Solved AP State Board 10th Class Question Papers of Physical Science

Jul 16 • Board Sample Papers • 13054 Views • 14 Comments on Solved AP State Board 10th Class Question Papers of Physical Science

The Andhra Pradesh Board of secondary education was established in 1953 and is known for its quality education standards across country. It work as an autonomous body under the department of education. The head office of the board is in Hyderabad. It executes and supervise various activities like conducts exams, provides direction, support and leadership for the educational system. Here in this post you will find AP State Board 10th Class Question Papers of Physical Science, Solved paper for the purpose of providing help to the Board students of Andhra Pradesh. To enhance your practice in a more efficient way you can take help from Class 10th formulae of Maths.

AP State Board 10th Class Question Papers

Physical Science Question Papers

As a graduate, I have tried to set this AP State Board 10th Class Question Papers which is totally based on the syllabus. This effort has been made to help students so that they can practice their subject well before going for exam. All important topics of the Physical Science are covered in this paper. As the class 10 board exam is the first board exam for the students. So, by practising these sample papers students gain knowledge about the type of questions that may asked in the exam.

Instructions that must be followed by students while solving this Physical Science Question Papers are as follow:

  1. This paper consists of two parts namely Part-A and Part-B
  2. Part -A include four sections for time duration of 2 hours and 35 marks as total.
  3. Part-B is for time duration 1/2 hour and contain 15 marks as total.
  4. Marks are allotted to respective questions.

PART – A.                                          Time: 2 Hours PART- A Marks: 35

SECTION – I  

Note: Answer any  FIVE questions choosing at least TWO from each group. Each question carries TWO marks.

GROUP – A      2 = 10

1.What is simple harmonic motion? Write down its characteristics?
Ans: The to-and-fro motion of a particle about a mean position on a fixed path and position is called simple harmonic motion

2. A 1.5 V battery is connected across a bulb. Find the resistance of the filament if the current is 0.15?
Ans:By  Ohm’s law we have V=IR.
=>R=V\I
=>R=1.5.15=10Ω

3. What are Hardware and Software of a Computer?
Ans:- All the physical components like CPU, input and output devices are called Hardware of a Computer. The Compiler and the programmer which we write are called as Software of a Computer.

GROUP – B

4. Distinguish between orbit and orbital.

                    ORBIT                                        

1) The path of an electron around the nucleus is called orbit.

2) It is two dimensional.

3) Its shape is circular.

4) The maximum number of electrons in any orbit is 2n2.

                   ORBITAL                              

 1)The region in space where there is a probability of finding an electron is called an orbital.

2) It is three dimensional.

3) It has spherical or  dumb-bell shape.

4)The maximum no of electrons is 2.

5. What are the uses of Cold-Cream?
Ans:- Uses are as follows-

  • Cold creams are used as cosmetics for skin.
  • They protect the skin from hot sun, effect of cold breeze and dust.
  • They clean the skin and make it feel smooth.
  • A good quality cream melts at body temperature and spreads readily over the skin
  •  It should not be sticky and greasy.

SECTION – II           

Note: Answer any FOUR. Each question carries ONE mark.    1 = 4

6. State Hooke’s Law.
Ans:- Within the elastic limit, stress is directly proportional to the strain.

7. What is a Spectrum?
Ans:- A group of wavelengths or frequencies is called a spectrum

8. Name the inert gases.
Ans:- Helium, Neon, Argon, Krypton, Xenon, Radon are inert gases.

9. What are the advantages of hydrogenation of oils?
Ans:- Hydrogenation of oils improves preservation, taste and odor of many oils.

SECTION – III  

Note: Answer any FOUR questions. Each question carries FOUR marks.   4 *4 = 16

10. Compare the properties of α, β and g radiations.

        α-rays

1)These are positively charged particles. 

2) The speed of α- particles is of the order of 107 m/s.

 3) The penetrating power of α- rays is less than β- rays and g – rays.

 4) These are deflected by electric and magnetic fields.

 5) The ionizing power of α- rays is greater than β and g – rays.

 6) These rays affect the photographic plate.

          β-rays

1) These are negatively charged particles called electrons.

2) The speed of the β particles is of the order of 108 m/s.

3) The penetrating power of β – rays is greater than α-rays and less than g-rays.

4)These are deflected by electric and magnetic fields.

5) The ionizing power is less than α-rays and greater than g-rays.

6) These rays affect the photographic plate.

        g-rays

1) g- rays are electromagnetic radiations.

2) The speed of the g – rays is equal to the velocity of light (3*108 m/sec)

3) The penetrating power of g- rays is greater than α rays and β rays.

4) These are not deflected by electric and magnetic field.

5) The ionizing power is least.

6) They affect the photographic plate.

11. An electric installation of 100 lamps each drawing 0.2 amp current  at 220 V supply. Find the cost of working of installation for a month of 30 days at 5 hours per day, if the energy used costs at Rs. 2 per unit.
Ans:-Power P = V × I and
Electric energy E = P × t
=> P = 220 × 0.2 = 44 Watt
E for 100 lamps = 44 × 150 × 100 = 660 KWH = 660 Units.
Cost of 660 units = 660 × 2 = Rs. 1320

 12. State the properties and uses of Junction Transistor.
Ans:-

  • A Junction transistor has two p-n Junctions
  • In a circuit, one Junction of a transistor is forward biased and the other is reverse biased.
  •  Less resistance is offered to the current flow in forward bias.
  • A very high resistance is offered in the reverse bias junction.

 Uses:

  • Transistor acts as an amplifier.
  • Transistors are used as Oscillators.

Transistors are used in stabilized power supplies.

  • Transistors are used in IC’s.
  • Used in Chips.

GROUP – B

13. Define the terms:
a) Strong acid b) Weak acid c) Strong base d) Weak base.
Ans: a) Strong acid: The acid which is completely ionized (100%) is called strong acid.
e.g.: HCl, H2SO4, HNO3

b) Weak acid: The acid which is incompletely ionized ( < 100%) is called weak acid.
e.g.: CH3COOH, H2CO3, H3PO4

c) Strong base: The base which is completely ionized (100%) is called strong base. eg KOH, NaOH
d)Weak base:The base which is incompletely ionized(<100%)is called weak base. eg NH3OH

SECTION – IV

Note: This question carries FIVE marks. × 5 = 5

14. Draw a neat sketch of screw gauge and label the parts.

Screw Gauge

Screw Gauge

PART – B                                                                           Time: 30 mins Marks: 15

Note:  Each question carries 1/2 mark.

I. Pickup the correct answer and fill in the bracket with the capital letter of the correct answer chosen.    10 *1/2= 5

1. The wave length of visible spectrum is
A) 0.01 nm – 10 nm                                     B) 0.4 µm – 0.7 µm
C) 0.7 µm – 100 µm                                    D) 1.0 µm – 10 m

Ans-  (B )

2. Solid angle is measured in
A) Lumen                                                 B) Candela
C) Steradian                                            D) Phot

Ans-  (C)

3. Aluminium is an example for …….. magnetic substance.
A) Dia                                                   B) Para
C) Ferro                                               D) None

Ans-  (B)

4. When an α- particle is emitted by an atom, the mass number is decreased by
A) 2 units                                           B) 3 units
C) 4 units                                           D) 1 unit

Ans- (C )

5. In a p-type semi conductor majority carriers are
A) holes                                             B) electrons
C) both electrons and holes              D) negative ions

Ans- ( A)

6. Who introduced elliptical orbits?
A) Bohr                                            B) Schrodinger
C) Zeeman                                      D) Sommerfeld

Ans-( D)

7. Carnalite is
A) MgCO3. CaCO3                         B) MgCl2. KCl. 6 H2O
C) CaSO4. 3 H2O                           D) MgCO3. 2 H2O

Ans- (B )

8. Solubility of a substance depends on
A) Temperature                            B) Nature of the solvent
C)Nature of solute                       D) All

Ans- (D )

9. Bond length (in A° units) in graphite is
A) 2.45                                       B) 1.42
C) 4.21                                       D) 2.81

Ans-  ( B)

10. Defecation is addition of
A) CO2                                     B) Ca(OH)2
C) SO2                                      D) H2O

Ans- ( B)

II. Fill in the following blanks with suitable answers. 5 *1= 5

11. Ptolemaic theory is also known as ……….Geocentric Theory

12. The angular velocity (w) is given by ……….2∏\T

13. Transformer works on the principle of ……….Mutual induction

14. 1 a.m.u. = ………. Mev 931.5

15. The energy gap is highest in the case of ……….Insulater.

III. Match the following. 10 ×1/2= 5

(i) GROUP – A PHYSICS GROUP – B

21. Electric current        ( C)      A) Volt

22. Ammeter                  ( E)      B) Ohm

23. Potential difference (A )      C) Ampere

24. Voltmeter                   ( D)    D) Potential difference

25. V = iR                        ( B)     E) Flow of electric current

 (ii) GROUP – A CHEMISTRY GROUP – B

 26. Sulphurous acid   ( E)               A) H2CO3

27. Carbonic acid      ( A)                B) HNO2

28. Phosphoric acid   (C )               C) H3PO4

29. Nitrous acid         ( B)                 D) HNO3

30. Nitric acid            ( C)                E) H2SO3

For pdf of AP State 10th Class Model Papers free Download, follow:

  1. AP State Board 10th Class Question Papers of Physical Science
  2. Physical Science SSC 10th Class Model Papers

Related links for SSC Board Question Papers AP Board

  1. Physics Sample Paper for class X
  2. Chemistry Sample Papers for Class 10
  3. Sample Paper Social Science for Class 10
  4. Maths Sample Paper of class X

Put your valuable comments for the further improvement of this paper in the comment section given below the post.
BEST OF LUCK FOR YOUR EXAMS..!!!

Tell us Your Queries, Suggestions and Feedback

Your email address will not be published.

14 Responses to Solved AP State Board 10th Class Question Papers of Physical Science

  1. vijay says:

    Inter1st year

  2. vijay says:
  3. M Rupesh says:

    Myopia and hypermetropia

  4. g pavan says:
  5. g pavan says:
  6. Anonymous says:
  7. Anonymous says:
  8. lancypeter says:
  9. lancypeter says:
  10. Bhavana says:

    How the man who is swimming in water appears to a person standing on the land

  11. Bhavana says:

    How the man who is swimming in water appears to a person standing on the land

  12. Bhavana says:
  13. srihemanth says:

    maths

  14. Nakkella Bhaskara Rao says:

« »