rc phase shift oscillator

Interview questions on RC Phase Shift Oscillator with answers

Jan 20 • Interview • 15778 Views • 7 Comments on Interview questions on RC Phase Shift Oscillator with answers

RC phase shift Oscillator is one of the major portions which an student of electronics should focus as many reputed companies ask  numerous questions from it and so here we are providing you with some very important questions and answers on it. In this section we have provided important questions on RC phase shift oscillator with their explanations and most of the questions are frequently asked during the interviews.
Still if it contains any type of error please do let us know. Please give your valuable feedback through the comments to improve it more. Any type of suggestions will be highly appreciated.

Click on Whatapp logo to join oureducation GATE group with many students

Frequently Asked RC Phase Shift Oscillator Questions with Answers

Q1. What is the frequency of RC phase shift oscillator?

Ans. To find resonant frequency of an RC phase shift oscillator, use the following formula

 f=1/2πRC√6

interview questions on RC Phase Shift Oscilllator

Phase Shift Oscillator

Q2. What is a phase shift oscillator?
Ans. “Phase shift oscillator” is the term given to a particular oscillator circuit topology that uses an RC network in the feedback loop of a tube, transistor, or opamp to generate the required phase shift at a particular frequency to sustain oscillations. They are moderately stable in frequency and amplitude, and very easy to design and construct.

Q3. Why RC oscillators cannot generate high frequency oscillations?

Ans. At high frequencies, resistors look like inductors or capacitors so the equations that govern
oscillation in RC oscillators no longer apply. In other words, because of those parasitic components, it gets more and more difficult to make a stable RC oscillator as frequencies go up. At some point it becomes easier and more stable to use other types of oscillators.

Click on Telegram logo to join oureducation GATE group with many students

Q4. What are the applications of RC phase shift oscillators?
Ans. RC phase shift oscillators are mostly used at audio frequencies. Other than this, electronic organs makes use of this oscillator such as electronic musical instruments like pianos. Also used in equipment that emits beeps. Example, many GPS units beeps when they performs an action. Also used in voice synthesis.

Q5. What phase shift does RC phase shift oscillator produce?
Ans. RC phase shift oscillator produces a phase shift of 180 degrees between output and input signal. In the phase-shift oscillator, at least three RC sections are needed to give the required 180-degree phase shift for regenerative feedback. The values of resistance and capacitance are generally chosen so that each section provides about a 60-degree phase shift.

Q6. Why we need a phase shift between input and output signal?
Ans. To obtain the regenerative feedback in the phase-shift oscillator, we need a phase shift of 180 degrees between the output and the input signal. An RC network consists of three RC sections which provides the proper feedback and phase inversion to provide this regenerative feedback. Each section shifts the feedback signal 60 degrees in phase.

Q7. How is phase angle determined in RC phase shift oscillator?
Ans. Since the impedance of an RC network is capacitive, the current flowing through it leads the applied voltage by a specific phase angle. The phase angle is determined by the amount of resistance and capacitance of the RC section. If the capacitance is a fixed value, a change in the resistance value will change the phase angle. If the resistance could be changed to zero, we could get a maximum phase angle of 90 degrees. But since a voltage cannot be developed across zero resistance, a 90-degree phase shift is not possible.

Q8. How can we get a maximum phase angle of 90 degrees in RC phase shift oscillator?
Ans. By changing the resistance to zero, we can get a maximum phase angle of 90 degrees. But since we cannot develop voltage across zero resistance, so a 90 degree phase shift is not possible.

Please give your valuable feedback in the comment box.

More Important questions for freshers

Questions on c programming
Control systems
Questions on c language
OPAMP
DBMS
Analog communication questions
Networking questions
Interview questions on microprocessor
Digital Modulation
Interview questions on Java

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

7 Responses to Interview questions on RC Phase Shift Oscillator with answers

  1. rashmi c says:

    rc phase shift oscilator

  2. rashmi c says:
  3. satya gayatri says:

    how voice synthesis is used in rc phase shift oscillator?

  4. bolisetti kavya naga sri says:

    in our exams we are indirectly asked many questions for two marks.can u list some questions in the topic oscillators

  5. aratrika sengupta says:

    In short we know that RC phase shift oscillators are the linear electronic oscillator that produces a sine wave output. But this short summary with the probable questions regarding it’s concepts will really be helpful for those thinking of having a grasp on the topic.

  6. Singh Saurabh says:

    Really a Good Collection Regarding Oscillator which is iMportant in Interview or in viwa for Electronics branch..

  7. Pallavi sinha says:

    here are some important question on RC oscillator for candidates belongs to electronics branch mainly ……….if you need this chk this out

« »