Sample Paper for AIIMS Exam

Jun 29 • Competition Sample Papers • 3963 Views • No Comments on Sample Paper for AIIMS Exam

AIIMS EXAM

AIIMS EXAM

 

 

 

 

 

AIIMS( All India Institute of Medical Science) is one of the prestigious Institute in India.It is meant for providing medical education.This Exam held for admission to MBBS course offered by the Institution.It is one of the toughest entrance Exam.The Question paper contains around 200 questions that too objective and reason assertion type questions.

To know more about the AIIMS Exam visit the link.If you want to check your standard that you can take an online test on AIIMS at itest which will help you to improve yourself

Sample Paper for AIIMS Exam

We have got the best questions (sample paper for AIIMS Exam) for your practice:-

ANESTHESIA 
1) The volatility of an anesthetic agent is directly proportional to lowering the flow in the portal vein. Portal flow is maximally reduced by –
a) ether
b) halothane
c) isoflurane
d) enflurane
Ans: b

2) Local anaesthesia causing methemoglobinemia –
a) Procaine
b) Prilocaine
c) Etiodicaine
d) Ropivacaine
Ans: b

ANATOMY 

3)Extrinsic membranes of larynx are all except:
a) Cricothyroid
b) Thyrohyoid
c) Hyoepiglottie
d) Cricotracheal
Ans: a

4) True about prostatic urethra are all except:
a) Trapezoid in cross section
b) Presence of verumontanum
c) Openings of prostatic ducts
d) Contains urethral crest
Ans: a

5) Middle superior alveolar nerve is a branch of
a) Mandibular division of trigeminal nerve
b) Palatine division of maxillary nerve
c) Anterior nasal division of maxillary nerve
d) None of these

Ans : d

6) Coeliac plexus is located 
a) Anterolateral & around the aorta
b) Posterolateral & around the aorta
c) Anteromedical to lumbar sympathetic chain
d) Posterolateral to lumbar sympathetic chain
Ans: c

7) Appendix epiploicae present in
a) Appendix
b) Caecum
c) Rectum
d) Sigmoid colon
Ans: a

8) The function of 8th cranial nerve is related to
a) smell
b) taste
c) Touch
d) Balance
Ans: d

9) Which is not supplied by pelvic splanchnic nerves?
a) rectum
b) urinary bladder
c) appendix
d) Uterus
Ans: c

BIOCHEMISTRY 

10) Acetyl coA can be directly converted to all except:
a) glucose
b) fatty acids
c) cholesterol
d) ketone bodies
Ans: a

11) After overnight fasting, levels of glucose transporters reduced in
a) brain cells
b) RBCs
c) adipocytes
d) hepatocytes
Ans: c

12) Splicing activity is a function of:
a) mRNA
b) snRNA
c) tRNA
d) rRNA
Ans: b

13) True about sickle cells are all, except:
a) Single nucleotide change results in change of glutamine to valine
b) Sticky patch is generated as a result of replacement of a non polar residue with a polar residue
c) HbS confers resistance against malaria in heterozygotes
d) RFLP results from a single base change
Ans: b

ENT

14) Most common site for CSF rhinorrhoea is:
a) Ethmoidal sinuses
b) Maxillary sinuses
c) Frontal sinuses
d) Tegmen tympani
Ans: a

15) Bell’s palsy patient comes on day 3. treatment given would be:
a) Intratympanic steroids
b) Oral steroids + vitamin B
c) Oral steroids + Acyclovir
d) Vitamin B + vasodilators
Ans: c

FORENSIC 

16) Motorcyclist fracture among the following is
a) ring facture
b) sutural separation
c) comminuted fracture of vault of skull
d) Fracture base of skull into anterior & posterior halves
Ans: d

17) Destructive power of bullet is determined by:
a) weight of bullet
b) shape of bullet
c) Size of bullet
d) velocity of bullet
Ans: d

18) Incisional wound on genital is seen commonly in:
a) accidents
b) Suicides
c) Homicides
d) Postmortem artifact
Ans: c

GYNAE & OBSTETRICS 

19) A lady with placenta previa delivered a baby. She had excessive bleeding and shock. After resuscitation most likely complication would be –
a) Galactorrhoea
b) Diabetes insipidus
c) Loss of menstruation
d) Cushing’s syndrome
Ans: c

20) Causes of primary amenorrhea are all except –
a) Rokitansky syndrome
b) Sheehan syndrome
c) Kollman syndrome
d) Turner syndrome
Ans: b
21) A 35 yr old P 3+0 is observed to have CIN grade III on colposcopic biopsy. Best treatment will be –
a) Cryosurgery
b) Conization
c) LEEP
d) Hysterectomy
Ans: c

22) Which of the following treatments for menorrhagia is not supported by evidence?
a) Tranexamic acid
b) Ethamylate
c) Combined OCP
d) Progesterone
Ans: b

23) A lady undergoes total radical hysterectomy for stage Ib Ca cervix. It was found that Ca extends to lower part of body of uterus and upper part of cervix. Next step of management will be –
a) Chemotherapy
b) Radiotherapy
c) Chemoradiation
d) Follow-up
Ans: d

24) Vaginal delivery can be allowed in all except –
a) Monochorionic, monoamniotic twins
b) Mentoanterior
c) Extended breech
d) Dichorionic twins with first vertex & second breech
Ans: a

25) A 35 yr old woman presents with primary infertility & palpable pelvic mass. Her CA-125 level is 0 U/ml. Diagnosis is –
a) Ovarian Ca
b) Endometrioma
c) Tuberculosis
d) Borderline ovarian tumor
Ans: b

26) Test for ovarian reserve –
a) LH
b) LH/FSH ratio
c) FSH
d) Estradiol
Ans: c

27) Ideal contraceptive for lactating mothers is:
a) Barrier method
b) Combined OCP
c) Lactational amenorrhea
d) Progesterone only pill
Ans: c
28) At what gestational age should a pregnancy with cholestasis of pregnancy be terminated?
A. 34 weeks
B. 36 weeks
C. 38 weeks
D. 40 weeks
Ans: c.

Some more questions- sample paper for AIIMS exam

MEDICINE 

29) Which is the most common childhood CNS tumor to metastasize outside brain?
a) ependymoma
b) glioblastoma multiforme
c) choroids plexus tumor
d) medulloblastoma
Ans: d

30) Radiological features of left ventricular heart failure are all, except:
a) kerly B lines
b) cardiomegaly
c) oligenic lung fields
d) increased flow in upper lobe veins
Ans: c
31) Hypersensitivity vasculitis affects –
a) Post-capillary venules
b) Arterioles
c) Veins
d) Medium-zised arteries
Ans: a

32) Features of hypocalcemia are A/E –
a) numbness & tingling
b) circumoral & paresthesis
c) depressed tendon reflexes
d) skin irritability & sensitivity
Ans: c

33) A patient presented with arthritis and purpura. Laboratory examination showed monoclonal and polyclonal cryoglobulins. Histopathology showed deposits of cryoglobins around the vessels. The patient should be tested for which of the following?
a) HBV
b) HCV
c) EBV
d) parvovirus
Ans: b

34) Strawberry gingivitis seen in –
a) Myelocytic infiltration
b) Phenytoin toxicity
c) Wegner granulomatosis
d) Klipel renaunay syndrome
Ans: c

35) Digitalis toxicity enhanced by A/E –
a) renal failure
b) Hyperkalemia
c) hypercalcemia
d) hypomagnesemia
Ans: b

36) A child presents with recurrent episodes of lip and laryngeal edema and abdominal pain associated with stress levels of which of the following are reduced.
a) C3
b) C5a
c) C1 estease inhibitor
d) C9
Ans: c

37) All are true about temporal arthritis except –
a) Can leads to sudden bilateral blindness
b) More common in females
c) Worsen on exposure to heat
d) Mostly affects elderly
Ans: c
MICROBIOLOGY 

38) Diagnostic of Rabies –
a) Guarneri bodies
b) Negri bodies
c) Cowdry a body
d) Bollinger bodies
Ans: b

39) A male patient presented with granulomatous penile ulcer. On Wright geimsa stain tiny organisms of 2 microns within macrophages see. What is the causative organism?
a) LGV
b) Calymmatobacterium grabulomatis
c) Neisseria
d) Staph aureus
Ans: b
40) Streptococcus all are true except –
a) streptodornase cleaves DNA
b) streptolysis O is active in reduced state
c) Streptokinase is produced from serotype A, C, K
d) pyrogenic toxin A is plasmid mediated
Ans: d

41) Superantigens true is –
a) they bind to the cleft of the MHC
b) Needs to processed before presentation
c) they are presented by APC’s to T cells
d) directly attached to lateral aspect of TCR beta chain
Ans: d

42) Most sensitive test for Treponema –
a) VDRL
b) RPR
c) FTA-ABS
d) Kahn
Ans: c

43) Maltess cross seen on polarizing microscopy in –
a) Cryptococcus neoformans
b) Penicillium marneffi
c) Blastomyces
d) Candida albicans
Ans: a

ORTHOPEDICS 

44) Posterior glenohumeral instability can be tested by:
a) jerk test
b) crank test
c) fulcrum test
d) sulcus test
Ans: a

45) A 65 yrs old man with H/O back pain since 3 months. ESR is raised. On examination marked stiffness and mild restriction of chest movements is found. On x-ray, syndesmophytes are present in vertebrae. Diagnosis is –
a) Ankylosing spondylitis
b) Degenerative osteoarthritis of spine
c) Ankylosing hypersteosis
d) Lumbar canal stenosis
Ans: a

46) Synovial fluid – all are true except –
a) secreted by type A cells
b) follows non Newtonian fluid kinetics
c) Contains hyaluronic acid
d) viscosity is variable
Ans: a

47) Major mineral of the bone is –
a) Calcite
b) Hydroxyapatite
c) Calcium oxide
d) Calcium carbonate
Ans: b
some More Questions –sample paper for AIIMS exam
OPHTHALMOLOGY 

48) A patient presented with unilateral proptosis which compressible and increases on bending forward. No thrill or bruit was present. MRI shows a retroorbital mass with enhancement. The likely diagnosis is –
a) AV malformations
b) Orbital encephalocoecle
c) Orbital varix
d) Neurofibromatosis
Ans: c

49) Which of the following does not scavenge free radicals in the lens?
a) Vit A
b) Vit C
c) Vit E
d) Catalase
Ans: a

50) All are common cause of childhood blindness except
a) Malnutrition
b) Glaucoma
c) Ophthalmia neonatorum
d) Congenital dacryocystitis
Ans: d
RADIOLOGY 
51) A newborn presents with congestive heart failure, on examination has bulging anterior fontanellae with a bruit on auscultation. Transfontanellar USG shows a hypoechoic midline mass with dilated lateral ventricles. Most likely diagnosis is –
a) Medulloblastoma
b) Encephalocele
c) Vein of Galen malformation
d) Arachnoid cyst
Ans: c

52) A 48 yr old woman with B/I progressive weakness of both lower limbs, spasticity & mild impairment of respiratory movements. MRI shows an intradural mid-dorsal midline enhancing lesion. What is the diagnosis?
a) Intradural lipoma
b) Meningioma
c) Neuroenteric cyst
d) Dermoid cyst
Ans: b

PHYSIOLOGY 
53) Hyperaldosteronism is associated with all except
a) Hypernatremia
b) Hypokalemia
c) Hypertension
d) Metabolic acidosis
Ans: d

54) The main cause of increased blood flow to exercising muscles is
a) raised blood pressure
b) vasodilatation due to local metabolites
c) increased sympathetic discharge to peripheral vessels
d) increased heart rate
Ans: b

55) Somatomedin mediates:
a) Deposition of chondroitin sulfate
b) Lipolysis
c) Gluconeogenesis
d) Decreased rate of glucose uptake by cells
Ans: a

PSM 

56) All are true about Aedes except:
a) Bites repeatedly
b) Eggs cannot survive for more than a week without water
c) Transmits dengue
d) It takes 7-8 days to develop the parasite and transmit disease
Ans: b

57) Incidence can be calculated by
a) case-control study
b) Prospective study
c) Retrospective study
d) Cross-sectional study
Ans: b

58) All of the following statements about purification of water are true except:
a) Presence of clostridial spores indicate recent contamination of water
b) Coliforms must not be detectable in any 100 ml sample of drinking water
c) Sodium thiosulphate is used to neutralize chlorine
d) Coliforms may be detected by multiple tube method & indole production
Ans: a

59) Vitamin A prophylaxis to a child is:
a) Health promotion
b) Specific Protection
c) Primordial prevention
d) Secondary prevention
Ans: b

60) Direct standarlization is used to compare the mortality rates between two countries. This is done because of the differences in:
a) Causes of death
b) Numerators
c) Age distributions
d) Denominators
Ans: c

61) Which of the following diseases is not included in “Vision 2010 right to sight” immediate goals?
a) trachoma
b) epidemic conjunctivitis
c) cataract
d) Onchocerciasis
Ans: b

62) In a study following interpretation are obtained: Satisfied, very satisfied, dissatisfied. Which type of scale is this?
a) nominal
b) ordinal
c) interval
d) ratio
Ans: b

63) Safe disposal of mercury is:
a) Collect carefully and recycle
b) Controlled combustion
c) Treatment with chemicals
d) Deep burial
Ans: a

More Questions in “sample paper for AIIMS exam”

PHARMACOLOGY 

64) All of the following drug is CYPA inhibitor except:
a) erythromycin
b) itraconazole
c) ritonavir
d) saquinavir
Ans: d

65) Which is not used in treatment of heroin dependence?
a) disulfiram
b) buprenorphine
c) clonidine
d) lofexidine
Ans: a

66) Most common dose limiting toxicity of chemotherapeutic agent?
a) Myelosuppression
b) G.I. toxicity
c) Neurotoxicity
d) Alopecia
Ans: a

67) Drug not used in pulmonary hypertension –
a) Calcium channel blocker
b) Endothelin receptor antagonist
c) Alpha blocker
d) Prostacyclin
Ans: c

PATHOLOGY 

68) Characteristic feature of acute inflammation –
a) vasoconstriction
b) vascular stasis
c) vasodilatation and increased vascular permeability
d) margination of leucocytes
Ans: c

69) Central organ in apoptosis –
a) mitochondria
b) nucleus
c) ER
d) golgi body
Ans: a

70) CD marker specific for myeloid series –
a) CD34
b) CD 45
c) CD 99
d) CD117
Ans: c

More Questions in  “sample paper for AIIMS exam”

PEDIATRICS 

71) Eisenmenger syndrome – True are A/E –
a) Pulmonary veins are not distended
b) RV & LV walls come back to normal size
c) Dilatation of central pulmonary artery
d) Peripheral pruning of pulmonary arteries
Ans: b

72) Most sensitive indicator of intravascular volume depletion in infant –
a) Stroke volume
b) Heart rate
c) Cardiac output
d) Blood pressure
Ans: b

73) An alert 6 months old child is brought with vomiting & diarrhea. RR-45/min, HR-130/min, SBP-85 mm of Hg. Capillary refilling time is 4 secs. Diagnosis is –
a) early compensated hypovolemic shock
b) early decompensated hypovolemic shock
c) late compensated hypovolemic shock
d) late decompensated hock due to SVT
Ans: a

SURGERY

74) True about brachial anomaly –
a) Cysts are more common than sinuses
b) For sinuses surgery is not always indicated
c) Cysts present with dysphagia and hoarseness of voice
d) Most commonly due to 2nd brachial remnant
Ans: d

75) A 60 yr old chronic smoker presents with painless gross hematuria of 1 days duration. Investigation of choice to know the cause of hematuria –
a) USG
b) X-ray KUB
c) Urine routine
d) Urine microscopy for malignant cytology cells
Ans: d

76) Barrett’s esophagus shows:
a) Intestinal dysplasia
b) Intestinal metaplasia
c) Squamous cell metaplasia
d) Columnar cell metaplasia
Ans: b

77) Renal calculi associated with Proteus infection –
a) Uric acid
b) Triple phosphate
c) Calcium oxalate
d) Xanthine
Ans: b

78) Early post-operative complication of ileostomy in the post-operative period –
a) Obstruction
b) Necrosis
c) Diarrhea
d) Prolapse
Ans: b

PSYCHIATRY 

79) Drug of choice in Obsessive compulsive disorder is:
a) Imipramine
b) Fluoxetine
c) Alprazolam
d) Chlorpromazine
Ans: b

80) Most common substance abuse in India is –
a) Tobacco
b) Cannabis
c) Alcohol
d) Opium
Ans: a

Some more sample papers for AIIMS:-

1. Sample paper-1

2.Sample paper-2

3. Sample paper-3

4. Sample paper-4

5. Sample paper-5

 

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

« »