Sample paper of Biology of UPMT

Sample paper of Biology of UPMT with Answers

Sanjay Kumar Jha 10:17 am

May 15 • Medical Sample Papers • 18724 Views • 6 Comments on Sample paper of Biology of UPMT with Answers

Uttranchal Pre-Medical Entrance Test (UPMT) is conducted annually by Uttaranchal council of entrance examination for admission into the top medical colleges in Uttranchal for various courses  in MBBS, BDS, BAMS, BHMS. In this section, find the latest sample paper of Biology of UPMT for the preparation. Questions have been taken from all the topics and according to the UPTM Syllabus. Still if it contains any error please do let us know. Please give your valuable feedback through the comment, Any type of suggestions will be highly appreciated.

upmt

MBBS in Uttrakhand

1. Jute fibre deteriorates quickely due to presence of

(a)  High cellulose

(b)  High lignin

(c)  Low cellulose

(d)  Low lignin

(e)  None of these

Ans: (a)

Click on Whatapp logo to join oureducation Medical group with many students

2. In which stage of the first meiotic division two sister chromatids are formed ?

 

(a)  Leptotene

(b)  Zygotene

(c)  Pachytene

(d)  Diplotene

 

Ans: (c)

 

3. Ptyalin is inactivated by a component of gastric juice known as

 

(a)  Pepsin

(b)  Mucus

(c)  Rennin

(d)  HCl

 

Ans: (d)

 

Join Best Exam Preparation group on Telegram

4.Most diversified family of monocot is

(a)    Liliaceae

(b)   Orchidaceae

(c)    Lamiaceae

(d)   Brassicaceae

(e)   None of these

Ans: (b)

5.Which has double stranded RNA ?

(a)    Cauliflower mosaic virus

(b)   TMV

(c)    Reovirus

(d)   None of these

Ans: ©

6.Which is correct ?

(a)    Wings of insects and birds are analogus

(b)   Wings of insects and bats are analogus

(c)    Wings of insects and birds are homologus

(d)   Wings of bats and birds are homologus

(e)   None of these

Ans: (c )

7.Synaptonemal complex is a ribonucleo protein structure reported by Moses 1956. It is visible from

(a)    Leptotene throuh diplotene

(b)   Pachytene through diplotene

(c)    Zygotene through pachytene

(d)   Diplotene through metaphase

Ans: (c )

8. Hydroponics is a:

 

(a)    soilless culture

(b)   waterless culture

(c)    airless culture

(d)   none of these

Ans: (a)

9. Osteomalacia is a deficiency disease of

 

(a)  Infants due to protein enertgy malnutrition

(b)  Adults due to protein enertgy malnutrition

(c)  Adults due to Vitamin D deficiency

(d)  Infants due to Vitamin K deficiency

 

Ans: (c)

 

10.………….. acts as a shock absorber to cushion when tibia and femur came together.

(a)    Ligament

(b)   Cartiledge

(c)    Tendon

(d)   Disc

(e)   Both (b) and (c)

Ans: (b)

11.AUG codes for

(a)    Valine

(b)   Histidine

(c)    Phenyllalanine

(d)   Methionine

(e)   None of these

Ans: (d)

12.Corpus luteum secretes

(a)    Progestrone

(b)   Oestrogen

(c)    Luteinsing hormone

(d)   Folfice stimulating hormone

(e)   None of these

Ans: (a)

13. During anaerobic conditions, the rate of glycolysis increases, is called:

 

(a) compensation point

(b) extinction point

(c) Warburg effect

(d) Pasteur effect

 

Ans: (d)

14. Lactic acid is produced by Rhizopus species:

 

(a) R. oryzae

(b) R. stolonifer

(c) R. nodosus

(d) R. sexualis

 

ANS: (c )

 

15. In a tissue culture media, the resource of the phytohormone is

 

(a) Micronutrients

(b) Coconut milk

(c) Agar agar

(d) Glucose

 

Ans: (b)

 

17. ACTH is secreted from

 

(a)  Adrenal cortex

(b)  Pituitary

(c)  Adrenal Medulla

(d)  Thyroid

 

Ans: (b)

18. Pyramid of energy in ecosystems is

 

(a)  Always upright

(b)  Always inverted

(c)  Mostly upright

(d)  Mostly inverted

 

Ans: (a)

 

19. When the blood contains a high percentage of CO2 and a very low percentage of O2 the breathing stops and the person. becomes unconcious. This condition is known as ……

 

(a) emphycema

(b) eupnoea

(c) suffocation

(d) asphyxia

 

Ans: (c)

 

20. Green plants constitute:

 

(a) first trophic level

(b) second trophic level

(c) third trophic level

(d) complete food chain

Ans: (a)

21. Perisperm is:

 

(a) degenerate part of synergids

(b) peripheral part of endosperm

(c) degenerate part of secondary nucleus

(d) remnant of nucellus

 

Ans: (d)

22. The amphibians of plant kingdom are:

(a) algae

(b) bryophytes

(c) thallophytes

(d) floating plants

 

ANS: (b)

EXPLANATION :- The bryophytes are terrestrial plants, generally

growing in moist and shady places but always need water for fertilization.

 

23.Trophocytes, mycetocytes, oenocytes and urate cells are found in the fat body of cockroach. Which statement is true ?

(a)    Tropocytes contain reserve food

(b)   Mycetocytes contains symbotic bacteria

(c)    Oenocytes secrete wax and urace cells contains uric acid

(d)   All of the above

Ans: (d)

24.Raphides found in aroids are

(a)    Calcium pectate

(b)   Calcium oxalate

(c)    Calcium carbonate

(d)   Calcium sulphate

(e)   None of these

Ans: (b)

25. Transpiration would be lowest when:

 

(a) wind velocity is high

(b) enough water is in the soil

(c) atmospheric RH is high

(d) high temperature and light

 

Ans: (c)

26.The immediate cause of induction of ovulation in female is large plasma surge of

(a)    Progestrone

(b)   Oesrradiol

(c)    LH

(d)   FSH

(e)   Oestrogen

Ans: (c )

27. Which one of the following triplet codons is a chain termination codon ?

 

(a)  UGU

(b)  AAU

(c)  UUG

(d)  UAG

 

Ans: (d)

 

28. Structural lipids of cell membrane are

 

(a)  Simple lipid

(b)  Chromolipids

(c)  Steroid

(d)  Phospholipids

 

Ans: (d)

29. Which of the following two hormones are essential for induced breeding of fishes?

 

(a)  TSH and ACTH

(b)  Oestrogen and progesterone

(c)  FSH and LH

(d)  Vassopressin and oxytocin

 

Ans: (c)

30.Which is not related with sexual reproduction in protozoans ?

(a)    Cytogamy

(b)   Autogamy

(c)    Conjugation

(d)   Schizogony

(e)   Both (b) and (c)

Ans: (d)

31.Identify from the following, the compound that links glycolysis and kerb’s cycle ?

(a)    Oxalo acetic acid

(b)   Pyruvic acid

(c)    Lactic acid

(d)   Acetyl Co-A

(e)   None of these

Ans: (d)

32. Example of a typical homopolysaccharide is

 

(a)  Ligin

(b)  Suberin

(c)  Inulin

(d)  Starch

 

Ans: (d)

 

33. As per the guidelines of the Indian Red Cross Society, which of the following persons are recommended for blood donation?

 

(a) Healthy women but unwed and below the age of 35.

(b) Persons who are immunized with live vaccines.

(c) People not in good health, under the influence of alcohol or drugs.

(d) Ladies during menstruation, pregnancy and breast feeding.

 

Ans: (a)

 

34. The loosely arranged nonchlorophyllous parenchyma cells present in lentiçels are called

 

(a) Water stomata

(b) Albuminous cells

(c) Complementary cells

(d) Passage cells

 

Ans: (c)

 

35. With reference to the pituitary, which of the following statements is true?

 

(a) Neurohypophysis collects and stores vasopressin and oxytocin.

(b) Adenohypophysis secretes vasopressin and oxytocin.

(c) Neurohypophysis secretes vasopressin and oxytocin.

(d) Neurohypophysis secretes TSH and STH.

 

Ans: (a)

 

36.HIV virus affects …………. In AIDS patient .

(a)    Cytotoxic T-cell

(b)   M-N cells

(c)    Suppressor cell

(d)   Helper cell

(e)   None of these

Ans: (d)

37. Which one of the following is not related to guttation?

 

(a) Water is given out during daytime.

(b) Guttation is of universal occurrence.

(c) Water is given out in the form of droplets.

(d) Water given out is impure.

 

Ans: (b)

 

38. Chemiosmosis hypothesis given by Peter Mitchel proposes the mechanism of ……

 

(a) synthesis of FADH2

(b) synthesis of NADPH

(c) synthesis of NADH

(d) synthesis of ATP

 

Ans: (d)

 

39.Which is correct ?

(a)    Blood has WBCs and lymph has RBCs

(b)   Blood has WBCs and RBCs and lymph has nothing

(c)    Blood has WBCs, RBCs  and lymph has WBCs

(d)   Blood has RBCs, WBCs and lymph has WBCs

(e)   None of these

Ans: (c )

40. Pick the mammal with true placenta :

 

(a) Platypus

(b) Mongoose

(c) Kangaroo

(d) Echidna

 

Ans: (b)

 

41. More men suffer from colour blindness than women because ___________

 

(a) the colour blind gene is carried on the ‘Y’ chromosome

(b) men are hemizygous and one defective gene is enough to make them colour blind

(c) women are more resistant to disease than men

(d) the male sex hormone testosterone causes the disease

 

Ans: (b)

 

42. Which one of the following animal phyla does not possess a coelom ?

 

(a)  Platyhelminthes

(b)  Annelida

(c)  Mollusca

(d)  Echinodermata

 

Ans : (a)

 

43. Which one of the following reactions is an example of oxidative decarboxylation?

 

(a) Conversion of pyruvate to acetyl CoA.

(b) Conversion of citrate to isocitrate.

(c) Conversion of succinate to fumarate.

(d) Conversion of fumarate to malate.

 

Ans: (a)

 

44. Which one of the following is the most primitive ancestor of man ?

 

(a)  Rampithecus punjabicus

(b)  Homo Homo habilis

(c)  Australopithecus

(d)  neanderthalensis

 

Ans : (c )

 

45. Silk produced by Antheraea mylitta is also called _______________

 

(a) Eri silk

(b) Mysore silk

(c) Muga silk

(d) Tassar silk

 

Ans: (d)

 

46. The term, ‘southern blotting’ refers to ………….

 

(a) transfer of DNA fragments from electrophoresis gel to nitrocellulose sheet

(b) comparison of DNA fragments from two sources

(c) transfer of DNA fragments from in vitro cellulose membrane to electrophoresis gel

(d) attachment of probes to DNA fragments

 

Ans: (a)

 

47. The 2005 Nobel Prize for Physiology/Medicine was awarded to Barry Marshall and Robin Warren of Australia for their discovery of

 

(a) prions, a new biological principle of infection

(b) Human Immunodeficiency Virus

(c) human papilloma virus causing cervical cancer

(d) bacterium Helicobacter pylori causing peptic ulcer

 

Ans: (d)

 

48. A baby has been born with a small tail. It is the case exhibiting

 

(a)  retrogressive evolution

(b)  mutation

(c)  atavism

(d)  metamorphosis

(e)  both (b) and (c)

 

Ans: (c)

 

49. In some chordates, the notochord is modified as the vertebral column. Such animals are called vertebrates. Which of the following statements make sense?

 

(a) All vertebrates are chordates but all chordates are not vertebrates.

(b) Chordates are not vertebrates and vertebrates are not chordates.

(c) All chordates are vertebrates but all vertebrates are not chordates.

(d) All vertebrates are chordates and all chordates are vertebrates.

 

Ans: (a)

 

50. All protozoans have

 

(a)  pseudopodia

(b)  eukoryotic organisation

(c)  contractile vacuole

(d)  holozoic nutrition

 

Ans: (b)

Related Sample Papers

AIIMS Sample Paper
BHU-PMT Sample Paper
AFMC Sample Paper
CMC Vellore Sample Paper
JIPMER Sample Paper

Related Posts

6 Responses to Sample paper of Biology of UPMT with Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published.

« »