placement process with a set of aptitude questions for practice that have been asked earlier during HCL placement procedure. Still if it contains any error please do let us know through the comments any type of suggestion will be highly appreciated.

HCL Aptitude test

Opportunities at HCL

Placement Procedure

  • Written Test
     •  Aptitude Test
     •  Verbal
     •  Quantitative Aptitude
     •  Reasoning
  • Interview
     •    Technical Interview : C, C++, SQL, UNIX, Java, DS, OS and all.
     •    HR Interview

Aptitude Test

Question 1 .
Void main()
{
int i,j,k;
for(i=0;i<3;i++)
k=sum(i,i);
printf(“\n%d”,k);
getch();
}
sum(s,t)
{
static int m;
m+=s+t;
return m;
}

Ans: 6

Question  2.
Void main()
{
int i;
clrscr();
for(i=1;i<6;++i)
switch(i)
{
case 1:
case 2: printf(“%d,”,i++);break;
case 3: continue;
case 4: printf(“%d,”,i);
}
printf(“%d”,i);
getch();
}
Ans: 1,4,6

Question 3.  Lucia is a wonderful grandmother. Her age is between 50 and 70. Each of her sons have as many sons as they have brothers. Their combined number gives Lucia’s age. What is the age?

Ans: 64

Question 4.  There are two towers A and B. Their heights are 200ft and 150ft respectively and the foot of the towers are 250ft apart. Two birds on top of each tower fly down with the same speed and meet at the same instant on the ground to pick a grain. What is the distance between the foot of tower A and the grain?

Ans: 90ft

Question 5. Raju having some coins want to distribute to his 5 son , 5 daughter and driver in a manner that , he gave fist coin to driver and 1/5 of remaining to first son he again gave one to driver and 1/5 to 2nd son and so on…. at last he equally distributed all the coins to 5 daughters. how many coins Raju initially have ?

Ans: 881

Question 6.  There is a 5digit no. 3 pairs of sum is eleven each. Last digit is 3 times the first one. 3 rd digit is 3 less than the second.4 th digit is 4 more than the second one. Find the digit.

Ans : 25296

Question 7. 0, 2, 4, 6, 8, 12, 12, 20, 16, ____

Ans: 12

Question 8.  A tree on first day grows 1/2 of its size second day 1/3rd of its size on the previous day similarly than 1/4th and so on.u have to calculate after how many days the tree will be 100 times of its original size.

Ans -198 days

Question 9.  A is an integer. Dividing 89 & 125 gives remainders 4 & 6 respectively. Find a ?

Ans: 17

Question 10.  If there are 1024*1280 pixels on a screen and each pixel can have around 16 million colors Find the memory required for this?

Ans. 4MB

Question 11. Which of the following involves context switch,

(a) system call
(b) priviliged instruction
(c) floating poitnt exception
(d) all the above
(e) none of the above

Ans: (a)

Question 12. In OST, terminal emulation is done in
(a) sessions layer
(b) application layer
(c) presentation layer
(d) transport layer

Ans: (b)

Question 13.  For 1 MB memory, the number of address lines required,

(a)11
(b)16
(c)22
(d) 24

Ans. (b)

Question 14. Semaphore is used for

(a) synchronization
(b) dead-lock avoidence
(c) box
(d) none

Ans. (a)

Question 15.  Which holds true for the following statement
class c: public A, public B
a) 2 member in class A, B should not have same name
b) 2 member in class A, C should not have same name
c) both
d) none

Ans. (a)

Question 16. Preproconia.. does not do which one of the following

(a) macro
(b) conditional compliclation
(c) in type checking
(d) including load file
Ans. (c)

Question 17. Piggy backing is a technique for

a) Flow control
b) Sequence
c) Acknowledgement
d) retransmition
Ans. (c)

Question 18. Given the following statement

enum day = { jan = 1 ,feb=4, april, may}
What is the value of may?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 11
(e) None of the above

Ans (e)

Question 19. If B occurs which must occur

(a) D
(b) D and G
(c) G and H
(d) F and G
(e) J
Ans. (a)

Question 20. If J occurs which must have occured

(a) E
(b) either B or C
(c) both E & F
(d) B
(e) both B & C
Ans. (b)

Question 21. Which may occurs as a result of cause not mentioned

I. D
II. A
III. F
(a) I only
(b) II only
(c) I & II
(d) II & III
(e) I,II & III
Ans. (c)

Question 22. E occurs which one cannot occurs

(a) A
(b) F
(c) D
(d) C
(e) J
Ans. (b)

[ Draw table and see ]

Question 23. A man fixed an appointment to meet the manager, Manager asked him to come two days after the day before the day after tomorrow. Today is Friday. When will the manager expect him? (repeated from previous papers)

Ans: Monday

[Don’t confuse it with Tuesday.the correct answer is Monday]

Question 24. A man said he spent 1/6 of his as a child, 1/12 as salesman in a liquor shop, 1/7 and 5 years as a politician and a good husband respectively. At that time Jim was born. Jim was elected as Alderman four years back.when he was half of his age. What is his age? (repeated from previous papers)

Ans: 84 years

[Assume that he lived x years.
X/6 + x/12 + x/7 + 5 + 4 + x/2 = x. Solving x= 84, Same as Question in Shakundala Devi book]

Question 25. Jack,Doug and Ann, 3 children had a running race while returning from school.Mom asked who won the race. Then Jack replied” I wont tell u.I wil give u a clue,When Ann takes 28 steps Doug takes 24 steps, meantime I take 21 steps. Jack explained that his 6 steps equals Droug’s 7 steps and Ann’s 8 steps. Who won the race? (repeated from previous papers)

Ans: Doug

[ Ann steps = 8,16,24,28 — finished by 3 & half full steps
Doug steps=7,14,21,24 — finished before 3 & half full steps
Jack steps= 6,12,18,21 — finished by 3 & half full steps
So Doug won the race ]

Question 26. Every day a cyclist meets a car at the station.The road is straight and both are travelling in the same direction. The cyclist travels with a speed of 12 mph.One day the cyclist comes late by 20 min. and meets the car 5miles before the Station. What is the speed of the car?

Ans: 60 mph

[Very similar to Shakuntala Devi puzzles to puzzle you problem no: 38 ]

Question 27. A lady goes for shopping. She bought some shoestrings. 4 times the number of shoestrings, she bought pins and 8 times, handkerchiefs. She paid each item with their count as each piece’s cost. She totally spent Rs. 3.24.How many handkerchiefs did she buy? (repeated from previous papers)

Question 28. Complete the series :

a) 3,6,13,26,33,66,____(repeated from previous papers)
b) 364,361,19,16,4,1,___( ” ” ” )

Ans : a) 63
b) 1

Question 29. Lucia is a wonderful grandmother. Her age is between 50 and 70.Each of her sons have as many sons as they have brothers. Their combined number gives Lucia?s age. What is the age?

Ans: 64

Question 30. There are two towers A and B. Their heights are 200ft and 150ft respectively and the foot of the towers are 250ft apart. Two birds on top of each tower fly down with the same speed and meet at the same instant on the ground to pick a grain. What is the distance between the foot of tower A and the grain?

Ans:90ft

Question 31. Grass in lawn grows equally thick and in a uniform rate. It takes 40 days for 40 cows and 60 days for 30 cows to eat the whole of the grass. How many days does it take for 20 cows to do the same?

Ans: 120

Question 32. Four tourists A,B,C,D and four languages English, German, French and Italian. They are not able to converse among themselves in one language. Though A does not know English he can act as an interpreter between B and C. No one spoke both French and German. A knows German and was able to converse with D who does n’t know a word in German. Only one language was spoken by more than two persons. Each spoke two languages. Find who spoke what.

Ans : A- German,Italian
B- French,Italian
c- German,English
D- Italian,English

Question 33. There is a five digit number. It has two prime digits (1 is not a prime number). Third digit is the highest. Second digit is the lowest. First digit is one less than the third digit. The fifth digit is half of the fourth. The sum of 4th and 5th is less than the first. Find the number.

Ans ? 71842

Question 34. Four persons A, B, C and D are playing cards. Each person has one card, laid down on the table below him, which has two different colors on either side. No card has the same color on both sides. The colors visible on the table are Red, Green, Red and Blue respectively. They see the color on the reverse side and give the following comment.

A: Yellow or Green
B: Neither Blue nor Green
C: Blue or Yellow
D: Blue or Yellow

Given that out of the 4 people 2 always lie find out the colours on the cards each person.

Ans: A- Yellow
B- Yellow
C- Green
D- Red

Question 35.  A 1 k.m. long wire is held by n poles. If one pole is removed, the length of the gap becomes 12/3m. What is the number of poles initially?

Ans: 6km

Question 36. Find the digits X,Y,Z
X X X X
Y Y Y Y +
Z Z Z Z
————–
Y X X X Z
—————-
Ans: X Y Z
9 1 8

Question 37. A man starts walking at 3 pm . ha walks at a speed of 4 km/hr on level ground and at a speed of 3 km/hr on uphill , 6 km/hr downhill and then 4 km/hr on level ground to reach home at 9 pm. What is the distance covered on one way?

Ans: 12 km

Question 38. A grandma has many sons; each son has as many sons as his brothers. What is her age if it?s the product of the no: of her sons and grandsons plus no: of her sons?(age b/w 70 and 100).

Ans: 81

Question 39.  An electric wire runs for 1 km b/w some no: of poles. If one pole is removed the distance b/w each pole increases by 1 2/6 (mixed fraction). How many poles were there initially?

Ans :

Question 40.  There is a church tower 150 feet tall and another catholic tower at a distance of 350 feet from it which is 200 feet tall. There is one each bird sitting on top of both the towers. They fly at a constant speed and time to reach a grain in b/w the towers at the same time. At what distance from the church is the grain?

Ans: 90

APPLY HERE :   http://bit.ly/18yHiQz

Related Links :

Download Aptitude Test Paper for HCL

1. Aptitude Test Paper of TCS
2. Aptitude Test Paper of Alcatel
3. Placement Criteria of TCS
4. Eligibility Criteria for IBM 

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

« »